Varenie pohánky so zeleninou a experimentovanie s rôznymi kombináciami
Oľga Zacharová 18. marca 2024
Pohánku milujeme a varíme ju nielen s mäsom. Pohánku často kombinujeme jednoducho so zeleninou, používame uhorky a paradajky, cibuľu a cibuľku, baklažány a cuketu, mrkvu a repu, sladkú papriku a brokolicu. Obilniny sa skvele kombinujú so všetkými vyššie uvedenými ingredienciami, takže jedlá sú chutné a zdravé.
Obsah:
- Šalát s pohánkou, cviklou, fetou a rukolou
- Šalát s pohánkou, sladkou paprikou a brokolicou
- Teplý šalát s pohánkou, baklažánom, paradajkami a cícerom
- Miska s pohánkou, sladkou paprikou, reďkovkou a fazuľou
- Výdatná kapustová polievka s pohánkou, zelenou a cibuľou
- Polievka „Baník“ s pohánkou, mrkvou a zemiakmi
- Zeleninová pohánka
- Pohánková kaša s koreňovou zeleninou
- Výdatná pohánková kaša s cibuľou a oškvarkami
- Pohánka s opraženou cibuľkou a čerstvou uhorkou
- Pohánková kaša so zeleninou a hlivou ustricovou
- Sladká paprika plnená pohánkou, orechmi a datľami
Šalát s pohánkou, cviklou, fetou a rukolou
Šalát s pohánkou, cviklou, fetou a rukolou
Na prípravu 4 porcií pohánkového šalátu so zeleninou potrebujete:
- 2 stredné repy
- 2 veľké pomaranče, lepšie ako Neville
- 1 veľký grapefruit, najlepšie ružový
- 60 g lieskových orieškov
- 250 g hotových pohánkových jadier
- 60 g rukoly
- 150 g syra feta
Na tankovanie:
- 4–5 polievkových lyžíc. l. olivový olej
- 2 polievkové lyžice. l. citrónová šťava
- 2 polievkové lyžice. l. pomarančový džús
- 1 polievková lyžica. l. med
- 1 lyžička. strúhaná pomarančová kôra
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie
- Cviklu uvaríme alebo upečieme v rúre, necháme mierne vychladnúť, ošúpeme a nakrájame na plátky.
- Pomaranče nakrájame na plátky, grapefruit — plátky, odstránenie priečok. Nasekajte lieskové orechy nožom.
- Na prípravu dresingu zmiešame všetky ingrediencie v miske a dochutíme soľou a korením.
- Pohánku dáme do šalátovej misy, pridáme citrusové plody a cviklu, pokvapkáme polovicou dresingu. Navrch dáme rukolu a nadrobenú fetu. Posypeme orechmi a podávame so zvyšným dresingom.
Šalát s pohánkou, sladkou paprikou a brokolicou
Šalát s pohánkou, sladkou paprikou a brokolicou
Na varenie 3–4 porcie pohánkového šalátu so zeleninou, ktoré potrebujete:
- 400 ml vody
- 160 g pohánkových jadier
- 1 žltá paprika
- polovica sladkej červenej cibule
- 1 malá hlavička brokolice
- 50 g vlašských orechov
- 3–4 lístky čerstvej mäty
- 12 veľkých vykôstkovaných olív
- 2–3 vetvičky kôpru
Na tankovanie:
- šťava z 1 limetky
- 1–2 polievkové lyžice. l. citrónová šťava
- 2–4 polievkové lyžice. l. extra panenský olivový olej
- 1 lyžička. obilná sladkokyslá horčica
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie
- Prevarte osolenú vodu. Pridajte pohánku opečenú na suchej panvici do orieška, znížte teplotu na minimum. Panvicu prikryte pokrievkou a varte 10 minút. Odstráňte kryt. Miešajte. „Sušte“ pohánku: nemala by tam byť žiadna voda. Úplne vychladnúť, 30 minút.
