Banánovo-kokosové sušienky so sezamovými semienkami, bez múky a cukru
Môj magnet 1. marca 2024 K receptu
Ak máte chuť na niečo sladké, no nezaťažujúce vašu postavu, tak toto je určite ono – kokosovo-banánové sušienky so sezamovými semienkami, bez múky a cukru. V lete sa takýto dezert hodí do každej spoločnosti. Cookies sa pripravujú z dužiny čerstvého kokosu (neľakajte sa, recept vás naučí, ako s ním zaobchádzať) a banánu s prídavkom kardamónu, škorice a citrónovej kôry. V recepte nie je žiadna múka, čo znamená, že tieto sušienky sú vhodné pre každého, kto sa vo svojej strave vyhýba lepku. Sladkosť pečeni dodáva banán, preto si v obchode vyberajte tie najzrelšie exempláre s mierne stmavnutou šupkou.
zložitosť: ľahko Kalórie: 447,29 kcal/porcia Porcie: 4 varenie: 40 min Použité: 7,75 g/35,85 g/20,78BlenderRúraPečeniePopoludňajšie občerstvenieVýrobok z cesta: PečivoDezertVegetariánstvo: PrísneVegetariánstvoPárty, bufetnarodeninyDovolenka detíPiknikINGREDIENCIE NA 4 PORCIEKardamom 1 lyžičkaCitrónová šťava Citrónová kôra kokos 1 kusBanán 3 ks.sezam 8 polievkových lyžíc.Mletá škorica 1 lyžička Tabuľka mier a váh RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Rúru predhrejeme na 180°C. Zapichnite šidlo do jednej z priehlbín umiestnených v hornej časti kokosu a vypustite tekutinu. Vložte kokosový orech do tesného vrecka, prikryte uterákom zloženým v 2-3 vrstvách a silno ho udrite kladivom alebo ťažkým valčekom. Odstráňte škrupinu z orecha a pomocou odlamovacieho noža odstráňte hnedú šupku.
Krok 2
Orechovú dužinu nastrúhame na hrubom strúhadle. Plech vystelieme papierom na pečenie, rovnomerne potrieme strúhaným kokosom a vložíme do rúry na 10-12 minút. V polovici tejto doby premiešajte a pridajte sezamové semienka. V pohode. Polovicu zmesi rozdrvte na múku v mlynčeku na kávu alebo mixéri.
Krok 3
Banány ošúpeme, roztlačíme spolu s citrónovou šťavou a korením. Pridáme kokos, sezamové semienka a sezamovú múku, miešame do hladka.
Krok 4
Cesto dáme na ten istý plech vystlaný papierom na pečenie a vytvarujeme z neho okrúhle tenké sušienky s priemerom 6–8 cm. Pečieme v strede rúry do zlatista asi 15 minút. Pred podávaním vychladnúť.
UŽITOČNÉ RADY
Je lepšie rozbiť kokos na hrubú dosku a pod ňu položiť zloženú utierku, aby sa nepoškodila doska stola.
POZNÁMKA PRE HOSTESKU
Chuť sušienok bude exotickejšia, ak citrón nahradíte limetkou a použijete jeho kôru a šťavu. Limetky sú zvyčajne menšie ako citróny, takže použite šťavu a kôru z celej limetky.
MIMOchodom
Na 100 g: bielkoviny 3,53 g (4,41 % dennej hodnoty) • tuky 18,30 g (20,33 %) • sacharidy 22,26 g (13,25 %) • kcal 259,64 (14,42 %) • sodík 6,15 mg (0,42 %) • cukor celkom 8,8 g 17,70 %) • EFA 1,06 g (5,30 %) • vláknina 5,61 g (18,70 %)