yankin87 26. februára 2015 K receptu
Šalát s fazuľou a krutónmi nie je príliš zložitý, ale stále chutný a má zaujímavú štruktúru. A uvarí sa pomerne rýchlo, aj keď sa rozhodnete opekať si chlieb sami. Posledný nápad je naozaj veľmi dobrý: s domácimi krutónmi sa kvalita šalátu výrazne zlepšuje. Čo sa týka fazule, môžete si ju samozrejme uvariť sami. Ale v tom nie je žiadny konkrétny bod: dobrá konzerva chutí o nič horšie ako čerstvo pripravená. A ešte posledná vec. Recept navrhuje obliecť šalát kyslou smotanou alebo majonézou. Môžete použiť akúkoľvek inú omáčku podľa chuti alebo ingrediencie jednoducho pokvapkať dobrým olivovým olejom.
zložitosť: ľahko Porcie: 4 varenie: 30 minVečeraŠalátVegetariánstvo: Ovo-laktoVegetariánstvoINGREDIENCIE NA 4 PORCIEčierny chlieb – 4 plátky cesnaku – 2 strúčiky rastlinný olej – 4 polievkové lyžice. l konzervovaná červená fazuľa – 300 g tvrdého syra – 200 gogurt – 1 ks petržlen alebo kôpor – 2 vetvičky majonézy alebo kyslá smotana – podľa chuti soľ, čerstvo mleté čierne korenie – podľa chuti Tabuľka váh a mier. RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Najprv si pripravte šalátové krutóny. Z plátkov čierneho chleba odrežte kôrku. Dužinu nakrájame na malé kocky. Cesnak ošúpeme. Nakrájajte na 4 kusy.
Krok 2
Vo veľkej panvici zohrejte rastlinný olej. Vložte do nej cesnak a smažte, kým nebude voňavý. Odstavíme a vyhodíme (cesnak už nebudeme potrebovať).
Krok 3
Nakrájaný chlieb vložte do tej istej panvice s aromatickým olejom a smažte na strednom ohni za občasného miešania, kým nie je kôrka. Položte krutóny na papierovú utierku a nechajte vychladnúť.
Krok 4
Vložte konzervované fazule do sita, aby ste vypustili tekutinu. Syr nastrúhame na hrubom strúhadle. Uhorku umyte a osušte. Odrežte konce. Uhorku nakrájame na pásiky.
Krok 5
Petržlen alebo kôpor na šalát umyte a dobre osušte na papierovej utierke. Lístky otrháme a nasekáme nadrobno. Vložte všetky pripravené ingrediencie do veľkej misy.
Krok 6
Suroviny na šalát osolíme a okoreníme. Podľa chuti pridajte majonézu alebo kyslú smotanu. Dôkladne premiešajte a nechajte 10 minút pôsobiť. Preložíme do šalátovej misy a podávame.
UŽITOČNÉ RADY
Chcete podávať šalát s fazuľou a krutónmi v nezvyčajnejšom formáte? Prísady ochutíme majonézou a potom ich uložíme na servírovacie taniere cez varné krúžky a pevne zhutníme. Vložte do chladničky na 1 hodinu. Potom opatrne odstráňte krúžky. Šalát ozdobíme podľa želania.
MIMOchodom
V šaláte s fazuľou a krutónmi môžete pridať nie čerstvú uhorku, ale pár malých nakladaných. Perfektné sú aj nakladané silné huby, napríklad nigella.