Omáčky na knedle

Omáčky na knedle

Omáčky na knedle

Kateřina Kapustina 16. marca 2024

Halušky sa zvyčajne podávajú s kyslou smotanou a maslom. Ale pre slané verzie tohto jedla existuje veľa omáčok, ktoré sa dajú ľahko pripraviť doma. omáčka ako konečná úprava, ktorá môže dokonale doplniť jedlo. Ktorý si vybrať pre knedle, závisí od náplne a vašich preferencií. Tu je niekoľko dobrých možností.

Omáčky na knedle

O čom budeme hovoriť v článku:

  • Smotanová omáčka na knedle
  • Omáčka z kyslej smotany
  • Syrová omáčka
  • Omáčka s hubami
  • Cesnaková omáčka
  • Paradajková omáčka

Receptov na nesladené knedle je obrovské množstvo. Okrem toho sa môžu líšiť nielen náplne, ale aj samotné cesto. Plnenie tiež nie je jednoduché. Najpopulárnejšie zemiaky, ktoré sa tiež často dopĺňajú hubami, cibuľou a slaninou. Fanúšikovia pripravujú halušky s kapustou, hubami, rybami a dokonca aj pečeňou. Bez ohľadu na recept na knedle, ktorý si vyberiete, nezabudnite pridať omáčku, aby bolo jedlo menej suché.

Smotanová omáčka na knedle

Krémová omáčka ideálne vďaka svojej skôr neutrálnej chuti. Hodí sa k haluškám so zemiakmi, kapustou, hubami a inými plnkami. Urobte túto omáčku, aby bolo vaše jedlo ešte chutnejšie.

Smotanová omáčka na knedle
Smotanová omáčka na knedle

Na prípravu omáčky potrebujete:

  • smotana 20-30% tuku – 200 ml
  • maslo – 50 g
  • múka – 1 polievková lyžica. l.
  • soľ a korenie – podľa chuti

1. V malom hrnci na strednom ohni roztopte maslo.

2. Pridáme trochu múky a za stáleho miešania ju pražíme do svetlo zlatista 1-2 minúty. dostanete „ru“ základ omáčky.

3. Za stáleho miešania metličkou po troškách pridávame smotanu, aby nevznikli hrudky.

4. Keď sa omáčka dostane do varu, znížte teplotu na minimum a varte ďalších 3-5 minút, kým omáčka nezhustne na požadovanú konzistenciu.

5. Ku koncu pridáme soľ a mleté ​​čierne korenie.

Poznámka pre hostiteľku

„Ru“ sa často používa na prípravu krémových omáčok a ich zahusťovanie. zmes múky a masla, ktorú opražíme na panvici alebo v hrnci.

Mimochodom

Na konci varenia môžete do omáčky pridať štipku muškátového orieška.

Omáčka z kyslej smotany

kyslá smotana toto je základ. To je to, čo sa tradične podáva s knedľou. Ale na základe tohto produktu môžete pripraviť veľmi jednoduchú a chutnú omáčku, ktorá dodá jedlu novú chuť. Omáčku z kyslej smotany podávajte s akýmikoľvek nesladenými knedľami.

Omáčka z kyslej smotany
Omáčka z kyslej smotany

Na prípravu omáčky potrebujete:

  • kyslá smotana – 1 šálka
  • zelenina – 1 zväzok
  • soľ a korenie – podľa chuti

1. Jemne nakrájajte zeleninu.

2. V hlbokej miske zmiešame kyslú smotanu s nasekaným kôprom.

3. Podľa chuti pridajte soľ a korenie.

Poznámka pre hostiteľku

Do kyslej smotany môžete pridať akékoľvek zelené, ktoré sa vám páčia. Tradičná možnosť kôpor a petržlen, viac nezvyčajné bazalka, oregano, koriandr atď.

Mimochodom

Na túto omáčku je lepšie použiť čerstvé bylinky, ale ak žiadne doma nemáte, postačia aj mrazené. Suché bylinky však neposkytnú potrebnú sviežosť, iba ľahkú arómu.

Syrová omáčka

Pokiaľ ide o syrovú omáčku, neexistuje príliš veľa syra. Bude skvelým doplnkom k haluškám so zemiakmi alebo inou slanou plnkou.

Syrová omáčka
Syrová omáčka

Na prípravu omáčky potrebujete:

  • maslo – 1 polievková lyžica. l.
  • múka – 1-2 lyžice. l.
  • mlieko – 1 pohár
  • tvrdý syr – 100 – 150 g
  • soľ – podľa chuti
  • korenie – podľa chuti

1. Syr nastrúhame na jemnom strúhadle.

2. V malom hrnci rozpustite maslo.

3. Pridajte múku a rýchlo miešajte, aby vznikla homogénna hmota.

4. Postupne prilievame mlieko za stáleho miešania, aby omáčka bola bez hrudiek.

5. Priveďte ju do varu, znížte teplotu a za stáleho miešania varte do zhustnutia ďalších 3-5 minút.

6. Pridajte strúhaný syr a miešajte omáčku, kým sa úplne nerozpustí.

7. Pridajte soľ a korenie.

Poznámka pre hostiteľku

Do syrovej omáčky môžete pridať akýkoľvek tvrdý syr: čedar, goudu, parmezán a iné. A milovníci nezvyčajných syrov môžu vyskúšať omáčku s modrým syrom.

