Konzervovaný šťavel na zimu
gastronóm 31. augusta 2015 K receptu
Oplatí sa pripraviť konzervovaný šťavel na zimu? Samozrejme, ak máte radi zelenú kapustnicu, polievky a ľahké koláče s kyslou náplňou. Hlavnou vecou je nepremeškať okamih, keď je šťavel mladý a jemný, inak budete mať do činenia s lopúchom, ktorý chutí nepríjemne. Preto pozorne sledujte stupeň „dozrievania“ listov a pripravujte, pripravujte, pripravujte! Mimochodom, konzervovaný šťavel môže nielen poskytnúť nádherný chuťový zážitok, ale tiež priniesť telu hmatateľné výhody: nedochádza k tepelnému spracovaniu a všetky vitamíny sú úplne zachované.
zložitosť: ľahko Kalórie: 19,00 kcal/porcia Porcie: 3 varenie: 1 hodina 30 minút Použité: 1,50 g/0,30 g/2,90KonzervovanieVečeraPrázdneVegetariánstvo: PrísneVegetariánstvoDetské menuINGREDIENCIE NA 3 PORCIEšťavel – 1 kg pitnej vody – 1 l soľ – 2 ČL. Tabuľka mier a váh RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Pripravte šťavel na konzervovanie. Pretrieďte listy, odstráňte ochabnuté a poškodené. Hrubé stonky je možné ihneď odrezať (rozdrvte ich v mixéri a zmrazte: budú výborným doplnkom ku kapustovej polievke alebo boršču).
Krok 2
Šťavel dáme do veľkej misy a zalejeme studenou vodou. Nechajte pôsobiť 30 minút. Potom vodu vypustite. Listy šťavela a mladé stonky nakrájajte na stredne veľké kúsky.
Krok 3
Poháre na konzervovanie šťavelu sterilizujte akýmkoľvek vhodným spôsobom (v mikrovlnnej rúre, v rúre atď.). Potom ho prevráťte na čistú utierku a nechajte zvnútra úplne vyschnúť.
Krok 4
Nalejte vodu do hrnca a priveďte do varu. Nechajte vychladnúť, kým sa nezohreje. Pripravený šťavel vložte do pohárov. Rovnomerne na ne rozotrite soľ.
Krok 5
Naplňte šťavel v pohároch teplou vodou a zrolujte viečka. Otočte poháre hore dnom a uistite sa, že netečú. Potom prikryte prikrývkou a nechajte úplne vychladnúť.
UŽITOČNÉ RADY
Tí lenivejší môžu využiť iný spôsob prípravy šťaveľu – mrazenie. Umyte listy a vložte ich do špeciálnych vreciek na zips. Uvoľnite z nich vzduch a vložte ich do mrazničky.
MIMOchodom
Na konzervovanie šťavelu je najlepšie vziať si malé poháre (300–500 ml), aby ste ich obsah potom spotrebovali naraz, pretože takéto prípravky sa otvorením veľmi rýchlo kazia.