Hruška s gorgonzolou: aké je tajomstvo tejto lahodnej kombinácie a aké rýchle jedlá sa s nimi dajú pripraviť
Ksenia Voroncovová 3. marca 2024
Kombinácia sladkej hrušky a pikantnej štipľavej gorgonzoly pôsobila dosť dlho exoticky a zvláštne. Je čas vyskúšať a prijať. V súčasnosti možno hrušku a taliansky syr ľahko nájsť spolu v reštauráciách, kaviarňach a pizzeriách. Povieme vám, ako túto kombináciu použiť na pizzu, šaláty a dezerty.
O čom budeme hovoriť v článku:
- Aký druh syra je Gorgonzola?
- Prečo hruška a gorgonzola
- Recepty s hruškou a gorgonzolou
Aký druh syra je Gorgonzola?
Blízke zoznámenie sa s národnými kuchyňami iných krajín nám dalo veľa nezvyčajných, ale chutných produktov. Patria medzi ne modré syry – vyzreté, svetlé a plné charakteru. Niektoré z nich môžu byť nepríjemné pre ich štipľavý zápach alebo výraznú štipľavosť. Nájdu sa však aj zaslúžené obľúbené – napríklad Camembert, Brie a Gorgonzola.
Obyvatelia Lombardska, regiónu v severnom Taliansku, musia ďakovať za existenciu tohto podniku. Gorgonzola sa vyrába z kravského mlieka s baktériou penicíllium roquefórti alebo „penicillium roquefort“. Táto plesňová kultúra sa špeciálne pestuje v laboratóriách na ušľachtilé syry. Má zvláštnu chuť a vôňu, ktorú najlepšie vyjadruje rokfort.
Penicillium sa zavádza do mladej gorgonzoly injekciou – týmto spôsobom sa pleseň zväčšuje a získava svoje typické zeleno-modré žilky. Zrenie syra 2–4 mesiace, po ktorých sa môže podávať.
Gorgonzola môže byť mäkká (dolce), hutnejšia a vyzretejšia. Výrazná ostrosť vyzretého syra z neho robí ideálne párovanie k suchému červenému vínu. Jemnejšia a sladšia Gorgonzola sa najlepšie kombinuje s bielym vínom. Gorgonzola však môže byť aj dezertom.
Prečo hruška a gorgonzola
V skutočnosti namiesto Gorgonzoly môže byť akýkoľvek modrý syr – Dor Blue, Roquefort, Cambozola alebo iná možnosť podľa vášho vkusu. Hruška vhodné pre každého. Tajomstvo je v kombinácii protikladov: ovocná sladkosť hrušky vyvažuje búrlivú ostrosť vyzretého syra. Výsledkom je neporovnateľná zmes: gorgonzola sa dobre topí, topí, chute sa miešajú a menia. Preto je pizza s hruškou a modrým syrom taká obľúbená.
Mimochodom, v taliančine existuje ustálený výraz: Pre roľníka je lepšie, aby nevedel, aký chutný je syr s hruškami. Táto fráza má komplexný spoločensko-politický význam: syr a hruška sú vynikajúcou a veľmi úspešnou kombináciou, ktorú si nie každý môže dovoliť.
Recepty s hruškou a gorgonzolou
Pizza s hruškou a gorgonzolou
Domáca pizza môže chutiť lepšie ako pizza z reštaurácie. Sme si istí, že klasiku vo vašej kuchyni s paradajkovým pretlakom, údenou klobásou a polotvrdým syrom ste už zvládli. Teraz môžete použiť zaujímavejšiu kombináciu.
Pizza s hruškou a modrým syrom
Na prípravu pizze potrebujete:
- 1 základ na pizzu
- 125 g mozzarelly
- 1 hruška
- 50 g modrého syra
- 40 g vlašských orechov
- olivový olej
- med
- Predhrejte rúru na 200°C. Položte základ na pizzu na plech na pečenie.
- Mozzarellu a hrušku nakrájame na plátky, orechy nasekáme nahrubo. Rozdrvte nivu.
- Základ pizze pokvapkáme olivovým olejom a potom naň rozložíme mozzarellu. Navrch poukladáme plátky hrušiek a posypeme nivou a orechmi.
- Pečte 8-10 minút, kým sa syr neroztopí. Podávame horúce, poliate medom.
Hruškový šalát s gorgonzolou a vlašskými orechmi
Jednoduchý recept na všetky príležitosti – na rodinnú večeru, namiesto občerstvenia, na sviatočný stôl. Použite tie najšťavnatejšie a najzrelšie hrušky, ktoré sú práve teraz k dispozícii. A zo všetkých syrov je ideálna Gorgonzola Dolce.
