Najchutnejšia vyprážaná ryba: ako ju dokonale uvariť na panvici

Najchutnejšia vyprážaná ryba: ako ju dokonale uvariť na panvici

Najchutnejšia vyprážaná ryba: ako ju dokonale uvariť na panvici

Oľga Syutkina 22. marca 2024

Najchutnejšia ryba na panvici je tá, na ktorú ste zvyknutí od detstva. Ktoré sám ulovil udicou z brehu rodnej rieky, na mori, alebo ešte trasúci sa kúpil na trhu. Milovníka vyprážaných rýb nezastaví ani prítomnosť kostí. Hlavná vec je, že kôra a chvost sú chrumkavé, ak ide o malú riečnu rybu.

vyprážané ryby

O čom budeme hovoriť v článku:

  • Ktorá riečna ryba je vhodná na vyprážanie na panvici?
  • Ktorá morská ryba je vhodná na vyprážanie na panvici?
  • Pár tipov, ako chutne vyprážať rybu na panvici

Ryba sa vypráža na panvici a na grile, varí sa, pošíruje, pečú a robia sa z nej koláče. Napriek tomu sa ryby najčastejšie posielajú na panvicu s vyhrievaným olejom. Aký druh ryby bude najchutnejší pri vyprážaní?

Akékoľvek ryby je najlepšie vyprážať na panvici na dobre rozohriatom oleji.
Akékoľvek ryby je najlepšie vyprážať na panvici na dobre rozohriatom oleji.

Vo všeobecnosti, samozrejme, môžete smažiť akúkoľvek rybu. Otázkou je chuť a počet kostí. Každá ryba má do tej či onej miery kosti: s tým sa musíte zmieriť. Veľké ryby s hustým telom sa zvyčajne filetujú a potom budete mať úplne vykostené kúsky. S určitou zručnosťou a šikovnosťou dokážete z malých vybrať aj tie najtenšie kosti.

Začnime tým riečnym.

Ktorá riečna ryba je vhodná na vyprážanie na panvici?

Chcete, aby s čistením šupín neboli vôbec žiadne problémy a len veľké kosti? Vezmite malého sumca. Absolútne bez problémov. Rybu je potrebné dôkladne umyť pod tečúcou vodou (inak bude cítiť bahno), nakrájať na kúsky a vyprážať ju ľubovoľným spôsobom.

Kapra alebo kapra podľa veľkosti vyprážame na panvici buď vcelku, alebo nakrájame na kúsky. Kapry sú hlavne klietkové ryby a kapry sú divoké. Mäso je sladké, s výraznou chuťou, sú tam kosti, na rozdiel od zubáča, ktorý má menej kostí, no chuť je menej výrazná a nevýrazná.

Veľké sladkovodné ryby, ako je kapor alebo kapor, je najlepšie vyprážať v porciách
Veľké sladkovodné ryby, ako je kapor alebo kapor, je najlepšie vyprážať v porciách

Šťuka, pstruh, ostriež, síh tiež dobrá voľba na vyprážanie na panvici. Karas, najmä zlatý, napriek svojej kostnatosti, veľmi chutné ryby. Mäso je jemné, jemne sladké, koža je chrumkavá. Úprimne povedané, toto je moja obľúbená vyprážaná ryba. Donedávna sa karas zlatý vyskytoval v rieke Khoper. Teraz tam karas zlatý prakticky zmizol, je tam len karas strieborný. Je to tiež dobrá ryba na panvicu, ale už nemá tú zlatú sladkosť mäsa.

A veľmi malá ryba, ktorá bude neuveriteľne chutná a chrumkavá pod jednou dôležitou podmienkou. Mali by sa obaliť v múke a vyprážať na panvici na rozpálenom oleji. Medzi tieto pochúťky patrí pleskáč, vendace a dokonca aj pleskáč.

Malé ryby vyprážané na panvici budú veľmi chutné, s chrumkavou kôrkou, ak ich najprv obalíte v múke. Múčna kôrka tiež zabráni rozpadnutiu ryby počas vyprážania.
Malé ryby vyprážané na panvici budú veľmi chutné, s chrumkavou kôrkou, ak ich najprv obalíte v múke. Múčna kôrka tiež zabráni rozpadnutiu ryby počas vyprážania.

Strieborný kapor, ak má viac ako 1,5 kg, keď sa malé kosti stanú silnejšími a viditeľnejšími, je veľmi dobrý pri vyprážaní.

Lieň je chutnejší ako ten, ktorý nerástol na bahnitom dne, ale na piesčitom dne, medzi trstinou.

Ryby zo severských riek sú nám možno menej známe, no nemožno ich ignorovať. Navyše, niektoré z nich nie sú veľmi kostnaté.

