Varenie pohánky so zeleninou a experimentovanie s rôznymi kombináciami

Varenie pohánky so zeleninou a experimentovanie s rôznymi kombináciami

Varenie pohánky so zeleninou a experimentovanie s rôznymi kombináciami

Oľga Zacharová 18. marca 2024

Pohánku milujeme a varíme ju nielen s mäsom. Pohánku často kombinujeme jednoducho so zeleninou, používame uhorky a paradajky, cibuľu a cibuľku, baklažány a cuketu, mrkvu a repu, sladkú papriku a brokolicu. Obilniny sa skvele kombinujú so všetkými vyššie uvedenými ingredienciami, takže jedlá sú chutné a zdravé.

Varenie pohánky so zeleninou a experimentovanie s rôznymi kombináciami

Obsah:

  • Šalát s pohánkou, cviklou, fetou a rukolou
  • Šalát s pohánkou, sladkou paprikou a brokolicou
  • Teplý šalát s pohánkou, baklažánom, paradajkami a cícerom
  • Miska s pohánkou, sladkou paprikou, reďkovkou a fazuľou
  • Výdatná kapustová polievka s pohánkou, zelenou a cibuľou
  • Polievka „Baník“ s pohánkou, mrkvou a zemiakmi
  • Zeleninová pohánka
  • Pohánková kaša s koreňovou zeleninou
  • Výdatná pohánková kaša s cibuľou a oškvarkami
  • Pohánka s opraženou cibuľkou a čerstvou uhorkou
  • Pohánková kaša so zeleninou a hlivou ustricovou
  • Sladká paprika plnená pohánkou, orechmi a datľami

Šalát s pohánkou, cviklou, fetou a rukolou

Šalát s pohánkou, cviklou, fetou a rukolou
Šalát s pohánkou, cviklou, fetou a rukolou

Na prípravu 4 porcií pohánkového šalátu so zeleninou potrebujete:

  • 2 stredné repy
  • 2 veľké pomaranče, lepšie ako Neville
  • 1 veľký grapefruit, najlepšie ružový
  • 60 g lieskových orieškov
  • 250 g hotových pohánkových jadier
  • 60 g rukoly
  • 150 g syra feta

Na tankovanie:

  • 45 polievkových lyžíc. l. olivový olej
  • 2 polievkové lyžice. l. citrónová šťava
  • 2 polievkové lyžice. l. pomarančový džús
  • 1 polievková lyžica. l. med
  • 1 lyžička. strúhaná pomarančová kôra
  • soľ a čerstvo mleté ​​čierne korenie
  1. Cviklu uvaríme alebo upečieme v rúre, necháme mierne vychladnúť, ošúpeme a nakrájame na plátky.
  2. Pomaranče nakrájame na plátky, grapefruit plátky, odstránenie priečok. Nasekajte lieskové orechy nožom.
  3. Na prípravu dresingu zmiešame všetky ingrediencie v miske a dochutíme soľou a korením.
  4. Pohánku dáme do šalátovej misy, pridáme citrusové plody a cviklu, pokvapkáme polovicou dresingu. Navrch dáme rukolu a nadrobenú fetu. Posypeme orechmi a podávame so zvyšným dresingom.

Šalát s pohánkou, sladkou paprikou a brokolicou

Šalát s pohánkou, sladkou paprikou a brokolicou
Šalát s pohánkou, sladkou paprikou a brokolicou

Na varenie 34 porcie pohánkového šalátu so zeleninou, ktoré potrebujete:

  • 400 ml vody
  • 160 g pohánkových jadier
  • 1 žltá paprika
  • polovica sladkej červenej cibule
  • 1 malá hlavička brokolice
  • 50 g vlašských orechov
  • 34 lístky čerstvej mäty
  • 12 veľkých vykôstkovaných olív
  • 23 vetvičky kôpru

Na tankovanie:

