Najlepšie šaláty na 8. marca

Najlepšie šaláty na 8. marca

Najlepšie šaláty na 8. marca

Roman Ryzhov 1. marca 2024

Zozbierali sme pre vás tú najlepšiu kyticu na začiatok jari kytička šalátov. Mrkvové a paradajkové kvety, grilovaný syrový veniec, reďkovkové fialky, náramok z granátového jablka a samozrejme mimosa.

Najlepšie šaláty na 8. marca

O čom budeme hovoriť v článku:

  • Šalát „Ruská krása“
  • Caprese veniecový šalát s vyprážaným syrom
  • Filadelfský šalát
  • Šalát na 8. marca
  • PP – „Mimóza“
  • Šalát „Náramok z granátového jablka“ s jazykom
  • Šalát „Kytica“
  • Šalát „Fialky“
  • Ľahký sviatočný šalát
  • Šalát „Sviatočná kytica“

To, čo robí šalát slávnostným, nie sú len ingrediencie, ale aj dekorácia, pretože v prvom rade jeme očami. Jar je čas kvetov, tak prečo si jedlo neozdobiť kyticou zeleniny alebo ovocia? Absolútne nie je potrebné vytvárať majstrovské diela hodné Louvru. Môžu to byť len roztomilé sedmokrásky alebo dokonca slnečnica vyrobená z olív, čipsov a vaječného žĺtka. Poradí si aj dieťa, ktoré chce potešiť mamu.

Pečené alebo varené kuracie prsia, chudá šunka, ryby a morské plody sú perfektné ako základ šalátu 8. marca. Čerstvosť a chrumkavosť dodajú uhorky, zeler, zelené jablká či daikon. Pre pikantnú chuť môžete pridať kapary, zelené olivy, syr alebo kyslé uhorky. Ako dresing použite tradičnú majonézu (najlepšie domácu) alebo olivový olej, prípadne môžete trochu zaexperimentovať a pripraviť omáčku na báze arašidového masla, gréckeho jogurtu alebo sladkej horčice.

Jeden z najobľúbenejších tradičných sviatočných šalátov je Mimosa». Je jasná a slnečná, ako samotná jar. S čím nevaria Mimosa»: s pečenou rybou, treskou pečeňou, jablkami, ryžou, pita chlebom! Pre milovníkov zdravého stravovania je tu verzia s avokádom. Jedna vec zostáva nezmenená – šalát musí byť posypaný nasekaným žĺtkom a ozdobený vetvičkami čerstvých byliniek.

Vo výbere nájdete nielen osvedčené recepty, ale aj nápady na sviatočnú výzdobu.

Šalát „Ruská krása“

Aj ten najjednoduchší šalát s jednoduchými ingredienciami môže mať pri zdobení úžasný efekt. „Ruská krása“ vyzerá ako kokoshnik. A všetko ruské je teraz v móde.

Šalát
Šalát „Ruská krása“

Na prípravu šalátu na 6 porcií potrebujete:

  • zemiaky – 500 g
  • kuracie filety – 350 g
  • vajcia C1 – 4 ks.
  • paradajky – 300 g
  • čerstvé uhorky – 250 g
  • šunka – 200 g
  • polotvrdý syr – 200 g
  • majonéza – 150 g
  • soľ
  • čerstvo mleté ​​čierne korenie
  • zelené, olivy a čierne olivy na zdobenie šalátu – podľa chuti

1. Zemiaky uvarte do mäkka (25–30 minút), nechajte úplne vychladnúť. Kuracie filé vložíme do hrnca a zalejeme horúcou vodou. Privedieme do varu, zbavíme peny, mierne osolíme a na miernom ohni dusíme 40 minút. Ochlaďte vo vývare.

2. Vajcia uvaríme na tvrdo. Syr nastrúhajte na strednom alebo jemnom strúhadle. Šunku a kuracie filety nakrájame na malé kocky a uhorky na pásiky. Vajcia rozdelíme na bielky a žĺtky. Zemiaky nastrúhame na hrubom strúhadle.

3. Nastrúhané zemiaky rozložte na veľký plochý tanier a vytvorte „kokoshnik“. Opatrne stlačte a potrite malým množstvom majonézy. Na vrch položte šunku. Tiež namažte majonézou.

4. Na šunku položte vrstvu uhoriek, potom kuracie mäso a syr. Potrieme majonézou. Zhutnite to. Namažte vrch a boky šalátu majonézou. Bielky a žĺtky pomelieme oddelene. Bielky rozdeľte na boky šalátu, žĺtky na vrch. Opäť namažte majonézou.

5. Paradajky nakrájajte na polovice, odstráňte stred so semienkami. Hustú dužinu nakrájame na malé kocky. Rozložte na šalát. Zľahka zatlačte špachtľou. Ozdobte zelenými listami, krúžkami olív a olív, ako aj majonézou a rozdeľte ju bodovo. Šalát dáme na 1 hodinu do chladničky.