- Počas tejto doby nakrájajte sladkú papriku na polovicu. Odstráňte stonku, membrány a semená. Nakrájajte na malé kocky. Nakrájajte aj červenú cibuľu. Brokolicu rozoberieme na ružičky. Nasekajte orechy a olivy. Mätu a kôpor nasekajte čo najjemnejšie.
- Pripravené suroviny zmiešame s úplne vychladnutou pohánkou.
- Na dresing zmiešame limetkovú šťavu, citrónovú šťavu, olivový olej a horčicu. Dochutíme soľou a korením. Šľahať. Šalát si oblečte. Nechajte lúhovať 30 minút. Podávajte.
Teplý šalát s pohánkou, baklažánom, paradajkami a cícerom
Teplý šalát s pohánkou, baklažánom, paradajkami a cícerom
Na prípravu 4 porcií šalátu so zeleninou potrebujete:
- 400 ml vody
- 200 g pohánkových jadier
- 1 malý baklažán
- 3 polievkové lyžice. l. olivový olej
- 200 g uvareného cíceru
- 150 g cherry paradajok
- 2 šalotky
- listy z 2–3 vetvičky koriandra
- 50 g veľkých svetlých hrozienok
- 1 lyžička. mletý kmín
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie
Na tankovanie:
- 2–3 stonky koriandra
- šťava z 1 citróna
- 1 polievková lyžica. l. extra panenský olivový olej
- 1 polievková lyžica. l. med
- Prevarte osolenú vodu. Pridajte pohánku opečenú na suchej panvici do orieška, znížte teplotu na minimum. Panvicu prikryte pokrievkou a varte 10 minút. Odstráňte kryt. Miešajte. „Sušte“ pohánku: nemala by tam byť žiadna voda. Úplne vychladnúť, 30 minút.
- Baklažán nakrájame na malé kocky a opekáme na olivovom oleji na panvici 5 minút, pridáme cícer a restujeme ďalších 5-7 minút.
- Paradajky prekrojíme na polovice, cibuľu nakrájame na kolieska, lístky koriandra nasekáme nadrobno.
- Na prípravu dresingu vyšľahajte všetky ingrediencie v miske mixéra do hladka. Pridajte soľ a korenie, premiešajte.
- K pohánke pridáme opražené baklažány s cícerom, hrozienkami, cibuľou, paradajkami, rascou. Šalát oblečte a podávajte teplý.
Miska s pohánkou, sladkou paprikou, reďkovkou a fazuľou
Miska s pohánkou, sladkou paprikou, reďkovkou a fazuľou
Na prípravu 2 porcií pohánky so zeleninou potrebujete:
- 2 uhorky
- 1 sladká paprika
- 4 reďkovky
- 40 g listov šalátu
- 150 g pripravenej pohánky
- 1 polievková lyžica. l. extra panenský olivový olej
- 2 lyžičky. sójová omáčka
- 60 g červenej fazule
- 2 lyžičky. sezamové semienka
- Uhorku, papriku a reďkovku nakrájame na pásiky, šalát nasekáme nadrobno. Pripravenú zeleninu rozdeľte na polovicu.
- Umiestnite pohánku medzi dve servírovacie šalátové misy alebo misy, pokvapkajte olivovým olejom a sójovou omáčkou.
- Na pohánku poukladáme zeleninu, fazuľu, listy šalátu, posypeme sezamom a podávame.
Výdatná kapustová polievka s pohánkou, zelenou a cibuľou
Výdatná kapustová polievka s pohánkou, zelenou a cibuľou
Na prípravu 4–6 porcií polievky s pohánkou a zeleninou potrebujete:
- 4–5 lyžíc. l. pohánkové jadrá
- 1 veľká sladká cibuľa
- 1 stredný zväzok zelenej cibule
- 100 g vrchných mladých listov žihľavy
- 100 g vrchných mladých listov medovky alebo špenátu
- 3 polievkové lyžice. l. maslo alebo slnečnicový olej
- rustikálny ražný chlieb
- kyslá smotana na podávanie
- soľ
- Namočte pohánku do veľkého množstva teplej vody, kým si pripravíte všetko ostatné. Cibuľu nakrájajte čo najjemnejšie. Odrežte bielu časť zelenej cibule a nakrájajte ju rovnako jemne.
