Pôstne ovocné dezerty

Pôstne ovocné dezerty

Pôstne ovocné dezerty

Kateřina Kapustina 23. marca 2024

Ovocné dezerty sú skvelé na pôstny stôl. Akékoľvek ovocie použijete čerstvé, mrazené, varené alebo pečené, pochúťka bude ľahká a zdravá.

Pôstne ovocné dezerty

O čom budeme hovoriť v článku:

  • Pôstny dezert „miešané vajíčka“
  • Ovocný šalát
  • Berry želé na ražnej múke
  • Ovocný marshmallow
  • Jahodové želé
  • Ovocné lupienky
  • Jablká pečené v rúre
  • Pomaranče v sirupe
  • Čučoriedkovo banánové smoothie s ovsenými vločkami

Pôstne dezerty nezahŕňajú použitie živočíšnych produktov. Vo všeobecnosti sú dosť ľahké a nízkokalorické, takže mnohé z nich sú vhodné pre tých, ktorí chcú schudnúť alebo sa jednoducho obávajú o svoje zdravie. Ovocie a bobule obsahujú veľa vitamínov, z ktorých niektoré sú zachované aj pri tepelnej úprave.

Pôstny dezert „miešané vajíčka“

Miešané vajíčka bez vajec? Áno, toto sladké „smažené vajce vo forme“ vyzerá veľmi originálne a je vhodné pre tých, ktorí majú pôst.

Pôstny dezert „miešané vajíčka“
Pôstny dezert „miešané vajíčka“

Na prípravu dezertu potrebujete:

  • filové cesto – 2,5 plechu
  • polovice konzervovaných broskýň – 5 ks.
  • kokosové mlieko – 300 ml
  • cukor – 50 g
  • kukuričný škrob – 20 g
  • vanilková esencia – 2-3 kvapky
  • rastlinný olej na mazanie cesta

1. Škrob rozriedime v 50 ml kokosového mlieka, zvyšok mlieka dáme na oheň, pridáme cukor a privedieme do varu.

2. Zriedený škrob nalejte do vriaceho mlieka tenkým prúdom a zmes miešajte tak, aby nezostali žiadne hrudky.

3. Pridajte vanilkovú esenciu.

4. Keď zmes zhustne, odstavíme zmes z ohňa. Mierne vychladíme a použijeme na prípravu dezertu.

5. Z broskýň scedíme šťavu.

6. Fyllo cesto vopred rozmrazte. Celé pláty cesta rozrežeme na polovice. Každý z nich potrieme rastlinným olejom z oboch strán a preložíme na polovicu.

7. Vložte cesto do foriem. Do stredu formy s cestom položte polovicu broskyne a okolo broskyne rozotrite krém.

8. Košíky pečieme v predhriatej na 180 °C rúre na 25 minút30 minút, kým cesto nezhnedne.

Poznámka pre hostiteľku

Pred podávaním dezert môžete ozdobiť čerstvými bylinkami, napríklad vetvičkou mäty.

Mimochodom

Tento dezert môže byť vyrobený z lístkového cesta, ale s phyllo je jemnejší.

Ovocný šalát

Ovocný šalát Ide o lahodný pôstny dezert, ktorý ľahko nahradí popoludňajšie občerstvenie, ľahké raňajky alebo večeru. Vždy, keď je to možné, používajte sezónne ovocie, ktoré obsahuje najviac vitamínov. Experimentujte s prísadami, dresingom a korením a vytvorte jemné kytice chutí a vôní!

Ovocný šalát
Ovocný šalát

Na prípravu dezertu potrebujete:

  • pomaranče – 2 ks.
  • kiwi – 2 ks.
  • jablko – 1 ks.
  • hruška – 1 ks.
  • čerstvé alebo mrazené bobule – 100 – 120 g
  • med – 1 polievková lyžica. l.
  • mäta – 1 vetvička

1. Z jedného pomaranča nakrájame kôru. Ostrým nožom odrežte filé medzi fóliami.

2. Zo zvyšného pomaranča vytlačte šťavu. Spojíme s medom a prešľaháme.

3. Hrušku a jablko ošúpeme, prekrojíme na polovice a odstránime jadierka. Polovice nakrájajte na tenké plátky.

4. Kiwi ošúpeme a nakrájame na polovice koliesok.

5. Rozmrazte mrazené bobule. Skombinujte pomaranč, jablko, hrušku, kiwi a bobule, prelejte medovým dresingom a premiešajte.

6. Šalát položíme na taniere a ozdobíme mätou.

Poznámka pre hostiteľku

Kvapka citrónovej šťavy dodá šalátu jemnú sviežosť, zatiaľ čo škorica a vanilka dodajú jas.

Mimochodom

V nepôstne dni možno ovocný šalát poliať jogurtom, kefírom, šľahačkou alebo aj zmrzlinou.

