Kompót z mrazených bobúľ: tajomstvá a triky
Oľga Syutkina 2. marca 2024
Najlepší spôsob, ako zásobiť bobule na zimu — zmrazenie Hlavná vec je, že veľkosť mrazničky to umožňuje. A ak sú zásoby urobené, z mrazených bobúľ môžete uvariť čokoľvek, rovnako ako z čerstvých. Mrazené bobule zachovávajú vitamíny čo najviac. A kompóty vyrobené z takýchto bobúľ v zime sú oveľa zdravšie ako tie, ktoré sa vyrábajú v letných pohároch. Aby sa ale tieto vitamíny zachovali čo najlepšie, treba ešte dodržať niekoľko zásad.
O čom si povieme v článku a aké kompóty pripravíme:
- Ako variť kompót z mrazených bobúľ
- Koľko bobúľ vziať na 3 litre
- Kedy pridať cukor do kompótu
- Ako správne variť kompót z čiernych ríbezlí a iných bobúľ
- Je kompót z mrazených bobúľ zdravý?
- Ako zachovať vitamíny pri varení kompótu z mrazených bobúľ
- Recepty na lahodné a zdravé kompóty z mrazených bobúľ
- Mrazený kompót z čiernych ríbezlí
- Kompót z mrazeného rakytníka a jabĺk
- Mrazený malinový kompót
- Mrazený čerešňový kompót s citrónom
- Kompót z rôznych mrazených bobúľ
Ako variť kompót z mrazených bobúľ
Prvé a hlavné pravidlo — Nedávajte bobule z mrazničky priamo do panvice s horúcou vodou. Pre bobule je to v tejto chvíli šok, vitamíny sa strácajú. Je to asi to isté, ako naliať horúcu vodu do ľadového pohára: steny to nevydržia a prasknú. Tu je správne riešenie — bobule vyberieme, najprv ich vložíme do cedníka a prepláchneme vlažnou vodou.
V hrnci priveďte do varu vodu a pridajte cukor. Miešajte cukor, kým sa úplne nerozpustí a pridajte bobule.
Ak do vriacej vody pridáte mrazené bobule, váš kompót stratí všetky vitamíny. Ako urobiť všetko správne, prečítajte si nižšie
Neodporúča sa umiestňovať bobule na kompót do panvice so studenou vodou. Var bude prebiehať pomalšie, čím sa čiastočne zabíjajú aj vitamíny.
Kompót privedieme do varu, znížime teplotu a varíme 4–6 minút v závislosti od druhu bobúľ. Kompót z mrazených jahôd sa varí o niečo dlhšie ako kompót z čiernych alebo červených ríbezlí.
Keď je kompót pripravený, odstráňte ho z ohňa. Môže sa piť horúci, teplý alebo úplne vychladený.
Mimochodom, netreba si zamieňať kompót a ovocný nápoj. Sú to dva úplne odlišné nápoje. Kompót — Ide o nápoj, v ktorom sa bobule varia v sladkom sirupe. Ovocná šťava sa pripravuje inak: šťava sa vytlačí z bobúľ, koláč sa uvarí a vývar sa prefiltruje. Vylisovaná šťava sa naleje do vývaru a nápoj už nie je vystavený tepelnému spracovaniu. Morse obsahuje oveľa viac vitamínov a pije sa len vychladený.
Koľko bobúľ vziať na 3 litre
Optimálny pomer vody a bobúľ — 100 g bobúľ na 1 liter vody. Preto 3 litre vody vyžadujú 300 g bobúľ. Menej už nebude chutné. Tu je viac — zlepšuje chuť a vôňu. Ale nesmieme zabudnúť, že náš tradičný kompót — je to stále nápoj, na rozdiel od francúzskeho kompótu — dezert z bobúľ alebo kúskov ovocia zaliaty hustým sladkým sirupom.
Kedy pridať cukor do kompótu
Pred pridaním bobúľ do horúcej vody by sa mal do kompótu pridať cukor. Do vriacej vody nasypeme cukor, premiešame a privedieme vodu do varu. Cukor by sa mal úplne rozpustiť. Vo všeobecnosti je lepšie dať o niečo menej cukru ako normálne. — Takto je to zdravšie. A ak sa vám to stále zdá málo, pridajte podľa chuti na konci varenia a miešajte, kým sa nerozpustí.
Deti mladšie ako jeden rok musia pridať cukrový sirup namiesto cukru. Mimochodom, všetky nápoje chutia lepšie s cukrovým sirupom.
