Berberská zmes
gastronóm 5. apríla 2016 K receptu
Berberská zmes (alebo berbere) k nám prichádza z etiópskej kuchyne. Toto dochucovanie je založené na kombinácii niekoľkých druhov aromatických korenín, ktoré sa môžu líšiť v závislosti od regiónu a dokonca aj od rodiny k rodine.
Dnes sa berberská zmes (berbere) aktívne šíri po celom svete: pridáva sa do mäsových a zeleninových jedál, polievok a dokonca aj kaší. Mnoho ľudí má rado kombináciu berbere s varenou ryžou.
Vďaka veľkému množstvu štipľavých paprík má originálna berberská zmes veľmi korenistú chuť. Preto, ak si nie ste istí, je lepšie hrať na istotu a dať si prvýkrát dvakrát až trikrát menej papriky, ako je uvedené v recepte.
Výroba berbe zmesi (berbere) je jednoduchá. Veľmi dobre sa hodí k mnohým vegetariánskym a pôstnym jedlám, dodáva chuť a pridáva prospešné mikroelementy.
zložitosť: ľahko Porcie: 1 varenie: 10 minPrázdneINGREDIENCIE NA 1 PORCIU2 polievkové lyžice. l. azhgon semená 2 polievkové lyžice. l. čierny kmín 1 polievková lyžica. l. čierne korenie 1 polievková lyžica. l. semená kardamónu 1 polievková lyžica. l. Shambhala 1 polievková lyžica. l. koriander 1/2 lyžice. l. nové korenie 1,5 lyžice. l. klinček plus 5 polievkových lyžíc. l. červená paprika 1 polievková lyžica. l. zázvorový prášok 1 polievková lyžica. l. kurkuma 1 polievková lyžica. l. paprika 1 polievková lyžica. l. škorica Tabuľka váh a mier RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Na prípravu berberskej zmesi vezmite 2 polievkové lyžice. l. ajgon semená a čierny kmín, 1 polievková lyžica. l. čierne korenie, semienka kardamónu, shamballa a koriander, 1/2 polievkovej lyžice. l. nové korenie, 1,5 lyžice. l. klinček plus 5 polievkových lyžíc. l. červená paprika a 1 polievková lyžica. l. zázvorový prášok, kurkuma, paprika a škorica. Prvých sedem korenín vložte na suchú panvicu a za stáleho miešania smažte 2 minúty. Potom pridajte zvyšok (a ešte trochu soli) a vložte do mažiara alebo mlynčeka na kávu. Skladujte vo vzduchotesnej nádobe.