Adjika

Adjika

gastronóm 16. septembra 2015Adjika K receptu

Táto verzia adjiky sa konzumuje oveľa rýchlejšie ako klasická horľavá – nie je taká pikantná, ale môže byť z nej výborná omáčka na večeru alebo aj nátierka na chlieb samotná. Chce to trochu viac sa s tým popasovať, ale stojí to za to, tak neleňte a pripravte si skvelé korenie na celú nadchádzajúcu zimu.

zložitosť: priemer Porcie: 1 varenie: 30 minMlynček na mäsoKonzervovaniegruzínska kuchyňaVečeraVečeraPrázdneVegetariánstvo: PrísneVegetariánstvoPárty, bufetINGREDIENCIE NA 1 PORCIU2 kg štipľavej červenej papriky 1 kg sladkej papriky 200 g cesnaku 2 stredné (po 50 g) zväzky koriandra 2 stredné (po 50 g) zväzky listového zeleru stredné (50 g) zväzok petržlenu 50 ml vínneho octu 1 lyžička mletý koriander 400 g nejodizovaná soľ rastlinný olej Tabuľka hmotností a mier RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovkaStlačením ponecháte obrazovku zapnutú počas varenia. Keď opustíte stránku alebo deaktivujete funkciu, obrazovka sa vráti do normálneho stavu

Krok 1

Papriku umyte, položte na veľký podnos a nechajte 3 dni sušiť v tieni alebo na tmavom, vetranom mieste. Namažte si ruky rastlinným olejom, nasaďte si rukavice a odstráňte stonky z papriky.

Krok 2

Cesnak ošúpeme, koriander rozdrvíme v mažiari alebo v mlynčeku na kávu. Potom prejdite všetky pripravené produkty cez mlynček na mäso 3 krát. Vzniknutú hmotu dôkladne premiešame drevenou vareškou, osolíme a necháme 24 hodín lúhovať. Všetku zeleň umyjeme a osušíme.

Krok 3

Varte ocot v smaltovanej miske a ochlaďte.

Krok 4

Všetky pripravené produkty prejdite cez mlynček na mäso, dôkladne premiešajte drevenou lyžicou, pridajte koriander a soľ, nalejte ocot a nechajte zmes 2-3 dni lúhovať, občas premiešajte.

Krok 5

Umiestnite adjiku do pohárov, nalejte tenkú vrstvu rastlinného oleja a zatvorte viečka. Skladujte na chladnom a tmavom mieste.

MIMOchodom

Existuje „stredná“ verzia adjiky – ak z prísad odstránite čerstvé bylinky, získate rovnakú jasne červenú adjiku ako tá najpálivejšia – ale humánnejšia, veselšia a chutnejšia. Môže sa variovať všetkými druhmi prísad. Napríklad zmiešajte s strúhanými paradajkami a bazalkou a podávajte ako omáčku k vyprážanému mäsu a zemiakom – veľmi chutné!

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Clanky Cirkus Lánik