Bezmäsité kotlety: ako ich uvariť chutne a zdravo
Oľga Syutkina 4. marca 2024
Cesta mäsovej kotlety v histórii je pomerne dlhá — od prírodného rezňa s kosťou (francúzsky côtelette – „rebro“) cez mikojanský rezeň v žemli až po školský rezeň s jemným nádychom mäsa. A nakoniec k dnes všeobecne akceptovanej koncepcii — oválny sploštený mäsový výrobok s hmotnosťou 75–80 g Mleté mäso sa však niekedy nahrádza inými prísadami, takže jedna vec zostáva nezmenená — formulár. A teraz môžeme s istotou povedať: výrobok vyprážaný na panvici, pečený v rúre alebo dusený z nakrájaného mäsa, zeleniny, obilnín, často valcovaných v strúhanke, nie je nič iné ako kotleta. Mimochodom, okrúhle a ploché výrobky z mletého mäsa — toto sú kúsky, gule — fašírky, malé guličky — fašírky.
O čom si povieme v článku a aké rezne pripravíme:
- Bezmäsité kotlety: všeobecná technológia varenia, čo je špeciálne
- Čo všetko sa dá použiť na výrobu bezmäsitých rezňov?
- Bezmäsité kotlety na panvici
- Bezmäsité kotlety v rúre
- Recepty na chutné bezmäsité rezne, ktoré si zamilujete
- Konzervované rezne z červenej fazule s kukuricou
- Kapustové rezne s jablkami, vyprážané na panvici
- Mrkvové rezne s prosom
- Brokolicové rezne
- Tofu rezne s jablkami
So všetkou rozmanitosťou produktov — a to môže byť kapusta, mrkva, zemiaky, tekvica, ryža, proso, fazuľa, — z ktorých sa dajú robiť kotlety, existujú vlastnosti, ktoré ich spájajú. A ak nedodržíte pravidlá, kotlety nemusia vyjsť — počas tepelného spracovania sa rozpadne alebo sa ukáže ako surové.
Bezmäsité kotlety: všeobecná technológia varenia, čo je špeciálne
Ak sa mäsové kotlety vyrábajú zo surového mletého mäsa a úspešne sa vyprážajú, pečú alebo dusia, až kým nie je mäso úplne uvarené, potom so zeleninovými rezňami a rezňami vyrobenými z obilnín nie je všetko také jednoduché. Zelenina je väčšinou predvarená alebo pošírovaná vo vode alebo mlieku. Obilniny a fazuľu varte do mäkka. To znamená, že ak dáte zeleninu alebo obilniny surové, jednoducho sa neuvaria. Len cuketa a tekvica nepotrebujú predhrievanie.
Výrobky na zeleninové kotlety sa musia rozomeliť na mleté mäso: prejsť cez mlynček na mäso, nastrúhať alebo jemne nasekať nožom. Musí existovať väzbová prísada — vajce.
Mleté mäso na zeleninové kotlety je lepšie dobre pomlieť: prejdite cez mlynček na mäso alebo rošt, nezabudnite pridať krupicu alebo strúhanku. A dobre miesiť
Krupica a strúhanka by nemali chýbať ani v rezňoch (ak sú zeleninové) pre nadýchanosť a zachovanie šťavy. Je lepšie nedávať múku do zeleninových rezňov. — s ňou otupí. Ale krupica alebo strúhanka napučia a výrobky nadýchajú.
Akékoľvek rezne obalené v obale, vyprážané na oleji alebo pečené v rúre, budú zlatohnedé a chrumkavé. Môžete použiť pšeničnú alebo ryžovú múku, strúhanku, krupicu. Pri varení v pare je lepšie vyhnúť sa obaľovaniu, inak bude povrch mokrý a klzký.
Čo všetko sa dá použiť na výrobu bezmäsitých rezňov?
Pred zodpovedaním tejto otázky som si urobil prieskum a vrátil som sa späť. Zistil som, z čoho sa bezmäsité rezne nedajú urobiť a ktoré bezmäsité rezne sú najneobvyklejšie. Ukázalo sa, že jedlo s názvom rezne môžete pripraviť takmer z čohokoľvek. So zavretými očami si vyberte akýkoľvek produkt a so znalosťou všeobecných zásad pripravte chutné chrumkavé rezne oválneho tvaru alebo okrúhle mäsové guľky. Pridajte vajíčko tak, aby sa ingrediencie spojili. Krupica alebo strúhanka pomôžu ingredienciám priľnúť a dodať nadýchanosť.
Najneobvyklejšie sú podľa mňa krupicové rezne s mäsovou príchuťou. Neprekvapili ma ani chlebové rezne s príchuťou mäsa — Dobre si ich pamätáme zo sovietskych cateringových a kulinárskych obchodov.
