Makrela v rúre: 6 chutných receptov
gastronóm 29. februára 2024
Hľadáte niečo ľahké na večeru? Vyskúšajte tieto jednoduché recepty na makrely v rúre a nebudete sklamaní! Makrela — chutné a zdravé ryby, zdroj Omega-3 a Omega-6, vitamínu D, ako aj vápnika a fosforu. Dá sa pripraviť rôznymi spôsobmi, no najbežnejšou a najzdravšou možnosťou je — pečenie.
- Lahodné kombinácie
- Makrela so zeleninou v rúre
- Makrela pečená vo fólii s citrónom
- Makrela pečená s baklažánom
- Makrela s pórom na ciabatte
- Makrela so zeleninou
- Makrela pečená s jablkami
Chutné kombinácie
- V kombinácii s citrusovými plodmi, ako je citrón. Pomáha zvýrazniť čerstvosť rýb a skryť obsah tuku v rybách.
- Dobre sa kombinuje s pikantnými príchuťami, ako sú čili a kapary.
- Pri varení pridajte bylinky ako kôpor, estragón, koriander alebo zelenú cibuľku.
- Odporúčame variť makrelu so soľou a ryžovým vínnym octom. Pripravenú makrelu jednoducho osolíme, pokvapkáme ryžovým vínnym octom, olivovým olejom a dáme piecť do rúry.
- Makrela sa veľmi dobre hodí k zelenine. Ako prílohu odporúčame pridať šalát z obľúbenej čerstvej zeleniny.
- Pečenú makrelu je lepšie podávať s ľahkými omáčkami. Pozrite sa bližšie na možnosti z našej kolekcie: Citrónovo-jogurtová omáčka na ryby, Jogurtová kari omáčka, Paradajková omáčka.
Vyhnite sa mastným alebo ťažkým omáčkam, pretože majú tendenciu prebíjať a zaťažovať ryby.
6 osvedčených receptov z kolekcie gastronom.ru
Makrela so zeleninou v rúre
Makrela so zeleninou v rúre — toto je trojitá výhoda: pečenie v rúre — jeden z najzdravších spôsobov prípravy jedla. Mastná makrela je zodpovedná za dodávanie esenciálnych Omega-3 kyselín do nášho tela a zeleniny — pre komplex rôznych vitamínov a estetickú zložku pokrmu. A všetko spolu je veľmi chutné!
Makrela so zeleninou v rúre
Na varenie makrely so zeleninou v rúre potrebujete:
- zemiaky – 500 g
- cherry paradajky – 300 g
- viacfarebná sladká paprika – 2 ks.
- malá cuketa – 2 ks.
- cibuľa – 1 ks.
- cesnak – 4 strúčiky
- tymián – 8 vetvičiek
- olivový olej – 6 lyžíc. l
- sušené chilli vločky – 1 lyžička.
- soľ
Pre ryby:
- makrela (s hmotnosťou 350 g) – 4 ks.
- semená feniklu – 1 lyžička.
- semená koriandra – 1 lyžička.
- citrón – 1 ks.
- olivový olej – 1-2 lyžice. l.
- soľ, čerstvo mleté čierne korenie
- Na prípravu makrely so zeleninou predhrejte rúru na 220°C. Papriku ošúpeme od semienok a blán, nakrájame na dlhé pásiky široké asi 2 cm. Cuketu nakrájame na kolieska hrubé 1 cm, cibuľu nakrájame na pierka, strúčiky cesnaku prekrojíme na polovice. Zemiaky dôkladne umyjeme kefou, osušíme a nakrájame na 4-6 kúskov.
- Listy tymiánu oddeľte od stoniek a nasekajte nadrobno. Tymián zmiešame so soľou, čili vločkami a olivovým olejom.
- Zeleninu položte na plech a polejte tymiánovým olejom a premiešajte. Vložte zeleninu do rúry a pečte 10 minút.
- Makrelu vykrojte, odstráňte žiabre, opláchnite rybu v studenej vode a osušte papierovou utierkou.
- Semienka feniklu a koriandra rozdrvte v mažiari a zmiešajte so soľou a korením. Rybu zvnútra aj zvonka potrieme korením. Citrón oparíme vriacou vodou a nakrájame na tenké plátky. Vložte niekoľko plátkov citróna do bruška ryby.
- Na zeleninu položíme makrelu a pokvapkáme olivovým olejom. Rybu pečieme v rúre 20-25 minút. Keď je ryba hotová, opatrne ju preložíme na tanier.
- Cherry paradajky prekrojíme na polovice a na plechu zmiešame so zeleninou. Zeleninu preložíme k rybe, posypeme lístkami bazalky a podávame.
