Najlepšie dipy a nátierky

Najlepšie dipy a nátierky

Najlepšie dipy a nátierky

Roman Ryzhov 2. marca 2024

Dipy a nátierky sú veľmi obľúbené po celom svete. Čoraz častejšie sa na večierkoch a priateľských stretnutiach hosťom ponúka veľké jedlo so zeleninou, toasty, krekry, hranolky a niekoľko misiek s rôznymi dipmi a nátierkami. Čo je teda dip, ako ho správne jesť, z čoho ho variť, čo s čím kombinovať? A ako sa dip líši od nátierky, ak vôbec? Hovorme o všetkom v poriadku.

Najlepšie dipy a nátierky

O čom budeme hovoriť v článku:

  • História hlbín
  • Z čoho sa vyrábajú dipy?
  • Ako jesť dipy
  • Čo podávať s dipmi
  • Čo je nátierka
  • Recepty:
  • Hlboká Panna Mária
  • Nádherný pikantný syrový dip s pečenou paprikou
  • Karfiolovo-orechový dip
  • Avokádový dip s modrým syrom
  • Guacamole bez avokáda
  • Český dip s údenými klobásami
  • Pečeňový dip
  • Rybí dip
  • Nátierkové pasty vyrobené z rýb a kaviáru
  • Nátierka z tresčej pečene na chlebíčky a chlebíčky
  • Tvarohová nátierka s červeným kaviárom
  • Obatsda, bavorské rozšírenie
  • Vaječná nátierka
  • Medová nátierka s pomarančmi a citrónmi
  • Ovocie s čokoládovým dipom

História hlbín

Rôzne omáčky vo varení sa začali objavovať pred niekoľkými storočiami. Spočiatku sa podávali k hlavnému jedlu s cieľom zlepšiť jeho chuť, odstrániť nepríjemný pach zveriny, či zjemniť veľmi tuhé mäso. Ako samostatné jedlo vznikol dip v USA počas Veľkej hospodárskej krízy. Potom bolo mnoho predtým bohatých rodín nútených vzdať sa služobníctva, takže nemal kto variť zložité a chutné jedlá. Hostia sa začali vítať jednoduchým spôsobom – ľahkými predjedlami zo surovej zeleniny a pár omáčkami na namáčanie jedla. Samotné slovo „dip“ pochádza z anglického slovesa dip, čo znamená „namáčať“.

Z čoho sa vyrábajú dipy?

Guacamole je jedným z najobľúbenejších dipov
Guacamole je jedným z najobľúbenejších dipov

Dipy sa pripravujú z pečenej alebo čerstvej zeleniny a ovocia, ako aj z mäsa či morských plodov. Ako základ sa často používajú smotanové omáčky a pomerne husté dresingy. Môže to byť majonéza, syr, kyslá smotana, jogurt, tvaroh atď. Korenie sa pridáva pre pikantnosť, bylinky pre sviežu chuť a orechy alebo semienka pre chrumkavú textúru. Azda najobľúbenejšie a najznámejšie dipy sú guacamole, salsa, chutney, tatarák a švajčiarske fondue. Hlavný rozdiel medzi dipom a omáčkou alebo nátierkou je v tom, že predjedlo je v ňom ponorené a nie naliate na vrch. To znamená, že je to nezávislé jedlo aj spôsob podávania.

Ako jesť dipy

Dipy sa zvyčajne podávajú s jedlom, ktoré sa odoberá rukami alebo paličkami. V prípade potreby môžete použiť aj špíz alebo vidličku. Platí prísne pravidlo – jeden kúsok sa do omáčky namočí raz. Ak je plátok príliš veľký, aby sa vám zmestil do úst, nenamáčajte ho znova do tej istej omáčky. Mimochodom, dipy sa dajú pripraviť vopred: dobre sa skladujú v chladničke niekoľko dní.

Čo podávať k dipom?

Zeleninu nakrájanú na kúsky môžeme podávať s dipmi
Zeleninu nakrájanú na kúsky môžeme podávať s dipmi

Najčastejšie sa dipy podávajú s čerstvou zeleninou a ovocím, nakrájaným na malé kocky, hranolčekmi alebo vidieckym štýlom, syrovými tyčinkami, hranolkami a nachos, ale aj grissini a krutónmi. Samozrejme, toto nie je úplný zoznam, pretože do omáčky môžete namáčať aj čerstvé bobule, lahôdkové mäso a pod.

Čo je to nátierka?

Nátierka alebo sendvičová nátierka, ako sa tiež nazýva, je pyré z pripravených potravín, ktoré sa zmiešajú a zomelú. Na rozdiel od dipu by sa mal natierať na chlieb, kreker alebo zeleninový blok, takže konzistencia tejto pasty je zvyčajne hustejšia. Nátierky sa pripravujú z vnútorností, mäsa, rýb, strukovín, tvarohu, syra či konzervy. Pre hladkú textúru sa často pridáva maslo, majonéza, varené vajcia, avokádo a pre jasnú chuť – horčica, chren, rôzne koreniny a koreniny. Azda najznámejšie a najobľúbenejšie nátierky sú paštéty, hummus a bavorský zemiakový syr. Ten, mimochodom, neobsahuje syr. Pripravuje sa z varených zemiakov s vysokým obsahom škrobu, kyslej smotany, tvarohu, cibule, rasce a cesnaku.

