Nielen hummus a falafel: čo si môžete vyrobiť z cíceru doma
gastronóm 13. marca 2024
Toto je zbierka 17 receptov na cícer, ktoré si môžete ľahko zopakovať doma. Od šalátov a predjedál, polievok a dusených pokrmov až po teplé jedlá a dokonca aj sušienky. Budete prekvapení, aký rozdielny môže byť cícer. No predsa cícerové jedlá — Nie je to len hummus a falafel.
O čom budeme hovoriť v článku:
- Cícerové šaláty a predjedlá, ktoré si môžete pripraviť doma Cícer pečený v rúre a podávaný s čerstvými a sušenými paradajkami, cuketou a chrumkavou cibuľkou Sendvič z pečeného hovädzieho mäsa a cíceru Šumivý horúci a chrumkavý cícerový panelLibanonský hummus s pikantnými kuracími srdiečkamiHummus s šampiňónmi a šampiňónmi
- Cícerové polievky, ktoré si uvaríte aj doma HariraParadajková polievka s cícerom a slaninou Kuracia a cícerová polievkaPolievka so zemiakovou kašou s cíceromKrémová cícerová polievka s chobotnicou a údenou rybou
- Základný horúci cícer na jednoduché varenie doma Papriky plnené cícerom a divokou ryžou Baklažán, cícer a cibuľa Dusené mäso s jahňacím mäsom, cícerom a sušenými marhuľami Papriky plnené ryžou a cícerom Tagine s kuracím mäsom, tekvicou a hroznom Cícerové sušienky s čokoládou
Mnoho ľudí si myslí, že varenie cíceru doma je ťažké, ale toto je mylná predstava! Po prvé, obchody teraz predávajú konzervovaný cícer v plechovkách. Ide o produkt pripravený na použitie, ktorý výrazne skracuje čas potrebný na domácu prípravu jedál z cíceru. V dusených pokrmoch a polievkach sa nerozvarí, je vhodný na prípravu šalátov a pri pečení si zachováva svoj tvar. Po druhé, ak ste si kúpili suchý cícer a chcete ho uvariť, musíte urobiť iba tri kroky:
- Cícer namočíme na 6 do vody–12 hodín. Najlepšie je pravidelne meniť vodu na varenie cíceru doma.
- Cícer dáme do sitka alebo cedníka a prepláchneme pod tečúcou vodou. Vložte cícer do hrnca a zalejte čerstvou vodou.
- Priveďte vodu do varu a varte bez pridania soli na miernom ohni do mäkka, 2–3 hodiny Zrnká by mali zmäknúť, ale zachovať si svoj tvar a z väčšiny zŕn by sa mal uvoľniť priehľadný film. Varenie cíceru urýchlite použitím tlakového hrnca.
Podrobnejšie pokyny, ako uvariť cícer doma, nájdete v našich receptoch.
Šaláty a pochutiny s cícerom, ktoré si môžete pripraviť aj doma
Cícer pečený v rúre podávaný s čerstvými a sušenými paradajkami, cuketou a chrumkavou cibuľkou
V tomto jedle je samozrejme pečený cícer. — hlavná zložka, ale potrebuje podporu. Postačia čerstvé bylinky (zelená cibuľka, fialová bazalka, koriander) a chrumkavé reďkovky.
Cícer s čerstvými a sušenými paradajkami, cuketou a chrumkavou cibuľkou
Na prípravu 4 porcií potrebujete:
- 600 g pripraveného cíceru (vareného alebo konzervovaného, bez tekutiny)
- 1 polievková lyžica. l. mletá rasca, sladká a údená paprika
- 100 – 120 g sušených paradajok v oleji
- 2 veľké ružové paradajky
- 2 malé cukety
- 4 strúčiky cesnaku
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie
Na chrumkavú cibuľu:
- 2 veľké cibule
- 1 veľké vajce
- 1 polievková lyžica. l. pitná voda
- štipka soli
- 100-150 g múky
- 200 g strúhanky alebo strúhanky
- olej na hlboké vyprážanie
- Rúru predhrejeme na 200°C.
- Ak chcete pripraviť cícer, vložte ho do misy a premiešajte s paradajkovým olejom. Všetky koreniny zmiešame so soľou, prisypeme cícer. Cícer dáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme v rúre 15 minút.
- Sušené paradajky nakrájame na pásiky, čerstvé paradajky a cuketu — kocky so stranou 2–3 cm, cesnak — tenké kruhy. Na zvyšnom oleji zo sušených paradajok orestujeme cesnak a cuketu do zlatista. Pridajte paradajky (oba druhy) a nechajte na miernom ohni dusiť, kým sa všetko ostatné uvarí.
- Aby bola cibuľa chrumkavá, ošúpeme ju a nakrájame na veľké kúsky. Vajíčko rozšľaháme v miske s vodou a štipkou soli do hladka. V druhej miske pridáme do múky soľ a korenie. Do tretej misky vložte strúhanku alebo strúhanku.
