Čo variť z mletého mäsa? Všetko od cestovín a kastrólov až po rolky a plnené cukety
Roman Ryzhov 21. marca 2024
Skúsení kuchári vedia pripraviť desiatky jedál z mletého mäsa doslova za pol hodiny. Môžu to byť rezne, cestoviny, dusené mäso, hamburgery, knedle a oveľa viac. Mleté mäso zasýti každé jedlo a keďže mleté mäso nevyžaduje dlhé varenie, nebudete musieť stáť pri sporáku celé hodiny. Okrem toho je mleté mäso veľmi výhodné, pretože sa dá pripraviť v prebytku a potom po častiach zmraziť. Povieme vám podrobnejšie o tom, aké mäso si vybrať pre lahodné mleté mäso, čo k nemu pridať a ako ho používať.
Obsah článku:
- Z čoho pripraviť mleté mäso?
- Zariadenie na prípravu mletého mäsa
- Čo pridať do mletého mäsa?
- Prečo miesiť a šľahať mleté mäso?
- Shawarma s mletým mäsom
- Diétne rezne z mletého mäsa
- Ratatouille s mletým mäsom
- Chlieb z mletého mäsa
- Turecký pide s mletým mäsom a paradajkami
- Klasický zemiakový kastról s mletým mäsom v rúre
- Cuketa pečená s mletým mäsom v rúre
- Lenivé plnené kapustové rolky z mletého kuracieho mäsa
- Námornícke cestoviny s mletým morčacím mäsom
- Plnená paprika v paradajkovej omáčke
- Fašírka s vajcom
Z čoho pripraviť mleté mäso?
Existuje názor, že na mleté mäso môžete použiť akékoľvek mäso, vrátane starých alebo veľmi vláknitých. Nie je to však celkom pravda. V skutočnosti nemá zmysel vyberať si prémiové kusy, je lepšie ich nechať na steaky alebo kotlety. Na mleté mäso sú vhodné lacnejšie, ale kvalitné kúsky. Je lepšie brať čerstvé chladené mäso, ale môžete použiť aj mrazené mäso. Hlavná vec je rozmraziť ho v chladničke a nie v blízkosti radiátora alebo v mikrovlnnej rúre.
Pre mleté hovädzie mäso je pliecko alebo hruď perfektné, pre bravčové mäso – krk, ale je lepšie variť jahňacie zo stehna alebo zo stehna. Mleté kura a morka sú vyrobené z akejkoľvek časti vtáka po odstránení kože.
Takmer každé mleté mäso je možné kombinovať: z toho má len úžitok. Napríklad na 1 kg hovädzieho mäsa si môžete vziať 500 g kuracieho alebo morčacieho mäsa – výrobok bude vlhký, ale vôbec nie mastný. V každom mäsiarstve nájdete takzvané „domáce“ mleté mäso, pozostávajúce z hovädzieho a bravčového mäsa v pomere 1:1.
Zariadenie na prípravu mletého mäsa
Na prípravu mletého mäsa je najvhodnejšie použiť bežný mlynček na mäso.
Najpohodlnejšou vychytávkou na prípravu mletého mäsa je samozrejme mlynček na mäso. Sekáčik kuchynského robota premení mäso na kašu a stratí veľa šťavy. Ak pripravujete rezne alebo kastról, zvoľte v mlynčeku na mäso najmenšiu mriežku, alebo ešte lepšie dvakrát rolujte mleté mäso. Možno však budete potrebovať veľký gril na varenie, napríklad lula kebab. Pamätajte, že šťavnatosť mletého mäsa priamo závisí od tuku, ktorý obsahuje, preto sa do teľacieho mäsa často pridáva bravčová masť alebo tuk z chvosta. Ak však uprednostňujete diétne mleté mäso, potom zvoľte len hydinové prsia alebo úplne chudé hovädzie mäso.
Čo pridať do mletého mäsa?
Aby bolo mleté mäso chutnejšie a zároveň zlepšilo jeho štruktúru, môžete použiť rôzne prísady. Napríklad jemne nakrájaná zelenina – cibuľa, mrkva, tekvica, kapusta atď. Vďaka vode, ktorú obsahujú, je mleté mäso šťavnatejšie. Pre nadýchanosť sa do rezňov často pridáva aj zelenina opražená na oleji a následne roztlačená na pyré.
Do mletého mäsa na kastróly a suflé môžete pridať smotanu, kyslú smotanu bez kyslosti a kukuričný škrob. Do fašírky a plnky do plnenej papriky pridáme zeleninový vývar alebo vodu. Kuchári pridávajú ľadovú vodu alebo len drvený ľad do halušiek a mletej klobásy. Mimochodom, môže byť nahradený minerálnou vodou s plynom.
Pre hustejšiu štruktúru sa do mletého mäsa pridáva strúhanka, ovsené vločky a rôzne cereálie. Zatuchnutý chlieb namočený v mlieku alebo vode mu pomôže dodať nadýchanosť a jemnosť.
