Hruškovo-slivkový lekvár
gastronóm 22. septembra 2015 K receptu
Slivkové recepty na zimu sú mimoriadne pestré a bez slivkového lekváru si ich ani nemožno predstaviť. Hrušky a slivky dozrievajú takmer súčasne a pri varení sladkých príprav sa výborne dopĺňajú. Overte si to v praxi.
zložitosť: ľahko Kalórie: 72,70 kcal/porcia Porcie: 66 varenie: 1 hodina Použité: 0,09 g/0,05 g/18,17VareniePopoludňajšie občerstvenieVečeraDezertPrázdneDetské menuPárty, bufetINGREDIENCIE NA 66 PORCIÍNa 2 kg džemu500 g zrelých hrušiek 500 g zrelých sliviek 1100 g cukru 50 ml vody Tabuľka váh a mier RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Hrušky ošúpeme, zbavíme jadrovníkov a nakrájame nadrobno.
Krok 2
Slivky umyjeme, zbavíme jadrovníkov a nakrájame nadrobno.
Krok 3
K slivkám pridajte 50 ml vody a priveďte do varu, potom na miernom ohni 5 minút povarte.
Krok 4
Pridajte hrušky k slivkám a zmes preložte do veľkého hrnca. Za stáleho miešania privedieme do prudkého varu.
Krok 5
Pridajte všetok cukor. Priveďte späť do varu a varte 1 minútu za stáleho miešania.
Krok 6
Odstráňte džem zo sporáka a zbavte peny. Miešajte 5 minút a džem pravidelne odstraňujte, aby mierne vychladol.
Krok 7
Vložte džem do suchých horúcich pohárov a zatvorte viečka.