K prvému a druhému chodu pripravujeme klasický guláš. A naša obľúbená, s omáčkou ako v detstve
Oľga Syutkina 19. marca 2024
Klasický guláš — hustá polievka, v ktorej „lyžica stojí“ z mäsa a zeleniny. Tekutá zložka — bohatý, hustý, uspokojivý guláš: omáčka. Zjedzte poriadnu porciu tohto jedla a dokonca aj s chipette knedľou, — a je plná na celý deň, až do večera.
Čo si prečítať v článku:
- Klasický guláš ako v Maďarsku: aké jedlo?
- Aké mäso sa hodí do guláša?
- Čo sa pridáva do guláša pre tuk a chuť?
- Klasický guláš-bograch s chipetami: recept krok za krokom
- Chango guláš: recept krok za krokom
- Guláš s omáčkou ako v škôlke: recept krok za krokom
- Bravčový guláš s fazuľou: recept krok za krokom
Ale je pravda, že nie každý má takú predstavu o národnom jedle maďarských pastierov. Mnohí povedia: všetko je oveľa jednoduchšie, je to len guláš s omáčkou — a budú tvrdiť, že je to to isté ako guláš. Poďme na to a začneme klasickým maďarským gulášom.
Klasický guláš ako v Maďarsku: aké jedlo?
Maďarský guláš je považovaný za brutálne, mužské jedlo. A stalo sa to historicky. Pastieri takto pripravovali jedlo: v kotlíku, na ohni, z hovädzieho mäsa, ktoré mali vždy k dispozícii.
Musíme vzdať hold fantázii maďarských kulinárskych špecialistov: neexistuje žiadny kanonický, „najsprávnejší“ recept na guláš. Pri všetkých spôsoboch jeho prípravy zostáva len jedna vec nezmenená: kúsky mäsa sa vyprážajú na živočíšnom tuku, potom sa dusia a vždy sa pridáva paprika.
Najbežnejší je guláš-bograch. Hovädzia stopka, červená cibuľa, údená masť na vyprážanie, paprika, cesnak, sušená paprika, rasca, zemiaky, mrkva, petržlenová vňať — všetko spolu vytvára chuť gulášu. Kúsky mäsa opečené s cibuľou, okorenené korením a dusené, kým sa mäso nedá krájať lyžičkou. Zemiaky a korene dodajú chuť a sýtosť.
Chipety, kúsky cesta, sa miesia z múky a vajec a odštipkujú prstami – odtiaľ názov
Malé chipette halušky pridávané do hustej polievky — To je tiež nemenná ingrediencia a atribút klasického bograchského gulášu. Chipety — kúsky cesta — odštipnúť prstami (odtiaľ názov), zamiesiť s múkou a vajcom. Guláš-bograch možno pripraviť aj s bravčovým mäsom: bude to chutné, ale menej svetlé.
Aké mäso sa hodí do guláša?
Klasický hovädzí guláš používa tie najjednoduchšie, neprémiové kusy vhodné na dusenie: krkovička, pliecko, zadok, odrezok, driek, líčka.
Existujú recepty na guláš s králičím, morčacím stehnom a kuracím mäsom. Segedínsky guláš, ktorý je založený na rovnakom princípe varenia ako bograchský guláš, pridáva kyslú kapustu a červené víno.
Čo sa pridáva do guláša pre tuk a chuť?
Do klasického guláša môžete pridať cviklu, zeler, kaleráb, fazuľu, ryžu a perličkový jačmeň. A to vôbec nie je kulinársky zločin! Hlavná vec je, že je bohatá, uspokojujúca a pikantná. Koriander, rasca, cesnak, čierna, biela, pálivá červená paprika, sušená mäta — všetko dodáva historickému maďarskému jedlu individuálnu chuť a vôňu.
Ryža a kyslá kapusta musia byť pridané do gulášu chango.
Ako variť guláš
Samozrejme, ak vezmeme do úvahy tradičný spôsob prípravy guláša, musíte ho variť v hrnci a na ohni. Takto sa môžete rozmaznávať na dači, no pre nás obyvateľov miest hrubostenný riad na pomalé dusenie na domácom sporáku — perfektné riešenie.
Klasický guláš-bograch s chipetami
Klasický maďarský guláš, ak vezmeme do úvahy jeho prípravu v historickom časovom vývoji, sa pôvodne pripravoval bez paradajok, najmä bez zemiakov. Ale s príchodom týchto produktov do národnej kuchyne sa chuť starodávneho jedla stala ešte bohatšou. Guláš môže byť pripravený tekutý — to bude polievka. Alebo husté — a potom sa z toho stane horúci druhý chod. Čipy dodajú sýtosť a urobia jedlo „plné“. Mimochodom, na guláš je lepšie použiť zemiaky s malým obsahom škrobu, aby sa pri varení nerozvarili.
