6 omáčok k rybám, ktoré z nich urobia žiadané jedlo aj pre mäsiarov
gastronóm 22. marca 2024
Omáčka dokáže premeniť obyčajné rybie jedlo na skutočné kulinárske majstrovské dielo. Dôležité je len si ho správne vybrať a pripraviť. Hlavné zásady sú nasledovné: čím mastnejšia ryba, tým by mala byť omáčka pikantnejšia a kyslejšia. Čím je ryba jemnejšia, tým je omáčka jemnejšia. Čím jasnejšia je chuť ryby, tým neutrálnejšia je omáčka — a naopak. Správna omáčka vyváži chute a dodá punc sofistikovanosti. Mal by to byť ľahký doplnok, ktorý by nemal maskovať jemnú vôňu rýb a nenarúšať prirodzenú chuť.
- Klasická tatárska omáčka
- Jogurtová kari omáčka
- Sorrel omáčka
- Mandarinková salsa pre mastné ryby
- Krémová oriešková omáčka na ryby
- Krémová cesnaková omáčka na ryby
6 osvedčených receptov z kolekcie gastronom.ru
Klasická tatárska omáčka
Klasická tatárska omáčka nie je ani tak výsledkom priateľstva národov, ale ich aktívnej interakcie v dávnych dobách. Názov pochádza zo slova „Tatári“: boli to práve tieto kočovné národy, ktoré kedysi spôsobili Európanom veľa problémov. Tí istí Francúzi považovali bojovných jazdcov za divochov a pripisovali im zvláštne zvyky vrátane vkusu. Takže počas rozkvetu kulinárstva v tejto krajine (koniec 19. storočia) kuchári vynašli mnoho vynikajúcich omáčok, stále rafinovanejších a sofistikovanejších. Nechýbal medzi nimi však ani jeden poriadne pikantný na majonéze – s kaparami a nakladanými uhorkami. Táto omáčka sa líšila od všetkých ostatných vo svojej svetlej, bohatej, „divokej“ chuti, a preto sa jej hovorilo „tatárska“, teda „tatárska“. Je veľmi jednoduchý na prípravu, čo vás pozývame skontrolovať práve teraz.
Klasická tatárska omáčka
- chladená kyslá smotana – 2 lyžice. l.
- stredne nakladané uhorky – 3 ks.
- kapary – 4 lyžice. l.
- domáca majonéza – 150 ml
- niekoľko zelených cibuľiek
- Pripravte si suroviny na tatársku omáčku. Kapary a nakladané uhorky nakrájame veľmi jemne. Zelenú cibuľu umyte, dobre osušte papierovou utierkou a jemne nakrájajte.
- Všetky pripravené ingrediencie (kapary, nakladaná cibuľa a cibuľka) vložte do misy. Pridajte majonézu a dôkladne premiešajte vareškou.
- Pridajte kyslú smotanu, znova premiešajte. Tatársku omáčku dáme vychladiť do chladničky. Pred podávaním môžeme trochu posoliť a dochutiť čerstvo mletým korením.
Tip: Tatársku omáčku si môžete pripraviť z domácej majonézy. Vezmite 2 vajcia, porazte 1 lyžičkou. citrónovú šťavu a potom postupne, bez zastavenia šľahania, nalejte tenkým prúdom 280 ml rastlinného oleja. Zostáva už len okoreniť majonézu podľa chuti, odmerať potrebné množstvo a použiť podľa nášho receptu.
Jogurtová kari omáčka
Indická kuchyňa vždy prekvapí svojou kombináciou jednoduchosti a chuti. Táto ľahká a chutná omáčka nie je výnimkou. Podávame ako prílohu k predjedlám alebo k hlavným jedlám, najmä rybám.
Jogurtová kari omáčka
- prírodný jogurt – 140 ml
- rastlinný olej – 1 polievková lyžica. l.
- šalotka – 1 ks.
- kari – 2 lyžičky.
- mletý kmín – 1/2 lyžičky.
