Slivkový a jablkový džem
gastronóm 23. septembra 2015 K receptu
Do slivkového a jablkového lekváru sme sa rozhodli pridať kardamón, ktorý mal najlepší vplyv na chuť a vôňu pochúťky. Ktoré slivky je najlepšie vziať? Perfektné sú zrelé, ale výrazné čierne alebo červené. Vezmite akékoľvek jablká, hlavná vec je, že nie sú príliš kyslé. A prosím, nájdite si čas pri príprave džemu a dajte mu čas na „oddych“, ako predpisuje recept! Je to naozaj potrebné, aby boli kúsky sliviek a jabĺk nasýtené sirupom a pri ohrievaní si zachovali svoj tvar. V tomto prípade bude džem nielen chutný, ale aj veľmi krásny.
zložitosť: ľahko Kalórie: 49,87 kcal/porcia Porcie: 65 varenie: 4 hodiny Použité: 0,11 g/0,05 g/12,29VarenieRaňajkyVečeraPopoludňajšie občerstvenieDezertPrázdneVegetariánstvo: PrísneVegetariánstvoPárty, bufetnarodeninyDovolenka detíPiknikINGREDIENCIE NA 65 PORCIÍsladké jablká – 400 g slivky – 600 g cukru – 700 g pitnej vody – 200 ml šťavy z polovice citróna kardamómové krabičky – 3–5 ks. (a/alebo škoricová tyčinka) Tabuľka váh a mier RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Pripravte jablká na džem. Ovocie umyte a nakrájajte na štvrtiny. Odstráňte jadrá so semenami. Každú štvrtinu jablka prekrojíme pozdĺžne na polovicu.
Krok 2
Slivky na lekvár umyjeme a osušíme. Nakrájajte na polovice a odstráňte kôstky. Nakrájajte na veľké plátky a vložte do širokého hrnca alebo misky na džem spolu s jablkami.
Krok 3
Pripravte sirup na džem. Nasypte cukor do hrnca a naplňte pitnou vodou. Položte na oheň a za stáleho miešania priveďte do varu. Varte 3-5 minút.
Krok 4
Vriacim sirupom opatrne zalejeme pripravené jablká a slivky. Nechajte hodinu pri izbovej teplote. Nádoba s ovocím by nemala byť ničím zakrytá.
Krok 5
Do kastróla s jablkami a slivkami v sirupe pridajte citrónovú šťavu, rozdrvené struky kardamónu a/alebo tyčinku škorice. Umiestnite na strednú teplotu.
Krok 6
Jablká a slivky v sirupe privedieme do varu. Znížte teplotu na minimum a varte 20 minút, pričom z povrchu pravidelne zbierajte penu. Necháme vychladnúť pri izbovej teplote.
Krok 7
Džem opäť privedieme do varu a na miernom ohni varíme do mäkka (asi 30 minút). Nechajte úplne vychladnúť, vložte do suchých, čistých pohárov a prikryte plastovými viečkami. Skladujte na suchom a tmavom mieste.
UŽITOČNÉ RADY
Slivky a jablká na džem môžu byť prijaté v akomkoľvek pomere, pričom sa zachová celkový pomer hmotnosti ovocia, cukru a vody. Vyskúšajte rôzne možnosti a vyberte si tú, ktorá sa vám najviac páči.
MIMOchodom
Pripravenosť slivkového a jablkového džemu určíme nasledovne. Vezmite lyžičku vriaceho sirupu a dajte ju na studený tanierik. Ak sa roztečie, pokračujte vo varení džemu. Ak si kvapka zachová svoj tvar, odstráňte ju z ohňa.