Ako správne variť kompót z čiernych ríbezlí a iných bobúľ
Kompótový nápoj je možné uvariť z akýchkoľvek mrazených bobúľ: čierne a červené ríbezle, čučoriedky, rakytník, čučoriedky, brusnice, brusnice, maliny, jahody. Každé z týchto bobúľ má svoju jedinečnú chuť a vôňu. Chuť možno upraviť pridaním cukru, citrónovej šťavy, kyseliny citrónovej, aromatických korenín a byliniek podľa želania.
Na varenie kompótu je potrebné odmerať a naliať vodu do panvice. Dajte na oheň a priveďte do varu.
Pred vložením mrazených bobúľ do panvice s vriacou vodou ich opláchnite teplou vodou.
Pridajte cukor, premiešajte a kým voda vrie, vyberte bobule z mrazničky. Vložte do cedníka alebo misy a opláchnite teplou vodou. Ihneď vložte do panvice. Nie je potrebné čakať, kým sa bobule úplne roztopia, inak z nich vytečie šťava.
Kompót privedieme do varu, znížime teplotu a na miernom ohni dusíme 1 až 5 minút v závislosti od druhu bobúľ. Určite vyskúšajte a upravte chuť. Zatvorte veko a nechajte kompót lúhovať 20-30 minút.
Kompót sa môže piť teplý aj studený.
Je kompót z mrazených bobúľ zdravý?
Zmrazovanie — najlepší spôsob, ako zachovať vitamíny z bobúľ, pretože nie sú vystavené tepelnému spracovaniu. V mrazených bobuliach tiež nie je žiadny cukor, čo robí túto metódu dvojnásobne užitočnou. Kompót vyrobený z mrazených bobúľ nie je o nič menej zdravý ako čerstvý a je lepší svojou chuťou a výhodami ako kompóty v pohároch zrolovaných na zimu.
Ako zachovať vitamíny pri varení kompótu z mrazených bobúľ
Mrazené bobule pred varením opláchnite, aby sa zachovali vitamíny.
Na zachovanie vitamínov v mrazených bobuľách pri varení kompótu nie je potrebné žiadne zvláštne úsilie. Bobule nie je potrebné vopred rozmrazovať. — Takto sa strácajú vitamíny. A pre ešte väčšiu bezpečnosť, pred vložením bobúľ do panvice ich jednoducho vložte do cedníka a opláchnite teplou vodou z vodovodu — nechajte bobule trochu zohriať.
Recepty na lahodné a zdravé kompóty z mrazených bobúľ
Mrazený kompót z čiernych ríbezlí
Samotná ríbezľa je veľmi výrazná bobuľa a mrazený bobuľový kompót má všetkého dostatok: kyselinu, vôňu, letnú sviežosť. Ale vždy chcete pridať niečo špeciálne, aby bola vôňa a chuť jedinečná. Keby bolo leto, pridali by sme listy ríbezlí, mätu a bazalku. V zime môžete použiť korenie, ktoré najlepšie zvýrazní už jasnú vôňu ríbezlí. Môže to byť badián, púčik klinčeka, kúsok čerstvého zázvoru. V zime budú mať tieto koreniny aj hrejivý účinok a ak máte chlad, mrazený kompót z čiernych ríbezlí podporuje rýchle zotavenie.
Mrazený kompót z čiernych ríbezlí
Na mrazený ríbezľový kompót potrebujete:
2 litre vody
300 g čerstvých mrazených ríbezlí
2 cm koreň zázvoru
150 – 180 g cukru (alebo podľa chuti)
- Položte panvicu s vodou na oheň a priveďte vodu do varu.
- Zázvor ošúpeme a nakrájame na tenké plátky.
- Do vriacej vody nasypeme cukor, premiešame a pridáme zázvor. Poradenstvo. Ak je to žiaduce, cukor môže byť nahradený medom podľa chuti.
- Varte 2 minúty.
- Vyberte bobule z mrazničky, vložte do cedníka a opláchnite teplou vodou.
- Vložte bobule do hrnca s vodou, počkajte, kým sa uvaria, znížte teplotu a varte 4-5 minút na miernom ohni.
- Zatvorte veko, odstráňte z tepla a nechajte lúhovať 20 minút.
- Mrazený kompót z čiernych ríbezlí pite so zázvorom, horúci alebo vychladený. Poradenstvo. Pri prechladnutí je užitočné piť kompót horúci, napríklad čaj.
Kompót z mrazeného rakytníka a jabĺk
Rakytník rešetliakový — Vitamínové a veľmi zdravé bobule, má viac chuti ako arómy. Preto by som rád pridal niečo, čo by chuť veľmi neovplyvnilo, ale dodalo by jemnú arómu. Nechcem používať červené bobule. — Rakytník má nádhernú žlto-zlatú farbu. Ideálne sú voňavé odrody jabĺk. Jedno upozornenie: rakytník — Bobule je hustá a pred pridaním do panvice s vodou ju musíte trochu rozdrviť drvičom.
