gastronóm 22. júna 2017 K receptu
Kuskus s mäsom a zeleninou je dobré, uspokojujúce jedlo, ktoré možno považovať za kompletné jedlo (je to prvé aj druhé v jednom). Osloví všetkých milovníkov výdatného a výdatného jedla.
zložitosť: priemer Kalórie: 644,00 kcal/porcia Porcie: 6 varenie: 2 hodiny 30 minútVarenieDusenie, chradnutieVečeraHlavný chodVegetariánstvoPárty, bufetnarodeninyINGREDIENCIE NA 6 PORCIÍ250 g suchého cíceru alebo 625 g konzervovaného cíceru bez tekutej soli na cícer – štipka 1–2 polievkové jahňacie alebo hovädzie kosti 1 veľká cibuľa 0,25 ČL. nite zo šafranu alebo mletej kurkumy 900 g hovädzieho pliecka bez tuku 2 stonky póru 4 malé mrkvy 450 g tradičného alebo rýchlo uvareného kuskusu 3 stonky stopkového zeleru 0,75 šálky hrozienok 330 g tekvicovej dužiny 1 malá repa 1 štipka mletej škorice malé cukety – 2 soľ, korenie – podľa chuti Tabuľka váh a mier RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Suchý cícer namočte cez noc do veľkého hrnca s vodou. Scedíme v cedníku a preložíme do hrnca. Zalejte 1 litrom vody a priveďte do varu. Varíme prikryté 1,5 hodiny, podľa potreby podlievame horúcou vodou. Pridajte štipku soli a pokračujte vo varení ďalších 30-45 minút, kým cícer nezmäkne.
Krok 2
Kým sa cícer varí, do veľkého hrnca dáme hovädzie (jahňacie) kosti, cibuľu nakrájanú na kolieska a šafran. Pridajte soľ a korenie podľa chuti. Zakryte pokrievkou a položte na mierny oheň na 5 minút a neustále miešajte. Pridajte vodu a priveďte do varu. Prikryjeme pokrievkou a na miernom ohni varíme 30 minút.
Krok 3
Do vývaru pridáme hovädzie mäso nakrájané na 3 cm kocky a varíme 1,5 hodiny, pridáme pór nakrájaný na 5 cm, kocky tekvice, 2,5 cm kúsky mrkvy, zeler a repu a uvarený cícer. Priveďte do varu a varte 20 minút. Potom pridajte cuketu na 1-palcové kúsky a varte ďalších 10 minút, kým mäso a zelenina nezmäknú.
Krok 4
Pridajte škoricu a podľa potreby dochuťte soľou a korením. Hrozienka vložte do malého hrnca, zalejte 1 šálkou vývaru a varte do mäkka. Prikryjeme pokrievkou a udržiavame v teple.
Krok 5
Pripravte si kuskus. Pred podávaním poukladajte kuskus na kôpku na veľký tanier. Navrch dajte hrozienka a pár cícerov. Časť mäsa a zeleniny rozložte na tanier okolo kopca kuskusu. Zvyšný vývar podávajte s mäsom a zeleninou v miske. Kuskus dáme do malých misiek, poukladáme naň mäso, zeleninu a zalejeme vývarom.