Kefír sa často pridáva do mletého pečiva a iného pečiva. Tento produkt obsahuje aktívne zložky, ktoré pomôžu zmäkčiť a rozložiť kolagén v mäse, výsledkom čoho je jemnejšia chuť. Kefír navyše dodáva sviežosť a pomáha zadržiavať tekutinu v mletom mäse.
Soľ, čierne korenie, nasekané bylinky a rôzne koreniny sa pridávajú do mletého mäsa podľa chuti a podľa toho, aké jedlo plánujete variť.
Prečo miesiť a šľahať mleté mäso?
Mleté mäso potrebuje miesiť a šľahať, rovnako ako cesto.
Správne mleté mäso potrebuje miesiť takmer rovnakým spôsobom ako cesto. Najlepšie je to urobiť rukami po použití rukavíc. Výsledkom je, že štruktúra mletého mäsa sa stáva skutočne homogénnou a soľ a korenie sú rozdelené rovnomerne.
A aby rezne a fašírky dobre držali tvar a nerozpadali sa, treba mleté mäso poraziť, teda niekoľkokrát nasilu hodiť na pracovnú plochu alebo preložiť z jednej dlane do druhej. Takto sa mäsové vlákna obalia tukom a stanú sa viskóznejšími. Aby bol efekt čo najsilnejší, malo by sa mleté mäso po tomto troche vychladnúť.
Ponúkame vám výber, v ktorom nájdete 11 receptov s mletým mäsom: od cestovín a rajníc až po rolky a plnené cukety.
Shawarma s mletým mäsom
Shawarma s mletým mäsom
Shawarma s mletým mäsom je jednoduchá a veľmi domáca verzia tohto obľúbeného jedla. Dobré sekané mäso predsa nie je horšie ako pečené kura alebo morka!
40 min
2 porcie
Na prípravu potrebujete:
tenký pita chlieb – 2 ks.
bravčová buničina – 150 g
hovädzia dužina – 150 g
rastlinný olej – 2 lyžice. l.
cesnak – 2 strúčiky
mletá údená paprika – 1/2 lyžičky.
Ak chcete odoslať:
paradajky – 300 g
uhorky – 150 g
tvrdý syr – 120 g
červená cibuľa – 100 g
listy šalátu – 6 ks.
petržlen – 2 vetvičky
Na omáčku:
kyslá smotana 20% tuku – 60 g
paradajková omáčka – 25 g
horčica – 10 g
soľ
čerstvo mleté čierne korenie
1. Bravčovú a hovädziu dužinu pretlačte cez mlynček na mäso s jemnou mriežkou. Dochutíme mletou paprikou. Vo veľkej panvici rozohrejeme olej, pridáme mäso a vareškou rozlámeme hrudky a za stáleho miešania opekáme na strednom ohni asi 7 minút.
2. Cesnak pretlačte lisom a pridajte do panvice s mletým mäsom. Dochutíme soľou a korením. Varte na strednom ohni ďalšie 3 minúty. Necháme vychladnúť.
3. Uhorky najskôr nakrájajte na dlhé tenké pozdĺžne pláty a potom na pásiky. Ak sú plody veľmi veľké, odstráňte semená. Paradajky rozrežte na polovicu a šťavu odstráňte lyžičkou. Zvyšnú dužinu nakrájajte na malé plátky alebo pásiky, podľa chuti. Červenú cibuľu nakrájame na tenké kolieska.
4. Petržlenovú vňať nasekáme nadrobno. Syr nastrúhame na hrubom strúhadle.
5. V malej miske zmiešajte kyslú smotanu, paradajkovú omáčku a horčicu. Soľ a korenie podľa chuti. Dôkladne premiešame.
6. Na pracovnú plochu položte plátky tenkého pita chleba. Polovicu každého potrieme výslednou omáčkou, pričom necháme voľné okraje široké asi 7 cm. Navrch rozložíme šalát, mleté mäso, ako aj cibuľu, uhorky, paradajky a petržlenovú vňať.
7. Posypeme strúhaným syrom. Okraje listov pita prehnite dovnútra a náplň opatrne zabaľte tak, aby bola pevne utesnená.
8. Shawarmu opečieme na suchej grilovacej panvici zo všetkých strán a ihneď podávame. Každú shawarmu môžete rozrezať na polovicu: to uľahčí jedenie.
MIMOchodom
Ako náplň shawarma v tomto recepte odporúčame použiť miešané mleté mäso, takzvané „domáce“ (hovädzie a bravčové 1:1). Môžete si vziať akékoľvek, dokonca aj kuracie.
POZNÁMKA PRE HOSTESKU
Shawarma s mletým mäsom získa jasnejšiu, pikantnejšiu chuť, ak do náplne pridáte trochu pikantnej kórejskej mrkvy spolu so všetkou ponúkanou zeleninou.
