gastronóm 10. apríla 2015 K receptu
Toto nie je len sendvič, je to kompletný obed. Predtým sa takýto sendvič dal kúpiť v každom obchode s potravinami – starostlivý majiteľ mal vždy sporák primus a panvicu, na ktorej pripravoval potrebné prísady. Pokrok prišiel a prakticky zničil obchody s potravinami, po strop naplnené konzervami a vrecúškami múky, cíceru a cukru, kde ste si mohli jedlo požičať a zapísať na kartičku, aby ste ho neskôr, aspoň o rok, splatili tieto dlhy. Obchodník vzal polovicu bochníka sivého chleba, pozdĺžne ho rozrezal a dal dovnútra všetko zo srdca – horúce vajcia-hamindos, kyslé uhorky, tuniaka, olivy, nakladané citróny, ochutené ohnivou harissou a cítil väčšiu radosť z toho, že ľudia prišli mu za kúsok chleba v obedňajšej polovici plochy. A dnes v Jeruzaleme takéto obchody nájdete. Nepredávajú potraviny, ale vyrábajú sendviče. Pretože pracujúceho človeka treba živiť, a to dobre. Pre tuniský sendvič nemôžu byť presné pomery náplne. Všetko závisí od vkusu predávajúceho a kupujúceho.
zložitosť: priemer Porcie: 2 varenie: 5 min Pridať. čas: 15 minŽiadna tepelná úpravatuniská kuchyňaVečeraVečeraHlavný chodVegetariánstvo: PescetarianizmusVegetariánstvoINGREDIENCIE NA 2 PORCIE2 ciabatty 2 150 g konzervy tuniaka v oleji 4 vajcia jamindos 4-8 plátkov nakladaných citrónov 2 nakladané uhorky 2 varené zemiaky 1 stredná uhorka 1 veľká paradajka 1 stredná cibuľa 4 listy šalátu 4-6 vetvičiek petržlenovej vňate hrsť čiernych olív, vykôstkované 1 polievková lyžica. l. kapary harissa Tabuľka mier a váh RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Vajcia jamindo ošúpeme a nakrájame na plátky. Z tuniakových konzerv scedíme olej a rybu zľahka roztlačíme vidličkou.
Krok 2
Zemiaky nakrájame pozdĺžne na 5 mm hrubé plátky. Cibuľu ošúpeme a nakrájame na tenké kolieska. Čerstvé a nakladané uhorky nakrájame na tenké plátky, paradajky na plátky.
Krok 3
Ciabattu pozdĺžne prekrojíme a potrieme harissou podľa chuti. Na jednu polovicu poukladáme plátky vajec, tuniaka, čerstvé a nakladané uhorky, plátky nakladaného citróna a paradajok, plátky zemiakov, pridáme olivy, kapary, bylinky a cibuľu. Prikryjeme druhou polovicou ciabatty.
Krok 4
Sendvič pevne zabaľte do pergamenu a položte na 5 minút pod váhu.
MIMOchodom
Podávajte svoj sendvič s citrusovou šťavou alebo domácou mätovou limonádou. Na prípravu limonády naplňte džbán ľadovou vodou, pridajte citrón nakrájaný na plátky a niekoľko vetvičiek mierne rozdrvenej mäty. A najlepší obed v horúcom dni je hotový!