Berry želé na ražnej múke

Bobuľové želé s ražnou múkou sa pripravuje celkom jednoducho. Jeho hrúbka sa dá upraviť podľa chuti. Ale čím je hustejšia, tým viac bude vyzerať ako dezert, ktorý sa dá jesť lyžičkou.

Berry želé na ražnej múke
Berry želé na ražnej múke

Na prípravu želé potrebujete:

  • pitná voda – 200 ml
  • lesné alebo záhradné bobule – 1 šálka
  • cukor – 40 g
  • ražná múka – 25 g
  • vanilková esencia – podľa chuti

1. Vodu, bobule a cukor priveďte do varu a pár minút povarte.

2. Múku rozmiešame v malom množstve teplej vody, aby nezostali žiadne hrudky. Ak sú stále hrudky, zmes pretrieme cez sitko.

3. Zriedenú múku nalejte tenkým prúdom do vriaceho bobuľového sirupu, znova priveďte do varu, pridajte vanilkovú esenciu a vypnite oheň.

4. Želé vychladíme a podávame.

Poznámka pre hostiteľku

Hrúbku želé upravíme množstvom múky.

Mimochodom

Na želé môžete použiť akékoľvek bobule, napríklad mrazené čerešne alebo jahody.

Ovocný marshmallow

Pochúťka z bobuľovej šťavy sa pripravuje len z 2-3 zložiek: jablkový pretlak, cukor alebo med a dužina z brusníc, brusníc, rakytníka, jarabiny, ríbezlí alebo malín. Táto pochúťka sa pečie v rúre.

Príprava marshmallow netrvá veľmi dlho, no treba si ho pozorne sledovať. Jablká by sa v žiadnom prípade nemali pri predvarení pripáliť, preto treba neustále regulovať oheň a podľa potreby dolievať do panvice trochu vody. Presný čas sušenia v rúre bude závisieť od druhu jablka. Výhercom odporúčame vybrať tie kyslejšie: Antonovka, Simirenko alebo Slava.

Ovocný marshmallow
Ovocný marshmallow

Na prípravu pastilky potrebujete:

  • jablká – 1 kg
  • bobule (jahody, ríbezle, čerešne) – 350 g
  • cukor – 70 g
  • citrónová šťava – 1-2 lyžice. l.

1. Jablká ošúpeme a zbavíme jadierok, nakrájame na veľké plátky a vložíme do hrubostennej panvice.

2. Pridajte trochu vody tak, aby pokrývala dno o pár centimetrov, panvicu prikryte pokrievkou a jablká varte na miernom ohni, kým plátky úplne nezmäknú a takmer sa nezmenia na pyré. Bude to trvať 20 – 40 minút v závislosti od druhu jablka. Dbajte na to, aby za žiadnych okolností neprihoreli, počas procesu do nich môžete po troškách pridávať vodu.

3. Bobule pretrieme cez jemné sitko.

4. Vložte jablká do misky mixéra, pridajte bobuľové pyré, cukor a všetko spolu rozdrvte. Ak objem mixéra nestačí, stačí ovocnú zmes dôkladne rozdrviť drvičom, aby neboli veľké kúsky.

5. Vráťte panvicu s jablkovým a bobuľovým pyré na sporák. Varte, odkryté a miešajte, kým nedosiahnete konzistenciu podobnú marmeláde, 40 minút.

6. 5 minút pred pripravenosťou ochutnajte pyré a pridajte citrónovú šťavu podľa chuti. Upozorňujeme, že po vysušení v rúre bude marshmallow výrazne sladší.

7. Plechy prikryjeme papierom na pečenie, potrieme rastlinným olejom bez zápachu. Môžete použiť aj silikónovú podložku, nie je potrebné ju mazať.

8. Uvarenú ovocnú hmotu necháme mierne vychladnúť a rozotrieme na pergamen v 7 mm vrstve a uhladíme cukrárskou stierkou alebo silikónovou stierkou.

9. Marshmallow sušte v rúre pri teplote nepresahujúcej 100 °C (alebo lepšie, 70–80 °C) 3–4 hodiny. Presný čas závisí od odrody jabĺk a rozvarenosti hmoty. Vysušený marshmallow by sa nemal držať na rukách, mal by byť hustý a pružný: ohýbať sa a krútiť.

10. Hotový marshmallow stiahneme z papiera ešte teplý, stočíme do trubičky a necháme vychladnúť. Nakrájajte na široké pásiky (najjednoduchšie to urobíte nožnicami) a pásiky zrolujte do roliek.

Poznámka pre hostiteľku

Pastila je perfektne uložená v kartónových krabiciach alebo plechových dózach vystlaných pergamenom. Nádoby by ste preto nemali hermeticky zatvárať, aspoň kým nemáte plné ruky práce. Akýkoľvek marshmallow sa môže skladovať v chladničke oveľa dlhšie ako pri izbovej teplote: 3–4 mesiace.

Mimochodom

Pastila môže byť nielen nezávislou pochúťkou, ale aj ozdobou koláčov a pečiva. Kúsky marshmallow skvele doplnia aj syrový tanier.

