Čo variť s arašidovým maslom: od výdatného toastu až po úžasnú polievku
Ksenia Voroncovová 1. marca 2024
Arašidové maslo je ľahké nájsť v obchode s potravinami vedľa jeho sladkých náprotivkov. Líši sa od nich čistejším zložením a širším gastronomickým repertoárom: dá sa natrieť nielen na chlebíček na zahryznutie, ale použiť aj do jedál od šalátov až po polievky. Cestoviny majú veľa kulinárskeho využitia a my sme pripravení to dokázať.
Obsah:
- Čo je arašidové maslo
- Kto vynašiel arašidové maslo
- Ako si vyrobiť arašidové maslo doma
- Čo variť s arašidovým maslom
Čo je arašidové maslo
Klasické arašidové maslo sú mleté arašidové bôby. A nič viac! Najzdravší a najčistejší produkt z obchodu bude obsahovať jedno jediné slovo. Toto je zriedkavé variácie s pridaním rastlinného oleja, soli a sladidiel, ako je med alebo čokoláda, sú oveľa bežnejšie. Tieto cestoviny nie sú o nič horšie a dokonca si niektorí myslia, že chutia lepšie, no zároveň sú kalorickejšie a hodia sa skôr do dezertov. Arašidové maslo bez prísad má širší kulinársky arzenál – možno ho pridať aj do nesladených teplých jedál, ale o tom neskôr.
Kto vynašiel arašidové maslo
Američania najviac milujú arašidové maslo. Tam je dôležitou súčasťou národnej kuchyne a jedným z povinných atribútov raňajok. Kedysi v Spojených štátoch bolo arašidové maslo propagované medzi masy ako zdroj zdravých rastlinných bielkovín, ktoré boli navyše lacné. Kúsok chleba, orechová nátierka, džem – to je jednoduchý a rýchly recept na vyvážené jedlo. Stačí pridať čerstvú zeleninu.
Je logické predpokladať, že arašidové maslo (alebo maslo, ako sa hovorí v USA) vynašiel Američan. Jedna z populárnych verzií to skutočne potvrdzuje: vynález sa pripisuje Georgovi Washingtonovi Carverovi, mužovi, ktorý urobil veľa pre to, aby sa arašidy stali bežným produktom na stole jeho krajanov. Verzia je však nesprávna a za existenciu cestovín sa musíte poďakovať iným ľuďom.
Kanaďan Marcellus Gilmore Edson si teda v roku 1884 nechal patentovať produkt vyrobený z mletých pražených arašidov. V roku 1895 Američan John Harvey Kellogg vyvinul recept na nespracovanú fazuľovú pastu. Spočiatku to bol liek, ktorý bol vyrobený pre ľudí, ktorí neboli schopní žuť mäso. Pre nich to bol alternatívny zdroj bielkovín. Začiatkom 20. storočia sa arašidové maslo zmenilo z lieku na pochúťku.
Následne cestoviny viac ako raz zachránili Spojené štáty, ak nie z hladu, potom z nedostatku potravín. Počas Veľkej hospodárskej krízy a druhej svetovej vojny pomohla mnohým rodinám. Arašidy sa v Amerike stále pestujú vo veľkých množstvách, takže pasta je lacná, najmä v porovnaní s cenami v našich supermarketoch.
Ako si vyrobiť arašidové maslo doma
Nezávislá organizácia Roskachestvo odporúča vyrábať domácu pastu z nepražených a nesolených arašidov. Kúpte fazuľu v priehľadnom obale, aby ste mohli preskúmať každý orech – nemali by tam byť žiadne stopy plesne alebo hniloby.
Pred prípravou pasty stačí surové arašidy opražiť v rúre alebo na panvici. A určite by ste si mali skontrolovať dátum spotreby a vyskúšať pár fazuliek – zatuchnuté môžu chutiť horkasto, čo sa samozrejme prejaví na kvalite a chuti nátierky.
