Ľahké občerstvenie na rozlúčku so slobodou

Ľahké občerstvenie na rozlúčku so slobodou

Ľahké občerstvenie na rozlúčku so slobodou

Roman Ryzhov 4. marca 2024

Do jari zostáva veľmi málo času, čo znamená, že čoskoro príde 8. marec. Podľa tradície v tento deň nielen dostávame darčeky, ale aj organizujeme rozlúčky so slobodou pre seba a svojich blízkych doma alebo v kancelárii. A naozaj chcem, aby maškrty boli ľahké a chutné, ale zároveň nevyžadovali dlhé státie pri sporáku! Forma bufetu je tu perfektná. Na porciovaný riad sa dajú kúpiť aj špeciálne plastové misky a drevené špajle, aby neskôr nebol špinavý riad.

Ľahké občerstvenie na rozlúčku so slobodou

Obsah článku:

  • Julienne v tartaletkách s kuracím mäsom a šampiňónmi
  • Caprese veniecový šalát s vyprážaným syrom
  • Predjedlo na špízoch inšpirované Caesar šalátom
  • Špízy z mušlí, kreviet a choriza
  • Profiterolky s tvarohovou a smotanovou náplňou
  • Baklažán so syrom a paradajkami
  • Šunka, mozzarella, olivy a melón na špízoch
  • Jednohubky s krevetami a grilovaným ananásom na špízoch
  • Okamžite solený losos
  • Tapas “Primus” s jemne soleným lososom, údeným lososom a hovädzou sviečkovou a pečenou paprikou
  • Tatarák z tuniaka na thajský spôsob
  • Creme sabayon s limetkou, martini a ružovým korením v pohári
  • Zázvorovo-banánová pena s bobuľami

Ľahké jednokuchárske občerstvenie a predjedlá sú obzvlášť obľúbené medzi dievčatami. Ide o mini jedlá podávané pred jedlom na povzbudenie chuti do jedla. Majú bohatú chuť, spájajúcu horkú, sladkú, slanú a korenistú. Preto sa dokonale hodia k poháru vína alebo šálke čaju.

Na krekry alebo lístkové cesto natrieme paštétu, pridáme syr, sušené paradajky a olivy. Prosciutto nakrájajte na tenké plátky a podávajte spolu s melónovými špízmi. Plátky bagety osušíme, natrieme avokádovou penou a ozdobíme polovicami čerešní, plátkami uhorky a kúskami červenej ryby.

Nadčasová klasika, ktorú miluje každý, alebo takmer každý: syrové guľky. Obalte ich v mletej paprike, zmesi bieleho a čierneho sezamu alebo kokosových lupienkoch. Do vnútra môžete vložiť olúpané mandle, nadrobno nasekané bylinky s maslom a kúsok pečenej papriky. Toto občerstvenie môžeme podávať v papierových formách na muffiny alebo na špízoch.

Profiteroly sú na sviatočnom stole vždy vhodné. Tieto duté pečivo vo vnútri choux buchty možno pripraviť vopred alebo dokonca kúpiť hotové a plnené hodinu pred príchodom hostí. Ako plnka je výborná pena zo smotanového syra alebo z tučného tvarohu s morskými plodmi, avokádom, sušenými paradajkami a pod. Na sladké profiterolky môžete použiť takmer akýkoľvek dezertný krém, zmrzlinu alebo šľahačku.

Výbornou možnosťou sú vyprážané morské plody alebo kúsky zeleniny v cestíčku. Skúste pripraviť cesto na báze ryžovej múky a škrobu a pri podávaní posypte mini-občerstvenia jemne opečenými sezamovými semienkami. Omáčka môže byť chutney, teriyaki alebo zmes arašidového masla, citrónovej šťavy a sezamového oleja. A ak chcete ísť trochu hlbšie do panázijskej témy, podávajte kórejské rolky kimbapu so sójovou omáčkou. Mimochodom, nemusíte ich jesť paličkami, môžete použiť vidličku.

Ako teplé jedlo sa hodí zeleninový gratin, ratatouille alebo baklažán. Pozor si treba dať aj na rolky z kuracích pŕs s rôznymi náplňami či minikebaby s hubami, zeleninou, kúskami moriaka.

Ako dezert si pripravte napríklad plnené sušené slivky s pudingom, hrušky na červenom víne, ovocný šalát s kopčekom zmrzliny alebo obľúbený klasický koláč.

Julienne v tartaletkách s kuracím mäsom a šampiňónmi

Veľkolepé horúce predjedlo, ktoré ozdobí sviatočný stôl. Je lepšie ihneď podávať v tartaletkách, aby ste nemuseli umývať riad ešte raz.

