10 chutných polievok s knedľou

10 chutných polievok s knedľou

10 chutných polievok s knedľou

Kateřina Kapustina 24. marca 2024

Halušky Úplne nezávislé jedlo, ktoré mnohí milujú. Môžete ich však nielen variť a podávať, ale môžete s nimi pripraviť aj mnoho originálnych „prvých chodov“. Zozbierali sme 10 receptov na chutné polievky s knedľou pre každý vkus.

Polievka s haluškami

O čom budeme hovoriť v článku:

  • Babičkina polievka s haluškami
  • Uzbecká polievka s knedľou
  • Polievka s haluškami na tatarský spôsob
  • Polievka s knedľou v pomalom hrnci
  • Čínska polievka wonton
  • Dushbara
  • Polievka so syrovou knedľou
  • Ryžová polievka s knedľou
  • Akanjapur
  • Hubová polievka s knedľou v pomalom hrnci

Hotové halušky Skvelá príležitosť nakŕmiť celú rodinu a zároveň ušetriť drahocenný čas. Chladničky supermarketov ponúkajú širokú škálu mrazených možností a príchutí. Existuje tiež veľké množstvo možností pre jedlá s knedľou: so zeleninou, hubami, rybami alebo mäsom, varené na grile alebo na panvici, s kyslou smotanou, marinádou alebo domácou omáčkou.

Okrem štandardného podávania halušiek s vývarom s nimi pripravíte obrovské množstvo polievok! Toto je skvelá voľba, ak vás nudia bežné knedle a chcete vyskúšať niečo nové.

Babičkina polievka s haluškami

Babičkina polievka s haluškami
Babičkina polievka s haluškami

Hlavným tajomstvom tohto jedla je win-win kombinácia knedlí a zeleninového vývaru. Len pol hodiny a výdatný, chutný obed alebo večera je hotová!

4 porcie

Na prípravu potrebujete:

stredné zemiaky – 5 ks.

stredná mrkva – 1 ks.

cibuľa – 1 ks.

slnečnicový olej – 1 polievková lyžica. l.

voda – 2 l

korenie – 3 ks.

bobkový list – 1 ks.

soľ – 1/2 lyžičky.

zelenina – 1 zväzok

Na náplň:

mleté ​​mäso – 400 g

malá cibuľa – 1 ks.

voda – 30 ml

soľ a korenie

Na test:

múka – 1,5 šálky

vajcia – 1 ks.

voda – 100 ml

soľ

1. Múku preosejeme na stôl, do jamky pridáme vajce s vodou a soľ. Vymiesime tuhé cesto. Nechajte to pol hodiny pod filmom.

2. 1 ošúpanú cibuľu nakrájame na štvrtiny a spolu s mletým mäsom ich pretlačíme na mäsovom mlynčeku. Pridajte vodu, soľ, korenie a premiešajte.

3. Knedle vyvaľkáme na plát hrubý pár milimetrov.

4. Na sporák položte panvicu s vodou, korením a bobkovým listom pri maximálnej teplote.

5. Zeleninu umyjeme, ošúpeme a nakrájame: zemiaky nakrájame na malé kocky, cibuľu nakrájame, na mrkvu použijeme hrubé strúhadlo.

6. Vložte zemiaky do hrnca s vriacou vodou a znížte teplotu.

7. Cibuľu a mrkvu orestujte do zlatista. Halušky vložíme do vývaru s pripravenými zemiakmi a posolíme.

8. Hneď ako halušky vyplávajú na povrch, pridáme k nim opraženie a varíme 7-8 minút.

9. Do vývaru pridajte nasekané bylinky, nechajte uvariť a horúcu polievku podávajte na stôl.

Uzbecká polievka s knedľou

Uzbecká polievka s knedľou
Uzbecká polievka s knedľou

Toto jedlo je ideálne pre milovníkov pikantnej orientálnej kuchyne, môžete použiť domáce aj hotové knedle z obchodu.

6 porcií

Na prípravu potrebujete:

hovädzí vývar – 2 l

knedle s mäsovou náplňou – 450–500 g

paradajky – 400 g

cibuľa – 300 g

červená paprika – 300 g

mrkva – 2 ks. strednej veľkosti

cesnak – 1 hlava

čerstvé chilli papričky – 1 ks.

Slnečnicový olej – 3 lyžice. l.

bobkový list – 2 ks.

zira – 1 lyžička.

mletý koriander – 1 lyžička.

sladká paprika – 1 lyžička.

mleté ​​čierne korenie – 1/2 lyžičky.

petržlen – 1 vetvička

zelená cibuľa – 1 stonka

koriander – 1 vetvička

soľ – 1 polievková lyžica. l.

1. Pripravte zeleninu: nakrájajte cibuľu, cesnak nakrájajte na tenké plátky, mrkvu, papriku, paradajky stredné kocky a čili tenké krúžky.

2. Do hrnca nalejte rastlinný olej a na miernom ohni v ňom opečte cibuľu do zlatista. Potom pridajte cesnak, varte ďalšiu 1 minútu.