Diétne rezne z mletého mäsa
Diétne rezne z mletého mäsa
Na prípravu skutočne diétnych rezňov je potrebné zvoliť správne mleté mäso. Môže byť vyrobený z kuracích pŕs, chudého bravčového alebo hovädzieho mäsa. Na cenovkách v obchodoch sa takéto mleté mäso nazýva „chudé“.
40 min
4 porcie
Na prípravu potrebujete:
mleté kuracie prsia alebo chudé bravčové mäso – 600 g
červená paprika – 2 ks, 250 g
mrkva – 1 ks, 100 g
zeler – 4 stonky, 100 g
cesnak – 3 strúčiky
rastlinný olej – 2 lyžice. l.
soľ
čerstvo mleté čierne korenie
1. Sladkú papriku nakrájame nadrobno. Cesnak, mrkvu a zeler nakrájame na stredné kocky. Všetku zeleninu zľahka opečte na oleji na miernom ohni 5 minút. Mierne vychladnúť.
2. Pripravenú zeleninu pomelieme v kuchynskom robote alebo mixéri a zmiešame s mletým mäsom. Dochutíme soľou a korením, vymiesime do hladka.
3. Mokrými rukami vytvarujte rezne s hmotnosťou približne 50 g. Zapnite parný hrniec na maximálnu teplotu. Ak nemáte parný hrniec, vymastite žiaruvzdorný cedník olejom a položte ho na panvicu do tretiny naplnenú vriacou vodou. Zatvorte veko a kotlety duste 20 minút.
POZNÁMKA PRE HOSTESKU
Tieto kotlety môžu byť vyrobené z morčacieho filé s použitím prsného mäsa.
MIMOchodom
Ako omáčku k týmto rezňom môžete podávať jogurt s bylinkami a cesnakom.
Ratatouille s mletým mäsom
Ratatouille s mletým mäsom
Ratatouille bude uspokojivejšie, ak bude varené s mletým mäsom. Odporúčame jemné morčacie mäso: neprebije chuť zeleniny.
50 min
6 porcií
Na prípravu potrebujete:
paradajky – 7 ks.
baklažán – 3 ks.
mletá morka – 500 g
cuketa – 2 ks.
vajcia – 1 ks.
cesnak – 1 strúčik
olivový olej – 1 lyžička.
sušená bazalka – 1/2 lyžičky.
soľ
čerstvo mleté čierne korenie
1. Rúru predhrejeme na 180°C. Mleté mäso kombinujte s vajcom, soľou a korením, premiešajte.
2. Cuketu a baklažán nakrájame na plátky hrubé asi 1 cm, 4 paradajky nakrájame na plátky, zvyšok na omáčku nasekáme nadrobno. Nakrájajte cesnak.
3. Vezmite malé množstvo mletého mäsa a vytvorte z neho plochý koláč s hrúbkou a priemerom nakrájanej zeleniny. Položte ho na plátok baklažánu. Položte tento „sendvič“ na okraj tepelne odolnej panvice. Položte naň plátok cukety a paradajky. Zapekaciu misu vymastíme olejom a poukladáme kúsky. Vyplňte celý formulár a striedajte zeleninu s mletým mäsom.
4. Na paradajkovú náplň vložte do misky mixéra 3-4 nakrájané paradajky, cesnak a soľ.
5. Ratatouille zalejeme paradajkovo-cesnakovou omáčkou. Posypeme bazalkou a pečieme 30-35 minút.
POZNÁMKA PRE HOSTESKU
Pre pikantnú chuť môžete do paradajkovej omáčky pridať trochu pikantnej adjiky.
MIMOchodom
Nezabudnite podávať chlieb na stôl spolu s ratatouille, pretože potrebujete niečo na zber veľmi chutnej šťavy a omáčky zo zeleniny a mäsa.
Chlieb z mletého mäsa
Chlieb z mletého mäsa
Najčastejšie sa sekaná podáva ako predjedlo, nakrájaná na plátky. Je dobrý studený aj teplý. Výborne tu funguje bylinková omáčka na báze jogurtu, kyslej smotany alebo iného fermentovaného mliečneho výrobku.
2 hodiny
8 porcií
Na prípravu potrebujete:
veľké cukety – 5 ks.
mleté bravčové mäso – 500 g
červená paprika – 1 ks.
červená cibuľa – 1 ks.
citrón – 1 ks.
vajcia – 1 ks.
strúhanka – 50 g
slanina – 4 prúžky
rastlinný olej – 4 lyžice. l.
petržlen – 3 vetvičky
cesnak – 2 strúčiky
chilli vločky – 1 lyžička.
semená rasce – 1 lyžička.
soľ
čerstvo mleté čierne korenie
1. Cuketu nakrájame pozdĺžne na tenké plátky, potrieme rastlinným olejom. Rozohrejte vlnitú panvicu a položte niekoľko plátkov do jednej vrstvy. Smažte na oboch stranách, kým sa neobjavia charakteristické pruhy a preneste na tanier. Opakujte, kým cuketa nezmizne.
2. Rúru predhrejeme na 180°C. Dno pružinovej formy s priemerom 18–20…