Recepty

V našom výbere nájdete 15 receptov na dipy a nátierky, ktoré sa dajú veľmi rýchlo a jednoducho zopakovať.

Hlboká Panna Mária

Deep Virgin Mary je dokonalým doplnkom ku kukuričným lupienkom a akémukoľvek mäsu. Ak chcete, pridajte trochu kajenského korenia alebo pár kvapiek omáčky Tabasco.

Hlboká Panna Mária
Hlboká Panna Mária

Na prípravu dipu na 6 porcií potrebujete:

  • nakrájané paradajky vo vlastnej šťave – 400 g
  • mascarpone – 250 g
  • cesnak – 2 strúčiky
  • krémový chren – podľa chuti
  • Worcestershire omáčka – podľa chuti
  • Tabasco omáčka – voliteľné
  • čerstvo mleté ​​čierne korenie – voliteľné

1. Do misky mixéra vložte olúpaný cesnak, paradajky so šťavou, smotanový chren, worčestrovú omáčku a tabasco a rozmixujte do hladka.

2. Pomocou špachtle zmiešajte zmes s mascarpone a jemne premiešajte. V prípade potreby pridajte soľ a korenie.

Poznámka pre hostiteľku

Mascarpone na tento dip môžeme nahradiť jemným tvarohom a paradajky vo vlastnej šťave talianskou passatou.

Mimochodom

Namiesto omáčky Tabasco môžete nasekať veľmi jemne čerstvú feferónku.

Nádherný pikantný syrový dip s pečenou paprikou

Syrový dip s pečenou paprikou je ideálny ku chrumkavej čerstvej zelenine, chlebovým tyčinkám a bežným vareným zemiakom. Len to skúste a uvidíte sami.

Nádherný pikantný syrový dip s pečenou paprikou
Nádherný pikantný syrový dip s pečenou paprikou

Na prípravu dip na 10 porcií potrebujete:

  • sladká paprika – 500 g
  • smotanový syr (Hochland, cremetto atď.) – 300 g
  • chilli paprička – 2 ks.
  • čerstvé bylinky podľa chuti – 1 zväzok
  • cesnak – 1 strúčik
  • soľ
  • čerstvo mleté ​​čierne korenie

1. Pripravené papriky dáme na plech a pečieme pri 180°C asi 30 minút do mäkka. Pravidelne prevracajte. Šupka by mala byť zuhoľnatená, tým bude chuť zaujímavejšia.

2. Vyberte papriky z rúry a ihneď ich vložte do plastového vrecka. Pevne zviažte. Nechajte to na 510 minút.

3. Papriky ošúpeme a vložíme do misky mixéra. Pridáme nadrobno nasekané bylinky a strúčik cesnaku. Rozdrvte na hladkú pastu.

4. Zmiešame so smotanovým syrom, soľou a korením podľa chuti, opäť dôkladne premiešame.

5. Dip preložíme do čistej suchej nádoby a dáme do chladničky na 4060 minút. Podávame s bagetou alebo zeleninou.

Užitočné rady

Pálivé papričky nechajte vo vrecúšku vypotiť, uľahčíte tak ich šúpanie.

Mimochodom

Na pečenie sú najlepšie papriky s hrubou šupkou.

Karfiolovo-orechový dip

Tento karfiolovo-orechový dip prekvapí vás aj vašich hostí. Stavíme sa, že nie každému sa podarí uhádnuť ingrediencie, z ktorých sa vyrába.

Karfiolovo-orechový dip
Karfiolovo-orechový dip

Na prípravu dipu na 4 porcie potrebujete:

  • karfiol – 1 hlava
  • vlašské orechy – 100 g
  • mladé lieskové orechy – 40 g
  • cesnak – 1 hlava
  • olivový olej – 3 lyžice. l.
  • citrónová šťava – 2 lyžice. l.
  • rozmarín – 1 vetvička
  • soľ
  • čerstvo mleté ​​čierne korenie
  • kukuričné ​​lupienky na servírovanie
  • čerstvá zelenina na servírovanie

1. Orechy zalejeme vodou a necháme 2 hodiny odstáť. Zohrejte suchú panvicu a opekajte lieskové orechy dozlatista, 5 minút. Orechy nasekáme a odložíme bokom.

2. Rúru predhrejeme na 190°C. Plech vystelieme papierom na pečenie. Karfiol rozoberieme na ružičky a poukladáme na plech. Nalejte 1 polievkovú lyžičku. l. olivový olej, soľ. Z hlávky cesnaku odrežeme vrch, potrieme olivovým olejom, zabalíme do alobalu a položíme ku kapuste. Zeleninu pečieme v strede rúry 20 minút. Kapustu premiešajte vareškou a pokračujte v pečení ďalších 15-20 minút. Chladíme na plechu na pečenie 5-10 minút.