Julienne v tartaletkách s kuracím mäsom a šampiňónmi
Julienne v tartaletkách s kuracím mäsom a šampiňónmi

Na prípravu občerstvenia pre 6 porcií potrebujete:

  • tartaletky – 12 ks.
  • kuracie filety – 250 g
  • šampiňóny – 200 g
  • kyslá smotana 15% tuku – 150 g
  • cibuľa (stredná) – 1 ks.
  • syr – 100 g
  • olivový olej – 4 lyžice. l.
  • múka – 10 g
  • sladká paprika – 1/2 lyžičky.
  • sušený tymián – 1/2 lyžičky.
  • cukor – 1/4 lyžičky.
  • soľ – 1/4 lyžičky.
  • čerstvo mleté ​​​​čierne korenie – 1/4 lyžičky.
  • čerstvý tymián na ozdobu – 12 vetvičiek

1. Ošúpanú cibuľu nakrájame na malé kocky. Šampiňóny utrite vlhkou utierkou a odrežte spodnú časť stoniek. Huby nakrájajte na kocky so stranou 1 cm Osušte kurča papierovými utierkami a nakrájajte filet pozdĺžne na dve časti. Syr nastrúhame.

2. Vo veľkej panvici zohrejte 2 polievkové lyžice. l. olivový olej. Pridáme polovičky kurčaťa, osolíme a na miernom ohni opekáme 4 minúty z každej strany. Preložíme na tanier, necháme mierne vychladnúť a nakrájame na tenké plátky.

3. Do tej istej panvice pridajte zvyšný olivový olej, pridajte cibuľu, posypte cukrom, premiešajte a na miernom ohni duste do priehľadnosti, 5 minút. Pridajte huby a varte ďalších 10 minút, niekoľkokrát premiešajte. Kuracie plátky vráťte do panvice.

4. V malej miske zmiešame kyslú smotanu s múkou, osolíme, okoreníme sušeným tymianom, paprikou, čerstvo mletým čiernym korením a vymiešame dohladka. Zmes kyslej smotany vložte do panvice s kuracím mäsom a hubami, premiešajte, priveďte do varu a varte na miernom ohni ďalšie 23 minúty.

5. Veľký plech vystelieme papierom na pečenie a poukladáme tartaletky. Do každej tartletky vložte 2 polievkové lyžice. l. julienne základy spolu s omáčkou. Navrch posypeme strúhaným syrom.

6. Rúru predhrejeme na 180°C. Plech s tartaletkami položte na horný rošt rúry. Julienne pečieme 1015 minút. Syr by sa mal úplne roztopiť a zhnednúť a vytvoriť chutnú kôrku.

7. Vyberte plech z rúry a poukladajte tartaletky na veľký servírovací tanier. Každý ozdobte vetvičkou čerstvého tymiánu a ihneď podávajte, kým je julienne ešte horúce.

Užitočné rady

Základ julienne si môžete pripraviť vopred a uložiť na celý deň do chladničky. Hodinu pred podávaním vyberte julienne a nechajte ho zohriať na izbovú teplotu, potom vložte do tartaletiek a dokončite v rúre, kým nie sú pripravené. To vám ušetrí hodinu času!

Mimochodom

Vo veľkých supermarketoch alebo internetových obchodoch si môžete kúpiť hotové nesladené tartaletky z rôznych druhov cesta: od najtenšieho vaflového cesta, chrumkavého lístkového cesta, drobivého pečiva až po jemný syr. Existujú dokonca aj bezlepkové tartaletky z ryžovej alebo mandľovej múky.

Caprese veniecový šalát s vyprážaným syrom

Mozzarella na šalát Caprese» sú vyprážané veľmi zriedka (na rozdiel od suluguni a halloumi). Ale na počesť sviatku môžete s receptom urobiť malú mágiu.

Caprese veniecový šalát s vyprážaným syrom
Caprese veniecový šalát s vyprážaným syrom

Na prípravu občerstvenia pre 4 porcie potrebujete:

  • Baku paradajky – 23 ks.
  • mladý špenát – 200 g
  • cherry paradajky – 200 g
  • olivový olej 4 polievkové lyžice. l.
  • balzamikový krém s figami alebo malinami 3 polievkové lyžice. l.
  • zelená bazalka 1 veľký zväzok
  • soľ
  • čerstvo mleté ​​čierne korenie

Na syr:

  • mini mozzarella – 500 g
  • vajcia – 2 ks.
  • múky
  • lahodná strúhanka
  • soľ
  • rastlinný olej na vyprážanie

1. V širokej miske rozšľaháme vajíčka do hladka. Do inej nádoby nasypeme múku a ochutíme paprikou a soľou. Do tretice položte sušienky.

2. Mozzarellu osušíme na papierových utierkach. Každú guľôčku najskôr rozvaľkáme v múke, potom vo vajci a strúhanke a zľahka ich zatlačíme na povrch. Umiestnite guľôčky na podnos.

3. Cherry paradajky prekrojíme na polovicu. Baku paradajky nakrájajte na plátky hrubé 7–9 mm.

4. Bazalku zbavíme stopiek a listy zmiešame so špenátom.

5. Na dresing vyšľaháme maslo s balzamikovým krémom. Zmiešajte asi 1/3 s cherry paradajkami, ďalšiu 1/3 s listami. Listy naaranžujte na tanier vo forme venca, rozdeľte medzi ne paradajky Baku a cherry paradajky. Soľ a korenie podľa chuti.