- Všetku ostatnú zeleninu, vrátane zelenej cibuľky, vložte do žiaruvzdorného cedníka, zalejte vriacou vodou, stlačte a nakrájajte.
- V hrnci zohrejte olej, pridajte cibuľu a bielu časť zelenej, zľahka opečte, kým nebude priehľadná, 3 minúty.
- Pridáme pohánku, zalejeme 1 litrom vody, privedieme do varu, varíme 10 minút.
- Pridajte všetky zelené, varte, kým pohánka nie je pripravená, 10 minút. Dochutíme soľou a podávame s chlebom a kyslou smotanou.
Polievka „Baník“ s pohánkou, mrkvou a zemiakmi
Polievka „Baník“ s pohánkou, mrkvou a zemiakmi
Na prípravu 4 porcií polievky s pohánkou a zeleninou potrebujete:
- 2 kuracie stehná
- 3 litre vody
- 1 cibuľa
- 2 šťavnaté mrkvy
- 3-4 zemiaky
- 120 g pohánkových jadier
- listy 3-4 vetvičiek petržlenu
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie
- Pripravte vývar na polievku. Kuracie stehná vložte do hrnca. Zalejte studenou vodou a priveďte do varu. Odstráňte penu pomocou štrbinovej lyžice. Nohy varíme vo vývare 1 hodinu.
- Hotový kurací vývar precedíme do veľkého, čistého hrnca cez jemné sitko. Oddeľte mäso z hydiny od kostí a rozložte na malé kúsky. Vložte do misy, prikryte a nechajte, kým nebude pripravený na použitie.
- Cibuľu nakrájame nadrobno. Mrkvu nastrúhajte na strednom strúhadle. Zemiaky nakrájajte na stredné kocky.
- Panvicu s vývarom položte na vysoký oheň a priveďte do varu. Pridajte zemiaky, cibuľu a mrkvu. Opäť privedieme do varu a na miernom ohni varíme 10 minút.
- Do panvice s vývarom a zeleninou pridáme pohánku, trochu osolíme. Varte na miernom ohni bez pokrievky 10 minút.
- Polievku osolíme a okoreníme. Pridajte kuracie filety. Varte ďalšie 2 minúty, potom zatvorte veko a nechajte na vypnutom sporáku.
- Petržlenovú vňať nasekáme nadrobno. Pred podávaním polievku posypte bylinkami a podávajte teplú.
Zeleninová pohánka
Zeleninová pohánka
Na prípravu 4–6 porcií pohánky so zeleninou potrebujete:
- 1 sladká paprika
- 1 cuketa
- 1 mrkva
- 1 cibuľa
- 5-6 šampiňónov
- 100 g ružičkového kelu
- 200 g pohánkových jadier
- 100 g zeleného hrášku
- 3-4 strúčiky cesnaku
- listy z 2 vetvičiek kôpru a petržlenu
- rastlinný olej
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie
- Rúru predhrejeme na 180°C.
- Všetku zeleninu (okrem kapusty) nakrájame na veľké kocky, huby — nakrájané na plátky, cesnak prekrojený na polovice, ružičkový kel — na 4 časti.
- V miske zmiešame pohánku so zeleninou. Pridajte korenie a rastlinný olej.
- Nalejte trochu rastlinného oleja do žiaruvzdornej nádoby. Vložte do nej pripravenú zmes a zalejte vodou tak, aby pokrývala zeleninu.
- Pekáč prikryjeme alobalom a pečieme v predhriatej rúre 45–50 min. alebo kým nebude pohánka hotová.
- Za 3–5 min. Pred koncom varenia pridáme hrášok a premiešame. Pohánku podávajte so zeleninou horúcou, posypte misku nasekanými bylinkami.
