Jedlá s burratou

Jedlá s burratou

Jedlá s burratou

Roman Ryzhov 16. marca 2024

Nie je žiadnym tajomstvom, že talianska kuchyňa je považovaná za jednu z najlepších na svete. Talianske reštaurácie často podávajú jedlá s burratou – veľmi špeciálnym, veľmi chutným syrom: vrecko mozzarelly s jemnou krémovou náplňou. Len málo ľudí, ktorí vyskúšali šalát zo šťavnatej južnej zeleniny, byliniek, olivového oleja a burraty, môže zostať ľahostajné. V samotných receptoch ale nie je nič zložité a ak máte po ruke pár guličiek tohto úžasného syra, zvážte, že o polhodinku už máte gurmánsku večeru.

Jedlá s burratouO čom budeme hovoriť v článku:Ako pripraviť burratuAko a s čím podávať burratuReceptyPredjedlo z tomel, burraty a bazalkového olejaBurrata s pikantnou tomel Kastról s bolonskými cestovinami, zeleninou a burratouŠalát s burratou, rukolou a paradajkamiBruschetta s paradajkami a burrataPalacinka so syrom caprata a k burrata

Ako urobiť burata

Ako sa vyrába burrata, foto: Shutterstock
Ako sa vyrába burrata, foto: Shutterstock

Burrata je jemný taliansky syr, ktorý pozostáva z vrecúšok mozzarelly test» s jemnou krémovou náplňou vo vnútri. Prvýkrát bol pripravený v regióne Puglia asi pred 100 rokmi a odvtedy je tento produkt považovaný za delikatesu na celom svete.

Burrata sa vyrába z kravského alebo byvolieho mlieka, takže syr je dosť mastný. Svetlá mozzarella cesto» natiahnutím do vrecúšok, ktoré sa potom naplnia hustým krémom. Potom sa burrata zabalí do zelených banánových alebo asfodelových listov, kde prebieha proces dozrievania.

Ako a s čím podávať burratu

Burrata je považovaná za prémiový produkt, ktorý je sám o sebe úžasný. Často sa podáva ako samostatné jedlo na lôžku zo zeleného šalátu s olivovým olejom, soľou a čerstvo mletým čiernym korením. Žiadne iné korenie sa zvyčajne nepoužíva, aby neprebilo jemnú a krémovú chuť.

V talianskych reštauráciách sa burrata pridáva aj do šalátov z čerstvej zeleniny. K tomuto syru sa hodia paradajky, uhorky, sladká paprika atď. Olivy, kapary, bazalka, orechy a zálievka z pesto omáčky alebo balzamikového octu pomôžu doplniť chuť pokrmu a urobiť ho bohatším.

Burrata sa hodí aj k sladkému ovociu, najmä kaki, figám a broskyniam. Na nahrubo nasekané kúsky ovocia jednoducho položte syr a nakrájajte ho tak, aby vyšla krémová plnka. Potom posolíme, pokvapkáme olivovým olejom a podávame s čerstvým domácim chlebom, rukolovými listami a pohárom studeného bieleho vína.

Mimochodom, burrata sa nikdy nepodáva priamo z chladničky, určite musí mať izbovú teplotu. Verí sa, že tak sa lepšie odhalí jeho chuť. Niekedy je však burrata podrobená tepelnému spracovaniu – pridáva sa na pizzu namiesto mozzarelly, zapekaná s cestovinami a zeleninou, pridáva sa do pyré a rôznych omáčok.

Recepty

Predjedlo kaki, burrata a bazalkový olej

Ľahko pripraviteľné predjedlo burrata s tomelom a bazalkovým olejom je skutočným reštauračným jedlom. Podávajte so studeným šampanským.

Predjedlo kaki, burrata a bazalkový olej
Predjedlo kaki, burrata a bazalkový olej

Na prípravu 4 porcií potrebujete:

  • burrata – 4 ks.
  • tomel – 440 g
  • olivový olej extra panenský» – 40 g
  • soľ – 4 g

Na bazalkový olej:

  • čerstvá zelená bazalka – 100 g
  • dobrý olivový olej extra panenský» – 100 g

1. Bazalku pomelieme v mixéri. Urobte to v strukovinách, aby sa zelenina nezohrievala a nestratila chuť. Zmiešame s olivovým olejom, dôkladne premiešame a necháme 1 hodinu odležať v chladničke.

2. Žeruchu ošúpeme a nakrájame na veľké kocky.

3. Burratu položíme na lôžko z bazalkového oleja, poukladáme kocky žeruchy, jemne osolíme a okoreníme olivovým olejom.

Poznámka pre hostiteľku

Čerstvá bazalka môže byť v tomto jedle nahradená mätou.

Mimochodom

K tejto maškrte sa výborne hodí nielen žerucha, ale aj broskyne, jablká či hrušky.

