Prečo sú fazuľky mungo dobré a čo s nimi variť
Oľga Dyakonová 18. marca 2024
Fazuľa mungo — Strukoviny sa v našich kuchyniach často nepoužívajú, napriek tomu, že sú jedinečné svojim zložením a sú vhodné aj do detskej výživy. Okrem toho sa fazuľa mungo môže naklíčiť, čím sa získa niekoľkonásobne viac živín. Prezradíme vám, čo je na týchto fazuľkách dobré a ako ich variť a jesť.
- Aké sú výhody fazule mungo?
- Ako uvariť fazuľu mungo
Fazuľa mungo alebo fazuľa mungo — jedna z najvýznamnejších strukovín, ktorá sa celosvetovo pestuje na ploche viac ako 6 miliónov hektárov (asi 8,5 % pestovateľskej plochy všetkých strukovín). Je to pomerne odolná voči suchu, nízkonákladová plodina s krátkym rastovým cyklom (približne 70 dní).
Fazuľa mungo sa pestuje v mnohých ázijských krajinách (hlavne v Číne, Indii, Bangladéši, Pakistane), ako aj v suchých oblastiach južnej Európy, Uzbekistanu, Turkménska, Tadžikistanu, Zakaukazska a južného Kazachstanu. Fazuľa mungo je súčasťou jedálnička Číny a Indie už mnoho storočí.
Aké sú výhody fazule mungo?
V mnohých ázijských krajinách je v horúcich letných dňoch obľúbená fazuľová polievka. Je to preto, že fazuľa mungo má protizápalové vlastnosti, ktoré pomáhajú chrániť pred úpalom, vysokou telesnou teplotou a smädom.
Prehľad 26 štúdií o strukovinách zistil, že konzumácia jednej porcie (asi 130 g) strukovín denne, ako je fazuľa, výrazne znížila hladinu „zlého cholesterolu“ v krvi.
Pre tých, ktorí nejedia mäso ani ryby, sú fazuľa mungo dobrým zdrojom bielkovín za veľmi nízku cenu. — asi 150 rubľov za pol kilogramu. Fazuľa mungo spôsobuje menšie nadúvanie a deti ju dobre znášajú. Mnohé štúdie odporúčajú fazuľu mungo ako proteínový doplnok pre dojčatá kvôli vysokému obsahu bielkovín a hypoalergénnym vlastnostiam.
Fazuľky mungo môžu byť naklíčené a potom budú ešte zdravšie
Proteín z fazule mungo má bohaté zloženie esenciálnych aminokyselín, ktoré si telo nevie vyrobiť samo, obsahuje fenylalanín, leucín, izoleucín, valín, lyzín, arginín a ďalšie látky.
Fazuľky mungo sa dajú aj naklíčiť — v naklíčenom stave obsahujú menej kalórií a viac aminokyselín a antioxidantov ako nenaklíčené. Okrem toho klíčenie znižuje hladiny kyseliny fytovej, ktorá je prirodzene prítomná vo fazuli a je antinutrientom. Tieto antinutrienty môžu zhoršiť vstrebávanie minerálov, ako je zinok, horčík a vápnik.
Fazuľa mungo obsahuje aj fenolové kyseliny a flavonoidy. Antioxidanty pomáhajú neutralizovať potenciálne škodlivé molekuly známe ako voľné radikály. Vo veľkých množstvách môžu voľné radikály interagovať s bunkovými zložkami a spôsobiť poškodenie buniek. Toto poškodenie je spojené s chronickým zápalom, srdcovými chorobami, rakovinou a inými ochoreniami.
Zaujímavé je, že naklíčená fazuľa má ešte pôsobivejší antioxidačný profil: môže obsahovať až 6-krát viac antioxidantov ako nenaklíčená fazuľa.
Stojí za zmienku, že väčšina výskumov o antioxidantoch v mungo fazuli je založená na práci v skúmavke. Na definitívne potvrdenie týchto zistení je potrebných viac štúdií na ľuďoch. Ale vďaka objaveným vlastnostiam vyzerá mungo v porovnaní s inými strukovinami veľmi atraktívne.
Ako variť fazuľu mungo
Na prípravu fazule mungo ju musíte najskôr prepláchnuť pod tečúcou vodou alebo v miske a namočiť, ak chcete fazuľu lepšie stráviť. Na 1 šálku fazule použite 3 šálky tekutiny. Varenie mungo fazule 30–40 minút. Fazuľu môžete pridávať do šalátov, polievok, robiť s nimi prívarky a kari.
Na klíčenie fazule ich musíte namočiť do vody na 10–12 hodín a potom položte na ľanovú podložku alebo tanier namočený vo vode, prikryte vlhkou papierovou utierkou a položte na tmavé miesto. Každé 2–Obrúsok musíte navlhčiť 3 hodiny, aby fazuľa mala dostatok vlhkosti. V 15–Po 20 hodinách sa v nich objavia biele klíčky. Odteraz ich môžete jesť. Naklíčenú fazuľu môžete skladovať asi 3 dni v chladničke.
Ak si všimnete chybu alebo nepresnosť, dajte nám vedieť. #strukoviny #fazuľa #mungo fazuľaSÚVISIACE MATERIÁLYKOMENTÁREPridať komentár Ešte viac receptov a chutných nápadov na našich sociálnych sieťach