Hruška s gorgonzolou: aké je tajomstvo tejto lahodnej kombinácie a aké rýchle jedlá sa s nimi dajú pripraviť

Hruška s gorgonzolou: aké je tajomstvo tejto lahodnej kombinácie a aké rýchle jedlá sa s nimi dajú pripraviť

Hruška s gorgonzolou: aké je tajomstvo tejto lahodnej kombinácie a aké rýchle jedlá sa s nimi dajú pripraviť

Ksenia Voroncovová 3. marca 2024

Kombinácia sladkej hrušky a pikantnej štipľavej gorgonzoly pôsobila dosť dlho exoticky a zvláštne. Je čas vyskúšať a prijať. V súčasnosti možno hrušku a taliansky syr ľahko nájsť spolu v reštauráciách, kaviarňach a pizzeriách. Povieme vám, ako túto kombináciu použiť na pizzu, šaláty a dezerty.

Hrušky a modrý syr

O čom budeme hovoriť v článku:

  • Aký druh syra je Gorgonzola?
  • Prečo hruška a gorgonzola
  • Recepty s hruškou a gorgonzolou

Aký druh syra je Gorgonzola?

Blízke zoznámenie sa s národnými kuchyňami iných krajín nám dalo veľa nezvyčajných, ale chutných produktov. Patria medzi ne modré syry – vyzreté, svetlé a plné charakteru. Niektoré z nich môžu byť nepríjemné pre ich štipľavý zápach alebo výraznú štipľavosť. Nájdu sa však aj zaslúžené obľúbené – napríklad Camembert, Brie a Gorgonzola.

Obyvatelia Lombardska, regiónu v severnom Taliansku, musia ďakovať za existenciu tohto podniku. Gorgonzola sa vyrába z kravského mlieka s baktériou penicíllium roquefórti alebo „penicillium roquefort“. Táto plesňová kultúra sa špeciálne pestuje v laboratóriách na ušľachtilé syry. Má zvláštnu chuť a vôňu, ktorú najlepšie vyjadruje rokfort.

Penicillium sa zavádza do mladej gorgonzoly injekciou – týmto spôsobom sa pleseň zväčšuje a získava svoje typické zeleno-modré žilky. Zrenie syra 24 mesiace, po ktorých sa môže podávať.

Gorgonzola môže byť mäkká (dolce), hutnejšia a vyzretejšia. Výrazná ostrosť vyzretého syra z neho robí ideálne párovanie k suchému červenému vínu. Jemnejšia a sladšia Gorgonzola sa najlepšie kombinuje s bielym vínom. Gorgonzola však môže byť aj dezertom.

Prečo hruška a gorgonzola

V skutočnosti namiesto Gorgonzoly môže byť akýkoľvek modrý syr – Dor Blue, Roquefort, Cambozola alebo iná možnosť podľa vášho vkusu. Hruška vhodné pre každého. Tajomstvo je v kombinácii protikladov: ovocná sladkosť hrušky vyvažuje búrlivú ostrosť vyzretého syra. Výsledkom je neporovnateľná zmes: gorgonzola sa dobre topí, topí, chute sa miešajú a menia. Preto je pizza s hruškou a modrým syrom taká obľúbená.

Mimochodom, v taliančine existuje ustálený výraz: Pre roľníka je lepšie, aby nevedel, aký chutný je syr s hruškami. Táto fráza má komplexný spoločensko-politický význam: syr a hruška sú vynikajúcou a veľmi úspešnou kombináciou, ktorú si nie každý môže dovoliť.

Recepty s hruškou a gorgonzolou

Pizza s hruškou a gorgonzolou

Domáca pizza môže chutiť lepšie ako pizza z reštaurácie. Sme si istí, že klasiku vo vašej kuchyni s paradajkovým pretlakom, údenou klobásou a polotvrdým syrom ste už zvládli. Teraz môžete použiť zaujímavejšiu kombináciu.

Pizza s hruškou a modrým syrom
Pizza s hruškou a modrým syrom

Na prípravu pizze potrebujete:

  • 1 základ na pizzu
  • 125 g mozzarelly
  • 1 hruška
  • 50 g modrého syra
  • 40 g vlašských orechov
  • olivový olej
  • med
  1. Predhrejte rúru na 200°C. Položte základ na pizzu na plech na pečenie.
  2. Mozzarellu a hrušku nakrájame na plátky, orechy nasekáme nahrubo. Rozdrvte nivu.
  3. Základ pizze pokvapkáme olivovým olejom a potom naň rozložíme mozzarellu. Navrch poukladáme plátky hrušiek a posypeme nivou a orechmi.
  4. Pečte 8-10 minút, kým sa syr neroztopí. Podávame horúce, poliate medom.

Hruškový šalát s gorgonzolou a vlašskými orechmi

Jednoduchý recept na všetky príležitosti – na rodinnú večeru, namiesto občerstvenia, na sviatočný stôl. Použite tie najšťavnatejšie a najzrelšie hrušky, ktoré sú práve teraz k dispozícii. A zo všetkých syrov je ideálna Gorgonzola Dolce.