6. Olej na vyprážanie zohrejte na 180°C. Mozzarellu opečieme do zlatista, osušíme na papierových utierkach a poukladáme na veniec. Šalát podávame s dresingom.

Poznámka pre hostiteľku

Namiesto obalovaného syra môžete do tohto šalátu pridať vyprážané zemiakové gnocchi.

Mimochodom

Tento šalát môžeme posypať najemno nastrúhaným parmezánom. Áno, už to nebude vôbec Caprese»ale bude to veľmi chutné!

Predjedlo na špízoch inšpirované Caesar šalátom

Toto predjedlo je expresnou verziou obľúbeného šalátu. „Cezar». Ideálne na bufet alebo párty s priateľmi.

Predjedlo na špízoch inšpirované Caesar šalátom
Predjedlo na špízoch inšpirované Caesar šalátom

Na prípravu občerstvenia pre 4 porcie potrebujete:

  • varené kuracie prsia (alebo grilované) – 200 g
  • rímsky šalát – 150 g
  • lahodný včerajší pšeničný chlieb – 100 g
  • viacfarebné cherry paradajky – 100 g
  • tvrdý vyzretý syr, najlepšie parmezán – 30 g
  • kôpor 1 vetvička
  • cesnak 1 klinček
  • olivový olej
  • soľ

Na omáčku:

  • domáca majonéza – 70 g
  • prírodný jogurt – 70 g
  • extra panenský olivový olej 23 polievkové lyžice. l.
  • kapary – 57 ks.
  • ančovičky – 20 g
  • Dijonská horčica bez zŕn – 10 g
  • parmezán – 10 g

1. Chlieb potrieme cesnakom a pokvapkáme olivovým olejom. Vyprážame na suchej rozohriatej panvici 1 minútu z každej strany. Pridajte jemne nasekaný kôpor, premiešajte a ihneď odstráňte z tepla. Dochutíme soľou a korením.

2. Kuracie mäso nakrájame na kocky so stranou 1 cm. Listy šalátu nakrájame na dlhé pásiky. Syr nastrúhame.

3. Na dresing vyšľaháme všetky ingrediencie v mixéri do hladka.

4. Na špízy navlečte jednu po druhej paradajku, šalát, kúsok kurčaťa, chlieb, šalát, kuracie mäso a ďalšiu paradajku. Položte špízy na servírovací tanier a pokvapkajte omáčkou.

Poznámka pre hostiteľku

Namiesto kuracieho filé môžete do tohto predjedla pridať vyprážané krevety.

Mimochodom

Pre ľahšiu verziu dresingu do nej nepoužívajte majonézu, len zvýšte množstvo jogurtu.

Špízy z mušlí, kreviet a choriza

Španielska klobása chorizo ​​​​je dostupná v mnohých variantoch a konzumuje sa surová, vyprážaná alebo používaná v receptoch na kokido alebo paellu. Chorizo ​​​​môžete tiež zahrnúť do grilovania – bude to vynikajúce.

Špízy z mušlí, kreviet a choriza
Špízy z mušlí, kreviet a choriza

Na prípravu občerstvenia pre 4 porcie potrebujete:

  • veľké mušle (najlepšie novozélandské) – 24 ks.
  • veľké surové krevety – 12 ks.
  • chorizo ​​na vyprážanie – 150200 g
  • extra panenský olivový olej 1 polievková lyžica. l.
  • mletá paprika
  • soľ
  • čerstvo mleté ​​čierne korenie
  • rastlinný olej na mazanie

1. Olivový olej zmiešame s paprikou, soľou a korením. Klobásu nakrájame na tenké plátky.

2. Vložte mušle do panvice s vriacou osolenou vodou. Keď sa otvoria, vyberte ich dierovanou lyžicou (všetky, ktoré sa neotvoria, vyhoďte). Ak použijete mrazené mušle v rozpolených škrupinách, jednoducho ich zalejte vriacou vodou na 2-3 minúty.

3. Ošúpte krevety a položte ich, poprekladané mušľami a kolieskami chorizo, na drevené špajle vopred namočené vo vode.

4. Kebab potrieme olejovou zmesou. Pečieme na mriežke umiestnenej na plechu v rúre predhriatej na 180°C v režime teplovzdušná rúra + gril asi 12 minút. Podávajte.

Poznámka pre hostiteľku

Z chorizo ​​​​klobásy bude na plech odkvapkávať tuk, preto je najlepšie ho vystlať alobalom, aby ste ho neskôr nemuseli upratovať.

Mimochodom

Chorizo ​​​​môže byť nahradené akoukoľvek inou pikantnou údenou klobásou.

Profiterolky s tvarohovou a smotanovou náplňou

Toto predjedlo sa hodí na každý sviatočný stôl. Profiteroly pripravte vopred: dobre sa uchovávajú v mrazničke niekoľko mesiacov.

Profiterolky s tvarohovou a smotanovou náplňou
Profiterolky s tvarohovou a smotanovou náplňou

Na prípravu…

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Clanky Cirkus Lánik