Nielen hummus a falafel: čo si môžete vyrobiť z cíceru doma

Nielen hummus a falafel: čo si môžete vyrobiť z cíceru doma

Nielen hummus a falafel: čo si môžete vyrobiť z cíceru doma

gastronóm 13. marca 2024

Toto je zbierka 17 receptov na cícer, ktoré si môžete ľahko zopakovať doma. Od šalátov a predjedál, polievok a dusených pokrmov až po teplé jedlá a dokonca aj sušienky. Budete prekvapení, aký rozdielny môže byť cícer. No predsa cícerové jedlá Nie je to len hummus a falafel.

Čo sa dá z cíceru vyrobiť doma?Čo sa dá z cíceru vyrobiť doma?

O čom budeme hovoriť v článku:

  • Cícerové šaláty a predjedlá, ktoré si môžete pripraviť doma Cícer pečený v rúre a podávaný s čerstvými a sušenými paradajkami, cuketou a chrumkavou cibuľkou Sendvič z pečeného hovädzieho mäsa a cíceru Šumivý horúci a chrumkavý cícerový panelLibanonský hummus s pikantnými kuracími srdiečkamiHummus s šampiňónmi a šampiňónmi
  • Cícerové polievky, ktoré si uvaríte aj doma HariraParadajková polievka s cícerom a slaninou Kuracia a cícerová polievkaPolievka so zemiakovou kašou s cíceromKrémová cícerová polievka s chobotnicou a údenou rybou
  • Základný horúci cícer na jednoduché varenie doma Papriky plnené cícerom a divokou ryžou Baklažán, cícer a cibuľa Dusené mäso s jahňacím mäsom, cícerom a sušenými marhuľami Papriky plnené ryžou a cícerom Tagine s kuracím mäsom, tekvicou a hroznom Cícerové sušienky s čokoládou

Mnoho ľudí si myslí, že varenie cíceru doma je ťažké, ale toto je mylná predstava! Po prvé, obchody teraz predávajú konzervovaný cícer v plechovkách. Ide o produkt pripravený na použitie, ktorý výrazne skracuje čas potrebný na domácu prípravu jedál z cíceru. V dusených pokrmoch a polievkach sa nerozvarí, je vhodný na prípravu šalátov a pri pečení si zachováva svoj tvar. Po druhé, ak ste si kúpili suchý cícer a chcete ho uvariť, musíte urobiť iba tri kroky:

  • Cícer namočíme na 6 do vody12 hodín. Najlepšie je pravidelne meniť vodu na varenie cíceru doma.
  • Cícer dáme do sitka alebo cedníka a prepláchneme pod tečúcou vodou. Vložte cícer do hrnca a zalejte čerstvou vodou.
  • Priveďte vodu do varu a varte bez pridania soli na miernom ohni do mäkka, 23 hodiny Zrnká by mali zmäknúť, ale zachovať si svoj tvar a z väčšiny zŕn by sa mal uvoľniť priehľadný film. Varenie cíceru urýchlite použitím tlakového hrnca.

Podrobnejšie pokyny, ako uvariť cícer doma, nájdete v našich receptoch.

Šaláty a pochutiny s cícerom, ktoré si môžete pripraviť aj doma

Cícer pečený v rúre podávaný s čerstvými a sušenými paradajkami, cuketou a chrumkavou cibuľkou

V tomto jedle je samozrejme pečený cícer. hlavná zložka, ale potrebuje podporu. Postačia čerstvé bylinky (zelená cibuľka, fialová bazalka, koriander) a chrumkavé reďkovky.

