Vegetariánske rolky (maki sushi, norimaki)

vášnivá vášeň 15. marec 2014 K receptu Náročnosť: ťažké Kalórie: 266,31 kcal/porcia Porcie: 4 varenie: 1 hodina Použité: 4,66 g/10,02 g/37,49ázijská kuchyňavečeraObčerstvenieVegetariánstvo: LaktoVegetariánstvoPárty, bufetNový rokPiknikRomantická večeraINGREDIENCIE NA 4 PORCIEokrúhla ryža – 1/2 šálky vody – 2/3 šálky nori (lisované morské riasy na sushi) – 3 ks.Na tankovanie:ryža alebo jablčný ocot – 4 lyžice. l.cukor – 2 lyžice. l.soľ – 1 lyžička.Na náplň:mrkva – 1 ks uhorka – 1 ks malé avokádo – 1 ks tofu, tavený alebo smotanový syr – 150 g sezam – podľa chuti wasabi (japonský chren) – podľa chuti.Ak chcete odoslať:sójová omáčka bola abiminovaný zázvor Tabuľka hmotností a mier RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovkaStlačením ponecháte obrazovku zapnutú počas varenia. Keď opustíte stránku alebo deaktivujete funkciu, obrazovka sa vráti do normálneho stavu

Krok 1

Ryžu (nevyhnutne okrúhlu) nasypeme do veľkej misy a asi 10-krát prepláchneme vo vode, aby sa vymyl škrob. Potom ryžu zalejeme vodou a zapálime. Keď voda vrie, znížte teplotu na minimum, pevne zatvorte veko a nechajte 10 minút. Ryžu v žiadnom prípade neotvárajte a nemiešajte. Keď je ryža hotová, vypnite oheň a nechajte prikrytú ďalších 10 minút. Hotovú ryžu vložte do širokej misy. Mal by byť drobivý. Pripravte dresing na ryžu: miešajte cukor a soľ v octe, kým sa úplne nerozpustí. Keď ryža trochu vychladne, dochutíme ju pripraveným octom. Zálievku treba pridávať postupne, ryžu opatrne otáčajte drevenou špachtľou. Ak nemáte ryžový alebo jablčný ocot, môžete 70% kyselinu octovú zriediť vodou: na získanie 3% octu – v pomere 1:22; na získanie 6% octu – 1:11; na získanie 9% octu – 1:7. Pripravte ingrediencie na plnenie. Mrkvu ošúpeme a nakrájame pozdĺžne na dlhé tyčinky. Varíme ich v malom množstve osolenej vody niekoľko minút do mäkka a scedíme v cedníku. Avokádo a uhorku ošúpeme a nakrájame na dlhé tenké plátky. Ak má uhorka veľké semená, odrežte ich. Tofu nakrájame na kocky. Sezamové semienka opražte na suchej panvici za stáleho miešania do zlatista. Ak ste si kúpili wasabi prášok, pripravte si z neho pastu zmiešaním prášku s vodou. Aby ste získali správne rolované rolky bez „slimáka“, musíte z každého plátu nori na menšej strane odrezať 4 cm široký pás. Aby sa vám ryža nelepila na ruky, pred manipuláciou s ryžou zmiešajte vodu so sójovou omáčkou alebo octom a ponorte si do nej prsty. Položte nori na bambusovú podložku hladkou stranou nadol. Položte ryžu rovnomerne na vrch v 7 mm vrstve, pričom od horného okraja nori sa odchyľujte asi 2 cm (ak nie sú pláty orezané, potom asi 6 cm). Vezmite wasabi prstom a umiestnite pásik do stredu ryže. Celú ryžu posypeme sezamovými semienkami. Do stredu ryže položte pásiky uhorky, avokáda a mrkvy. Na zeleninu poukladáme kocky tofu. Pomocou bambusovej podložky urobte valček: vrchný pás nori bez ryže navlhčite vodou, potom zarovnajte spodný okraj nori s okrajom podložky a pridržiavajúc náplň prstami, podložku zdvihnite palcami a ohnite ju dopredu od seba tak, aby sa spodný okraj ryže stretol s vrchom. Potom odskrutkujte okraj podložky a zrolujte výslednú klobásu tam a späť. Mala by byť dosť hustá a okraj nori, navlhčený vodou, by sa mal na ňu dobre držať. Rovnakým spôsobom vytvorte ďalšie dve rolky. Každú rolku nakrájajte ostrým nožom na 6-8 kúskov, pričom nôž zakaždým namočíte do vody a octu. Hotové rolky podávame so sójovou omáčkou, wasabi a nakladaným zázvorom. Uchopte kúsok sushi paličkami, najprv ho ponorte do omáčky a potom si ho vložte do úst. Predtým, ako si dáte ďalší, zjedzte list nakladaného zázvoru: očistí vaše podnebie od predchádzajúcej chuti a vy si vychutnáte sushi na nový spôsob. Rolky sa k zázvoru veľmi hodia a jedia sa rýchlejšie ako bez neho.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Clanky Cirkus Lánik