Makrela pečená vo fólii s citrónom
Makrela pečená vo fólii s citrónom je jedlo, ktoré možno ľahko nazvať „senom ženy v domácnosti“.»: je to jednoduché na prípravu, je to chutné, a čo je najdôležitejšie, nemusíte po ňom umývať riad! Posledná výhoda sa stane nepopierateľnou, ak plech na pečenie, na ktorý je pripravená ryba položená, vysteliete kvalitným papierom na pečenie. Prečo je zloženie ingrediencií také asketické? Jednoducho preto, že makrela, tučná a jemná ryba, sama o sebe nepotrebuje hlučnú spoločnosť. Cibuľa, citrón a petržlen sú viac než dosť! Táto makrela je navyše veľmi výživná a zdravá, keďže sa pečie vo vlastnej šťave.
Makrela pečená vo fólii s citrónom
Na prípravu pečenej makrely s citrónom potrebujete:
- jatočné telá makrely – 2 ks. (asi 1 kg)
- cibuľa – 300 g
- citróny – 2 ks.
- petržlen – 2 vetvičky
- bobkový list – 4 ks.
- čerstvo mleté čierne korenie – podľa chuti
- soľ
- Pripravte si ingrediencie na pečenú makrelu s citrónom. Pripravte jatočné telá makrely na pečenie. Ostrým nožom ryby odrežte hlavy a vypitvajte vnútornosti. Dôkladne opláchnite tečúcou vodou a položte na pracovný stôl.
- Cibuľu ošúpeme a nakrájame na kolieska. Citróny dôkladne umyte kefou alebo tuhou stranou špongie s prostriedkom na umývanie riadu, aby ste z povrchu odstránili ochranný voskový povlak.
- Jeden citrón nakrájame na tenké plátky. Z druhej odstráňte tenkú vrstvu kôry pomocou jemného strúhadla, potom nakrájajte ovocie na polovicu a vytlačte šťavu do malej misky.
- Umyte a nasekajte petržlenovú vňať. Rozložte listy fólie na pracovný stôl. Na každý položte kostru makrely a na jednej strane urobte niekoľko priečnych rezov.
- Vložte plátky citróna do rezov. Zvyšok rozložte náhodne okolo ryby a navrch. Posypeme strúhanou kôrou, petržlenovou vňaťou, soľou a korením podľa chuti.
- Rozsypte cibuľu okolo rýb. Do každej porcie pridajte 2 bobkové listy. Pokvapkáme citrónovou šťavou. Zabaľte do fólie (nie príliš tesne) a položte na plech. Pečieme 30-40 minút pri 190°C.
Makrela pečená s baklažánom
Rýchly a jednoduchý obed alebo večera obsahuje ryby bohaté na omega-3, pečený baklažán a aromatické korenie. Podávajte túto makrelu so zeleným miešaným šalátom s uhorkami, oblečenú s olivovým olejom a citrónovou šťavou.
Makrela pečená s baklažánom
Na prípravu pečenej makrely s baklažánom potrebujete:
- veľké telá makrely – 2 ks.
- veľké baklažány – 2 ks.
- stredná cibuľa – 3 ks.
- cesnak – 4 strúčiky
- olivový olej
- čerstvo mletý kmín a sladká paprika – každá po 1 lyžičke.
- soľ, čerstvo mleté čierne korenie
- citrón na servírovanie
- Na prípravu zapečenej makrely s baklažánmi si predhrejeme rúru (najlepšie s grilom) na 180 °C. Plech vyložte pergamenom. Makrelu nakrájame na filety aj s kožou, odstránime všetky medzirebrové kosti, rybu potrieme korením, soľou a olivovým olejom zo všetkých strán.
- Baklažán pozdĺžne prerežeme takto: zo strednej časti nakrájame 2 dlhé vrstvy hrubé 2 cm, okraje nakrájame na vrstvy hrubé 1,5 cm. Baklažány potrieme zo všetkých strán olivovým olejom, ochutíme soľou, korením a rascou. Uložíme na plech a pečieme 20 minút.
- Medzitým si ošúpeme a najemno nakrájame cibuľu a cesnak a orestujeme na oleji a soli do zlatista. Po 20 min. Odstráňte tenké vrstvy baklažánu, nakrájajte na malé kocky, zmiešajte s cibuľou a cesnakom, ochuťte paprikou.
- Položte 1 filet z makrely kožou nahor na hrubé vrstvy baklažánu, vložte do hornej tretiny rúry a pečte 6–7 minút. Zmes cibule, cesnaku a baklažánu rozotrite na ryby, pečte 2 minúty a ihneď podávajte.
Makrela s pórom na ciabatte
Ak sa snažíte do svojho jedálnička zaradiť viac rýb, vyskúšajte tento lacný a chutný recept na makrely. Chrumkavá ciabatta, jemná pečená makrela v aromatickom korení — nemožno odolať! K tomuto jedlu je ideálny klasický rustikálny šalát z paradajok, uhoriek a sladkej cibule s dresingom zo slnečnicového oleja.