  • šťava z 1 limetky
  • 12 polievkové lyžice. l. citrónová šťava
  • 24 polievkové lyžice. l. extra panenský olivový olej
  • 1 lyžička. obilná sladkokyslá horčica
  • soľ a čerstvo mleté ​​čierne korenie
  1. Prevarte osolenú vodu. Pridajte pohánku opečenú na suchej panvici do orieška, znížte teplotu na minimum. Panvicu prikryte pokrievkou a varte 10 minút. Odstráňte kryt. Miešajte. „Sušte“ pohánku: nemala by tam byť žiadna voda. Úplne vychladnúť, 30 minút.
  2. Počas tejto doby nakrájajte sladkú papriku na polovicu. Odstráňte stonku, membrány a semená. Nakrájajte na malé kocky. Nakrájajte aj červenú cibuľu. Brokolicu rozoberieme na ružičky. Nasekajte orechy a olivy. Mätu a kôpor nasekajte čo najjemnejšie.
  3. Pripravené suroviny zmiešame s úplne vychladnutou pohánkou.
  4. Na dresing zmiešame limetkovú šťavu, citrónovú šťavu, olivový olej a horčicu. Dochutíme soľou a korením. Šľahať. Šalát si oblečte. Nechajte lúhovať 30 minút. Podávajte.

Teplý šalát s pohánkou, baklažánom, paradajkami a cícerom

Teplý šalát s pohánkou, baklažánom, paradajkami a cícerom
Teplý šalát s pohánkou, baklažánom, paradajkami a cícerom

Na prípravu 4 porcií šalátu so zeleninou potrebujete:

  • 400 ml vody
  • 200 g pohánkových jadier
  • 1 malý baklažán
  • 3 polievkové lyžice. l. olivový olej
  • 200 g uvareného cíceru
  • 150 g cherry paradajok
  • 2 šalotky
  • listy z 23 vetvičky koriandra
  • 50 g veľkých svetlých hrozienok
  • 1 lyžička. mletý kmín
  • soľ a čerstvo mleté ​​čierne korenie

Na tankovanie:

  • 23 stonky koriandra
  • šťava z 1 citróna
  • 1 polievková lyžica. l. extra panenský olivový olej
  • 1 polievková lyžica. l. med
  1. Prevarte osolenú vodu. Pridajte pohánku opečenú na suchej panvici do orieška, znížte teplotu na minimum. Panvicu prikryte pokrievkou a varte 10 minút. Odstráňte kryt. Miešajte. „Sušte“ pohánku: nemala by tam byť žiadna voda. Úplne vychladnúť, 30 minút.
  2. Baklažán nakrájame na malé kocky a opekáme na olivovom oleji na panvici 5 minút, pridáme cícer a restujeme ďalších 5-7 minút.
  3. Paradajky prekrojíme na polovice, cibuľu nakrájame na kolieska, lístky koriandra nasekáme nadrobno.
  4. Na prípravu dresingu vyšľahajte všetky ingrediencie v miske mixéra do hladka. Pridajte soľ a korenie, premiešajte.
  5. K pohánke pridáme opražené baklažány s cícerom, hrozienkami, cibuľou, paradajkami, rascou. Šalát oblečte a podávajte teplý.

Miska s pohánkou, sladkou paprikou, reďkovkou a fazuľou

Miska s pohánkou, sladkou paprikou, reďkovkou a fazuľou
Miska s pohánkou, sladkou paprikou, reďkovkou a fazuľou

Na prípravu 2 porcií pohánky so zeleninou potrebujete:

  • 2 uhorky
  • 1 sladká paprika
  • 4 reďkovky
  • 40 g listov šalátu
  • 150 g pripravenej pohánky
  • 1 polievková lyžica. l. extra panenský olivový olej
  • 2 lyžičky. sójová omáčka
  • 60 g červenej fazule
  • 2 lyžičky. sezamové semienka
  1. Uhorku, papriku a reďkovku nakrájame na pásiky, šalát nasekáme nadrobno. Pripravenú zeleninu rozdeľte na polovicu.
  2. Umiestnite pohánku medzi dve servírovacie šalátové misy alebo misy, pokvapkajte olivovým olejom a sójovou omáčkou.
  3. Na pohánku poukladáme zeleninu, fazuľu, listy šalátu, posypeme sezamom a podávame.