3. Mrkvu, papriku a paradajky dáme do hrnca, túto zmes dusíme pod pokrievkou 5 minút na miernom ohni.

4. Pridajte všetky ochucovadlá, polievku priveďte do varu, znížte teplotu a ďalej varte asi 10 minút.

5. Pridajte kolieska chilli papričky a knedle a varte, kým nie sú hotové. Hotové jedlo môžeme posypať jemne nasekanými bylinkami a kyslou smotanou.

Polievka s haluškami na tatarský spôsob

Polievka s haluškami na tatarský spôsob
Polievka s haluškami na tatarský spôsob

Čím je táto polievka výnimočná? vyžaduje veľmi malé halušky, a čím viac sa ich zmestí do polievkovej lyžice, tým chutnejšie sa jedlo považuje. Je tiež známy ako casique-ash.

Na prípravu potrebujete:

mrkva – 1 ks.

cibuľa – 1 ks.

zelená

cesnak – 2 strúčiky

rastlinný olej – 1/2 lyžice. l.

maslo – 20 g

bobkový list – 2 ks.

soľ a korenie – podľa chuti

Na náplň:

mleté ​​mäso – 800 g

cibuľa – 2 ks.

vajcia – 1 ks.

soľ a korenie – podľa chuti

Na test:

múka – 700 g

voda – 300 ml

rastlinný olej – 3 lyžice. l.

soľ – 1 lyžička.

1. Preosiatu múku nasypeme do misy alebo na pripravený stôl, zmiešame s ňou horúcu vodu, rastlinný olej, soľ, vymiesime na elastické cesto. Zabaľte ho do fólie a odložte na chladné miesto aspoň na hodinu.

2. Nadrobno nakrájanú cibuľu zmiešame s mletým mäsom, pridáme vajíčko, korenie a soľ. Hniesť

3. Cesto rozvaľkáme valčekom na tenký plát. Nakrájajte ho tak, aby vznikli malé štvorčeky so stranou 2 cm, na každý dajte malé množstvo výsledného mletého mäsa, vytvorte knedľu, aby sa mleté ​​mäso bezpečne uzavrelo.

4. Mrkvu, cibuľu a cesnak ošúpeme. Mrkvu nastrúhame na hrubom strúhadle, cesnak pretlačíme lisom a pretlačíme cibuľu podľa chuti. Jemne nakrájajte zeleninu. V hrnci na polievku zmiešame zeleninu a maslo, dáme na mierny oheň, pridáme nasekané zeleninové prípravky, za občasného miešania túto zmes povaríme asi 5 minút.

5. Keď mrkva zmäkne, pridáme vodu a vývar privedieme do varu. Pridajte knedle, bobkový list, bylinky, soľ a korenie. Udržujte polievku na ohni 5 minút. Na tanier horúcej polievky môžete pridať kyslú smotanu alebo jemne nasekané bylinky.

Polievka s knedľou v pomalom hrnci

Polievka s knedľou v pomalom hrnci
Polievka s knedľou v pomalom hrnci

Nemáte čas, ale súrne potrebujete pripraviť výdatný obed či večeru? Potom bude polievka v pomalom hrnci s knedľou skutočnou spásou. Jednak sa k nemu hodia nielen domáce halušky, ale aj hotové mrazené, ktoré ušetria veľa času. Po druhé, nevyžaduje veľa prísad. A po tretie, potrebujete iba multivark, to znamená, že nemusíte neustále miešať alebo pridávať nič pravidelne. A funkcia odloženého štartu, ktorá je k dispozícii vo väčšine modelov tohto zariadenia, vám pomôže pripraviť jedlo včas na obed alebo večeru.

Na prípravu potrebujete:

knedle (domáce/mrazené) – 400 g

voda – 2,5 l

zemiaky – 2-3 ks.

cibuľa – 1 ks.

zeler – 1 stonka

rastlinný olej – 30 g

maslo – 1 polievková lyžica. l.

zelenina – 1 zväzok

soľ a korenie

1. Nakrájajte olúpanú zeleninu: nakrájajte zemiaky na kocky, mrkvu slamky, cibuľa polkrúžky, zeler v malých kúskoch.

2. Do misky multivarky vložte maslo a rastlinný olej a zapnite režim vyprážania. Cibuľu a mrkvu vložte do rozohriateho oleja a pár minút ich opečte.

3. Do misy pridajte zemiaky, knedle, korenie podľa chuti, soľ, korenie a horúcu vodu. Všetko dobre premiešame.

4. Zatvorte multivark, nastavte čas na 30 minút a zapnite režim varenia polievky.

Čínska polievka wonton

Čínska polievka wonton
Čínska polievka wonton

Wonton aromatická a výdatná polievka pôvodom z Číny. Tamojšou obľúbenosťou sa dá prirovnať k boršču v Rusku. Pripravuje sa z produktov, ktoré sú nám celkom známe v kuracom vývare.

Na prípravu potrebujete:

surové kuracie kosti – 2 kg

kuracie mäso – 700 g

voda – 3 l

zelená cibuľa – 2 stonky

cesnak – 2 strúčiky

čerstvý koreň zázvoru – 2 cm

soľ – 1/2 lyžičky.