Recept na domáce arašidové maslo
Domáce arašidové maslo
Na prípravu domáceho arašidového masla potrebujete:
- 400 g nesolených a nepražených arašidov
- 2 lyžičky. lahodná morská soľ
- 1-1,5 lyžice. l. arašidové maslo
1. Na plech vystlaný papierom na pečenie dáme 400 g nesolených a nepražených arašidov. Pečieme v rúre pri teplote 200 stupňov 5 minút.
2. Miešajte a varte ďalších 5 minút. Vyberte panvicu z rúry a úplne vychladnúť.
3. Vložte orechy do misky mixéra, pridajte 2 lyžičky. lahodná morská soľ. Brúsiť 4-5 minút, kým sa nevytvorí hladká orechová pasta.
4. Na dosiahnutie požadovanej konzistencie hmotu zrieďte 1-1,5 st. l. arašidové maslo. Ak chcete väčšiu textúru, použite hneď na začiatku o 30–50 g viac orechov a po upražení v rúre ich odložte. Nakrájajte nožom a pridajte do pripravených cestovín, premiešajte. Chrumkanie zaručené!
Mimochodom
Do domáceho arašidového masla môžete pridať med alebo cukor, kakaový prášok, čokoládu alebo kokosové lupienky. Soľ je potrebná na zvýraznenie a zvýraznenie chuti a sladkosti arašidov. Olej – pre jemnú krémovú textúru.
Čo variť s arašidovým maslom
Budete prekvapení, ale receptov je naozaj veľa. Klasikou sú toasty s arašidovým maslom a džemom. Všetko je tu jednoduché: osušte dva krajce chleba v hriankovači alebo na suchej panvici z oboch strán. Je lepšie použiť špeciálny chlieb, toasty alebo briošky. Na jeden z plátkov natrieme tenkú vrstvu arašidového masla. Navrch dáme vrstvu obľúbeného džemu (napríklad jahodového alebo malinového). Prikryte druhým krajcom chleba a začnite raňajkovať čo najskôr.
V studených predjedlách pôsobí arašidové maslo ako základ pre dresingy, ktoré sú bohaté a žuvacie. Napríklad v šaláte s kuracími prsiami, zelerom a jablkami arašidový dresing spája chute, textúry a robí pokrm vyváženejším z hľadiska bielkovín, tukov a sacharidov. Vyznávači zdravého stravovania to určite ocenia.
Pasta je ideálna do dezertov. V USA sa arašidy často pridávajú do hotových zmesí na pečenie. Všetko môžete urobiť sami. Napríklad bezlepkové sušienky nevyžadujú ani uncu múky, stačí pasta, nepražené arašidy, práškový cukor, vajce a štipka soli.
Tu sú dva cool recepty na teplé jedlá, ktoré vám určite spestria jedálniček.
Tekvicová polievka s arašidovým maslom
Tento recept má vynikajúcu chuť a prezentáciu. Aby sa našiel ideálny pomer surovín, redaktori varili až päť rôznych možností. Táto sa ukázala ako najúspešnejšia – tí, ktorí aspoň raz vyskúšali varenie, potvrdia.
Tekvicová polievka s arašidovým maslom
Na prípravu polievky potrebujete:
- 1,5 litra kuracieho vývaru
- 1 červená guľatá tekvica s hmotnosťou asi 1,5 kg
- 2 veľké sladké zemiaky
- 1 šálka arašidového masla
- 1,5 cm čerstvého koreňa zázvoru
- 1 strúčik cesnaku
- pár pažítky
- 3 polievkové lyžice. l. rastlinný olej
- 3 lyžičky. sezamový olej
- čerstvo mleté biele korenie
- 1 lyžička. soľ
1. Odrežeme vrch tekvice (asi štvrtinu). Ostrou lyžičkou alebo malým nožom opatrne vydlabte dužinu a jadro so semiačkami (jadro nie je potrebné) z tekvice, kým steny nebudú hrubé asi 3 cm.