Cícer s čerstvými a sušenými paradajkami, cuketou a chrumkavou cibuľkou
Cícer s čerstvými a sušenými paradajkami, cuketou a chrumkavou cibuľkou

Na prípravu 4 porcií potrebujete:

  • 600 g pripraveného cíceru (vareného alebo konzervovaného, ​​bez tekutiny)
  • 1 polievková lyžica. l. mletá rasca, sladká a údená paprika
  • 100 – 120 g sušených paradajok v oleji
  • 2 veľké ružové paradajky
  • 2 malé cukety
  • 4 strúčiky cesnaku
  • soľ a čerstvo mleté ​​čierne korenie

Na chrumkavú cibuľu:

  • 2 veľké cibule
  • 1 veľké vajce
  • 1 polievková lyžica. l. pitná voda
  • štipka soli
  • 100-150 g múky
  • 200 g strúhanky alebo strúhanky
  • olej na hlboké vyprážanie
  1. Rúru predhrejeme na 200°C.
  2. Ak chcete pripraviť cícer, vložte ho do misy a premiešajte s paradajkovým olejom. Všetky koreniny zmiešame so soľou, prisypeme cícer. Cícer dáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme v rúre 15 minút.
  3. Sušené paradajky nakrájame na pásiky, čerstvé paradajky a cuketu kocky so stranou 2–3 cm, cesnak tenké kruhy. Na zvyšnom oleji zo sušených paradajok orestujeme cesnak a cuketu do zlatista. Pridajte paradajky (oba druhy) a nechajte na miernom ohni dusiť, kým sa všetko ostatné uvarí.
  4. Aby bola cibuľa chrumkavá, ošúpeme ju a nakrájame na veľké kúsky. Vajíčko rozšľaháme v miske s vodou a štipkou soli do hladka. V druhej miske pridáme do múky soľ a korenie. Do tretej misky vložte strúhanku alebo strúhanku.
  5. Olej na vyprážanie rozohrejeme na 170°C. Cibuľu postupne namáčame v múke, vajci, strúhanke a opražíme na oleji do chrumkava. Upečenú cibuľu položte na papierovú utierku, aby ste z nej odsali prebytočný olej.
  6. Cícer a zeleninu poukladáme na taniere, posypeme cibuľou a podávame. Cícer so zeleninou, varený doma, je pripravený.

Pečené hovädzie a cícerový sendvič

Tento sendvič podávajte s paradajkovým šalátom a červenou cibuľou, ochutený olivovým olejom a citrónovou šťavou. Ak chcete, môžete si toto jedlo pripraviť s cícerom a vareným alebo pečeným kuracím alebo iným mäsom, ktoré máte doma.

Pečené hovädzie a cícerový sendvič
Pečené hovädzie a cícerový sendvič

Na prípravu 4 porcií potrebujete:

  • 500 g hovädzej sviečkovice
  • olivový olej
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 3-4 vetvičky tymiánu
  • 4 pity
  • 1 plechovka konzervovaného cíceru, 400 g
  • údená paprika
  • citrónová šťava
  • akékoľvek klíčky na podávanie
  • soľ a čerstvo mleté ​​čierne korenie
  1. K roastbeefu ochutíme panenku soľou, korením a opečieme na olivovom oleji s prelisovaným cesnakom a tymianom do zlatista zo všetkých strán. Potom zabaľte do alobalu a pečte pri teplote 150 °C 10-15 minút alebo do požadovaného prepečenia. Chladíme vo fólii 2 hodiny.
  2. Každú pitu nakrájame na 2 okrúhle placky, vnútro potrieme olivovým olejom a opečieme z olejovej strany na suchej panvici.
  3. Vložte cícer do sitka a osušte. Na panvici rozohrejeme olivový olej, pridáme cícer, opekáme so soľou na prudkom ohni 3-5 minút. Cícer trocha podrvíme maškrtou, ochutíme údenou paprikou, čiernym korením a citrónovou šťavou.
  4. Pečené mäso nakrájame na tenké plátky. Na každý mazanec položíme cícer, pokvapkáme olejom a pridáme plátky pečeného mäsa. Posypeme klíčkami a ihneď podávame. Toto občerstvenie nahradí chlebíčky a chlebíčky na domácej párty.