- štipka vločiek červenej papriky
- šťava a kôra z polovice limetky
- soľ podľa chuti
- Pripravte si suroviny na jogurtovú kari omáčku. Šalotku nasekáme čo najjemnejšie. Zahrejte rastlinný olej a cibuľu na ňom uduste do mäkka.
- Pridajte kari, feferónku a rascu. Zohrievame, kým korenie neuvoľní svoju vôňu, asi 1 minútu.
- Odstráňte z tepla a vmiešajte jogurt, limetkovú šťavu a kôru. Podľa chuti dosolíme.
Sorrel omáčka
Iba omáčka dokáže premeniť najjednoduchší kúsok vyprážanej, pečenej alebo dusenej ryby na majstrovské dielo (toto všetko musí byť samozrejme vykonané veľmi správne). Omáčka má jemnú krémovú chuť a nevtieravú kyslosť, ktorá zvýrazní chuť ryby.
Sorrel omáčka
Na prípravu šťaveľovej omáčky potrebujete:
- zväzok šťavel – 1 kus
- maslo – 150 g
- žĺtok – 3 ks.
- citrónová šťava – 1 polievková lyžica. l.
- čerstvo mleté čierne korenie
- soľ
- Šťavel umyte, vložte do sitka a nechajte 1 minútu pôsobiť. do vriacej vody, vyberte a opláchnite ľadovou vodou. Osušte a nasekajte veľmi jemne.
- V hrnci rozpustíme maslo. Žĺtky šľaháme v mixéri (asi 20 sekúnd), pričom stále šľaháme, tenkým prúdom prilievame horúce maslo. Šľaháme, kým nebude omáčka hladká.
- Pridáme citrónovú šťavu a šťavel, dochutíme soľou a korením a šľaháme ďalších 20 sekúnd.
Mandarinková salsa pre mastné ryby
Táto mandarinková salsa je ideálna k pečenému lososovi. Zvýrazní a osvieži chuť mastných rýb. Veľmi nezvyčajná kombinácia šťavnatých mandarínok, korenistých bylín, feferónky a zázvoru. Určite stojí za vyskúšanie!
Mandarínková salsa
Na prípravu mandarínkovej salsy na ryby potrebujete:
- mandarínky – 6 ks.
- estragón alebo koriander – 4 vetvičky
- šalotka – 1 ks.
- čerstvý koreň zázvoru – 2 cm
- biely vínny ocot – 1 polievková lyžica. l.
- hrubá soľ – 0,5 lyžičky.
- polovica červeného čili
- polovica zeleného čili
- Ošúpte a veľmi jemne nakrájajte šalotku a zázvor. Zalejeme octom a dochutíme štipkou soli. Chilli a bylinky nasekajte nadrobno.
- Pomocou jemného strúhadla odstráňte kôru z 2 mandarínok. Mandarínky úplne ošúpte a ošúpte a každý segment nakrájajte na 3-4 kusy.
- Všetky pripravené suroviny zmiešame a dáme na 15 minút odležať do chladničky. Dochutíme soľou a podávame.
Krémová orechová omáčka na ryby
Krémová oriešková omáčka sa hodí k chudým bielym rybám, ako je treska, tilapia alebo platesa, morské plody a cestoviny. Omáčka obsahuje 20% smotany, vlašské orechy, tvrdý syr, cesnak a petržlenovú vňať. Chuť je teda krémová, ale pikantná a nasekané orechy a nasekané bylinky dodávajú omáčke hrubú textúru. Recept je vhodný nielen pre tých, ktorí sa zapájajú do kuchyne, ale aj pre začiatočníkov. Aj keď už máte vo svojom arzenáli niekoľko obľúbených omáčok, skúste si pripraviť náš krémový oriešok — pomôže to diverzifikovať mnohé známe jedlá a jedlá.
Krémová orechová omáčka na ryby
Na prípravu krémovej orechovej omáčky na ryby potrebujete:
- smotana 20% tuku – 250 ml
- vlašské orechy – 100 g
- strúhaný syr – 50 g
- cesnak – 3 strúčiky
- petržlen – 3-4 vetvičky
- soľ
- čerstvo mleté čierne korenie
- Pripravte si ingrediencie na krémovú orieškovú omáčku. Orechy opražíme na panvici, preložíme na dosku a nasekáme. Odstráňte stonky a nakrájajte listy petržlenu. Cesnak pretlačte cez lis.
