Melónový džem s vanilkou
gastronóm 7. september 2015 K receptu
Mnoho ľudí vie, že z kôry melónu sú úžasné kandizované ovocie. Niektorí ich vyskúšali alebo si ich dokonca sami uvarili, ale to nie je limit. Z melónu môžete pripraviť džem pomocou kôry aj dužiny. Pre jasnejšiu chuť pridajte do džemu vanilku a citrónovú alebo limetkovú šťavu.
zložitosť: priemer Kalórie: 201,81 kcal/porcia Porcie: 25 varenie: 2 hodiny Použité: 0,25 g/0,04 g/50,24PrázdneINGREDIENCIE NA 25 PORCIÍ1 kg vodného melónu 300 ml vody 1,2 kg cukru 1 vanilkový struk z jedného citróna Tabuľka váh a mier RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Vodný melón nakrájame na plátky. Oddeľte dužinu od kôr. Zo šupiek odrežte zelenú šupku a šupky nakrájajte na stredné kocky 2×2 cm, namočte do studenej vody na 10-15 minút.
Krok 2
Dužinu nakrájajte na kocky 2×2 cm, vložte do hrnca a zalejte horúcou vodou, priveďte do varu, potom sceďte v cedníku a mierne vychladnite.
Krok 3
Na sirup zmiešajte vodu a cukor vo veľkom hrnci, priveďte do varu a varte ďalších 10 minút. Pridajte šupky, vráťte do varu a varte 25 minút. Ochlaďte a zopakujte postup, potom znova ochlaďte. Pridáme citrónovú šťavu a pozdĺžne prekrojíme vanilkový lusk, privedieme do varu a 10 minút povaríme.
Krok 4
Džem nalejte do čistých, sterilizovaných pohárov a zatvorte viečkom.