Šumivé horúce a chrumkavé cícerové panely

Bez týchto cícerových štvorcov si Sicíliu nemožno predstaviť. Väčšinou sa pripravujú v malých obchodíkoch, kde je veľká panvica s vriacim olejom, alebo na dovolenke doma. Panelelle môžete jesť ako predjedlo tak, že si ho požiadate o položenie na tanier, ale praví Sicílčania si panini s panelelle určite kúpia veľký bochník chleba, prekrojený na polovicu, s kúskami panelelle v strede. Hlavné pravidlo panelu mali by byť horúce a chrumkavé.

Šumivé horúce a chrumkavé cícerové panely
Šumivé horúce a chrumkavé cícerové panely

Na varenie 3Potrebné 4 porcie:

  • 200 g cícerovej múky
  • 600 ml pitnej vody
  • 1,5 lyžičky. soľ
  • 5 vetvičiek petržlenu
  • rastlinný olej na vyprážanie
  • čerstvo mleté ​​čierne korenie
  1. Ak chcete panelelle pripraviť doma, kombinujte cícerovú múku a vodu v hrnci a miešajte, kým nezostanú žiadne hrudky.
  2. Položte panvicu na mierny oheň. Varte za stáleho miešania, kým zmes nezhustne (ako polenta). Dochutíme soľou, korením a pridáme nadrobno nasekanú petržlenovú vňať.
  3. Odstráňte panvicu z ohňa a pokračujte v miešaní 1 minútu.
  4. Nalejte zmes na okrúhly plech a rozotrite na 6-7 mm vrstvu. Nechajte úplne vychladnúť. Zmes by mala zhustnúť.
  5. Výslednú vrstvu nakrájajte na malé obdĺžniky alebo štvorce (približne 5×7 cm).
  6. Zahrejte rastlinný olej na hlboké vyprážanie v hrnci. Olej by mal byť veľmi horúci. Panelelle smažte v dávkach, občas obracajte, až kým nie sú zlatohnedé. Hotový panelel položte na papierové obrúsky. Najlepšia porcia panela doma je to buď na sicílsky spôsob s chrumkavým chlebom, alebo s čerstvou zeleninou a vašou obľúbenou omáčkou

Libanonský hummus s pikantnými kuracími srdiečkami

Klasický hummus v Libanone je vyrobený z cícerového pyré s prídavkom tahini (sezamovej) pasty, olivového oleja, cesnaku a citrónovej šťavy. Recept na tento cícerový hummus s kuracími srdiečkami poskytol Vladimir Bogozhavets, značkový šéfkuchár reštaurácie 15/17 Bar&Grill. Dá sa ľahko pripraviť pomocou suchého cíceru doma.

Libanonský hummus s pikantnými kuracími srdiečkami
Libanonský hummus s pikantnými kuracími srdiečkami

Na prípravu 4 porcií potrebujete:

  • 250 g suchého cíceru
  • 200 g tahini pasty
  • šťava z polovice citróna
  • 400 g kuracieho srdca
  • 1 paradajka
  • 15 g mletej červenej papriky
  • 15 g mletej papriky
  • 15 g mletej škorice
  • 15 g mletého kardamónu
  • 1 strúčik cesnaku
  • 2 g čerstvej čili papričky bez semien
  • 15 g čerstvého koriandra
  • 10 ml omáčky narsharab
  • 15 g semien granátového jablka
  • soľ
  1. Cícer namočíme na 56 hodín v studenej vode. Potom vodu scedíme, pridáme opäť čistú vodu v pomere 1:2 a po prevarení varíme na miernom ohni do mäkka, 23 hodiny. Scedíme v cedníku a odložíme si vodu na varenie.
  2. Srdiečka premarinujeme v zmesi nadrobno nakrájanej paradajky s mletou červenou paprikou, sladkou paprikou, kardamónom a škoricou. Nechajte ho v chladničke niekoľko hodín.
  3. Cícer pomelieme v mixéri. Pridajte trochu vody na varenie a znova rozdrvte. Mali by ste mať konzistenciu hustej kyslej smotany. Pridajte soľ, citrónovú šťavu a tahini pastu.
  4. Panvicu rozpálime vysoko a opečieme srdiečka 45 min. alebo do úplného uvarenia s pridaním jemne nasekaného cesnaku a čili papričky. Odstavíme z ohňa, ochutíme koriandrom, narsharabom a pridáme zrniečka granátového jablka. Všetko premiešame a natrieme na hummus. Cícerové jedlo v štýle reštaurácie je hotové doma.