Na náplň:

mleté ​​bravčové mäso – 350 g

zelená cibuľa – 1,5 lyžice. l.

vaječný bielok – 1 ks.

sójová omáčka – 1 polievková lyžica. l.

sherry – 2 lyžičky.

cukor – 1 lyžička.

soľ – 1/2 lyžičky.

kukuričný škrob – 1/2 lyžičky.

Na test:

ryžová múka – 150 g

kukuričný škrob – 10 g

voda – 1/2 šálky

Bravčová masť – 1 polievková lyžica. l.

1. Kuracie mäso a kosti vložte do hrnca, zalejte studenou vodou a varte na miernom ohni. Keď sa vývar dostane do varu, znížte oheň a pokračujte vo varení bez miešania 30 minút (zbavte tuku a peny).

2. Kým sa vývar varí, ošúpeme všetku zeleninu okrem cesnaku. Zázvor nakrájame na tenké plátky, z cibule odrežeme zelenú časť (treba len bielu časť), cesnak plochou stranou noža trochu roztlačíme. To všetko pridáme do vývaru a osolíme. Pokračujte vo varení 2 hodiny. Keď je vývar hotový, preceďte ho.

3. Vo veľkej mise zmiešame všetko potrebné na wonton plnku a zmes poriadne premiešame.

4. Do samostatnej nádoby nalejte múku a škrob, nalejte vriacu vodu, všetko dôkladne premiešajte. Do budúceho cesta pridáme bravčovú masť a začneme miesiť, miesime, kým sa neprestane lepiť na ruky. Rozdelíme ho na niekoľko malých častí, jednu necháme a zvyšok odložíme pod vlhkú utierku, aby cesto nezačalo vysychať.

5. Časť cesta rozvaľkajte na tenkú okrúhlu vrstvu s priemerom asi 6 cm do stredu položte trochu mäsovej plnky a cesto spojte do tvaru vrecka. Vytvorte zostávajúce wontony.

6. Wontony najskôr uvarte oddelene: vložte ich do vriacej vody, povarte 1 minútu. Potom ich vložte do vývaru a varte ďalšie 2 minúty.

Dushbara

Dushbara
Dushbara

Dushbara Ide o azerbajdžanskú polievku s haluškami, ktorá je podobná tatárskej verzii. Na to je zvykom používať aj malé halušky. Formujú sa pomerne rýchlo, takže proces varenia nezaberie veľa času.

Na prípravu potrebujete:

jahňacie kosti – 1 kg

voda – 1,5 l

stredná cibuľa – 1 ks.

čierne korenie – 3-4 ks.

kurkuma

šafran

Na náplň:

mleté ​​jahňacie mäso – 150 g

cibuľa – 1/2 ks.

čerstvý koriandr – 1 vetvička

sušená mäta – podľa chuti

bazalka – podľa chuti

soľ a korenie – podľa chuti

Na test:

múka – 1 šálka

vajcia – 1 ks.

soľ – 1/2 lyžičky.

voda – 5 lyžíc. l.

1. Jahňacie kosti zalejeme vodou a necháme zovrieť vývar. Pridajte cibuľu a čierne korenie. Vývar povarte 1 hodinu a potom sceďte.

2. Do preosiatej múky rozbijeme vajíčko, pridáme vodu, soľ a vymiesime cesto, kým nebude plastické. Hotové cesto položte pod fóliu a odložte na 30 minút.

3. Všetky suroviny potrebné na plnku zmiešame. Cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na tenký obdĺžnikový tvar, nakrájame na malé štvorčeky veľké 2-3 cm do stredu každého kúska. Vezmite jeden kus cesta s mletým mäsom, zložte ho do tvaru trojuholníka, najskôr spojte vrcholy, potom výsledné strany. Potom zložte bočné rohy späť a spojte. Vytvarované knedle necháme 10 minút bez toho, aby sme ich čímkoľvek zakryli.

4. Vývar ochutíme šafránom a kurkumou, privedieme do varu, pridáme halušky a varíme 5 minút.

5. Pred podávaním môžeme hotovú dušbaru posypať sušenou mätou.

Polievka so syrovou knedľou

Polievka so syrovou knedľou
Polievka so syrovou knedľou

Vynikajúca možnosť pre tých, ktorí chcú vyskúšať niečo nové, ale nie sú pripravení rozlúčiť sa so svojimi obvyklými chuťami. Polievka sa pripravuje rýchlo a kombinácia syra, tenkého cesta a mäsovej náplne nenechá nikoho ľahostajným.

3 porcie

Na prípravu potrebujete:

mrazené knedle – 350 g

voda – 1 l

zemiaky – 3-4 ks.

mrkva – 1 ks.

cibuľa – 1/2 ks.

tavený syr – 180 g

tvrdý syr – 150 g

olivový olej – 30 ml

bobkový list – 2-3 listy

soľ – 1/2 lyžičky.

paprika…

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Clanky Cirkus Lánik