Koláče bez vajec a droždia: ako ich urobiť sakramentsky chutné
Alena Spirina 22. marca 2024
Z akéhokoľvek dôvodu sa rozhodnete piecť koláče bez vajec a droždia, nebudete mať núdzu o recepty. Svet koláčov je rozmanitý, neobmedzuje sa len na koláče z kysnutého cesta či francúzske quiche s vajíčkami — hlavná zložka náplne. Len sa hneď dohodneme: koláče z kysnutého cesta upiecť bez vajec, no bez droždia nie. Kvások — ide o symbiózu kvasiniek rôznych kmeňov a baktérií mliečneho kvasenia a netreba si robiť ilúzie.
Aké koláče pripravíme:
- Koláč s cibuľou a paradajkami bez vajec a droždia
- Jablkový koláč bez vajec a droždia
- Lososový vrkoč bez vajec a droždia
- Mäsový koláč bez vajec a droždia
- Koláče s bylinkami a syrom bez vajec a droždia
- Koláč s džemom bez vajec a droždia
Ale akékoľvek drobivé cesto — krehké pečivo, nakrájané, maslo s kyslou smotanou alebo kefírom, zmiešané s horúcou vodou, lístkovou pastou alebo strečom na štrúdľu — umožňuje piecť koláče bez vajec alebo droždia. Všetky uvedené druhy cesta vôbec nepotrebujú prášok do pečiva: ani biologický (droždie alebo kysnuté cesto), ani chemický (sóda alebo prášok do pečiva). Majú iné pravidlá. Napríklad vo všetkých typoch drobivého cesta je dostatok masla alebo iného tuku na obaľovanie múky, čím sa blokuje vývoj lepku, čím sa zabezpečí, že cesto bude drobivé a jemné. V lístkovom a ťahavom cestíčku maslo oddeľuje najtenšie vrstvy nekysnutého cesta, čím vznikajú vynikajúce koláče bez droždia.
Cesto zmiešané s vodou a napríklad margarínom je len také, bez droždia a vajec
Zamyslime sa nad tým, akú úlohu hrajú vajcia v ceste bez droždia. Vaječné bielka tvoria 80 % vody, zvyšných 20 % — bielkoviny, ktoré do cesta na koláč bez droždia naozaj nie sú potrebné, pretože ho môžu príliš stvrdnúť. Najviditeľnejšia náhrada vaječného bielka v ceste bez vajec a droždia — voda, mlieko, kefír alebo cmar.
Vaječný žĺtok — sú to tuk, bielkoviny a voda. Tuk dodáva cestu vláčnosť, voda zvlhčuje múku, pomáha pri tvorbe lepku a umožňuje, aby sa cesto spojilo. Najbližšia náhrada za vaječný žĺtok — smotana alebo kyslá smotana, prípadne aj smotanový syr zmiešaný s vodou.
Ukazuje sa teda, že na miesenie cesta na koláče bez vajec a droždia stačí vziať múku, tuk a takmer akúkoľvek tekutinu.
Je tiež ľahké sa zaobísť bez vajec v náplni. Je pravda, že sa budete musieť vzdať koláčov, v ktorých vajcia spájajú zložky plnky: všetky quiche, flans, clafoutis, pečené tvarohové koláče a iné podobné koláče. V tomto zozname sú tiež zahrnuté koláče s pudingom alebo frangipane.
Tento druh kurčaťa je možné pripraviť bez vajec: nie sú potrebné v ceste, môžete mierne zväčšiť podiel vrstiev v náplni a pre zlatistú farbu potrieť mliekom alebo škrobovým želé.
Alebo napríklad kuracie mäso — Cesto na tento koláč neobsahuje vajcia ani droždie, ale vajcia sú v náplni a používajú sa na mazanie povrchu koláča. Dá sa to bez nich zaobísť? Jednoducho! V náplni stačí zvýšiť množstvo prísad v ďalších vrstvách a pred pečením namazať povrch koláča nie vajíčkom, ale mliekom alebo škrobovým želé. Alebo ničím nemastiť, ale posypať cukrom. Nezabudnite, že ak plánujete koláč bez vajec, nemali by byť v ceste, plnke ani na povrchu.
Široký priestor pre kreativitu pri pečení koláčov bez vajec a droždia ponúkajú všetky druhy rolád a štrúdlí z domáceho ťahaného cesta alebo z filé z obchodu. Môžete s nimi zájsť ďalej: odmietnutím používania mliečnych výrobkov vrátane nahradenia masla rastlinným olejom získate vegánsky alebo chudý výrobok bez straty chuti.