Všetky druhy kapusty (od bielej po brokolicu), repa, tekvica, baklažán, cuketa, zemiaky, mrkva, cibuľa — všetko môže byť hlavnou zložkou rezňov. Stranou samozrejme nezostávajú ani huby.
Akákoľvek zelenina je výbornou ingredienciou pre bezmäsité kotlety
Ryža, pohánka, hrášok, šošovica, krupica, fazuľa, ovsené vločky, proso — zo všetkých obilnín a obilných produktov sa môžu stať kotlety. Navyše, ak ukážete svoju fantáziu a pridáte napríklad syr a svetlé korenie, získate kotlety, ktoré majú úplne inú chuť. Musíte len nájsť svoje obľúbené.
Ako variť? Vyprážať na panvici alebo piecť v rúre? Na panvici budú kotlety mať chrumkavú kôrku, ale tuk pridá kalórie. V rúre budú menej kalorické, ale nebudete môcť chrumkať s čerstvo vyprážanou kôrkou.
Bezmäsité kotlety na panvici
Najväčším problémom žien v domácnosti je — Odrezky sa totiž môžu rozpadnúť. Pre kotlety bez mäsa na panvici musíte dodržiavať pravidlá: nezabudnite použiť obaľovanie a vložte ich do dobre vyhriatej panvice s rastlinným olejom. Po uvarení položte na papierovú utierku, aby ste odstránili prebytočný tuk.
Bezmäsité kotlety v rúre
Kotlety bez mäsa v rúre majú menej kalórií. Neobsahujú veľké množstvo tuku, v ktorom sa vyprážajú. A preto je tento spôsob varenia diétnejší. Kotlety nevyžadujú povinné krájanie, čím sa tiež menej zasýtia.
Pred pečením je ale stále potrebné malé množstvo tuku na pomazanie povrchu rezňov.
Kotlety sa pečú v predhriatej na 180-190 °C rúra.
Recepty na chutné bezmäsité rezne, ktoré si zamilujete
Konzervované rezne z červenej fazule s kukuricou
Výživné, ľahko pripraviteľné rezne vyrobené z ľahko dostupných surovín. Môžete ho upiecť v rúre alebo vyvaľkať v strúhanke a vyprážať na rozohriatej panvici.
400 g — hmotnosť štandardnej plechovky konzervovaných červených fazúľ, je veľmi pohodlné používať.
Sadu korenín je možné upraviť podľa vašej chuti, čím sa stanú viac či menej pikantnými. Malé množstvo kurkumy jej dodá pikantný šmrnc.
Konzervované rezne z červenej fazule s kukuricou
Na konzervované kotlety z červenej fazule s kukuricou potrebujete:
- 400 g červenej fazule z konzervy
- 50 g konzervovanej kukurice
- 1/2 strednej cibule
- 2 strúčiky cesnaku
- 100 g ovsených vločiek „Herkules“
- 1/2 lyžičky. kurkuma
- 1 lyžička. suchá paprika
- soľ, čili korenie podľa chuti
- 2 polievkové lyžice. l. rastlinný olej na restovanie cibule a cesnaku
- trochu oleja na vymastenie rezňov
- Zapnite rúru na predhriatie na 190 °C.
- Cibuľu nakrájame na malé kocky, cesnak nasekáme. Duste v zohriatom rastlinnom oleji, kým nebude transparentný. Pridajte korenie, ochlaďte.
- Fazuľu sceďte z pohára do cedníka a prepláchnite studenou vodou.
- Ovsené vločky pomelieme v mixéri.
- Na rozmixovanie fazule použite mixér (alebo ponorný mixér). Spolu s fazuľou orestujeme cibuľu a cesnak. Poradenstvo. Nie je potrebné pokúšať sa ju zlomiť, kým nebude úplne hladká, nechajte hmotu trochu textúrovať. Môžete nechať 1-2 polievkové lyžice fazule a rozdrviť vidličkou.
- Kukuricu tiež rozmixujte na kašu v mixéri spolu s fazuľou alebo ju nechajte celú.
- Zmiešame fazuľové pyré, kukuricu, múku z ovsených vločiek. Soľ a korenie podľa chuti.
- Plech vystelieme papierom na pečenie a vymastíme ho rastlinným olejom.
- Z konzervovanej červenej fazule a kukurice mokrými rukami vytvarujte podlhovasté karbonátky.
- Odrezky poukladáme na plech. Kefou s olejom potrieme povrch odrezkov a vložíme do vyhriatej rúry na 25–30 minút.
Po uvarení vyberte rezne z rúry a nechajte ich 5-7 minút postáť.
