Jedzte bez tuku: zdravé palacinky z vody, kefíru a vodky

Jedzte bez tuku: zdravé palacinky z vody, kefíru a vodky

Jedzte bez tuku: zdravé palacinky z vody, kefíru a vodky

gastronóm 14. marca 2024

Je možné jesť palacinky na zdravej výžive? A naozaj sa dá urobiť niečo zdravé a chutné? Ulovte si výber PP palaciniek z ovsených vločiek, pohánkovej a kukuričnej múky. Rovnako ako recepty na bezlepkové palacinky, na vodku a dokonca aj na keto.

pp palacinky

O čom budeme hovoriť v článku:

  • Ako urobiť palacinky zdravšie
  • Recept na PP palacinky bez vajec a kravského mlieka
  • Tenké keto palacinky bez pšeničnej múky a cukru
  • Ražné palacinky s kefírom
  • Tenké PP palacinky s ryžovou múkou
  • Kukuričné ​​placky s ricottou a zeleninou
  • Ovsené palacinky

Ako urobiť palacinky zdravšie

Vymeňte prémiovú pšeničnú múku za zdravšiu

Obchody majú veľký výber múky pre každú chuť, čo je ideálne pre recepty na PP palacinky. Pozrime sa na niektoré možnosti podrobnejšie:

  • Celozrnná múka obsahuje viac vlákniny, vitamínov a mikroelementov ako bežná prémiová múka.
  • Ryžová múka neobsahuje lepok, preto sa často používa v zdravej výžive (PN). Obsahuje veľké množstvo vitamínov a mikroelementov, odstraňuje toxíny a odpad z tela.
  • Ovsené vločky pomáhajú normalizovať trávenie a obsahujú veľké množstvo vitamínov B, esenciálnych aminokyselín a minerálov.
  • Kukuričná múka obsahuje vysoké množstvo vlákniny a tiež mikroživiny ako horčík a draslík, ktoré podporujú kardiovaskulárny systém.
  • Pohánková múka Vynikajúci zdroj rastlinných bielkovín, bez lepku, pomôže udržať normálnu hladinu cukru a cholesterolu. Na prípravu palaciniek sa zvyčajne používa zmes pšeničnej a pohánkovej múky.

Znížte množstvo cukru v recepte

Cukor v zložení pridá iba prázdne kalórie. Dá sa nahradiť stéviou alebo topinamburovým sirupom. Do PP palaciniek môžete pridať aj kokosový alebo trstinový cukor (nie viac ako 35 g), ale v tomto prípade sa obsah kalórií v PP palacinkách zvýši.

Znížte množstvo živočíšneho tuku v recepte na PP palacinky

Akýkoľvek rastlinný olej je dokonalý: kokosový, olivový, hroznový olej. Kravské mlieko možno nahradiť kokosovým, mandľovým alebo sójovým mliekom.

Recept na PP palacinky bez vajec a kravského mlieka

Najzdravšie sú palacinky bez vajec alebo kravského mlieka. Presne takýto recept vám odporúčame vyskúšať v praxi. Tieto palacinky sú „krajkové“ a topia sa v ústach. Okrem toho sa jedlo pripravuje rýchlo a jednoducho. Mimochodom, tieto diétne palacinky môžete svojmu dieťaťu ponúknuť na raňajky, ak ich nezaťažíte kondenzovaným mliekom alebo kyslou smotanou. Najlepším doplnkom by boli čerstvé bobule alebo nakrájané ovocie.