Makrela s pórom na ciabatte
Na prípravu makrely s pórom na ciabatte potrebujete:
- veľké telá makrely – 2 ks.
- ciabatta – 1 veľká alebo 2 malé
- pór – 2 veľké stonky
- citrón – 1 ks.
- maslo – 80 g
- červená Abcházska adjika, voliteľná
- kari a paprikový prášok – každý po 0,5 lyžičky.
- soľ, čerstvo mleté čierne korenie
- Suroviny na makrelu a pór si pripravíme na ciabatte. Rúru predhrejeme na 190°C. Makrelu nakrájame na filety, zbavíme medzirebrových kostí, filety z oboch strán osolíme a okoreníme. S adjikou môžete namazať stranu bez kože.
- Ciabattu prekrojíme pozdĺžne na polovicu (a väčšiu aj priečne). Ciabattu opekajte v rúre, kým jemne nezhnedne, 5–7 minút.
- Bielu časť póru a 3-4 cm zelenej časti nakrájajte na kolieska. Na panvici rozpustíme maslo so štipkou soli a na miernom ohni dusíme pór 10 minút. Dochutíme paprikou a kari, odstavíme z ohňa.
- Plech vystelieme papierom na pečenie. Položte ciabattu na papier reznou stranou nahor. Na ciabattu poukladáme pór a maslo v rovnomernej vrstve. Filet z makrely na pór. V blízkosti umiestnite celý citrón.
- Pečieme makrelu na ciabatte 10 minút. Pri podávaní polievame šťavou z upečeného citróna.
Makrela so zeleninou
Makrela pečená so zeleninou má vynikajúcu chuť a jemnú vôňu. Výsledkom je veľmi šťavnaté a mäkké rybie filé. Plátok citróna a mleté korenie dodajú rybe osobitý nádych. Recept je jednoduchý a pomerne rýchly na prípravu. Vhodné ako na každodenné menu, tak aj na sviatočný stôl.
Makrela so zeleninou
Na prípravu makrely so zeleninou potrebujete:
- veľké telá makrely – 2 ks.
- stredná mrkva – 1 ks.
- stredná cibuľa – 1 ks.
- sladká červená paprika – 1 ks.
- smotana 20 tuku–30 % – 400 ml
- citrónová šťava
- olivový olej
- soľ, čerstvo mleté čierne korenie
- akékoľvek zelené podľa chuti na servírovanie
- Na prípravu makrely so zeleninou predhrejte rúru na 180°C. Mrkvu, cibuľu a papriku ošúpeme, nakrájame na veľké kocky a smažíme 5 minút na olivovom oleji. Presuňte zeleninu na tanier.
- Smažte makrelu na tej istej panvici na oboch stranách 1,5 minúty.
- Opečenú zeleninu vložíme späť do panvice k rybe, zalejeme smotanou, prikryjeme alobalom a vložíme do rúry na 20 minút. Pri podávaní posypte nasekanými bylinkami.
Makrela pečená s jablkami
Mrazená makrela sa predáva takmer v každom veľkom obchode. Je to lacná ryba s veľmi jemnou chuťou. A predovšetkým veľmi užitočné. Šťavnatá, tučná makrela a sladkokyslé jablko sa výborne dopĺňajú. Pre tento recept je ideálne zelené, sladkokyslé jablko.
Makrela pečená s jablkami
Na prípravu makrely zapečenej s jablkami potrebujete:
- veľké telá makrely – 2 ks.
- zelené jablko – 1 ks.
- malá cibuľa – 1 ks.
- 1/4 citróna
- vyčírená šťava zo zelených jabĺk – 200 ml
- maslo – 50 g
- borievka – 4 bobule
- nové korenie – 4 hrášok
- čerstvo mleté čierne korenie
- soľ
- pečené zemiaky na servírovanie
- Na prípravu makrely zapečenej s jablkami si rúru predhrejeme na 180°C. Vložte borievku a nové korenie do mažiara a rozdrvte čo najjemnejšie.
- Každú makrelu nafiletujeme a potrieme soľou, korením a maltovou zmesou. Nechajte postáť pri izbovej teplote asi 15 minút.
- Medzitým si ošúpeme cibuľu a nakrájame na tenké pierka. Nakrájajte citrón na tenké štvrtiny. Jablko (bez šupky) pozdĺžne nakrájame na tenké plátky. Jemne premiešajte jablko, cibuľu a citrón, pridajte soľ a korenie.
- Preložte fóliu na polovicu tak, aby vznikli kúsky približne 20×30 cm v strede každého…