gastronóm 5. máj 2013 K receptu Náročnosť: ľahko Kalórie: 311,79 kcal/porcia Porcie: 4 varenie: 30 min Použité: 14,69 g/19,49 g/20,40Indonézska kuchyňaŠalátVegetariánstvo: PrísneVegetariánstvoINGREDIENCIE NA 4 PORCIE250 g bielej kapusty 4 mrkvy 2 stonkový zeler 1 malá šalotka 4 šálky zlaté fazuľové klíčky 1 malá dlhoplodá uhorka 2 ČL. rastlinný olej solené arašidy na ozdobu štipľavé čili papričky na ozdobuNa arašidový dresing:1 malá cibuľa 1 strúčik cesnaku 2,5 cm čerstvý koreň zázvoru 1 lyžička. mletý kmín 1/4 lyžičky. kajenské korenie 1 lyžička. tamarindová pasta (možno nahradiť limetkovou šťavou) 4 polievkové lyžice. l. arašidové maslo s kúskami orechov 1 polievková lyžica. l. rastlinný olej 1 lyžička. Tabuľka váh a mier hnedého cukru RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Kapustu nakrájame nadrobno. Ošúpeme mrkvu, nakrájame na prúžky; Rovnakým spôsobom nakrájajte zeler. Uhorku pozdĺžne prekrojíme na 4 kusy, zbavíme jadierok, dužinu nakrájame na dlhé plátky Mrkvu, zeler a kapustu dusíme do mäkka, asi 10 minút. V pohode. Fazuľové klíčky zalejeme vriacou vodou, scedíme v cedníku, osušíme a položíme na tanier. Navrch dáme mrkvu, kapustu, zeler a uhorku.
Krok 2
Na omáčku zmiešajte tamarindovú pastu s 3 polievkovými lyžicami. l. teplej vody. Zázvor ošúpeme a nastrúhame. Nakrájajte cibuľu a cesnak, smažte v horúcom oleji na miernom ohni 2 minúty. Pridajte zázvor, rascu a kajenské korenie a varte ďalšiu 1 minútu. Pridajte tamarindovú pastu (alebo limetkovú šťavu), arašidové maslo a cukor. Všetko premiešame. Varte, kým sa arašidové maslo úplne nerozpustí (v prípade potreby pridajte 1-3 lyžice vody, nakrájajte na krúžky). Nakrájajte aj šalotku, opečte ju na oleji do zlatista, 7 minút, položte na papierovú utierku, aby odsal prebytočný tuk. Na zeleninu nalejte lyžicu omáčky a šalát ozdobte opraženou cibuľkou, arašidmi a čili papričkami. Zvyšok omáčky podávajte samostatne. Tip na potraviny Môžete si kúpiť lisované tyčinky tamarindu alebo pripravenú pastu v pohároch v obchode s indickým korením. Tamarind má ľahkú sladkokyslú vôňu a bohatú chuť – kyslú a osviežujúcu, pripomínajúcu sušené slivky. V origináli Indonézania namiesto zázvoru pridávajú koreň galangalu, jeho najbližšieho príbuzného. Dodáva jedlu korenistejšiu a rafinovanejšiu vôňu, mierne pripomínajúcu borovicu. Ak ho nájdete, postupujte podľa originálu. Vo všeobecnosti v tomto šaláte môžete použiť akúkoľvek zeleninu, ktorú máte práve v chladničke.
POZNÁMKA PRE HOSTESKU
Ak prídete do ktorejkoľvek indonézskej reštaurácie, tento šalát v jedálnom lístku určite nájdete. Úprimne povedané, jediná vec, ktorá ho odlišuje od bežného zeleninového, je arašidový dresing – ale aký je chutný!