Klasický guláš bograch s chipetami
Na prípravu klasického gulášu –Bogracha s chipetami potrebujete:
- 600 g hovädzieho mäsa (stopka, pliecko)
- 2 polievkové lyžice. l. ghee alebo bravčová masť
- 2 stredné cibule
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 mrkvy
- 1 malý koreň paštrnáka
- 2 stonky zeleru
- 2 stredné paradajky
- 1 polievková lyžica. l. paradajkový pretlak
- 2 papriky
- 3 stredné zemiaky
- 1 polievková lyžica. l. mletá sladká paprika
- 1 lyžička. mleté semená rasce
- 500-600 ml horúcej vody
- 100 ml červeného polosladkého vína
- 1 bobkový list
- voliteľná horúca červená paprika
- soľ, mleté čierne korenie
Pre chipety:
- 40 g múky
- 1 vajce
- štipka soli
- kyslá smotana a bylinky na servírovanie
- Mäso nakrájame na kocky so stranami 3×3 cm.
- Cibuľu nakrájame na malé kocky, mrkvu a paštrnák — kocky so stranou 1X1 cm, nakrájame zeler, nakrájame cesnak.
- Zemiaky, paradajky, papriku nakrájame na kocky 2×2 cm. Ak je to potrebné, paradajky je možné najskôr olúpať.
- Na panvici s hrubým dnom zohrejte ghee alebo bravčovú masť na strednom ohni. Na kocky nakrájané mäso opečte v dvoch dávkach, každú 3 až 4 minúty. Odstráňte z panvice.
- V tej istej panvici na strednom ohni opečte cibuľu do zlatista. — približne 4-5 minút.
- Pridajte mrkvu, paštrnák, papriku, zeler, sladkú papriku, feferónku, cesnak, rascu, bobkový list, paradajkový pretlak a za stáleho miešania varte 1-2 minúty. Poradenstvo. Na konci varenia je možné pridať aj cesnak. — To dá viac cesnakovej chuti.
- Do panvice vrátime mäso na klasický guláš s chipetami, pridáme paradajky a zemiaky. Miešajte. Soľ a korenie podľa chuti.
- Zalejeme horúcou vodou a vínom. Privedieme do varu, prikryjeme pokrievkou. Varte na miernom ohni, kým hovädzie mäso nezmäkne. Keď je pripravený, ochutnajte soľ. Poradenstvo. Pri druhom hrubšom pokrme by mala tekutina pokrývať povrch jedla o 2-3 cm, ak je to potrebné, pridajte vodu a víno.
- Kým sa pripravuje klasický guláš-bograch, pripravte si chipety. Vajíčko rozšľaháme vidličkou.
- Múku zmiešame so soľou a pridáme vajíčko. V prípade potreby pridajte trochu (1/4 – 1/2 lyžičky) vody. Vymiesime cesto, necháme 30-40 minút odpočívať. Spomeňte si znova.
- Z cesta odštipujte malé kúsky a pridajte ich do hotového klasického guláša s chipetami.
- Guláš-bograch podávame s kyslou smotanou a bylinkami.
Poznámka pre gazdinú: na výrobu čipetov sa cesto môže zvinúť do valčeka a nakrájať na kúsky. Čipy nemožno začať okamžite, ale rozložiť ich na stôl v jednej vrstve a posypať múkou.
Chango guláš
Chango, Changoshi — etnická skupina, ktorá tvorí maďarskú národnostnú menšinu na území dnešného Rumunska. A ako sa často stáva, v závislosti od ingrediencií charakteristických pre danú oblasť sa rodia nové jedlá alebo sa menia klasické. Takže na guláš chango sa stala povinná kyslá kapusta a namiesto chipetov ryža alebo perličkový jačmeň.
Chango guláš
Na prípravu chango-guláša s kyslou kapustou a ryžou potrebujete:
- 700 g hovädzích líčok
- 20 g bravčovej masti alebo ghee
- 1 veľká cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 stredne pálivá čili paprička
- 1,5 l zeleninového vývaru
- 1 polievková lyžica. l. paprika
- 1 lyžička. rasca
- 1 bobkový list
- 50 g dlhozrnnej ryže
- 700 g kyslej kapusty
- kyslá smotana na podávanie
- Z hovädzích líčok odstráňte prebytočný tuk a potom ich nakrájajte na 3 cm kocky, dochuťte soľou a korením.
- Cibuľu nakrájame na malé kocky, cesnak nasekáme. Papriku nakrájame na pásiky.