PP palacinky bez vajec a kravského mlieka
PP palacinky bez vajec a kravského mlieka

Na varenie 10Bude potrebných 12 porcií PP palaciniek:

  • celozrnná pšeničná múka – 320 g
  • cícerová múka – 160 g
  • sójové mlieko – 500 ml
  • pitná voda – 450 ml
  • trstinový cukor – 1 polievková lyžica. l.
  • prášok do pečiva – 1 lyžička.
  • soľ – na špičke noža
  • rastlinný olej – podľa chuti
  1. Pripravíme si cesto na PP palacinky. K tomu najskôr preosejte celozrnnú pšeničnú a cícerovú múku so soľou a práškom do pečiva cez jemné sitko do samostatnej misky.
  2. Nalejte pitnú vodu do malého hrnca alebo naberačky. Pridajte sójové mlieko, cukor a položte na mierny oheň. Miešame do zohriatia (cca 30°C).
  3. Vložte zmes múky do misky mixéra. Prilejeme mlieko a šľaháme, kým cesto nezíska jednotnú konzistenciu. Potom ihneď začnite piecť palacinky.
  4. Položte panvicu na vysoký oheň a zohrejte ju. Pomocou kefy potrieme rastlinným olejom. Vezmite naberačku palacinkového cesta a nalejte do panvice. Na jednej strane hnedá.
  5. Opatrne nadvihnite palacinku špachtľou a otočte ju na druhú stranu. Opražíme a položíme na tanier. Namažte malým množstvom rastlinného oleja.
  6. Všetky palacinky pečieme rovnakým spôsobom a podávame horúce. Ak to nezjete naraz, dajte zvyšok do misky a vrch prikryte potravinovou fóliou. Uchovávajte v chladničke.

Tenké keto palacinky bez pšeničnej múky a cukru

Toto je jednoduchý a rýchly recept. Obsahuje psyllium, múku vyrobenú zo šupiek plantain: dodáva cesta viskozitu a pružnosť a umožňuje palacinkám zachovať si svoj tvar. Palacinky doplňte nízkotučnou tvarohovou plnkou a slanou rybou. Bude to rýchle, jednoduché a chutné!

Tenké keto palacinky bez pšeničnej múky a cukru
Tenké keto palacinky bez pšeničnej múky a cukru

Na prípravu keto palaciniek potrebujete:

  • mandľová múka – 20 g
  • psyllium – 10 g
  • krém – 100 ml
  • voda – 170 ml
  • vajcia – 2 ks.
  • soľ – 0,25 lyžičky.
  • stévia (voliteľné) – 0,25 lyžičky.
  • rastlinný olej na vyprážanie
  1. Pripravíme si cesto na PP palacinky. Do vajec pridáme soľ a stéviu. Miešajte minútu mixérom. Zalejeme teplou smotanou a vodou, premiešame. Pridáme mandľovú múku a psyllium. Opäť ručne premiešame. Mali by ste dostať viskózne cesto.
  2. Položte panvicu na vysoký oheň a zohrejte ju. Pomocou kefy potrieme rastlinným olejom. Vezmite naberačku palacinkového cesta a nalejte do panvice. Na jednej strane hnedá.
  3. Opatrne nadvihnite palacinku špachtľou a otočte ju na druhú stranu. Opražíme a položíme na tanier. Namažte malým množstvom rastlinného oleja.
  4. Rovnakým spôsobom pečieme všetky palacinky. Odporúča sa podávať s tvarohom a plátkom soleného lososa.

Ražné palacinky s kefírom

Cesto na tieto palacinky sa pripravuje z ražnej múky a kefíru so sódou. Reakcia sódy a kefíru dodá palacinkám pórovitosť a ľahkosť, no hlavnú tajnú zložku 20 g vodky. Hotové palacinky nebudú mať vôňu vodky (počas vyprážania zmizne), ale cesto sa ešte viac prevzdušní a okraje palaciniek budú ružové a chrumkavé.