Jahodové želé

Jahodové želé je dokonalý dezert: ľahký, nie príliš kalorický, jednoduchý na prípravu a neuveriteľne chutný. Má sýtu farbu a príjemnú textúru, ktorá sa rozplýva v ústach. Táto pochúťka sa dá pripraviť po celý rok pomocou mrazených bobúľ.

Jahodové želé
Jahodové želé

Na výrobu želé potrebujete:

  • jahody – 600 g
  • jemný cukor alebo domáci práškový cukor – 100 g
  • citrónová šťava – 1 polievková lyžica. l.
  • pitná voda – 200 ml
  • želatína – 10 g

1. Jahody nakrájame na plátky alebo plátky. Vložte do širokého hrnca. Pridajte cukor alebo domáci práškový cukor, citrónovú šťavu a pitnú vodu. Miešajte lyžičkou.

2. Hrniec s jahodami položte na silný oheň a rýchlo priveďte do varu. Odstráňte penu pomocou štrbinovej lyžice. Znížte teplotu na minimum a varte jahody 10 minút.

3. Hrniec s jahodami odstavíme z ohňa. 2/3 bobúľ prepasírujte cez jemné kovové sitko a potom vytlačte šťavu čo najviac. Zvyšné jahody nahrubo nasekáme.

4. Želatínu dáme do malej misky a zalejeme malým množstvom studenej vody. Nechajte 10 minút, potom pridajte do horúcej jahodovej šťavy. Dôkladne premiešame.

5. Vzniknutú zmes nalejeme do 4 foriem. Pridajte nakrájané jahody a dajte do chladničky aspoň na 3 hodiny. Pred podávaním ozdobte jahodové želé čerstvým ovocím.

Poznámka pre hostiteľku

Chcete urobiť svoje jahodové želé vegánske? Želatínu nahraďte agarovým agarom. Na uvedené množstvo ingrediencií budete potrebovať 5 g Agar nevyžaduje namáčanie, ale určite by sa mal povariť v jahodovom sirupe 5 minút.

Mimochodom

Chuť jahodového želé bude ešte osviežujúcejšia, ak do formičiek pridáte malé lístky mäty piepornej. Toto by sa malo vykonať bezprostredne pred naliatím želatínovej hmoty.

Ovocné lupienky

Ovocné lupienky sú skvelým doplnkom na syrový tanier alebo občerstvenie, ktoré si vezmete so sebou.

Ovocné lupienky
Ovocné lupienky

Na prípravu chipsov potrebujete:

  • jablká – 3 ks.
  • hrušky – 2 ks.
  • citrón – 1,5 ks.
  • hnedý cukor – 100 g

1. Z jabĺk a hrušiek odstráňte stopky a vrcholy a potom nakrájajte ovocie na tenké plátky (s hrúbkou maximálne 3 mm) spolu so šupkou, semienkami a jadrovníkom.

2. Do misky vytlačíme šťavu z citrónov a rozriedime ju trochou vody.

3. Plátky ovocia ponorte do citrónovej vody, aby nezhnedli.

4. Zmiešajte 200 ml vody a cukor v hrnci, priveďte do varu a varte na miernom ohni 5-7 minút, kým sa cukor úplne nerozpustí a sirup nezačne hustnúť.

5. Plátky ovocia vložte do sirupu a priveďte do varu.

6. Ovocie opatrne vyberte dierovanou lyžicou, uložte ich na plech vystlaný pergamenom a sušte v rúre predhriatej na 100 °C 3 hodiny. Počas tejto doby raz otočte.

Poznámka pre hostiteľku

Ovocné lupienky skvelá zdravá maškrta! Začnite ich variť aspoň 3,5 hodiny pred podávaním, najlepšie v dostatočnom predstihu.

Mimochodom

Kontrola, či sú hranolky hotové, je veľmi jednoduchá: vyberte jeden plátok a rozlomte ho malo by to byť chrumkavé. Čipy sa musia skladovať vo vzduchotesnej nádobe.

Jablká pečené v rúre

Jablká pečené v rúre Lacný a obľúbený domáci dezert. Môžu byť pečené obyčajné alebo s niektorými prísadami. Môžu to byť orechy, bobule, korenie a samozrejme med.

Jablká pečené v rúre
Jablká pečené v rúre

Na prípravu jabĺk potrebujete:

  • jablká – 3 ks.
  • citrón – 1/4 ks.
  • med – 1 polievková lyžica. l.
  • orechy – 50 g
  • hrozienka – 50 g
  • mletá škorica – 0,5 lyžičky.

1. Jablká umyjeme a nakrájame čiapka». Opatrne vystrihnite jadro, aby ste nepoškodili dno a boky.

2. Hrozienka zalejeme vriacou vodou na 1–2 minúty, opláchneme a osušíme.

3. Orechy nasekáme nožom.

4. Jablko zbavíme jadierok, dužinu nakrájame na kocky, pokvapkáme šťavou…

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Clanky Cirkus Lánik