Hruškový šalát s nivou a vlašskými orechmi
Na prípravu šalátu potrebujete:
- 2 odšťavené sezónne hrušky
- 2 polievkové lyžice. l. citrónová šťava
- 40 g vlašských orechov
- 120 – 150 g rukoly
- 2–3 lyžice. l. orechový olej, možno nahradiť olivovým olejom
- 100 – 150 g modrého syra
- čerstvo mleté čierne korenie
- soľ
- Hrušky pozdĺžne rozkrojte, zbavte jadrovníkov a potom priečne nakrájajte na hrubé plátky. Pepper, pridajte citrónovú šťavu, nechajte stáť 10 minút.
- Orechy nasekajte tak, aby boli veľké aj malé kúsky. Rukolu poukladáme na taniere. Na vrch poukladáme hrušky. Šetrite tekutinu a orechy.
- Hruškovú tekutinu trochu osolíme, nanesieme olej a prudko vyšľaháme. Nalejte na šalát.
- Na šalát rozdrobíme syr. Ihneď podávajte.
Cestoviny s hruškou, medom a gorgonzolou
Skvelá možnosť na spestrenie vašich večerí. A je to celkom reštauračné jedlo – vaši blízki budú nadšení! Experimentujte s podávaním a nešetrite gorgonzolou.
Cestoviny s hruškou, medom a nivou
Na prípravu cestovín potrebujete:
- 120 g hruškovej dužiny
- 260 g linguine alebo fettuccine
- 70 g modrého syra
- 20 g masla
- 120 ml smotany 22% tuku
- 2 vetvičky čerstvého tymiánu
- 50 g medu
- 1 g čerstvo mletého čierneho korenia
- 15 g vlašských orechov
- soľ
- Hrušku nakrájame na tenké kúsky. Polovicu odložte.
- V hlbšej panvici rozohrejte maslo a opečte na ňom polovicu uvarenej hrušky, kým nebude mäkká a zlatá, 2 až 3 minúty.
- Zalejte 50 ml pitnej vody. Pridajte 40 g medu, tymian, čierne korenie. Varte 1 minútu, vyhýbajte sa varu.
- Cestoviny uvaríme vo vriacej osolenej vode 3-4 minúty a pridáme omáčku na panvicu.
- Prilejeme smotanu.
- Pridajte 50 g na kocky nakrájaný modrý syr.
- Cestoviny položte na servírovací tanier. Ozdobte zvyšným medom, vlašskými orechmi, čiernym korením, nivou a hruškou. Ihneď podávajte.
Bruschetta s hruškou a gorgonzolou
K hruške a gorgonzole sa hodí akýkoľvek základ cesta. Pizzu a cestoviny sme už zvládli, teraz je čas na bruschettu. Sú ideálne na príjemné posedenie s priateľmi. Len sa určite pripravte navyše.
Toast s hruškou a modrým syrom
Na prípravu potrebujete:
- 4 krajce chleba
- 2 pevné aromatické hrušky
- 1 červená cibuľa
- 2 polievkové lyžice. l. olivový olej
- 80 g modrého syra
- 2 polievkové lyžice. l. tekutý med
- soľ
- Rúru s grilom predhrejeme na 180°C. Hrušky prekrojíme na polovice, zbavíme jadierok a nakrájame na 5 mm hrubé plátky. Cibuľu ošúpeme a nakrájame na pierka s hrúbkou 3-4 mm. Zahrejte 1 polievkovú lyžičku na panvici. l. olivový olej a smažte cibuľu na strednom ohni 5 minút. Mala by začať mierne karamelizovať a mať na sebe nejaké hnedé znaky. Do panvice pridajte hrušky a varte ďalších 10 minút. Hrušky by mali zmäknúť, ale nemali by sa rozpadnúť. Pridajte štipku soli a panvicu odstavte z ohňa.
- Kúsky chleba potrieme olivovým olejom a uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Panvicu umiestnite pod rozohriaty gril na 2-3 minúty, aby chlieb jemne zlatil. Medzitým si vidličkou rozdrobíme syr na malé kúsky.
- Na toastový chlieb poukladáme hrušky a cibuľu a posypeme syrom. Toast umiestnite späť pod gril a varte, kým sa syr nezačne topiť, 2 až 3 minúty. Hotový toast vyberieme a tenkým pramienkom polejeme medom. Preložíme na tanier a podávame horúce. Skúste k syru pridať opražené nasekané lieskové orechy.
Ak si všimnete chybu alebo nepresnosť, dajte nám vedieť. #hruška #pizza #niva #gorgonzolaSÚVISIACE MATERIÁLYKOMENTÁREZoradiť podľa obľúbenosti Už ste zaregistrovaný na gastronom.ru? Prihláste sa alebo zanechajte komentár ako hosť
Ešte viac receptov a chutných nápadov na našich sociálnych sieťach