Výdatná kapustová polievka s pohánkou, zelenou a cibuľou

Výdatná kapustová polievka s pohánkou, zelenou a cibuľou
Výdatná kapustová polievka s pohánkou, zelenou a cibuľou

Na prípravu 4–6 porcií polievky s pohánkou a zeleninou potrebujete:

  • 4–5 lyžíc. l. pohánkové jadrá
  • 1 veľká sladká cibuľa
  • 1 stredný zväzok zelenej cibule
  • 100 g vrchných mladých listov žihľavy
  • 100 g vrchných mladých listov medovky alebo špenátu
  • 3 polievkové lyžice. l. maslo alebo slnečnicový olej
  • rustikálny ražný chlieb
  • kyslá smotana na podávanie
  • soľ
  1. Namočte pohánku do veľkého množstva teplej vody, kým si pripravíte všetko ostatné. Cibuľu nakrájajte čo najjemnejšie. Odrežte bielu časť zelenej cibule a nakrájajte ju rovnako jemne.
  2. Všetku ostatnú zeleninu, vrátane zelenej cibuľky, vložte do žiaruvzdorného cedníka, zalejte vriacou vodou, stlačte a nakrájajte.
  3. V hrnci zohrejte olej, pridajte cibuľu a bielu časť zelenej, zľahka opečte, kým nebude priehľadná, 3 minúty.
  4. Pridáme pohánku, zalejeme 1 litrom vody, privedieme do varu, varíme 10 minút.
  5. Pridajte všetky zelené, varte, kým pohánka nie je pripravená, 10 minút. Dochutíme soľou a podávame s chlebom a kyslou smotanou.

Polievka „Baník“ s pohánkou, mrkvou a zemiakmi

Polievka „Baník“ s pohánkou, mrkvou a zemiakmi
Polievka „Baník“ s pohánkou, mrkvou a zemiakmi

Na prípravu 4 porcií polievky s pohánkou a zeleninou potrebujete:

  • 2 kuracie stehná
  • 3 litre vody
  • 1 cibuľa
  • 2 šťavnaté mrkvy
  • 3-4 zemiaky
  • 120 g pohánkových jadier
  • listy 3-4 vetvičiek petržlenu
  • soľ a čerstvo mleté ​​čierne korenie
  1. Pripravte vývar na polievku. Kuracie stehná vložte do hrnca. Zalejte studenou vodou a priveďte do varu. Odstráňte penu pomocou štrbinovej lyžice. Nohy varíme vo vývare 1 hodinu.
  2. Hotový kurací vývar precedíme do veľkého, čistého hrnca cez jemné sitko. Oddeľte mäso z hydiny od kostí a rozložte na malé kúsky. Vložte do misy, prikryte a nechajte, kým nebude pripravený na použitie.
  3. Cibuľu nakrájame nadrobno. Mrkvu nastrúhajte na strednom strúhadle. Zemiaky nakrájajte na stredné kocky.
  4. Panvicu s vývarom položte na vysoký oheň a priveďte do varu. Pridajte zemiaky, cibuľu a mrkvu. Opäť privedieme do varu a na miernom ohni varíme 10 minút.
  5. Do panvice s vývarom a zeleninou pridáme pohánku, trochu osolíme. Varte na miernom ohni bez pokrievky 10 minút.
  6. Polievku osolíme a okoreníme. Pridajte kuracie filety. Varte ďalšie 2 minúty, potom zatvorte veko a nechajte na vypnutom sporáku.
  7. Petržlenovú vňať nasekáme nadrobno. Pred podávaním polievku posypte bylinkami a podávajte teplú.

Zeleninová pohánka

Zeleninová pohánka
Zeleninová pohánka

Na prípravu 4–6 porcií pohánky so zeleninou potrebujete:

  • 1 sladká paprika
  • 1 cuketa
  • 1 mrkva
  • 1 cibuľa
  • 5-6 šampiňónov
  • 100 g ružičkového kelu
  • 200 g pohánkových jadier
  • 100 g zeleného hrášku
  • 3-4 strúčiky cesnaku
  • listy z 2 vetvičiek kôpru a petržlenu
  • rastlinný olej
  • soľ a čerstvo mleté ​​čierne korenie
  1. Rúru predhrejeme na 180°C.
  2. Všetku zeleninu (okrem kapusty) nakrájame na veľké kocky, huby nakrájané na plátky, cesnak prekrojený na polovice, ružičkový kel na 4 časti.
  3. V miske zmiešame pohánku so zeleninou. Pridajte korenie a rastlinný olej.
  4. Nalejte trochu rastlinného oleja do žiaruvzdornej nádoby. Vložte do nej pripravenú zmes a zalejte vodou tak, aby pokrývala zeleninu.
  5. Pekáč prikryjeme alobalom a pečieme v predhriatej rúre 4550 min. alebo kým nebude pohánka hotová.
  6. Za 35 min. Pred koncom varenia pridáme hrášok a premiešame. Pohánku podávajte so zeleninou horúcou, posypte misku nasekanými bylinkami.

