Čo variť s konzervovanou kukuricou: 7 originálnych jedál

Čo variť s konzervovanou kukuricou: 7 originálnych jedál

Čo variť s konzervovanou kukuricou: 7 originálnych jedál

Tatiana Sotniková 21. marca 2024

Myslíte si, že konzervovaná kukurica je dobrá len do šalátov? Ale nie: kuchári ho smelo pridávajú do predjedál, polievok, teplých jedál a dokonca aj do pečiva. Mimochodom, kukurica ovplyvňuje nielen chuť, ale aj textúru jedál, vďaka čomu je gastronomický zážitok zaujímavejší.

Čo variť s konzervovanou kukuricou: 7 originálnych jedál

O čom budeme hovoriť v článku:

  • Ako sa vyrába konzervovaná kukurica?
  • Užitočné vlastnosti konzervovanej kukurice
  • Ako si vybrať konzervovanú kukuricu
  • Čo všetko sa dá vyrobiť z konzervovanej kukurice a k čomu sa hodí?
  • Recepty
  • Tortilla košíky s kukuricou
  • Kapustový šalát s kukuricou
  • Zemiaková polievka so sladkou kukuricou
  • Krémový guláš z kura a zeleniny s lístkovým cestom
  • Bravčové mäso s krevetami, kukuricou a ryžovými rezancami
  • Kukuričné ​​lievance
  • Mexické koláčiky

Ako sa vyrába konzervovaná kukurica?

Ako sa vyrába konzervovaná kukurica, foto Shutterstock
Ako sa vyrába konzervovaná kukurica, foto Shutterstock

Úprimne povedané, s konzervami sa často zaobchádza s poriadnou dávkou skepticizmu: čo by v nich mohlo byť pre telo cenné? Ale v prípade kukurice je situácia iná: v takýchto „pohároch“ je celkom možné nájsť výhody. Na konzervovanie výrobcovia zvyčajne používajú odrody sladkej kukurice, ktoré majú sladkú chuť a jemnú štruktúru. Zrná sa odrežú z klasov, triedia a blanšírujú 5 minút. Potom sa kukurica ochladí, zaleje sa soľankou z vody, cukru a soli a varí sa 5 minút. Balené v pohároch a sterilizované. To znamená, že všetko sa deje pomerne ľahko a jednoducho a produkt sa ukáže ako čo najprirodzenejší, bez „chemikálií“. Nielen to: vďaka pomerne rýchlej tepelnej úprave si konzervovaná kukurica zachová slušné množstvo cenných živín.

Užitočné vlastnosti konzervovanej kukurice

Zlaté zrnká sú bohaté na vitamíny B a horčík, takže kukurica posilňuje nervový systém. Tento produkt obsahuje aj tryptofán, ktorý má priaznivý vplyv na cirkadiánne rytmy tela a normalizuje spánok.

Kukurica obsahuje veľa železa, zinku, draslíka, ale aj vitamínov E, PP a K, ktoré sú jednoducho nenahraditeľné pre správne fungovanie kardiovaskulárneho systému a metabolizmu. Napokon, kukurica má vysoký obsah vlákniny pre gastrointestinálny trakt.

Ako si vybrať konzervovanú kukuricu

Výber konzervovanej kukurice, fotografia Shutterstock
Výber konzervovanej kukurice, fotografia Shutterstock

Ak chcete získať maximálnu chuť a výhody, starostlivo si preštudujte zloženie konzervovaných potravín. Mali by obsahovať iba kukuričné ​​zrná, vodu, soľ a cukor. Ak uvidíte niečo iné, vráťte nádobu na policu.

Zdá sa neslušné čo i len hovoriť o kontrole dátumu spotreby. Určite však stojí za zmienku dátum výroby, pretože konzervy vyrobené v júli až auguste sú skôr vyrobené z čerstvých zŕn ako z mrazených.