Mimochodom

Ak chcete mať omáčku pikantnejšiu, pridajte trochu cesnaku. Môžete ho rozdrviť pomocou lisu.

Omáčka s hubami

Hubová omáčka sa skvele hodí k haluškám plneným zemiakmi alebo tvarohom. Vyberte si akékoľvek huby podľa svojich predstáv. Ak chcete, môžete pridať suché biele víno dodá to sofistikovanosť.

Omáčka s hubami
Omáčka s hubami

Na prípravu omáčky potrebujete:

  • huby – 300 g
  • smotana 10–20 % – 200 ml
  • cibuľa – 1 ks.
  • cesnak – 2 strúčiky
  • múka – 1 polievková lyžica. l.
  • rastlinný olej – 1 polievková lyžica. l.
  • soľ a korenie – podľa chuti

1. Huby ošúpeme a nakrájame na malé kúsky.

2. Nakrájajte cibuľu a cesnak.

3. V panvici s rastlinným olejom smažte cibuľu, až kým nebude priehľadná.

4. Pridajte k nej cesnak a varte ešte pár minút.

5. Vložte huby do panvice a smažte spolu s cibuľou a cesnakom na strednom ohni, kým sa kvapalina neodparí.

6. Keď sú huby mierne opečené, prisypeme ich múku a dobre premiešame.

7. Prilejeme smotanu, pridáme soľ, korenie a omáčku varíme, kým nezhustne.

Poznámka pre hostiteľku

Ak použijete víno, zvoľte suché biele víno, stačí 50 ml. Nalejte do panvice a nechajte alkohol pár minút odparovať.

Mimochodom

Do omáčky je najlepšie zvoliť čerstvé alebo mrazené huby: šampiňóny, hríby, hlivy a pod. Vhodné sú aj suché, ktoré však treba najskôr namočiť a nakrájať na menšie kúsky.

Cesnaková omáčka

Pikantná cesnaková omáčka Výborná príloha k slaným haluškám. Nevyžaduje žiadne varenie a je pripravený za pár minút.

Cesnaková omáčka
Cesnaková omáčka

Na prípravu omáčky potrebujete:

  • kyslá smotana – 200 g
  • cesnak – 1-2 strúčiky
  • zelenina (kôpor, petržlen) – podľa chuti
  • soľ – podľa chuti
  • mleté ​​čierne korenie – podľa chuti

1. Cesnak ošúpeme a nasekáme nadrobno alebo pretlačíme lisom.

2. Zeleň dôkladne umyte, osušte a jemne nakrájajte.

3. V hlbokom tanieri zmiešame kyslú smotanu s nasekaným cesnakom a bylinkami. Dôkladne premiešame.

4. Podľa chuti pridáme soľ a mleté ​​čierne korenie. Miešajte do hladka.

5. Omáčku dochutíme a podľa potreby upravíme množstvo korenia.

Poznámka pre hostiteľku

Ak chcete urobiť omáčku sofistikovanejšou, môžete do nej pridať trochu citrónovej šťavy alebo kôry, aby bola čerstvosť. A tiež trochu horčice na pikantnosť.

Mimochodom

Hotovú omáčku môžeme ihneď podávať s knedľou alebo vychladiť v chladničke.

Paradajková omáčka

Halušky sa najčastejšie podávajú s kyslou smotanou, maslom a opraženou cibuľkou, ale ak chcete dať svojmu domácemu jedlu taliansky prízvuk alebo jednoducho spestriť chuť, výbornou alternatívou bude paradajková omáčka.

Paradajková omáčka
Paradajková omáčka

Na prípravu omáčky potrebujete:

  • konzervované paradajky vo vlastnej šťave – 1 plechovka
  • cibuľa – 1 ks.
  • cesnak – 2-3 strúčiky
  • olivový olej – 1 polievková lyžica. l.
  • bazalka alebo oregano – 1 lyžička.
  • soľ a korenie – podľa chuti

1. Cibuľu a cesnak ošúpeme a nakrájame nadrobno.

2. Opečieme ich na rozohriatej panvici na olivovom oleji do zlatista.

3. Pridáme nakrájané paradajky a dôkladne premiešame.

4. Pridajte bylinky, soľ a mleté ​​čierne korenie podľa chuti. Všetko dobre premiešame do hladka.

5. Omáčku dochutíme a podľa potreby upravíme množstvo korenia.

Poznámka pre hostiteľku

Aby bola omáčka rafinovanejšia, môžete pridať trochu bieleho vína a čerstvé aromatické bylinky.

Ak si všimnete chybu alebo nepresnosť, dajte nám vedieť. #omáčkySÚVISIACE MATERIÁLYKOMENTÁREPridať komentár Ešte viac receptov a chutných nápadov na našich sociálnych sieťach

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Clanky Cirkus Lánik