Pohánková kaša s koreňovou zeleninou
Pohánková kaša s koreňovou zeleninou
Na prípravu 4 porcií pohánky s koreňovou zeleninou potrebujete:
- 1 malá zelerová hľuza
- 1 veľká mrkva
- 1 koreň paštrnáka
- 1 koreň petržlenu
- 300 g pohánkových jadier
- listy 2 vetvičiek tymiánu
- rozpustené maslo
- soľ
- Rúru predhrejeme na 180°C.
- Zeler, mrkvu, paštrnák a petržlenovú vňať nakrájame na stredné kocky. Zeleninu poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie, polejeme rozpusteným maslom, osolíme a premiešame. Pečieme 20–25 minút.
- Pohánku opražte na suchej panvici, kým nebude mať orieškovú arómu. Nalejte do hrnca, pridajte osolenú vodu a varte na miernom ohni asi 30 minút. Mali by ste skončiť s drobivou pohánkovou kašou. Voda by sa mala odparovať.
- Upečenú zeleninu vmiešame do kaše, posypeme lístkami tymianu a horúcu pohánku podávame so zeleninou.
Výdatná pohánková kaša s cibuľou a oškvarkami
Výdatná pohánková kaša s cibuľou a oškvarkami
Na prípravu 4 porcií pohánky so zeleninou a oškvarkami potrebujete:
- 400 g tuku z jahňacieho chvosta
- 3 veľké cibule
- 300 g pohánkových jadier
- 1 lyžička. rasca
- 800 ml vody
- 0,5 lyžičky. feferónkové vločky
- soľ
- Mierne zmrazený tukový chvost nakrájajte na kocky so stranou 1,5 cm Vložte do kotla a položte na strednú teplotu. Z času na čas premiešajte bravčovú masť, kým oškvarky nie sú chrumkavé.
- Kým sa bravčová masť taví, nakrájame cibuľu na tenké štvrťkolieska.
- Oškvarky vyberte dierovanou lyžicou a odložte si ich.
- Do rozpáleného tuku pridáme cibuľu a na prudkom ohni opekáme do zlatista, asi 15 minút. Presuňte cibuľu na tanier.
- Do zvyšného tuku v kotlíku nasypeme pohánku a rascu, osolíme, premiešame a 1 minútu opekáme. Zalejte horúcou osolenou vodou, priveďte do varu, prikryte pokrievkou a znížte teplotu na minimum. Dusíme 20 minút.
- Rýchlo položte cibuľu na pohánku, cibuľu — oškvarky a feferónky. Zatvoríme a na miernom ohni dusíme ďalších 15 minút. Pohánku podávajte veľmi horúcu.
Pohánka s opraženou cibuľkou a čerstvou uhorkou
Pohánka s opraženou cibuľkou a čerstvou uhorkou
Na prípravu 4 porcií pohánky so zeleninou potrebujete:
- 400 ml vody
- 200 g pohánkových jadier
- 2–3 uhorky
- 1 veľká sladká cibuľa
- rastlinný olej
- kyslá smotana a zelená cibuľa na servírovanie
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie
- Prevarte osolenú vodu. Pridajte pohánku, opečenú na suchej panvici do orieška, a znížte teplotu na minimum. Panvicu prikryte pokrievkou a varte 10 minút. Odstráňte kryt. Miešajte. „Sušte“ pohánku: nemala by tam byť žiadna voda. Úplne vychladnúť, 30 minút.
- Uhorky v prípade potreby ošúpeme a nakrájame na tenké prúžky. Cibuľu nakrájajte na polovičné krúžky.
- Na panvici zohrejte rastlinný olej, opečte cibuľu do zlatista.
- K pohánke pridajte opečenú cibuľu a uhorku, premiešajte. Dochutíme soľou a korením.
- Pohánku podávajte so zeleninou s kyslou smotanou, posypte jedlo jemne nakrájanou zelenou cibuľkou.