Slivkový a pomarančový džem
gastronóm 23. septembra 2015 K receptu
Slivkové recepty na zimu nesmú obsahovať slivkový lekvár s pomarančom. Mnohým sa táto kombinácia zdá veľmi originálna, pretože očakávali, že slivky budú vedľa jabĺk, ale zrazu – citrusové plody. V skutočnosti sa k slivkám hodí citrón, limetka a mandarínky. Sú také spoločenské – naše obľúbené slivky.
zložitosť: ľahko Kalórie: 719,02 kcal/porcia Porcie: 8 varenie: 1 hodina Použité: 1,97 g/0,66 g/177,91VarenieRaňajkyVečeraPopoludňajšie občerstvenieDezertPrázdnePárty, bufetnarodeninyDovolenka detíPiknikINGREDIENCIE NA 8 PORCIÍ1,5 kg sliviek 1,25 kg cukru 400 ml čerstvo vylisovanej pomarančovej šťavy 2 lyžičky. jemne nastrúhaná pomarančová kôra Tabuľka mier a váh RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Umyté slivky prekrojíme na polovice a zbavíme jadrovníkov. Vložíme do širokého hrnca a podlejeme šťavou.
Krok 2
Na miernom ohni priveďte do varu, potom oheň znížte a varte, kým slivky nezmäknú, asi 20 minút.
Krok 3
Pomocou štrbinovej lyžice opatrne preložíme slivky na tácku alebo tácku.
Krok 4
Do hrnca so šťavou pridáme cukor. Zmes povaríme, kým sa cukor nerozpustí a vrátime slivky do sirupu. Pridajte pomarančovú kôru.
Krok 5
Džem varíme 10-12 minút, kým teplota sirupu nedosiahne 104-105 C (alebo kým nedosiahne takú hustotu, pri ktorej si kvapka sirupu dopadajúca na studený tanierik zachová svoj tvar).
Krok 6
Odstráňte panvicu zo sporáka. Ak slivky plávajú na povrchu sirupu, vráťte hrniec na mierny oheň a pokračujte vo varení ďalších 3-5 minút.
Krok 7
Džem ochlaďte na izbovú teplotu a nalejte do horúcich suchých pohárov. Okamžite zatvorte viečka. Skladujte na chladnom mieste.