Koláč s cibuľou a paradajkami bez vajec a droždia
V náplni tohto koláča bez vajec alebo droždia sa cibuľa vypráža do zlatista, čím je sladká. Táto sladkosť je vyvážená paradajkami a zvýraznená štipľavým syrom, zatiaľ čo nasekané vlašské orechy dodávajú textúru.
Koláč s cibuľou a paradajkami bez vajec a droždia
Podáva 8–12, doba varenia: 1 hodina 30 minút. + čas chladenia
Na test:
- múka – 150 g
- maslo, studené – 80 g
- studená voda – 3 lyžice. l.
- cukor – 1/2 lyžičky.
- soľ – 1/4 lyžičky.
Na náplň:
- maslo – 50 g
- cibuľa – 2 ks.
- stredne veľké čerstvé paradajky – 3 ks.
- modrý syr – 50 g
- vlašské orechy, nahrubo nasekané – 30 g
- jadrá vlašských orechov, nahrubo nasekané – 30 g
- hrubá morská soľ a čerstvo mleté čierne korenie – podľa chuti
- Na cesto zmiešame múku so soľou a cukrom, pridáme studené maslo nakrájané na kúsky. Končekmi prstov rozotrieme múku a maslo na strúhanku. Pridáme vodu a vymiesime cesto.
- Pracovnú dosku zľahka pomúčte a cesto rozvaľkajte na kruh s priemerom asi 28 cm a hrúbkou 3 mm. Otraste prebytočnú múku.
- Cesto pomocou valčeka prenesieme do formy s priemerom 24 cm. Dno a boky formy opatrne vyložíme cestom. Snažte sa cesto nenaťahovať, dávajte pozor, aby sa neroztrhlo. Prebytočné cesto neodkrajujte.
- Panvicu s cestom odložíme na čas potrebný na prípravu plnky do chladničky.
- Cibuľu ošúpeme a nakrájame na tenké polkruhy.
- V hrnci na miernom ohni rozpustíme maslo. Pridajte cibuľu a varte za častého miešania asi 20 minút alebo kým cibuľa nie je pekná zlatohnedá. Nesnažte sa proces urýchliť: cibuľa sa môže pripáliť a začať chutiť horko. Odstráňte z tepla, ochlaďte.
- Predhrejte rúru na 180 °S.
- Paradajky ošúpeme a nakrájame na plátky alebo pol krúžky hrubé 2–2,5 mm.
- Keď cibuľa vychladne, vyberte panvicu s cestom z chladničky. Vložte cibuľu do panvice a uhlaďte ju. Prečnievajúce okraje preložíme smerom k stredu, čím zakryjeme náplň.
- Na cibuľu položte plátky paradajok, ktoré ich prekrývajú. Paradajky posypeme strúhaným syrom a vlašskými orechmi. Dochutíme soľou a korením.
- Upečieme koláč 15–20 minút. Cesto by malo byť upečené, zlatohnedé a syr by mal byť roztopený.
- Koláč ochlaďte na mriežke 10–12 minút. Podávajte teplé.
Mimochodom
Aby bola cibuľa zlatohnedá a sladká, smažte ju na miernom ohni aspoň 20 minút za častého miešania. Nezvyšujte teplo; cibuľa môže horieť.
Poznámka pre gazdinku Nie každý má rád nivu, preto ju pokojne nahraďte syrom s „zrozumiteľnejšou“ chuťou a vôňou alebo napríklad syrom či fetou.
Jablkový koláč bez vajec a droždia
Na prvý pohľad ide o obyčajný jablkový koláč bez vajec a droždia. Ale nie celkom tak: pod vrstvou tenkých plátkov jabĺk je jemná a aromatická vrstva… jabĺk. Totálne jablkové potešenie!
Jablkový koláč bez vajec a droždia
8–10 porcií, doba varenia: 1 hodina 30 minút. + čas chladenia
Na test:
- múka – 250 g
- maslo, studené – 125 g
- cukor – 125 g
- kyslá smotana 15 tuku–20 % – 40 g
- mlieko – 2–3 polievkové lyžice. l.
- soľ – štipka
Na jablkovú vrstvu:
- stredne veľké jablká, najlepšie odrody Golden Delicious – 370 g
- cukor – 75 g
- voda – 50 ml
- vanilka – 1 struk
- citrón – 1/2 ks.
Pre vrchnú vrstvu:
- stredne veľké jablká, najlepšie odrody Golden Delicious – 2 ks.
- citrón – 1/2 ks.
Na pokrytie:
- marhuľový džem – 100 g
- voda – 3 lyžice. l.
- Zmiešame múku, soľ a cukor. Pridajte maslo a miešajte, kým múka a maslo nevytvoria jemné omrvinky.
- Kyslú smotanu zmiešame s vodou, pridáme k múčnej zmesi a vymiesime cesto. Vyrovnajte ho na 2 cm hrubý kotúč, zabaľte do potravinovej fólie a vložte na 30 minút do chladničky.