- Orechy vráťte do panvice, pridajte cesnak a polovicu petržlenovej vňate. Prilejeme smotanu a na miernom ohni privedieme do varu. Pridajte syr, soľ a zahrievajte 30 sekúnd. Syr by sa mal roztopiť.
- Omáčku odstavte z ohňa, pridajte zvyšnú petržlenovú vňať, ochuťte korením a premiešajte. Omáčku uchovávajte v chladničke nie dlhšie ako 24 hodín.
Tip: experimentujte s príchuťami — do omáčky pridáme trochu citrónovej kôry.
Krémová cesnaková omáčka na ryby
Krémová cesnaková omáčka sa perfektne hodí k rybám a zelenine. Ak však čakáte hostí, ponúknite im najskôr občerstvenie: hranolky, vyprážané syrové tyčinky, krutóny, čerstvá mrkva, zeler, uhorka, paradajka. Podávajte ich s touto ľahkou smotanovou cesnakovou omáčkou. Jeho prípravou strávite minimum času a výsledok predčí vaše očakávania. Na rozdiel od ekvivalentu zakúpeného v obchode receptúra nezahŕňa pridanie konzervačných látok, farbív alebo aróm. Sortiment produktov je cenovo dostupný a minimálny. Najdôležitejšie — kúpiť dobrý krém: kvalitný, čerstvý a s krátkou trvanlivosťou. Potom si môžete byť 100% istý úspechom pokrmu.
Krémová cesnaková omáčka
Na prípravu krémovej cesnakovej omáčky potrebujete:
- smotana 33% – 200 ml
- múka – 30 g
- cesnak – 2 strúčiky
- maslo – 30 g
- soľ – 3 g
- čierne korenie – 3 g
- cukor – 3 g
- Pripravte si ingrediencie na krémovú cesnakovú omáčku. Olúpte strúčik cesnaku. Prejdite cez lis. Zohrejte panvicu s maslom, pridajte cesnak a varte 1 minútu, kým nebude priehľadný.
- Jemne za stáleho miešania začnite postupne nalievať múku do panvice tenkým prúdom. Smažte ho za stáleho miešania do zlatista. Nemali by byť žiadne hrudky.
- Rovnako opatrne prilievame smotanu: pomaly a postupne za stáleho miešania. Dávajte pozor, aby sa v omáčke nevytvorili hrudky. Ak sa objavia, rozdrvte ich metličkou alebo špachtľou.
- Znížte oheň na minimum a pokračujte vo varení omáčky za stáleho miešania, kým nezhustne. Budete potrebovať asi 10 minút. Omáčku dochutíme korením, soľou a cukrom.
- Odstráňte z tepla a nechajte omáčku mierne vychladnúť. Prejdite cez sito, aby ste odstránili všetky hrudky. Produkt by mal byť hustý a homogénny.
- Krémovú cesnakovú omáčku úplne ochlaďte, vložte do hrnca a podávajte s rybami alebo zeleninou. Môžete ozdobiť ľubovoľnými nasekanými bylinkami.
Tip: Skúste pripraviť omáčku z pečeného cesnaku. Budete potrebovať celú hlavu. Odrežeme vrch, dochutíme soľou a korením, polejeme olivovým olejom a zabalíme do alobalu. Pečieme v rúre predhriatej na 180°C 30 minút. Vložte cesnakové pyré do omáčky.
Ak si všimnete chybu alebo nepresnosť, dajte nám vedieť. #omáčka #omáčka na rybySÚVISIACE MATERIÁLYKOMENTÁREZoradiť podľa obľúbenosti Už ste zaregistrovaný na gastronom.ru? Prihláste sa alebo zanechajte komentár ako hosť
Ešte viac receptov a chutných nápadov na našich sociálnych sieťach