Ktoré poháre by ste mali uprednostniť: plechové alebo sklenené? Na túto otázku je ťažké jednoznačne odpovedať. Sklenené umožňujú vyhodnotiť farbu, zrnitosť a stav soľanky. Plechové túto výhodu nemajú, ale rýchlejšie sa zahrievajú, a preto pri výrobnom procese prechádzajú kratšou tepelnou úpravou. To znamená, že prospešné látky v kukurici umiestnenej v plechovke sú plnšie zachované.

Čo všetko sa dá vyrobiť z konzervovanej kukurice a k čomu sa hodí?

Tento produkt dokáže veľa. Kukurica sa hodí k akejkoľvek čerstvej a varenej zelenine, k vajciam, ryži, mäsu a hydine, k korenistým bylinkám a dokonca aj k ovociu. V mexickej a indickej kuchyni sa zlaté zrná pridávajú do cesta, polievok a duseného mäsa. Okrem toho je konzervovaná kukurica dobrá teplá aj studená, takže ak nechcete variť prílohu, jednoducho otvorte nádobu a položte ju na taniere. Pre tých, ktorí sú pripravení tráviť čas na zložitejších jedlách, sme pripravili 7 neobvyklých receptov.

Recepty

Tortilla košíky s kukuricou

Košíky tortilly s kukuricou môžete ponúknuť hosťom, ktorí sa nečakane zastavia, pripraviť ich pre deti na popoludňajšie občerstvenie alebo ich vziať do práce ako rýchle a zdravé občerstvenie. V kombinácii s ľahkým zeleným šalátom budú dobré na rýchlu večeru.

Tortilla košíky s kukuricou
Tortilla košíky s kukuricou

Na prípravu 6 porcií potrebujete:

Na náplň:

  • tortilly – 4 ks.
  • mozzarella – 100 g
  • paradajkový pretlak – 6 lyžíc. l.
  • konzervovaná kukurica – 4 lyžice. l.
  • konzervované olivy – 15 ks.
  • petržlen – 2 vetvičky
  • bazalka na servírovanie – podľa chuti
  • rastlinný olej – 1 polievková lyžica. l.

1. Rúru predhrejeme na 200°C. Formičky na muffiny vymastíme rastlinným olejom. Olivy nakrájame na kolieska, mozzarellu na malé kocky.

2. Pomocou zárezu s priemerom 8–10 cm vykrojíme z placiek kolieska a potrieme paradajkovým pretlakom. Tortilly vložíme do foriem a vtlačíme do rohov. Rovnomerne rozložte olivy, kukuricu a kocky mozzarelly.

3. Vložte panvicu do rúry a koláče pečte 15-17 minút. Mozzarella by sa mala roztopiť a okraje tortilly by mali byť jemne hnedé. Ihneď podávajte.

Mimochodom

Náplň pre takéto koše môže byť úplne čokoľvek. Mozzarella sa dá jednoducho nahradiť iným syrom. Použite šunku, cherry paradajky a zvyšky pečeného kuracieho mäsa z večere.

Poznámka pre hostiteľku

Každá tortilla sa dá jednoducho nakrájať na 4 kusy a vložiť do foriem. Vyčnievajúce časti odrežte kuchynskými nožnicami alebo nechajte všetko tak: po upečení zhnednú a budú chrumkavé.

Šalát s kapustou a kukuricou

Tento šalát je ako stvorený na slnečné jarné dni: vyzerá chutne, má príjemnú chrumkavosť a poteší sviežou chuťou. Je rýchly a jednoduchý na prípravu a dá sa zostaviť kedykoľvek počas dňa.