- Na jablkovú vrstvu ošúpeme jablká, prekrojíme na polovice a zbavíme jadrovníkov. Povrch namažte citrónom, aby na vzduchu nestmavol. Jablká nakrájajte na kocky so stranou 5–6 mm. Pokúste sa zachovať rovnakú veľkosť všetkých kusov, aby sa uvarili v rovnakom čase.
- V hrnci zmiešame cukor a vodu, pridáme kocky jablka. Špičkou malého noža rozdeľte vanilkový lusk a vyškrabte semienka. Vložte struk a semená do hrnca, prikryte a varte na miernom ohni asi 20 minút, alebo kým jablká nebudú priehľadné a tekutina sa neodparí. Každých 5–7 minút, zdvihnite veko a jemne premiešajte jablká. Dávajte pozor, aby sa jablká nerozpadli, ale zostali na kúsky.
- Odstráňte panvicu z ohňa a jablká ihneď preložte do misy alebo zapekacej misky, aby ste ich rýchlo ochladili.
- Cesto vyberte z chladničky, rozvaľkajte a vložte do formy s priemerom 24 cm, pričom zakryte dno a boky formy. Prípadné prečnievajúce cesto odrežte. Vložte do chladničky, kým jablká vychladnú. Predhrejte rúru na 180 °S.
- Jablká na vrchnej vrstve ošúpeme, prekrojíme pozdĺžne na polovicu a odstránime jadrovník. Polovicu jablka položíme reznou stranou nadol na dosku a priečne nakrájame na 3 plátky.–4 mm. Pokvapkáme citrónovou šťavou.
- Vyberte panvicu z chladničky a naplňte ju vychladnutými kockami jabĺk. Vyrovnajte to.
- Plátky jabĺk preložte na vrstvu jabĺk, začnite od vonkajšej strany panvice a pohybujte sa špirálovito smerom k stredu.
- Koláč pečieme asi 1 hodinu, alebo kým pečivo nie je zlaté a jablká nie sú — mäkké a ružové. Ak sa plátky jabĺk začnú pripekať, prikryte stred koláča fóliou, ale pečivo nezakrývajte.
- Vyberte koláč z rúry a mierne vychladnúť na mriežke bez toho, aby ste ho vybrali z formy.
- Pripravte si polevu: V malom hrnci zmiešajte marhuľový džem s vodou a na miernom ohni zohrievajte 2–3 minúty. Precedíme cez sitko.
- Vyberte koláč z formy a položte na tanier. Pomocou štetca potrieme povrch koláča teplým džemom.
- Koláč podávajte teplý alebo pri izbovej teplote.
Mimochodom
Náter z marhule alebo iného džemu neutrálnej farby nielenže dodá koláču hotový vzhľad, ale tiež pomáha chrániť jablká pred vysychaním.
Poznámka pre gazdinú Ak sú jablká na vrstvu už uvarené, ale tekutina sa úplne neodparila, odstráňte veko z panvice a zvýšte oheň. Ak sa tekutina odparila a jablká nie sú hotové, pridajte trochu vody.
Lososový vrkoč bez vajec a droždia
Čerstvý filet z lososa na lôžku zo šampiňónov a špenátu v jemnom tvarohovom cestíčku možno považovať za slávnostné jedlo. A hoci je tento koláč bez vajec a droždia, je lepšie cesto miesiť vopred, aby malo čas poriadne vychladnúť. Plnku je možné pripraviť vopred a pred hostinou stačí ozdobiť a vložiť koláč do rúry.
Lososový vrkoč bez vajec a droždia
4–6 porcií, doba varenia 40 minút. + čas na stabilizáciu testu
Na test:
- múky – 300 g
- maslo, studené – 200 g
- tvaroh 5 alebo 9% tuku – 300 g
- kyslá smotana – 2–3 polievkové lyžice. l. (ak je to potrebné)
- soľ – 1/2 lyžička
Na náplň:
- losos, pstruh alebo filet z lososa v jednom kuse, bez kože – 500 g
- stredne veľké šampiňóny – 300 g
- špenát, čerstvý alebo mrazený – 150 g
- veľké chlebové omrvinky – 50 g
- soľ – ochutnať
- mleté čierne korenie – ochutnať
Okrem toho:
- mlieko na potretie cesta
- Maslo nakrájame na kúsky 1×1 cm v miske zmiešame múku so soľou a cukrom, pridáme maslo. Končekmi prstov votrite múku do masla, kým zmes nebude pripomínať strúhanku.
- Pridáme tvaroh a premiešame vidličkou. Keď tvaroh navlhčí múku a cesto sa spojí do hrudiek, preložíme ich do igelitového vrecka…