- Zahrejte olej v panvici alebo inej panvici s hrubým dnom na strednom ohni a kúsky hovädzieho mäsa vložte do jednej vrstvy. Opečte na jednej strane (3-4 minúty), potom otočte a zhnednite na druhej strane. Keď je hovädzie mäso opečené, preložíme ho do misy a odložíme bokom. Poradenstvo. Môžete použiť akýkoľvek tuk: bravčovú masť, ghee alebo rastlinný olej. Musíte si však uvedomiť, že živočíšny tuk bude chutiť lepšie.
- Znížte teplotu a do panvice pridajte cibuľu a cesnak. Prikryte a nechajte cibuľu dusiť do mäkka (asi 10 minút).
- Odstráňte pokrievku, pridajte korenie a varte, kým cibuľa jemne nezhnedne.
- Pridáme zeleninový vývar, papriku, rascu a bobkový list, prikryjeme a na miernom ohni dusíme hovädzie líčka, kým mäso nezmäkne (45-60 minút). Poradenstvo. Ak máte iný rez ako hovädzie líčka, mäso sa môže piecť dlhšie, preto skontrolujte vidličkou, či je mäkké.
- Keď je hovädzie mäso mäkké, pridáme do guláša umytú ryžu a kyslú kapustu. Poradenstvo. Ak je kapusta príliš kyslá, opláchnite ju studenou vodou.
- Na prudkom ohni priveďte guláš do varu, povarte 1-2 minúty, potom oheň zmiernite a guláš duste, kým kapusta a ryža nezmäknú.
- Pridajte soľ a korenie podľa chuti.
- Guláš podávame s kyslou smotanou a varenými zemiakmi.
Mimochodom: v recepte sú použité hovädzie líčka, ale guláš si môžete pripraviť z akéhokoľvek hovädzieho mäsa vhodného na dusenie (plec, zadok, obruba, stopka).
Guláš s omáčkou
Nepochybujem, že každému sa hneď vybaví spomienky na sovietske verejné stravovanie, škôlku či školskú jedáleň. A o omáčke — omáčka, s ktorou sa podávalo veľa jedál: rezne, fašírky, kapustové rolky. A teraz si môžete len nastriekať servírovaciu lyžicu na zemiakovú kašu alebo cestoviny — bežná prax v modernom svete. Spomeňme si na najlepší recept na omáčku a pripravme si s ňou guláš: mäso bude mäkké a omáčka hustá, s bohatou chuťou.
Guláš s omáčkou
Na prípravu guláša s omáčkou potrebujete:
- 500 g hovädzieho mäsa na dusenie (krček, sviečková, lopatka)
- 1 stredná cibuľa
- 1 polievková lyžica. l. ghee
- 2 polievkové lyžice. l. maslo
- 2 polievkové lyžice. l. pšeničná múka
- 1 polievková lyžica. l. paradajkový pretlak
- 100 g kyslej smotany
- bobkový list
- soľ, korenie podľa chuti
- Mäso nakrájajte na kúsky s hmotnosťou 20-25 g.
- Mäso osolíme a okoreníme.
- V panvici s hrubým dnom zohrejte ghee na stredne vysokej teplote.
- Mäso opečieme do zlatista a preložíme do hrnca alebo nízkej nádoby na dusenie.
- Mäso zalejeme horúcou vodou (asi 1,5 šálky). Poradenstvo. Ak máte vývar, použite vývar. Guláš bude chutnejší.
- Mäso dusíme do polovice varenia. Hovädzie alebo jahňacie 40–50 minút, bravčové a teľacie 20–30 minút. Soľ a korenie podľa chuti.
- Cibuľu nakrájame na kocky a orestujeme v panvici na masle do priehľadnej a zlatistej farby. Pridáme múku a paradajkový pretlak. Všetko spolu povarte 1-2 minúty za stáleho miešania. Poradenstvo. Aby sa netvorili hrudky, je vhodné múku predsušiť na panvici.
- Vezmite 3-4 lyžice. l. vývar z panvice, kde ste dusili mäso, a pridajte do panvice s cibuľou, paradajkou a múkou. Miešajte a varte 2-3 minúty.
- Obsah panvice preložíme do panvice, kde sa dusí mäso na guláš s omáčkou, premiešame. Pridajte cesnak — pretlačte cez lis alebo jemne nakrájajte bobkový list a kyslú smotanu. Znova ochutnajte a v prípade potreby pridajte soľ. Na vyváženie chuti môžete pridať doslova štipku cukru.
- Guláš varte s omáčkou, kým mäso nezmäkne.
- Podávame s opečenými alebo varenými zemiakmi, zemiakovou kašou, ryžou, cestovinami, pohánkovou kašou a zeleninou.
Užitočný tip: guláš s omáčkou môžete pripraviť z akéhokoľvek mäsa — hovädzie mäso…