Slivkový a pomarančový džem

Slivkový a pomarančový džem

gastronóm 23. septembra 2015Slivkový a pomarančový džem K receptu

Slivkové recepty na zimu nesmú obsahovať slivkový lekvár s pomarančom. Mnohým sa táto kombinácia zdá veľmi originálna, pretože očakávali, že slivky budú vedľa jabĺk, ale zrazu – citrusové plody. V skutočnosti sa k slivkám hodí citrón, limetka a mandarínky. Sú také spoločenské – naše obľúbené slivky.

zložitosť: ľahko Kalórie: 719,02 kcal/porcia Porcie: 8 varenie: 1 hodina Použité: 1,97 g/0,66 g/177,91VarenieRaňajkyVečeraPopoludňajšie občerstvenieDezertPrázdnePárty, bufetnarodeninyDovolenka detíPiknikINGREDIENCIE NA 8 PORCIÍ1,5 kg sliviek 1,25 kg cukru 400 ml čerstvo vylisovanej pomarančovej šťavy 2 lyžičky. jemne nastrúhaná pomarančová kôra Tabuľka mier a váh RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovkaStlačením ponecháte obrazovku zapnutú počas varenia. Keď opustíte stránku alebo deaktivujete funkciu, obrazovka sa vráti do normálneho stavu

Krok 1

Umyté slivky prekrojíme na polovice a zbavíme jadrovníkov. Vložíme do širokého hrnca a podlejeme šťavou.

Krok 2

Na miernom ohni priveďte do varu, potom oheň znížte a varte, kým slivky nezmäknú, asi 20 minút.

Krok 3

Pomocou štrbinovej lyžice opatrne preložíme slivky na tácku alebo tácku.

Krok 4

Do hrnca so šťavou pridáme cukor. Zmes povaríme, kým sa cukor nerozpustí a vrátime slivky do sirupu. Pridajte pomarančovú kôru.

Krok 5

Džem varíme 10-12 minút, kým teplota sirupu nedosiahne 104-105 C (alebo kým nedosiahne takú hustotu, pri ktorej si kvapka sirupu dopadajúca na studený tanierik zachová svoj tvar).

Krok 6

Odstráňte panvicu zo sporáka. Ak slivky plávajú na povrchu sirupu, vráťte hrniec na mierny oheň a pokračujte vo varení ďalších 3-5 minút.

Krok 7

Džem ochlaďte na izbovú teplotu a nalejte do horúcich suchých pohárov. Okamžite zatvorte viečka. Skladujte na chladnom mieste.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Clanky Cirkus Lánik