3. Z vlašských orechov scedíme tekutinu. Odstráňte fóliu z cesnaku a vytlačte cesnakovú pastu zo strúčikov. Vložte kapustu, cesnak, vlašské orechy a listy rozmarínu do misky mixéra. Nalejte 80 ml prevarenej vody, 1 polievkovú lyžičku. l. olivový olej a citrónovú šťavu, soľ a korenie. Rozdrvte do hladka. Ak je to potrebné, pridajte ďalšie 1-2 polievkové lyžice. l. voda.

4. Dip preložíme do misy, posypeme opraženými lieskovými orieškami, pokvapkáme zvyšným olivovým olejom a ozdobíme rozmarínom. Podávame so zeleninou a kukuričnými lupienkami.

Poznámka pre hostiteľku

Na prípravu dipu budete potrebovať mixér: ponorný mixér alebo sklenený mixér, manipulácia s ním bude oveľa náročnejšia.

Mimochodom

Nezľaknite sa množstva cesnaku – po upečení sa jeho chuť stane jemnou, krémovou a vôbec nie drsnou.

Avokádový dip s modrým syrom

Krémový avokádový dip s modrým syrom je lahodné a ľahké predjedlo. Ideálne s pohárom vína alebo šampanského.

Avokádový dip s modrým syrom
Avokádový dip s modrým syrom

Na prípravu dipu na 4 porcie potrebujete:

  • avokádo – 2 ks.
  • modrý syr – 150 g
  • šalotka – 1 ks.
  • smotana s obsahom tuku najmenej 30% – 2-3 lyžice. l.
  • citrónová šťava – 2 lyžice. l.
  • muškátový oriešok – 1 štipka
  • soľ
  • čerstvo mleté ​​čierne korenie
  • čerstvá zelenina (mrkva, zeler, uhorky, paprika) na podávanie
  • chlebové tyčinky na servírovanie

1. Nivu roztlačíme vidličkou a postupne pridávame smotanu. Šalotku nakrájame nadrobno a spojíme so syrovou zmesou.

2. Dužinu avokáda pokvapkáme citrónovou šťavou. Roztlačíme vidličkou a zmiešame so syrom.

3. Dip dochutíme soľou, korením a štipkou muškátového orieška. Podávame s tyčinkami a zeleninou.

Poznámka pre hostiteľku

Ak chcete pripraviť tento dip, vyberte si najzrelšie, veľmi mäkké avokádo.

Mimochodom

Pre väčšiu pikantnosť môžete do tohto dipu pridať len trochu nadrobno nasekanej pažítky.

Guacamole bez avokáda

Zelený hrášok guacamole je alternatívna verzia obľúbeného mexického dipu, ktorý nie je chuťovo horší ako jeho klasický starší brat. Počas sezóny je samozrejme lepšie použiť čerstvý mladý hrášok.

Guacamole bez avokáda
Guacamole bez avokáda

Na prípravu dipu na 4 porcie potrebujete:

  • mrazený zelený hrášok – 400 g
  • zrelé paradajky (stredné) – 2 ks.
  • sladká červená cibuľa – 1/2 ks.
  • vápno – 1 ks.
  • maslo – 50 g
  • cesnak – 2-4 strúčiky
  • koriander – 6-7 vetvičiek
  • olivový olej
  • Tabasco omáčka – voliteľné
  • soľ
  • čerstvo mleté ​​čierne korenie
  • kukuričné ​​lupienky na servírovanie

1. Cibuľu nakrájame čo najjemnejšie a pridáme soľ. Pomocou jemného strúhadla odstráňte kôru z limetky a vytlačte šťavu. Nalejte šťavu do cibule, nechajte 15 minút.

2. Cesnak rozdrvte a ošúpte, stonky koriandra (najlepšie spolu s koreňmi) nasekajte nadrobno a tiež polovicu listov. Vložte koriander a cesnak do mažiara, pridajte soľ a rozdrvte na pastu, postupne pridávajte olivový olej.

3. Hrášok povaríme vo vriacej osolenej vode 3 minúty. Rozdrvte s maslom v mixéri a pretrite cez sitko.

4. Paradajky priečne prekrojíme, zalejeme vriacou vodou a následne ľadovou vodou. Zlúpnite kožu. Nakrájajte na štvrtiny, odstráňte semená a tekutinu, dužinu nakrájajte na malé kocky.

5. Všetky pripravené suroviny zmiešame, podľa potreby dochutíme Tabascom, soľou a korením. Pridajte limetkovú kôru a znova premiešajte. Posypeme lístkami koriandra a podávame s kukuričnými lupienkami.

Poznámka pre hostiteľku

Na tento dip používajte iba čerstvý alebo mrazený zelený hrášok. Konzervované nebudú fungovať.

Mimochodom

Čerstvé paradajky je možné nahradiť sušenými paradajkami: pred pridaním do celkového ponoru budú musieť byť jemne nakrájané.

Český dip s údenými klobásami

Pikantný a výdatný dip na báze syra a údeného…

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Clanky Cirkus Lánik