Hummus s hubami

Toto jedlo pridáva k tradičnej schéme cícer + tahini ďalšieho hráča. vyprážané huby. Toto je možnosť pre tých, ktorým sa čistý hummus zdá príliš nevýrazný alebo chcú len spestriť svoje obľúbené jedlo z cíceru. Okrem toho huby približujú orientálne predjedlo k ruskému srdcu. Vložte huby do panvice v jednej vrstve tak, aby boli vyprážané, nie dusené. Recept s láskavým dovolením reštaurácie Nofar.

Hummus s hubami
Hummus s hubami

Na varenie 4Potrebných 5 porcií:

  • 1 kg uvareného cíceru
  • 350 g pitnej vody
  • 50 ml citrónovej šťavy
  • 5 g soli
  • 5 g rasce
  • 300 g sezamovej pasty

Na huby:

  • 250 g hlivy ustricovej
  • 250 g šampiňónov
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 cibuľa
  • 1 g rasce
  • soľ
  • malý zväzok petržlenu
  1. Zmiešajte cícer v miske mixéra alebo kuchynského robota s vodou, citrónovou šťavou, soľou a rascou. Vyšľahajte na hladkú pastu.
  2. Pridajte sezamovú pastu a premiešajte.
  3. Huby nakrájame na malé kúsky, cesnak nasekáme, cibuľu nakrájame na tenké polkrúžky. Pridajte k nim rascu a opečte na dobre rozohriatej panvici s rastlinným olejom do zlatista.
  4. Hummus dáme na taniere, navrch pridáme huby a ozdobíme nadrobno nasekanými bylinkami.

Teplý šalát s pohánkou a cícerom

Olga Vsevolodova z Moskvy, autorka receptu a naša čitateľka: „Vyskúšajte tento šalát a nehovorte, že chudé nemôže byť chutné. Stačí si vybrať kvalitné výrobky pre toto jedlo a všetko sa zmení na harmonický a jasný obraz. Cícer sa dá uvariť vopred.“

Teplý šalát s pohánkou a cícerom
Teplý šalát s pohánkou a cícerom

Na prípravu 4 porcií potrebujete:

Na šalát:

  • 200 g jadier
  • 400 ml pitnej vody
  • 1 lyžička. soľ
  • 1 malý baklažán
  • 3 polievkové lyžice. l. olivový olej
  • 200 g uvareného cíceru
  • 150 g cherry paradajok
  • 2 šalotky
  • listy koriandra
  • 50 g hrozienok

Na tankovanie:

  • 23 vetvičky koriandra
  • šťava z 1 citróna
  • 1 polievková lyžica. l. olivový olej
  • 1 polievková lyžica. l. med
  • soľ a čerstvo mleté ​​čierne korenie
  1. Varte pohánku až do úplného varenia. Odstráňte z tepla a nechajte prikryté 10 minút.
  2. Baklažán nakrájame na malé kocky a smažíme na oleji 5 minút. Pridajte cícer a smažte ďalších 5-6 minút.
  3. Paradajky prekrojíme na polovice, cibuľu nakrájame na kolieska, lístky koriandra nasekáme nadrobno.
  4. Na dresing vyšľahajte koriander, citrónovú šťavu, olivový olej, med v mixéri do hladka. Pridajte soľ, korenie a premiešajte výsledný dresing.
  5. K pohánke pridajte baklažány s cícerom, hrozienkami, cibuľou a paradajkami. Šalát oblečte a podávajte…
Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Clanky Cirkus Lánik