Jednoduchý slivkový lekvár
gastronóm 22. septembra 2015 K receptu
Na prípravu takého jednoduchého slivkového džemu nepotrebujete žiadne špeciálne kulinárske zručnosti ani veľa času. Vezmite slivky, odstráňte kôstky, posypte dužinu cukrom a nechajte cez noc. Ráno položte na oheň a krátko povarte, kým sa úplne neuvarí. Tento džem má však svoj „trik“, ktorý ho posúva na novú úroveň: do sirupu s ovocím sa pridávajú jadierka zo slivkových semien. Navyše potrebujete iba tri alebo štyri kusy! Ale to bude stačiť na to, aby slivkový lekvár získal nádherne horkú, takmer mandľovú nôtu. Stojí za to vyskúšať a oceniť takéto netriviálne riešenie!
zložitosť: ľahko Kalórie: 302,49 kcal/porcia Porcie: 6 varenie: 14 h Použité: 1,07 g/0,38 g/74,55VarenieRaňajkyVečeraPopoludňajšie občerstvenieDezertPrázdneVegetariánstvo: PrísneVegetariánstvoDetské menunarodeninyDovolenka detíPiknikINGREDIENCIE NA 6 PORCIÍslivky – 1 kg cukru – 500 g šťavy 1/2 citróna Tabuľka váh a mier RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Pripravte slivky na lekvár. Ovocie roztrieďte, oddeľte pomliaždené a červivé, potom dôkladne umyte tečúcou vodou. Nechajte odkvapkať na papierových utierkach a nechajte uschnúť.
Krok 2
Slivky prekrojte na polovicu a odstráňte kôstky (tri alebo štyri si nechajte, budete ich potrebovať neskôr). Ovocie navrstvíme do širokej misy, odrezanými stranami nahor, pričom každú posypeme cukrom. Nechajte 10-12 hodín.
Krok 3
Odložené semienka sliviek rozlomte kladivom a odstráňte jadrá. Vložte do misky a zalejte vriacou vodou. Nechajte pôsobiť 5 minút. Vypustite vodu. Odstráňte hnedú šupku z jadierok.
Krok 4
Polovičky sliviek s cukrom a výsledným sirupom vložte do širokého hrnca alebo veľkej misy na prípravu džemu (medeného alebo smaltovaného). Pridajte citrónovú šťavu.
Krok 5
Nádobu s odtokmi umiestnite na sporák. Oheň otočte na stredný stupeň a ovocie v sirupe priveďte do varu. Odstráňte penu pomocou štrbinovej lyžice. Znížte teplotu na minimum a varte 5 minút.
Krok 6
Umiestnite ošúpané kôstky sliviek. Varte asi 15 minút, alebo kým sirup nepokryje zadnú stranu lyžice a neodkvapká hustým prúdom.
Krok 7
Vzniknutý slivkový lekvár odstavíme z ohňa. Necháme úplne vychladnúť. Potom nalejte do suchých sterilizovaných pohárov a uzavrite plastovými viečkami. Skladujte na chladnom, suchom a tmavom mieste.
UŽITOČNÉ RADY
Aby sa lepšie zachoval tvar sliviek v lekvári, pripravte ho v niekoľkých fázach. To znamená, že priveďte do varu, varte 5 minút a odstráňte z tepla. Necháme vychladnúť. Toto zopakujte ešte 2-3 krát.
MIMOchodom
Tento lekvár si môžete pripraviť z akýchkoľvek sliviek, ktoré máte radi. Najjednoduchší spôsob je vziať tie, ktoré rastú vo vašej dači! Ak úroda „vašich“ sliviek nevyjde, kúpte si čierne, červené alebo aj žlté.