Pohánková kaša s koreňovou zeleninou

Pohánková kaša s koreňovou zeleninou
Pohánková kaša s koreňovou zeleninou

Na prípravu 4 porcií pohánky s koreňovou zeleninou potrebujete:

  • 1 malá zelerová hľuza
  • 1 veľká mrkva
  • 1 koreň paštrnáka
  • 1 koreň petržlenu
  • 300 g pohánkových jadier
  • listy 2 vetvičiek tymiánu
  • rozpustené maslo
  • soľ
  1. Rúru predhrejeme na 180°C.
  2. Zeler, mrkvu, paštrnák a petržlenovú vňať nakrájame na stredné kocky. Zeleninu poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie, polejeme rozpusteným maslom, osolíme a premiešame. Pečieme 20–25 minút.
  3. Pohánku opražte na suchej panvici, kým nebude mať orieškovú arómu. Nalejte do hrnca, pridajte osolenú vodu a varte na miernom ohni asi 30 minút. Mali by ste skončiť s drobivou pohánkovou kašou. Voda by sa mala odparovať.
  4. Upečenú zeleninu vmiešame do kaše, posypeme lístkami tymianu a horúcu pohánku podávame so zeleninou.

Výdatná pohánková kaša s cibuľou a oškvarkami

Výdatná pohánková kaša s cibuľou a oškvarkami
Výdatná pohánková kaša s cibuľou a oškvarkami

Na prípravu 4 porcií pohánky so zeleninou a oškvarkami potrebujete:

  • 400 g tuku z jahňacieho chvosta
  • 3 veľké cibule
  • 300 g pohánkových jadier
  • 1 lyžička. rasca
  • 800 ml vody
  • 0,5 lyžičky. feferónkové vločky
  • soľ
  1. Mierne zmrazený tukový chvost nakrájajte na kocky so stranou 1,5 cm Vložte do kotla a položte na strednú teplotu. Z času na čas premiešajte bravčovú masť, kým oškvarky nie sú chrumkavé.
  2. Kým sa bravčová masť taví, nakrájame cibuľu na tenké štvrťkolieska.
  3. Oškvarky vyberte dierovanou lyžicou a odložte si ich.
  4. Do rozpáleného tuku pridáme cibuľu a na prudkom ohni opekáme do zlatista, asi 15 minút. Presuňte cibuľu na tanier.
  5. Do zvyšného tuku v kotlíku nasypeme pohánku a rascu, osolíme, premiešame a 1 minútu opekáme. Zalejte horúcou osolenou vodou, priveďte do varu, prikryte pokrievkou a znížte teplotu na minimum. Dusíme 20 minút.
  6. Rýchlo položte cibuľu na pohánku, cibuľu oškvarky a feferónky. Zatvoríme a na miernom ohni dusíme ďalších 15 minút. Pohánku podávajte veľmi horúcu.

Pohánka s opraženou cibuľkou a čerstvou uhorkou

Pohánka s opraženou cibuľkou a čerstvou uhorkou
Pohánka s opraženou cibuľkou a čerstvou uhorkou

Na prípravu 4 porcií pohánky so zeleninou potrebujete:

  • 400 ml vody
  • 200 g pohánkových jadier
  • 23 uhorky
  • 1 veľká sladká cibuľa
  • rastlinný olej
  • kyslá smotana a zelená cibuľa na servírovanie
  • soľ a čerstvo mleté ​​čierne korenie
  1. Prevarte osolenú vodu. Pridajte pohánku, opečenú na suchej panvici do orieška, a znížte teplotu na minimum. Panvicu prikryte pokrievkou a varte 10 minút. Odstráňte kryt. Miešajte. „Sušte“ pohánku: nemala by tam byť žiadna voda. Úplne vychladnúť, 30 minút.
  2. Uhorky v prípade potreby ošúpeme a nakrájame na tenké prúžky. Cibuľu nakrájajte na polovičné krúžky.
  3. Na panvici zohrejte rastlinný olej, opečte cibuľu do zlatista.
  4. K pohánke pridajte opečenú cibuľu a uhorku, premiešajte. Dochutíme soľou a korením.
  5. Pohánku podávajte so zeleninou s kyslou smotanou, posypte jedlo jemne nakrájanou zelenou cibuľkou.

Pohánková kaša s…

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Clanky Cirkus Lánik