gastronóm 4. február 2014 K receptu Náročnosť: priemer Porcie: 10 varenie: 1 hodinaŠalátINGREDIENCIE NA 10 PORCIÍ400 g carpaccia z kuracích pŕs (surové údené kura) 5 stredných zemiakov 200 g mrazeného zeleného hrášku 2 chrumkavé čerstvé alebo jemne osolené uhorky 3–4 polievkové lyžice. l. nepražené sezamové semienkaNa zelenú majonézu:50–70 g kôpru 1 veľký žĺtok 1 lyžička. horčica 1-2 lyžice. l. biely vínny ocot 1 šálka rastlinného oleja soľ Tabuľka hmotností a mier RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Zemiaky umyjeme kefou, zabalíme každý zemiak jednotlivo do alobalu, dáme piecť do rúry na 180°C do mäkka, asi 40 minút. Potom odstráňte fóliu, zemiaky prelejte studenou vodou, ochlaďte a ošúpte.
Krok 2
Na výrobu kôprovej majonézy odrežte spodné konce stoniek. Pripravte si misku so studenou vodou a pridajte kocky ľadu. V hrnci prevarte trochu vody, pridajte trochu soli a vložte kôpor na 20 sekúnd. Odstráňte kôpor pomocou klieští a ihneď ho vložte do misky s ľadovou vodou na 2-3 minúty. Kôpor sceďte, odkvapkajte na papierových utierkach a potom nasekajte nadrobno.
Krok 3
Vložte žĺtok do pohára mixéra, pridajte soľ, horčicu a 1 polievkovú lyžičku. l. ocot. Šľaháme do hladka, začneme veľmi tenkým prúdom pridávať olej, aby vznikla emulzia.
Krok 4
Ak chcete, pridajte do pripravenej majonézy viac soli a octu, pridajte kôpor a šľahajte do hladka. Ak je majonéza príliš hustá, pridajte trochu teplej vody a znova šľahajte.
Krok 5
Hrášok na šalát zalejte vriacou vodou, nechajte 5 minút odstáť a sceďte v cedníku. Uhorky nakrájame na štvrtiny, zemiaky na kocky a údené kura na tenké prúžky.
Krok 6
Sezamové semienka opražíme na suchej panvici do zlatista. Všetky pripravené ingrediencie vložte vo vrstvách do priehľadných kamenných pohárov. Na vrch položte zelenú majonézu, posypte sezamom a podávajte s malými vidličkami.