Kompót z mrazeného rakytníka a jabĺk
Na prípravu kompótu z rakytníka a jabĺk budete potrebovať:
- 2 litre vody
- 2 jablká
- 200 g mrazeného rakytníka
- 180 g cukru (alebo podľa chuti)
- Vyberte rakytník z mrazničky a opláchnite teplou vodou.
- Vložte do misky a nechajte rozmraziť. Nemusíte čakať, kým sa bobule úplne roztopia.
- Do rakytníka nasypte trochu cukru a rozdrvte bobule mačkadlom. Cukor to robí tvrdším a drvenie bobúľ je oveľa pohodlnejšie.
- Položte panvicu s vodou na oheň a priveďte vodu do varu.
- Jablká nakrájame na tenké plátky.
- Do vriacej vody nasypeme cukor, premiešame a sirup privedieme do varu.
- Začnite rakytník a jablká.
- Kompót z mrazeného rakytníka a jabĺk necháme zovrieť, znížime plameň a 5-6 minút podusíme.
- Zatvorte veko, odstráňte z tepla a nechajte kompót lúhovať 20–30 minút.
Mrazený malinový kompót
Malinové nápoje sú sebestačné. Jemná chuť, neporovnateľná vôňa. Nechcem to ani ničím prerušovať, len to zachovať čo najviac. Preto stačí kompót správne uvariť a získať skutočné malinové potešenie.
Mrazený malinový kompót
Na mrazený malinový kompót potrebujete:
- 300 g mrazených malín
- 2 litre vody
- 150 g cukru
- Položte panvicu s vodou na oheň a priveďte vodu do varu.
- Vyberte maliny z mrazničky, vložte do cedníka a opláchnite teplou vodou. V podstate sa maliny zbierajú a mrazia čisté. Opláchnite teplou vodou, aby sa bobule trochu zahriali a odstránili sa teplotný kontrast. Bobule nie je potrebné úplne rozmrazovať, inak šťava potečie.
- Do hrnca s vodou nasypeme cukor, premiešame a pridáme maliny.
- Priveďte do varu a okamžite vypnite oheň. Malina — Bobule sú veľmi jemné, nepotrebuje dlhé varenie.
- Panvicu prikryjeme pokrievkou a mrazený malinový kompót necháme 20–30 minút lúhovať.
- Po uvarení maliny zmäknú, rozpadnú sa a stratia farbu. Preto je vhodné kompót precediť a bobule vytlačiť lyžičkou.
- Mrazený malinový kompót pite teplý alebo vychladený.
Mrazený čerešňový kompót s citrónom
Višňový kompót má dokonalú chuť a ľahkú vôňu horkých mandlí. A aká farba! Skutočný rubín! Do čerešňového kompótu nemusíte dávať cukor, bez ohľadu na to, aký je čerstvý alebo mrazený, chuť je taká príjemná a harmonická. Možno len trochu citrónovej šťavy, ak by čerešne neboli dosť kyslé. Kompót je možné vyrobiť z akejkoľvek čerešne — so semenami alebo bez nich.
Mrazený čerešňový kompót s citrónom
Na mrazený čerešňový a citrónový kompót potrebujete:
- 2 litre vody
- 400 g mrazených čerešní
- 3 polievkové lyžice. l. citrónová šťava
- cukor podľa chuti
- Vytlačte šťavu z citróna.
- Položte panvicu s vodou na oheň a priveďte vodu do varu.
- Pridajte cukor, premiešajte a priveďte do varu.
- Vyberte čerešne z mrazničky, vložte do cedníka a opláchnite teplou vodou.
- Vložte čerešne do vriacej vody a priveďte do varu.
- Znížte teplotu a varte 5-6 minút. Na konci varenia pridáme citrónovú šťavu.
- Odstráňte z tepla, prikryte a nechajte lúhovať 30 minút.
Kompót z rôznych mrazených bobúľ
Aké mrazené bobule máte v mrazničke? Nazbierajte za hrsť čučoriedok, jahôd, malín, čiernych ríbezlí a uvarte si kompót, ktorý z bobúľ odoberie všetky vône a chute. Môžete dať rovnaké množstvo bobúľ alebo trochu viac — to je jedno. V každom prípade bude z takého kompótu veľa vitamínov a výhod.
Veľmi dobrú kombináciu poskytujú čučoriedky a jahody, čerešne a červené ríbezle.
Ako…