Ražné palacinky s kefírom

Na prípravu PP palaciniek s kefírom potrebujete:

Na test:

  • ražná múka – 150 g
  • kefír – 250 ml
  • pitná voda – 125 ml
  • vajcia – 2 ks.
  • vodka – 20 ml
  • cukor – 0,5 lyžičky.
  • sóda – 0,25 lyžičky.
  • soľ – 0,25 lyžičky.
  • rastlinný olej + na vymastenie panvice – 2 polievkové lyžice. l

Na náplň:

  • jemne nasolený pstruh – 300 g
  • tvaroh – 250 g
  • kyslá smotana – 30 g
  • mrazený zelený hrášok – 30 g
  • chren – 2 lyžičky

Na pyré:

  • avokádo – 2 ks.
  • citrón – 1 ks.
  • olivový olej – 4 lyžice. l.
  • čerstvo mleté ​​čierne korenie
  • zeleň na servírovanie
  1. Pripravíme si cesto na ražné PP palacinky. V miske vyšľaháme vajcia s cukrom a soľou. Pridajte múku a postupne nalejte kefír, miešajte, aby nezostali žiadne hrudky. Zalejte horúcou vodou, premiešajte a nechajte 15 minút pri izbovej teplote.
  2. Pridajte vodku, sódu a rastlinný olej. Miešajte do hladka.
  3. Panvicu vymastíme olejom a pečieme palacinky.
  4. Ak chcete pripraviť pyré, odstráňte kôru z citróna a vytlačte šťavu z dužiny. Avokádo ošúpeme a vyberieme kôstku. Vložte dužinu do misky mixéra, pridajte kôru, citrónovú šťavu, čerstvo mleté ​​čierne korenie a olivový olej, rozmixujte do hladka.
  5. Na plnenie uvarte vodu a hrášok povarte asi 5 minút, vychladnite. Pstruha nakrájame na tenké plátky.
  6. Tvaroh vymiešame s kyslou smotanou a chrenom do hladka.
  7. Palacinky vymastíme tvarohom, kyslou smotanou a chrenom, pridáme pstruha, pridáme hrášok, trochu si necháme na podávanie. Časť palaciniek rozvaľkáme do obálok, zvyšok do trubičiek.
  8. Na tanier dáme avokádové pyré a položíme naň dve placky. Posypeme hráškom a bylinkami a ihneď podávame.

Tenké PP palacinky s ryžovou múkou

Ryžové placky s kokosovým mliekom skutočný tropický pôžitok. Výhody: chrumkavá textúra, kokosová aróma, vitamíny a mikroelementy, bez lepku. Palacinky odporúčame podávať s prírodným jogurtom a obľúbeným ovocím.

Tenké PP palacinky s ryžovou múkou
Tenké PP palacinky s ryžovou múkou

Na varenie 46 porcií ryžových PP palaciniek, ktoré potrebujete:

  • ryžová múka – približne 12 polievkových lyžíc. l. (so šmýkačkou)
  • plnotučné kokosové mlieko – 500 ml
  • vajcia – 4 ks.
  • soľ – 1 lyžička.
  • prášok do pečiva – 1 lyžička.
  • cukor (najlepšie trstinový) – 4 lyžičky.
  • tekutý kokosový olej – 4 lyžice. l..
  • bobuľový jogurt (na servírovanie)
  1. Pripravíme si cesto na ryžové PP placky. Vajcia vyšľaháme s cukrom a soľou. Pridáme kokosové mlieko a olej. Dobre premiešame, aby nezostali žiadne hrudky. Postupne pridávame múku a prášok do pečiva. Pozrite sa na konzistenciu cesta: malo by byť tekuté. Ak je cesto tekuté pridajte múku, ak je príliš tesná pridajte trochu kokosového mlieka. Cesto nechajte pri izbovej teplote 15 minút.
  2. Panvicu vymastíme maslom (iba raz, pred pečením prvej placky) a pečieme palacinky. Aby boli palacinky tenké, jemné, s otvorom, naberačkou naberajte trochu cesta a pomaly ho otáčajte po stenách panvice, aby sa cesto rovnomerne rozložilo po celej ploche.
  3. Podávame s prírodným jogurtom: príjemne doplní chuť ryžovo-kokosových palaciniek.

