Tekvicové semienka s kari, zázvorom a rascou
gastronóm 27. augusta 2015 K receptu
Zvyčajne pri rezaní tekvice z nejakého dôvodu vyhodíme semená. A potom si na párty a pokojné rodinné večery pri telke kupujeme zmesi slaných orieškov alebo semienok, ktoré sa tak príjemne maškrtia. Spravujme svoju domácnosť stále racionálne a varme si ich doma!
zložitosť: ľahko Porcie: 1 varenie: 40 minRúraPečeniePrázdneObčerstvenieVegetariánstvo: PrísneVegetariánstvoPárty, bufetINGREDIENCIE NA 1 PORCIU1 tekvica 1 polievková lyžica. l. med 1 polievková lyžica. l. rastlinný olej 3 lyžice. l. voda 1 polievková lyžica. l. kari 1 polievková lyžica. l. mletý kmín 1 polievková lyžica. l. mletá zázvorová soľ, koriander podľa chuti Tabuľka váh a mier RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Tekvicu rozrežte na polovicu a rukami vydlabte semienka. Pokiaľ je to možné, nechajte v tekvici jadrovú dužinu – býva veľmi chutná, navyše koncentruje tekvicovú chuť.
Krok 2
Tekvicové semiačka vložte do misky s vodou izbovej teploty a pretrite ich rukami – je to najjednoduchší spôsob, ako sa zbaviť zvyšnej dužiny. Umyté semená položte na papierové obrúsky.
Krok 3
Usušené semienka poukladáme na plechy na pečenie a vložíme do rúry vyhriatej na 160°C. Smažte 12-15 minút, v závislosti od ich veľkosti. Nezabudnite niekoľkokrát premiešať.
Krok 4
Zmiešajte rastlinný olej a med v rovnakých častiach v miske, pridajte vriacu vodu (množstvo by malo byť trikrát väčšie, to znamená na 1 polievkovú lyžicu medu a 1 polievkovú lyžicu oleja 3 polievkové lyžice vriacej vody), premiešajte. Do tejto zmesi vložte horúce semená a znova premiešajte.
Krok 5
Zmiešajte rovnaké pomery kari, mletého rasce a zázvoru, pridajte trochu mletého koriandra a soli. Do tejto zmesi pridajte semená a premiešajte. Môžete ho piecť v rúre o niečo dlhšie, alebo ho len vyberte zo zmesi a uskladnite vo vzduchotesnej nádobe až týždeň.