gastronóm 30. augusta 2013 K receptu
Studená kefírová polievka s uhorkou je naozaj letný, príjemne osviežujúci prvý chod. Mimochodom, na rozdiel od okroshky je ľahšia, pretože neobsahuje vajíčka, klobásu, zemiaky. Ak si teda strážite postavu, určite si všimnite náš recept. Chcete čo najviac znížiť obsah kalórií v polievke? Používajte kefír s nízkym obsahom tuku! Čo sa týka cesnaku, jeho množstvo sa dá upraviť. Ak sa nebojíte korenistej chuti a vône, vezmite si tri klinčeky, ako sa odporúča v recepte. Máte radšej jemnejšie poznámky? Pridajte jeden klinček alebo ho jednoducho rozotrite na misky, aby ste mohli podávať polievku.
zložitosť: ľahko Kalórie: 133,94 kcal/porcia Porcie: 4 varenie: 30 min Použité: 5,63 g / 7,48 g / 11,27VareniePrvý chod: polievkaVegetariánstvo: LaktoVegetariánstvoINGREDIENCIE NA 4 PORCIEstredne veľké uhorky – 4 ks reďkovky – 100 g zelenej cibule – 1 stonka kôpor – 8 vetvičiek cesnaku – 3 strúčiky kefír – 600 ml studenej pitnej vody – 200 ml olivového oleja – 1 polievková lyžica. l.soľ, čerstvo mleté čierne korenie – podľa chuti Tabuľka váh a mier RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Pripravte si ingrediencie na studenú polievku. Umyte uhorky. V prípade potreby je možné ich vyčistiť. Uhorky nakrájame na veľmi tenké pásiky, posolíme a necháme 10 minút pustiť šťavu.
Krok 2
Umyte reďkovky, zelenú cibuľu a kôpor na polievku. Zeleninu vysušte. Odstráňte všetky hrubé vetvičky kôpru. Zvyšnú zeleň jemne nakrájajte. Cesnak ošúpeme a nasekáme.
Krok 3
Do misky mixéra nalejte kefír a studenú pitnú vodu. Pridajte cesnak, soľ a korenie podľa chuti. Uhorky vyžmýkame. Pridajte uvoľnenú šťavu do nádoby mixéra. Všetko spolu pomelte.
Krok 4
Zmiešajte uhorky, reďkovky, kôpor a zelenú cibuľu vo veľkej miske. Nalejte kefírovú zmes a dajte na 15 minút do chladničky. Pred podávaním polievku pokvapkáme olivovým olejom.
UŽITOČNÉ RADY
Ak sú semená v uhorkách, ktoré sa chystáte použiť na polievku, príliš veľké, rozrežte ovocie pozdĺžne na polovicu a odstráňte jadrovník nie príliš ostrým nožom alebo lyžičkou.
MIMOchodom
V obzvlášť horúcich dňoch pridajte do kefírovej polievky niekoľko kociek ľadu spolu so studenou pitnou vodou: jedlo tak bude ešte osviežujúce. Navyše vydrží dlhšie chladný.