Burrata s pikantnou tomelou

Persimmon plus burrata je čistá láska! A dresing v ázijskom štýle a chrumkavé oriešky len ďalej zdôrazňujú toto dokonalé spojenie.

Burrata s pikantnou tomelou
Burrata s pikantnou tomelou

Na prípravu 4 porcií potrebujete:

  • burrata – 500 g
  • tomel – 360 g
  • Pekingská omáčka – 40 g
  • rukola – 32 g

Na šalátový dresing:

  • olivový olej – 150 g
  • citrónová šťava – 75 g
  • mirin – 75 g
  • med – 20 g

Ak chcete odoslať:

  • kešu – 28 g
  • čili – 16 g
  • koriander – 12 g

1. Položte burratu na tanier. Kaki nasekáme nahrubo, ochutíme pekinskou omáčkou a pridáme k burrate. Na vrch poukladáme rukolu.

2. Všetky suroviny na dresing zmiešame a výdatne ním zalejeme šalát.

3. Jedlo ozdobíme koriandrom, nadrobno nakrájaným čili a kešu orieškami.

Poznámka pre hostiteľku

Pred pridaním mirinu do jedla nezabudnite ochutnať: niekedy môže byť dosť sladký, čo znamená, že budete potrebovať oveľa menej medu.

Mimochodom

Skúste si pripraviť toto predjedlo s pečenou cviklou. Dosiahnete skvelý výsledok!

Kastról s bolonskými cestovinami, zeleninou a burratou

Najdemokratickejšie jedlo! Hodí sa k nemu akákoľvek zelenina a akékoľvek mäso. Hlavná vec je, že ich chute sa neprerušujú, ale dopĺňajú.

Kastról s bolonskými cestovinami, zeleninou a burratou
Kastról s bolonskými cestovinami, zeleninou a burratou

Na prípravu 5 porcií potrebujete:

  • suché cestoviny (ako penne) – 200 g
  • mleté ​​mäso – 200 g
  • tekvicové kocky – 200 g
  • paradajková omáčka – 200 ml
  • červená paprika – 1 ks.
  • cherry paradajky – 100 g
  • cibuľa – 1 ks.
  • burrata – 1 malá guľa
  • mlieko – 50 ml
  • parmezán – 50 g
  • nasekaný cesnak – 2 strúčiky
  • paradajková pasta – 1 lyžička.
  • sušený tymián – 1/2 lyžičky.
  • sušená bazalka – 1/2 lyžičky.
  • paprika – 1/2 lyžičky.
  • sušený rozmarín – 1/2 lyžičky.
  • olivový olej
  • soľ
  • čerstvo mleté ​​čierne korenie
  • nasekanej bazalky

1. Sladkú papriku prekrojíme na polovicu, odstránime jadierka, vložíme do zapekacej misy, pridáme kocky tekvice, 3 polievkové lyžice. l. olivový olej, soľ a korenie. Premiešajte a vložte do rúry predhriatej na 200 ° C na 30 minút.

2. Na panvici zohrejte 2 polievkové lyžice. l. olivový olej, pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnak. Smažte do priehľadnosti, potom pridajte mleté ​​mäso a smažte, kým nie je hotové, za občasného miešania.

3. Vo veľkom hrnci prevarte vodu. Pridáme cestoviny a varíme do al dente.

4. Upečenú zeleninu pomelieme pridaním paradajkovej omáčky, paradajkového pretlaku a mlieka. Výslednú omáčku zmiešajte s mletým mäsom. Posypeme tymianom, rozmarínom a paprikou. Dochutíme soľou a korením. Pridáme cestoviny, premiešame, posypeme parmezánom, cherry paradajkami a do stredu položíme burratu.

5. Pečte 10-15 minút pri 180℃, kým sa syr neroztopí. Pri podávaní posypte čerstvou bazalkou.

Poznámka pre hostiteľku

Na tento kastról sú ideálne rôzne druhy krátkych cestovín: fusilli, gemelli, cavagganni atď.

Mimochodom

Paradajkový pretlak spolu s mliekom v tomto recepte možno nahradiť talianskou passatou.

Šalát s burratou, rukolou a paradajkami

Šalát s burratou, rukolou a paradajkami je skutočným pozdravom zo slnečného Talianska. Čerstvosť, krémovosť a vitamíny – to, čo potrebujete po celý rok!

