Slivkový lekvár so želatínou
gastronóm 18. august 2015 K receptu
Máloktoré ovocie dokáže vyrobiť taký úžasný slivkový lekvár, bohatý na vlákninu a pektín.
Na výrobu lekváru treba slivku odkôstkovať alebo odrezať dužinu z kôstky, ak je ťažké ju oddeliť. V tomto receptúre je množstvo cukru a tekutiny uvedené na kilogram čistej hmotnosti sliviek. Z jedného kilogramu sliviek sú 2 litre lekváru.
zložitosť: ľahko Porcie: 2 varenie: 1 hodina 30 minútVarenieKonzervovanieRaňajkyVečeraPopoludňajšie občerstvenieDezertPrázdnePárty, bufetnarodeninyDovolenka detíPiknikINGREDIENCIE NA 2 PORCIE1 kg vykôstkovaných sliviek 600 g cukru 6 polievkových lyžíc. citrónová šťava 15 g želatína 1 lyžička. maslo Tabuľka mier a váh RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Slivky nasekajte nadrobno a vložte do veľkého hrnca alebo misky na prípravu džemu.
Krok 2
Do sliviek nasypeme 300 g cukru, pridáme citrónovú šťavu a vareškou prudko premiešame. Nechajte hodinu pri izbovej teplote.
Krok 3
Želatínu namočíme do studenej vody.
Krok 4
Umiestnite hrniec na strednú teplotu a zohrievajte 3-4 minúty, pričom roztlačte ovocie drvičom na pyré alebo drevenou lyžicou.
Krok 5
Vmiešame zvyšný cukor, privedieme do varu a varíme za stáleho miešania a dusenia, kým teplota džemu nedosiahne 102 C (alebo kým kvapka džemu nedrží tvar na studenej podšálke).
Krok 6
Pridajte vyžmýkanú želatínu, miešajte, kým sa nerozpustí. Vmiešame maslo.
Krok 7
Vložte džem do horúcich, suchých pohárov a uzavrite.