Aby to bolo jasnejšie a lepšie zapamätateľné, napíšem zoznam názvov rýb, ktoré sú najvhodnejšie na vyprážanie na panvici:

  • jeseter
  • muksun
  • fandiť
  • siha
  • som
  • lieň
  • bezútešný
  • býk
  • kapor
  • kapor
  • šťuka
  • veľký striebristý kapor
  • riečny pstruh
  • ostriež
  • karas zlatý a strieborný
  • čuchať
  • vendace
  • čuchať

Vyprážaná ryba čerstvo vylovená z rieky bude chutnejšia ako tá, ktorá bola mrazená.

Ktorá morská ryba je vhodná na vyprážanie na panvici?

Morské ryby sú predvídateľné z hľadiska kostí Nebudú žiadne malé ako v rieke. Ale predtým, ako si kúpite rybu, ktorá pôjde na panvicu, musíte predsa len trochu vedieť o špecifikách jednotlivých druhov a nepomýliť sa výberom.

Morské ryby sú najlepšie grilované alebo pečené
Morské ryby sú najlepšie grilované alebo pečené

Samozrejme, akékoľvek jedlo, vrátane vyprážaných rýb, je to vec vkusu. Chcem však upozorniť na vlastnosti lososových druhov, takzvaných „červených“ rýb. Losos, pstruh, chum losos, ružový losos a najmä coho losos majú silný zápach, a preto sú cenené. Losos a pstruh sú veľmi mastné a pri vyprážaní tuk rýchlo oxiduje a žltne. A suchý chum losos, ružový losos a coho losos nie sú vhodné na vyprážanie práve preto, že sú príliš suché. Preto moja osobná rada pre lososa zvoľte iný spôsob varenia: varenie, pošírovanie, pečenie.

Na trhu s potravinami je množstvo druhov morských rýb s bielym mäsom. Od veľkých, ktoré je potrebné pred vyprážaním nakrájať na porcie, až po malé, ktoré sa celé vložia do panvice. Morská ryba má spravidla ostrejší zápach, no obsahuje oveľa viac vitamínov.

Morská ryba s bielym mäsom je takmer ideálna na vyprážanie
Morská ryba s bielym mäsom je takmer ideálna na vyprážanie

Samozrejme, čerstvo ulovená morská ryba bude chutnejšia, no na našich pultoch sa najčastejšie predáva mrazená. A mimochodom, je lepšie kúpiť mrazené ryby a jemne ich rozmraziť sami. Bude to lacnejšie ako kupovať „chladené“. Tu môže byť háčik. Ryby boli tiež zmrazené a môžu byť výrazne drahšie. A tiež chcem poznamenať: lacné, neprémiové druhy rýb, ako je navaga, koruška obyčajná, treska, sú oveľa zdravšie pre detskú výživu a je na ne menej alergických reakcií. A treska jednoškvrnná jedna z najmenej kalorických rýb.

Halibut modroplutvý je dobrý na vyprážanie na panvici, ale dá sa ľahko zameniť s halibutom šípovým. Je lepšie nejesť to posledné: je to plné nepríjemných následkov.

Vyberte si teda morské ryby na vyprážanie:

  • treska
  • navaga
  • korušák poľný
  • chňapal červený
  • treska jednoškvrnná
  • parmica
  • sleď
  • halibut modrosrstý
  • sleď
  • pollock
  • platýz
  • morský vlk
  • pražma morská
  • jediným
  • zubáč

Pár tipov, ako chutne vyprážať rybu na panvici

  1. Do rastlinného oleja pridajte kúsok masla Vznikne lahodná aromatická kôrka.
  2. Chvíľu pred vyprážaním rybu osolíme.
  3. Na vyprážanie by malo byť veľa oleja, ale minimálne množstvo múky.

Ak si všimnete chybu alebo nepresnosť, dajte nám vedieť. #sladkovodná ryba #morská ryba #vyprážaná rybaSÚVISIACE MATERIÁLYKOMENTÁREZoradiť podľa obľúbenosti Už ste zaregistrovaný na gastronom.ru? Prihláste sa alebo zanechajte komentár ako hosť Oľga ZacharováOľga Zacharová23. marca 2023

Konstanta, ďakujem za taký chutný a bystrý komentár! Mám rád aj vyprážanú rybu, ale tie kosti…. Karas strieborný u mňa nie je dostupný, tak varím filet z tresky)

00OdpoveďConstantaConstanta22. marca 2023

Ako dieťa moji rodičia často vyprážali morské ryby – korušku, merlúzu, bolo to veľmi chutné. Teraz je obľúbenou vyprážanou rybou našej rodiny karas strieborný. S manželom to chytáme sami, čistím, vykuchávam a vyprážam. Pred vyprážaním robím na každej rybe časté plytké rezy od chvosta po hlavu (okrem rebier), potom osolím, obalím v múke a opečiem na dobre rozohriatom rastlinnom oleji. V takto spracovanej rybe nie sú prakticky žiadne malé kosti, ryba je chrumkavá a chutná. Neodrezávam chvost a plutvy, smažím s nimi ryby, pre mňa je to najchutnejšia pochúťka.))

00Odpoveď Ešte viac receptov a chutných nápadov na našich sociálnych sieťach

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Clanky Cirkus Lánik