Šalát s burratou, rukolou a paradajkami
Šalát s burratou, rukolou a paradajkami

Na prípravu 4 porcií potrebujete:

  • paradajky – 500 g
  • uhorky – 400 g
  • burrata – 300 g
  • sladká paprika – 100 g
  • olivový olej – 80 ml
  • zeleninová zmes (rukola, petržlen, bazalka) – 60 g
  • listový šalát – 60 g
  • cibuľa – 4 g
  • soľ
  • čerstvo mleté ​​čierne korenie

1. Paradajky, uhorky a sladkú papriku nasekáme nahrubo.

2. Odstráňte uzáver z burraty.

3. Zeleninu poukladajte na servírovací tanier a do stredu položte burratu. Dochutíme olivovým olejom, soľou a korením. Pri podávaní šalát ozdobíme rukolou a vetvičkou bazalky.

Poznámka pre hostiteľku

V prípade potreby môžete v šaláte použiť stracciatellu, mozzarellu alebo dokonca suluguni – v každom prípade to bude vynikajúce.

Mimochodom

Okrem paradajok a uhoriek môžete do tohto šalátu pridať reďkovky nakrájané na tenké plátky.

Bruschetta s paradajkami a burratou

Bruschetta s paradajkami a burratou je jedlo, ktoré sa hodí k akémukoľvek nápoju v každej spoločnosti. Toto jedlo chutí najlepšie s aromatickými paradajkami Baku.

Bruschetta s paradajkami a burratou
Bruschetta s paradajkami a burratou

Na prípravu 1 porcie potrebujete:

  • paradajky – 80 g
  • ciabatta – 55 g
  • paradajková omáčka – 20 g
  • burrata alebo burratina – 13 g
  • olivový olej extra panenský» – 7 g
  • morská soľ – 3 g
  • bazalka – 2 g
  • oregano – 1 g
  • čerstvo mleté ​​čierne korenie

1. Ciabattu ugrilujte a potom 3 minúty zapečte v rúre. Vo vnútri by mala zostať mäkká.

2. Paradajky nakrájame na malé kocky, pridáme oregano, bazalku, zalejeme dresingom.

3. Na ciabattu poukladáme paradajky a burratu a ozdobíme bazalkou. Pokvapkáme olivovým olejom. Podávajte.

Poznámka pre hostiteľku

Na bruschettu môžete použiť aj inú zeleninu: avokádo, reďkovky atď.

Mimochodom

Aby bolo toto predjedlo plnšie, použite šunku nakrájanú na tenké plátky. Najlepšie bude chutiť s čo najchudším hydinovým mäsom.

Palacinka so syrom burrata a paradajkovým capricciom

Toto veľkolepé predjedlo ozdobí každý sviatočný stôl. Uvidíte – ako prvý zmizne z tanierov hostí.

Palacinka so syrom burrata a paradajkovým capricciom
Palacinka so syrom burrata a paradajkovým capricciom

Na prípravu 4 porcií potrebujete:

  • paradajky – 4-6 ks.
  • burrata – 400 g
  • rukola – 200 g
  • biela cibuľa – 1 ks.
  • kapary – 1 polievková lyžica. l.
  • oregano – 4 g
  • soľ
  • čerstvo mleté ​​čierne korenie

Na tankovanie:

  • olivový olej – 4 lyžice. l.
  • balzamikový krém – 4 lyžice. l.

Na palacinky:

  • múka – 120 g
  • mlieko – 250 ml
  • vajcia – 3 ks.
  • maslo – 1 polievková lyžica. l.
  • cukor – 1 polievková lyžica. l.
  • soľ
  • olej na vyprážanie palaciniek

Ak chcete odoslať:

  • zelená cibuľa

1. V miske mixéra zmiešajte vajcia, cukor a soľ. Pridáme preosiatu múku a opäť dobre prešľaháme. Maslo rozpustíme vo vodnom kúpeli a pridáme do cesta spolu s mliekom. Znova premiešajte.

2. Panvicu rozohrejeme, vymastíme olejom, pripravíme palacinky.

3. Paradajky nakrájajte na tenké plátky. Bielu cibuľu nakrájame na tenké kolieska.

4. Na tanier dáme vrstvu paradajok, potom cibuľu a rukolu. Posypeme oreganom, soľou a korením.

5. Burratu zabaľte do vychladnutej placky, vytvorte „vrecko“ a previažte ho zelenou cibuľkou.

6. Palacinkové vrecko položíme na zeleninu s rukolou. Pokvapkáme olivovým olejom a balzamikom.

Poznámka pre hostiteľku

Toto predjedlo sa dá urobiť slávnostnejším pečením farebných palaciniek. Na zafarbenie cesta použite šťavu zo špenátu a repy.

Mimochodom

Šnúrka na viazanie palacinky môže byť vyrobená nielen zo zelenej cibule, ale aj z tenkých stužiek syra Chechil.

Ak si všimnete chybu alebo nepresnosť, dajte nám vedieť. #burrataSÚVISIACE MATERIÁLYKOMENTÁREPridať komentár Ešte viac receptov a chutných nápadov na našich sociálnych sieťach

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Clanky Cirkus Lánik