Kukuričné ​​placky s ricottou a zeleninou

Kukuričné ​​placky s ricottou a zeleninou sa stanú nielen maškrtou, ale aj ozdobou stola. Tieto palacinky sú vždy jemné a šťavnaté. kvôli výplni. Kukuričná múka obsahuje veľké množstvo vitamínov a mikroelementov a ricotta doplní jedlo o bielkoviny a vápnik. Doprajte si chutné a vyvážené raňajky.

Kukuričné ​​placky s ricottou a zeleninou
Kukuričné ​​placky s ricottou a zeleninou

Na prípravu 4 porcií PP kukuričných palaciniek potrebujete:

Na test:

  • kukuričná múka – 12 lyžíc. l.
  • celozrnná múka – 2 lyžice. l.
  • mlieko – 1 pohár
  • vajcia – 2 ks.
  • strúhaný parmezán – hrsť
  • kôra z 1 citróna
  • čerstvé čili – 1 ks.

Na náplň:

  • syr ricotta – 200 g
  • zeler – 4 ks.
  • paradajky – 4 ks.
  • avokádo – 1 ks.
  • bazalka – 1 zväzok
  • olivový olej – 1 polievková lyžica. l.
  • soľ, mleté ​​čierne korenie – každý po 1 štipke
  1. Pripravíme si cesto na kukuričné ​​PP placky. V miske rozšľaháme vajcia so soľou a čiernym korením. Pridajte časť múky a dobre premiešajte metličkou. Nalejte polovicu mlieka a premiešajte. Pridajte zvyšok múky a parmezán, dobre premiešajte, aby nezostali žiadne hrudky. Cesto rozriedime zvyšným mliekom.
  2. Chilli rozrežte pozdĺžne na polovicu, odstráňte semienka a biele blany. Nakrájame a pridáme do cesta.
  3. Do cesta nalejte olivový olej a dobre premiešajte. Na dobre rozohriatej panvici pečieme nie veľmi tenké palacinky.
  4. Ricottu zmiešame so soľou a mletým korením podľa chuti. Pridáme na kocky nakrájaný zeler, paradajky, avokádo a bazalku.
  5. Na polovicu placky položíme plnku a prikryjeme druhou polovicou.

Ovsené palacinky

Ovsených palaciniek môžete zjesť o niečo viac ako palaciniek z pšeničnej múky. Koniec koncov, ovsené vločky pomáhajú normalizovať trávenie a obsahujú veľké množstvo vitamínov B, esenciálnych aminokyselín a minerálov. A úplne sa zaobídete bez cukru alebo ho nahradíte stéviou.

Ovsené palacinky
Ovsené palacinky

Na prípravu 6 porcií ovsených palaciniek potrebujete:

  • ovsená múka – 300 – 400 g
  • mlieko – 2 šálky
  • vaječný žĺtok – 6 ks.
  • vaječný bielok – 4 ks.
  • čerstvé droždie – 10 g
  • maslo – 2 lyžice. l.
  • cukor (možno nahradiť stéviou) – 2 lyžičky.
  • soľ
  1. Pripravte cesto na ovsené placky. Múku preosejeme, mlieko zohrejeme na 35–37 °C. Droždie rozpustite v malom množstve mlieka a nechajte 10 minút odstáť.
  2. Múku zmiešame so zvyšným mliekom, pridáme kvások a dáme na 30 minút na teplé miesto. Pridáme žĺtky roztlačené s cukrom (alebo stéviou) a soľou a rozpustené maslo. Dobre premiešajte. Vyšľahané bielky pridáme do nadýchanej peny, opatrne a rýchlo ich vmiešame do cesta drevenou alebo silikónovou vareškou.
  3. Pečieme na palacinkovej panvici, ktorú vymastíme olejom…
Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Clanky Cirkus Lánik