2. Spracovanú tekvicu položíme otvorom nadol na plech a vložíme na 40 minút do rúry vyhriatej na 180°C.
3. Kým sa tekvica pečie, nakrájame jej dužinu a batáty na veľké kúsky, potrieme rastlinným olejom a uložíme na plech. Vložte do rúry pod plech s celou tekvicou a pečte do mäkka 30-40 minút. Mierne vychladnúť. Nevypínajte rúru.
4. Nakrájajte cesnak a zázvor a opečte na zvyšnom rastlinnom oleji.
5. Vložte tekvicu, sladké zemiaky, zázvorový cesnak a arašidové maslo do mixéra. Zalejeme polovicou vývaru, vyšľaháme do hladka.
6. Polievku nalejeme do hrnca, pridáme zvyšný vývar, dochutíme soľou a korením. Priveďte do varu, varte 15 minút.
7. Polievku nalejeme do upečenej tekvice a vrátime do rúry na 15 minút. 2 minúty pred koncom varenia pridajte sezamový olej. Ihneď podávame posypané nasekanou pažítkou.
Morčacie rezance v arašidovej omáčke
Arašidy sa skvele hodia k morčaciemu mäsu. A najjednoduchší spôsob, ako ich spojiť, je pripraviť rezance. Výhodou receptu je jednoduchosť a rýchlosť prípravy: maximálne 30 minút a výdatná večera je hotová.
Morčacie rezance v arašidovej omáčke
Na prípravu rezancov potrebujete:
- 300 g rezancov (pšeničné alebo soba)
- 500 g filé z morčacích pŕs
- 4 listy čínskej kapusty
- 2 mrkvy
- 4-5 stoniek zelenej cibule
- 1 zväzok koriandra
- 1/4 šálky arašidov
- 1 polievková lyžica. l. rastlinný olej
- 1/4 šálky arašidového masla
- 1/4 šálky sójovej omáčky
- 3 strúčiky cesnaku
- 2 polievkové lyžice. l. med
- 2 cm koreň zázvoru
- 1 polievková lyžica. l. ryžový ocot
- 1 lyžička. tmavý sezamový olej
- 1 lyžička. horúca omáčka, ako je sriracha, voliteľné
- Pripravte omáčku. Nastrúhajte zázvor na jemnom strúhadle, nakrájajte cesnak alebo pretlačte lisom. V miske zmiešame všetky ingrediencie omáčky do hladka.
- Filet z morčacích pŕs nakrájajte na 1 cm hrubé vrstvy a potom nakrájajte na kocky.
- Mrkvu ošúpeme a nakrájame na tenké prúžky. Čínsku kapustu nastrúhame. Zelenú cibuľu nakrájajte šikmo na kúsky dlhé 2-3 cm.
- Rezance uvaríme vo vriacej osolenej vode podľa návodu na obale. Scedíme v cedníku.
- Zahrejte rastlinný olej vo veľkej panvici na strednom ohni. Pridajte morku a varte za častého miešania do zlatista, 4 až 5 minút.
- Pridáme čínsku kapustu, mrkvu a zelenú cibuľku a spolu povaríme 2 minúty.
- Do panvice pridajte rezance a arašidovú omáčku, dobre premiešajte a smažte 2-3 minúty.
- Arašidy a lístky koriandra nasekajte nahrubo a posypte ich. Podávajte na stôl.
Ak si všimnete chybu alebo nepresnosť, dajte nám vedieť. #arašidy #arašidové maslo #arašidové maslo #čo uvariťSÚVISIACE MATERIÁLYKOMENTÁREZoradiť podľa obľúbenosti Už ste zaregistrovaný na gastronom.ru? Prihláste sa alebo zanechajte komentár ako hosť
Ešte viac receptov a chutných nápadov na našich sociálnych sieťach