Hruškový šalát s nivou a vlašskými orechmi
Hruškový šalát s nivou a vlašskými orechmi

Na prípravu šalátu potrebujete:

  • 2 odšťavené sezónne hrušky
  • 2 polievkové lyžice. l. citrónová šťava
  • 40 g vlašských orechov
  • 120 – 150 g rukoly
  • 2–3 lyžice. l. orechový olej, možno nahradiť olivovým olejom
  • 100 – 150 g modrého syra
  • čerstvo mleté ​​čierne korenie
  • soľ
  1. Hrušky pozdĺžne rozkrojte, zbavte jadrovníkov a potom priečne nakrájajte na hrubé plátky. Pepper, pridajte citrónovú šťavu, nechajte stáť 10 minút.
  2. Orechy nasekajte tak, aby boli veľké aj malé kúsky. Rukolu poukladáme na taniere. Na vrch poukladáme hrušky. Šetrite tekutinu a orechy.
  3. Hruškovú tekutinu trochu osolíme, nanesieme olej a prudko vyšľaháme. Nalejte na šalát.
  4. Na šalát rozdrobíme syr. Ihneď podávajte.

Cestoviny s hruškou, medom a gorgonzolou

Skvelá možnosť na spestrenie vašich večerí. A je to celkom reštauračné jedlo – vaši blízki budú nadšení! Experimentujte s podávaním a nešetrite gorgonzolou.

Cestoviny s hruškou, medom a nivou
Cestoviny s hruškou, medom a nivou

Na prípravu cestovín potrebujete:

  • 120 g hruškovej dužiny
  • 260 g linguine alebo fettuccine
  • 70 g modrého syra
  • 20 g masla
  • 120 ml smotany 22% tuku
  • 2 vetvičky čerstvého tymiánu
  • 50 g medu
  • 1 g čerstvo mletého čierneho korenia
  • 15 g vlašských orechov
  • soľ
  1. Hrušku nakrájame na tenké kúsky. Polovicu odložte.
  2. V hlbšej panvici rozohrejte maslo a opečte na ňom polovicu uvarenej hrušky, kým nebude mäkká a zlatá, 2 až 3 minúty.
  3. Zalejte 50 ml pitnej vody. Pridajte 40 g medu, tymian, čierne korenie. Varte 1 minútu, vyhýbajte sa varu.
  4. Cestoviny uvaríme vo vriacej osolenej vode 3-4 minúty a pridáme omáčku na panvicu.
  5. Prilejeme smotanu.
  6. Pridajte 50 g na kocky nakrájaný modrý syr.
  7. Cestoviny položte na servírovací tanier. Ozdobte zvyšným medom, vlašskými orechmi, čiernym korením, nivou a hruškou. Ihneď podávajte.

Bruschetta s hruškou a gorgonzolou

K hruške a gorgonzole sa hodí akýkoľvek základ cesta. Pizzu a cestoviny sme už zvládli, teraz je čas na bruschettu. Sú ideálne na príjemné posedenie s priateľmi. Len sa určite pripravte navyše.

Toast s hruškou a modrým syrom
Toast s hruškou a modrým syrom

Na prípravu potrebujete:

  • 4 krajce chleba
  • 2 pevné aromatické hrušky
  • 1 červená cibuľa
  • 2 polievkové lyžice. l. olivový olej
  • 80 g modrého syra
  • 2 polievkové lyžice. l. tekutý med
  • soľ
  1. Rúru s grilom predhrejeme na 180°C. Hrušky prekrojíme na polovice, zbavíme jadierok a nakrájame na 5 mm hrubé plátky. Cibuľu ošúpeme a nakrájame na pierka s hrúbkou 3-4 mm. Zahrejte 1 polievkovú lyžičku na panvici. l. olivový olej a smažte cibuľu na strednom ohni 5 minút. Mala by začať mierne karamelizovať a mať na sebe nejaké hnedé znaky. Do panvice pridajte hrušky a varte ďalších 10 minút. Hrušky by mali zmäknúť, ale nemali by sa rozpadnúť. Pridajte štipku soli a panvicu odstavte z ohňa.
  2. Kúsky chleba potrieme olivovým olejom a uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Panvicu umiestnite pod rozohriaty gril na 2-3 minúty, aby chlieb jemne zlatil. Medzitým si vidličkou rozdrobíme syr na malé kúsky.
  3. Na toastový chlieb poukladáme hrušky a cibuľu a posypeme syrom. Toast umiestnite späť pod gril a varte, kým sa syr nezačne topiť, 2 až 3 minúty. Hotový toast vyberieme a tenkým pramienkom polejeme medom. Preložíme na tanier a podávame horúce. Skúste k syru pridať opražené nasekané lieskové orechy.

Ak si všimnete chybu alebo nepresnosť, dajte nám vedieť. #hruška #pizza #niva #gorgonzolaSÚVISIACE MATERIÁLYKOMENTÁREZoradiť podľa obľúbenosti Už ste zaregistrovaný na gastronom.ru? Prihláste sa alebo zanechajte komentár ako hosť

Ešte viac receptov a chutných nápadov na našich sociálnych sieťach

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Clanky Cirkus Lánik