Šalát s kapustou a kukuricou
Šalát s kapustou a kukuricou

Na prípravu 2 porcií potrebujete:

  • biela kapusta – 400 g
  • konzervovaná kukurica – 400 g
  • čerstvé uhorky – 300 g
  • kôpor – 4 vetvičky
  • zelená cibuľa – 1 stonka
  • majonéza – 120 g
  • soľ, čerstvo mleté ​​čierne korenie

1. Kapustu nakrájame na tenké prúžky. Vložte ho do misy, posypte soľou a premiešajte rukami. Nechajte pôsobiť 10 minút.

2. Vložte konzervovanú kukuricu do cedníka a nechajte tekutinu úplne odtiecť.

3. Odrežte konce uhoriek. Uhorky nakrájajte na plátky s hrúbkou 3 mm a potom nakrájajte na prúžky.

4. Oddeľte listy kôpru od stoniek (nebudú potrebné žiadne stonky). Listy nasekáme nadrobno. Zelenú cibuľu nakrájame na tenké krúžky.

5. Premiestnite kukuricu, uhorky, zelenú cibuľku a kôpor do misky s kapustou. Pridajte majonézu.

Mimochodom

Ak pripravujete šalát z mladej kapusty s jemnými, šťavnatými listami, prvý krok môžete pokojne vynechať.

Poznámka pre hostiteľku

Majonézu možno nahradiť prírodnou jogurtovou omáčkou alebo olivovým olejom šľahaným citrónovou šťavou.

Zemiaková polievka s kukuricou

Toto jedlo opäť dokazuje, že prvé jedlo bez mäsa, rýb či hydiny môže byť nielen chutné, ale aj uspokojujúce. Stačí si kúpiť dobrú čerstvú zeleninu a užívať si varenie. A ak nahradíte vodu lahodným zeleninovým alebo hubovým vývarom, guláš bude skutočne majstrovským dielom.

Zemiaková polievka s kukuricou
Zemiaková polievka s kukuricou

Na prípravu 4 porcií potrebujete:

  • konzervovaná kukurica – 300 g
  • rafinovaný rastlinný olej – 2 polievkové lyžice. l.
  • cibuľa – 80 g
  • mrkva – 80 g
  • paradajka – 1 ks.
  • cesnak – 3 strúčiky
  • zemiaky – 500 g
  • petržlen a/alebo koriandr na ozdobu
  • soľ, čerstvo mleté ​​čierne korenie

1. Otvorte kukuricu a vložte ju do sitka. Polovicu pomelieme v mixéri. Zvyšné zrná odložte.

2. Cibuľu a cesnak ošúpeme a nakrájame. Zemiaky a mrkvu nakrájame na kocky. Na panvici rozohrejeme olej. Cibuľu a cesnak opečte do zlatista.

3. Do hrnca nalejte 1,5 litra vody a priveďte do varu. Pridajte trochu soli. Pridajte zemiaky a mrkvu. Varte 5 minút.

4. Pridáme pretlačenú kukuricu, opraženú cibuľku a nadrobno nakrájanú paradajku. Dochutíme soľou a korením. Varte na strednom ohni asi 20 minút. Pridajte celé kukuričné ​​zrná. Priveďte do varu. Dochutíme soľou a korením. Podávajte s jemne nakrájanou zeleninou.

Mimochodom

Do panvice s hotovou polievkou môžete vložiť nadrobno nasekané bylinky a nechať polievku prikrytú 10 minút: chuť polievky bude intenzívnejšia.

Poznámka pre hostiteľku

Chceli by ste si pripraviť hubový vývar na polievku? 30 g sušených bielkov zalejte 1 litrom vody a nechajte 4 hodiny odstáť. Potom nálev sceďte a huby opláchnite. Vložte ich do hrnca, naplňte rovnakým nálevom a pridajte 300 ml čerstvej vody. Privedieme do varu, zbavíme peny a na miernom ohni varíme 1 hodinu.

Krémový guláš z kura a zeleniny s lístkovým cestom

Jedlo v anglickom štýle s prekvapivo domáckou aurou. Kurací guláš s množstvom zeleniny sa ukáže ako veľmi uspokojivý a aromatický, takže od vašich blízkych určite získa najvyššie body.