- Olej na vyprážanie rozohrejeme na 170°C. Cibuľu postupne namáčame v múke, vajci, strúhanke a opražíme na oleji do chrumkava. Upečenú cibuľu položte na papierovú utierku, aby ste z nej odsali prebytočný olej.
- Cícer a zeleninu poukladáme na taniere, posypeme cibuľou a podávame. Cícer so zeleninou, varený doma, je pripravený.
Pečené hovädzie a cícerový sendvič
Tento sendvič podávajte s paradajkovým šalátom a červenou cibuľou, ochutený olivovým olejom a citrónovou šťavou. Ak chcete, môžete si toto jedlo pripraviť s cícerom a vareným alebo pečeným kuracím alebo iným mäsom, ktoré máte doma.
Pečené hovädzie a cícerový sendvič
Na prípravu 4 porcií potrebujete:
- 500 g hovädzej sviečkovice
- olivový olej
- 3 strúčiky cesnaku
- 3-4 vetvičky tymiánu
- 4 pity
- 1 plechovka konzervovaného cíceru, 400 g
- údená paprika
- citrónová šťava
- akékoľvek klíčky na podávanie
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie
- K roastbeefu ochutíme panenku soľou, korením a opečieme na olivovom oleji s prelisovaným cesnakom a tymianom do zlatista zo všetkých strán. Potom zabaľte do alobalu a pečte pri teplote 150 °C 10-15 minút alebo do požadovaného prepečenia. Chladíme vo fólii 2 hodiny.
- Každú pitu nakrájame na 2 okrúhle placky, vnútro potrieme olivovým olejom a opečieme z olejovej strany na suchej panvici.
- Vložte cícer do sitka a osušte. Na panvici rozohrejeme olivový olej, pridáme cícer, opekáme so soľou na prudkom ohni 3-5 minút. Cícer trocha podrvíme maškrtou, ochutíme údenou paprikou, čiernym korením a citrónovou šťavou.
- Pečené mäso nakrájame na tenké plátky. Na každý mazanec položíme cícer, pokvapkáme olejom a pridáme plátky pečeného mäsa. Posypeme klíčkami a ihneď podávame. Toto občerstvenie nahradí chlebíčky a chlebíčky na domácej párty.
Šumivé horúce a chrumkavé cícerové panely
Bez týchto cícerových štvorcov si Sicíliu nemožno predstaviť. Väčšinou sa pripravujú v malých obchodíkoch, kde je veľká panvica s vriacim olejom, alebo na dovolenke doma. Panelelle môžete jesť ako predjedlo tak, že si ho požiadate o položenie na tanier, ale praví Sicílčania si panini s panelelle určite kúpia — veľký bochník chleba, prekrojený na polovicu, s kúskami panelelle v strede. Hlavné pravidlo panelu — mali by byť horúce a chrumkavé.
Šumivé horúce a chrumkavé cícerové panely
Na varenie 3–Potrebné 4 porcie:
- 200 g cícerovej múky
- 600 ml pitnej vody
- 1,5 lyžičky. soľ
- 5 vetvičiek petržlenu
- rastlinný olej na vyprážanie
- čerstvo mleté čierne korenie
- Ak chcete panelelle pripraviť doma, kombinujte cícerovú múku a vodu v hrnci a miešajte, kým nezostanú žiadne hrudky.
- Položte panvicu na mierny oheň. Varte za stáleho miešania, kým zmes nezhustne (ako polenta). Dochutíme soľou, korením a pridáme nadrobno nasekanú petržlenovú vňať.
- Odstráňte panvicu z ohňa a pokračujte v miešaní 1 minútu.
- Nalejte zmes na okrúhly plech a rozotrite na 6-7 mm vrstvu. Nechajte úplne vychladnúť. Zmes by mala zhustnúť.
- Výslednú vrstvu nakrájajte na malé obdĺžniky alebo štvorce (približne 5×7 cm).
- Zahrejte rastlinný olej na hlboké vyprážanie v hrnci. Olej by mal byť veľmi horúci. Panelelle smažte v dávkach, občas obracajte, až kým nie sú zlatohnedé. Hotový panelel položte na papierové obrúsky. Najlepšia porcia panela doma — je to buď na sicílsky spôsob s chrumkavým chlebom, alebo s čerstvou zeleninou a vašou obľúbenou omáčkou
Libanonský hummus s pikantnými kuracími srdiečkami
Klasický hummus v Libanone je vyrobený z cícerového pyré s prídavkom tahini (sezamovej) pasty, olivového oleja, cesnaku a citrónovej šťavy. Recept na tento cícerový hummus s kuracími srdiečkami poskytol Vladimir Bogozhavets, značkový šéfkuchár reštaurácie 15/17 Bar&Grill. Dá sa ľahko pripraviť pomocou suchého cíceru doma.