Kapustové rezne s jablkami, vyprážané na panvici
Vyvážené množstvo vlákniny, bielkovín a uhľohydrátov v jednom takom kotlete poskytuje kompletnú výživu. Jeden rezeň, samozrejme, len ťažko zaženie váš hlad, ale 3 na porciu úplne stačia. Môžeme podávať s kyslou smotanou.
Kapustové rezne s jablkami, vyprážané na panvici
Na kapustové kotlety s jablkami vyprážanými na panvici potrebujete:
- 800 g bielej kapusty
- 1 stredne veľké jablko (sladké a kyslé odrody)
- 60 g krupice
- 1 vajce
- 150 ml mlieka
- 50 ml vody
- 40 g strúhanky
- maslo, ghee alebo rastlinný olej na vyprážanie
- soľ podľa chuti
- Kapustu umyjeme a nakrájame na tenké prúžky.
- Kapustu dáme do hrnca alebo na panvicu, pridáme mlieko a vodu, prikryjeme pokrievkou a dusíme na strednom ohni, kým nebude hotová.
- Prídavok — Ide o varenie jedla v malom množstve tekutiny alebo vo vlastnej šťave pod tesne uzavretým vekom.
- Jablká ošúpeme a zbavíme jadrovníkov. Nakrájajte na malé kocky. Poradenstvo. Je lepšie brať jablká sladkých a kyslých alebo sladkých odrôd. Pri varení sa kyslé jablká rozpadnú na pyré.
- Varte 2-3 minúty, potom pridajte krupicu. Premiešame, osolíme a dusíme ďalších 8-10 minút.
- Odstráňte z tepla, mierne vychladnite a pridajte vajcia. Miešajte.
- Vytvarujte malé kotlety, ktoré obalte v strúhanke a opečte na masle, ghee alebo rastlinnom oleji.
Kotlety podávame horúce s kyslou smotanou.
Mrkvové rezne s prosom
Zo sovietskeho cateringu si pamätám mrkvové rezne. Svetlé, slnečné, s kyslou smotanou, veľmi som si ich obľúbila pre príjemnú kombináciu sladkej a slanej chuti. Sladkosť pochádza iba z mrkvy. Pripravovali sa hlavne s krupicou. Mrkva s prosovou kašou sa ukázala ako nemenej chutná. A keď to porovnáte so sovietskymi mäsovými, ktoré pozostávali hlavne z chleba, tak tie mrkvové sú určite zdravšie.
Mrkvové rezne s prosom
Na mrkvové kotlety s prosom potrebujete:
- 1/2 šálky prosa
- 1,5 pohára vody alebo mlieka
- 2 malé mrkvy
- 1 vajce
- 10 g masla
- soľ podľa chuti
- strúhanka
- ghee na vyprážanie
- Proso 5-6 krát prepláchneme studenou vodou, potom prelejeme vriacou vodou.
- Vo vode alebo mlieku uvaríme hustú viskóznu kašu. Podľa chuti dosolíme. Mimochodom. Proso kaša v mrkvových kotletách môže byť nahradená ryžou.
- Surovú ošúpanú mrkvu nakrájajte na plátky alebo prúžky, vložte do hrnca, nalejte 2 polievkové lyžice. l. vody, pridajte maslo a dusíme pod zatvoreným vekom do mäkka, asi 5-6 minút.
- Mrkvu rozmixujte v mixéri na pyré a zmiešajte s prosovou kašou.
- Pridajte vajce, soľ a premiešajte.
- Vytvarujeme oválne rezne, obalíme v strúhanke a opečieme z oboch strán na rozohriatom ghee.
Mrkvové rezne podávame s prosom, poliate mliečnou omáčkou alebo kyslou smotanou.
Brokolicové rezne
Roztomilé bezmäsité rezne môžu byť vyrobené z brokolice. Jednoduché, výživné a veľmi jednoduché na prípravu. Ak vaše deti nejedia brokolicu v prírodnej forme, možno budú tieto chutné rezne darom z nebies, pretože táto odroda kapusty je veľmi zdravá.
Brokolicové rezne
Na brokolicové rezne potrebujete:
- 300 g nasekanej brokolice (asi 1 stredná hlavička)
- 120 g syra čedar
- 100 g syra mozzarella
- 2 polievkové lyžice. l. strúhanka
- 1 vajce
- 1 lyžička. cesnakový prášok
- mleté čierne korenie, červené čili vločky, soľ podľa chuti
- rastlinný olej na vyprážanie kotletiek
- Brokolicu nasekáme veľmi nadrobno.
- Syr čedar a mozzarellu nastrúhame na hrubom strúhadle.
- K nasekanej brokolici pridáme syr, vajce, strúhanku, cesnakový prášok, mleté čierne korenie, vločky červenej feferónky a trochu osolíme. dobre…