Krémový guláš z kura a zeleniny s lístkovým cestom
Krémový guláš z kura a zeleniny s lístkovým cestom

Na prípravu 6 porcií potrebujete:

  • cibuľa – 10 g
  • mrkva – 200 g
  • zemiaky – 300 g
  • cesnak – 3 strúčiky
  • kuracie filety – 800 g
  • maslo – 60 g
  • rastlinný olej – 2 lyžice. l.
  • múka – 3 lyžice. l.
  • smotana 10% tuku – 500 ml
  • konzervovaná kukurica – 200 g
  • mrazený zelený hrášok – 200 g
  • lístkové cesto bez kvasníc – 400 g
  • žĺtok na mazanie
  • soľ, čerstvo mleté ​​čierne korenie

1. Zemiaky a mrkvu ošúpeme, nakrájame na kocky. Nakrájajte kurča rovnakým spôsobom. 600 ml vody priveďte do varu a pridajte soľ. Pridajte kuracie mäso, zemiaky a mrkvu. Varte 10 minút. Pomocou dierovanej lyžice preložíme zeleninu a kuracie mäso na tanier. Uložte vývar.

2. Cibuľu a cesnak ošúpeme, nakrájame nadrobno. V hrnci s hrubým dnom rozohrejeme maslo. Pridajte cibuľu a cesnak a varte za stáleho miešania 5 minút.

3. Pridajte múku, miešajte, smažte ďalšie 2 minúty. Zalejeme vývarom a smotanou, varíme za stáleho miešania do zhustnutia (asi 3 minúty). Dochutíme soľou a korením. Do omáčky pridáme kuracie mäso, mrkvu, zemiaky, hrášok a kukuricu. Premiešame, privedieme do varu a odstavíme z ohňa.

4. Obsah kastróla preložíme do zapekacej misy. Cesto rozvaľkajte na okrúhly koláč, ktorý má o niečo väčší priemer ako panvica.

5. Cesto narežeme krížom krážom, bez prerezania, a urobíme 4 otvory na únik pary. Panvicu prikryjeme cestom a okraje utesníme. Cesto potrieme žĺtkom. Pečieme pri 180°C asi 30-40 minút. Podávajte horúce.

Poznámka pre hostiteľku

Podobný guláš môže byť vyrobený s bravčovým alebo morčacím mäsom. Je lepšie piecť po častiach, napríklad v malých hlinených nádobách alebo formách s hrubým dnom. V tomto prípade treba cesto nakrájať na kolieska podľa priemeru nádob na pečenie.

Bravčové mäso s krevetami, kukuricou a ryžovými rezancami

Technológia varenia woku je ľuďom známa už 3 000 rokov. Nie je na tom nič zvláštne, jedlo bolo jednoducho uvarené na pologuľovej panvici. Takto dôjde k vyprážaniu okamžite a jedlo si lepšie zachová vitamíny.

Bravčové mäso s krevetami, kukuricou a ryžovými rezancami
Bravčové mäso s krevetami, kukuricou a ryžovými rezancami

Na prípravu 4 porcií potrebujete:

  • bravčové mäso – 400 g
  • krevety – 200 g
  • vajcia – 3 ks.
  • ryžové rezance – 300 g
  • pór (biela časť) – 1 ks.
  • zelená cibuľa – 30 g
  • konzervovaná kukurica – 100 g
  • brokolica – 150 g
  • sójová omáčka – 3 lyžice. l.
  • sezamové semienka – 2 lyžice. l.
  • rastlinný olej – 100 ml
  • sezamový olej – 1 polievková lyžica. l.
  • nasekaný koriandr – podľa chuti
  • soľ, mleté ​​čierne korenie

1. Zľahka rozšľaháme vajíčka. Rezance uvaríme, prepláchneme studenou vodou….

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Clanky Cirkus Lánik