Libanonský hummus s pikantnými kuracími srdiečkami
Na prípravu 4 porcií potrebujete:
- 250 g suchého cíceru
- 200 g tahini pasty
- šťava z polovice citróna
- 400 g kuracieho srdca
- 1 paradajka
- 15 g mletej červenej papriky
- 15 g mletej papriky
- 15 g mletej škorice
- 15 g mletého kardamónu
- 1 strúčik cesnaku
- 2 g čerstvej čili papričky bez semien
- 15 g čerstvého koriandra
- 10 ml omáčky narsharab
- 15 g semien granátového jablka
- soľ
- Cícer namočíme na 5–6 hodín v studenej vode. Potom vodu scedíme, pridáme opäť čistú vodu v pomere 1:2 a po prevarení varíme na miernom ohni do mäkka, 2–3 hodiny. Scedíme v cedníku a odložíme si vodu na varenie.
- Srdiečka premarinujeme v zmesi nadrobno nakrájanej paradajky s mletou červenou paprikou, sladkou paprikou, kardamónom a škoricou. Nechajte ho v chladničke niekoľko hodín.
- Cícer pomelieme v mixéri. Pridajte trochu vody na varenie a znova rozdrvte. Mali by ste mať konzistenciu hustej kyslej smotany. Pridajte soľ, citrónovú šťavu a tahini pastu.
- Panvicu rozpálime vysoko a opečieme srdiečka 4–5 min. alebo do úplného uvarenia s pridaním jemne nasekaného cesnaku a čili papričky. Odstavíme z ohňa, ochutíme koriandrom, narsharabom a pridáme zrniečka granátového jablka. Všetko premiešame a natrieme na hummus. Cícerové jedlo v štýle reštaurácie je hotové doma.
Hummus s hubami
Toto jedlo pridáva k tradičnej schéme cícer + tahini ďalšieho hráča. — vyprážané huby. Toto je možnosť pre tých, ktorým sa čistý hummus zdá príliš nevýrazný alebo chcú len spestriť svoje obľúbené jedlo z cíceru. Okrem toho huby približujú orientálne predjedlo k ruskému srdcu. Vložte huby do panvice v jednej vrstve tak, aby boli vyprážané, nie dusené. Recept s láskavým dovolením reštaurácie Nofar.
Hummus s hubami
Na varenie 4–Potrebných 5 porcií:
- 1 kg uvareného cíceru
- 350 g pitnej vody
- 50 ml citrónovej šťavy
- 5 g soli
- 5 g rasce
- 300 g sezamovej pasty
Na huby:
- 250 g hlivy ustricovej
- 250 g šampiňónov
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 cibuľa
- 1 g rasce
- soľ
- malý zväzok petržlenu
- Zmiešajte cícer v miske mixéra alebo kuchynského robota s vodou, citrónovou šťavou, soľou a rascou. Vyšľahajte na hladkú pastu.
- Pridajte sezamovú pastu a premiešajte.
- Huby nakrájame na malé kúsky, cesnak nasekáme, cibuľu nakrájame na tenké polkrúžky. Pridajte k nim rascu a opečte na dobre rozohriatej panvici s rastlinným olejom do zlatista.
- Hummus dáme na taniere, navrch pridáme huby a ozdobíme nadrobno nasekanými bylinkami.
Teplý šalát s pohánkou a cícerom
Olga Vsevolodova z Moskvy, autorka receptu a naša čitateľka: „Vyskúšajte tento šalát a nehovorte, že chudé nemôže byť chutné. Stačí si vybrať kvalitné výrobky pre toto jedlo a všetko sa zmení na harmonický a jasný obraz. Cícer sa dá uvariť vopred.“
Teplý šalát s pohánkou a cícerom
Na prípravu 4 porcií potrebujete:
Na šalát:
- 200 g jadier
- 400 ml pitnej vody
- 1 lyžička. soľ
- 1 malý baklažán
- 3 polievkové lyžice. l. olivový olej
- 200 g uvareného cíceru
- 150 g cherry paradajok
- 2 šalotky
- listy koriandra
- 50 g hrozienok
Na tankovanie:
- 2–3 vetvičky koriandra
- šťava z 1 citróna
- 1 polievková lyžica. l. olivový olej
- 1 polievková lyžica. l. med
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie
- Varte pohánku až do úplného varenia. Odstráňte z tepla a nechajte prikryté 10 minút.
- Baklažán nakrájame na malé kocky a smažíme na oleji 5 minút. Pridajte cícer a smažte ďalších 5-6 minút.
- Paradajky prekrojíme na polovice, cibuľu nakrájame na kolieska, lístky koriandra nasekáme nadrobno.
- Na dresing vyšľahajte koriander, citrónovú šťavu, olivový olej, med v mixéri do hladka. Pridajte soľ, korenie a premiešajte výsledný dresing.
- K pohánke pridajte baklažány s cícerom, hrozienkami, cibuľou a paradajkami. Šalát oblečte a podávajte…