Poznámka pre hostiteľku

Na šalát Russian Beauty je lepšie použiť zemiaky s vysokým obsahom škrobu: dobre sa varia a šalát je zamatový.

Mimochodom

Namiesto kuracieho filé môžete do šalátu Russian Beauty pridať morčacie filé alebo bravčovú panenku. Môžu byť nielen varené, ale aj pečené vo fólii (v kulinárskom rukáve).

Caprese veniecový šalát s vyprážaným syrom

Mozzarella na šalát Caprese je zriedka vyprážaná (na rozdiel od suluguni a halloumi). Ale na počesť sviatku môžete recept mierne vykúzliť, čím sa klasické jedlo stane ešte elegantnejším.

Caprese veniecový šalát s vyprážaným syrom
Caprese veniecový šalát s vyprážaným syrom

Na prípravu šalátu na 4 porcie potrebujete:

  • Baku paradajky – 23 ks.
  • mladý špenát – 200 g
  • cherry paradajky – 200 g
  • olivový olej – 4 lyžice. l.
  • balzamikový krém s figami alebo malinami 3 polievkové lyžice. l.
  • zelená bazalka 1 veľký zväzok
  • soľ
  • čerstvo mleté ​​čierne korenie

Na syr:

  • mini mozzarella – 500 g
  • vajcia – 2 ks.
  • múky
  • lahodná strúhanka
  • soľ
  • rastlinný olej na vyprážanie

1. V širokej miske alebo miske rozšľaháme vajíčka do hladka. Do inej nádoby nasypeme múku a ochutíme paprikou a soľou. Do tretice položte sušienky.

2. Mozzarellu osušíme na papierových utierkach. Každú guľôčku najskôr rozvaľkáme v múke, potom vo vajci a strúhanke a zľahka ich zatlačíme na povrch. Umiestnite guľôčky na podnos.

3. Cherry paradajky prekrojíme na polovicu. Baku paradajky nakrájajte na plátky hrubé 7–9 mm.

4. Bazalku zbavíme stopiek a listy zmiešame so špenátom.

5. Na dresing vyšľaháme maslo s balzamikovým krémom. Asi 1/3 zmiešame s cherry paradajkami, ďalšiu 1/3 s listami. Listy naaranžujte na tanier vo forme venca, rozdeľte medzi ne paradajky Baku a cherry paradajky. Soľ a korenie podľa chuti.

6. Olej na vyprážanie zohrejte na 180°C. Mozzarellu opečieme do zlatista, osušíme na papierových utierkach a poukladáme na veniec. Šalát podávame s dresingom.

Poznámka pre hostiteľku

Namiesto obalovaného syra môžete do tohto šalátu pridať vyprážaný syr a zemiakové gnocchi.

Mimochodom

Tento šalát môžeme posypať najemno nastrúhaným parmezánom. Áno, nebude to vôbec caprese, ale bude to veľmi chutné!

Philadelphia šalát

Šalát určite ocenia všetci milovníci rolády Philadelphia». Koniec koncov, jeho zloženie je totožné s vaším obľúbeným jedlom, ale jeho príprava je rýchlejšia a jednoduchšia.

Filadelfský šalát
Filadelfský šalát

Na prípravu šalátu na 6 porcií potrebujete:

  • jemne nasolená červená ryba – 350 g
  • sushi ryža – 250 g
  • smotanový syr – 250 g
  • čerstvá uhorka – 150 g
  • ryžový ocot – 60 ml
  • sójová omáčka – 2 lyžice. l.
  • kôpor – 1 malá vetvička
  • list nori – 1 ks.
  • biele a čierne sezamové semienka na posypanie – každá po 1 lyžičke.
  • cukor – 1 lyžička.
  • soľ – 1/2 lyžičky.

1. Sushi ryžu dôkladne prepláchneme tečúcou vodou a preložíme na naberačku. Zalejte studenou pitnou vodou a priveďte do varu. Varte 15 minút.

2. Nalejte ryžový ocot do malej misky. Pridajte soľ a cukor, potom dôkladne premiešajte, kým sa úplne nerozpustia. Nalejte zmes na ryžu. Miešajte.

3. Do misky vložte smotanový syr. Nalejte sójovú omáčku a dôkladne premiešajte. Pomocou škrabky na zeleninu nakrájajte uhorku na dlhé pásiky.

4. Červenú rybu nakrájame na tenké plátky. Pripravte si formu s priemerom asi 20 cm Z plátu nori vyrežte kruh vhodného priemeru. Uložte kúsky.

5. Vložte nori do formy na jar. Navrch rozložíme polovicu teplej ryže. Pridáme polovicu smotanového syra so sójovou omáčkou a uhladíme. Usporiadajte väčšinu pásikov uhoriek.

6. Jemne nakrájajte zvyšky listov nori a zmiešajte so zvyšnou ryžou. Na uhorky položíme rybu (trochu si necháme na ozdobu). Uložíme ryžu s nori, uhladíme, zakryjeme smotanovým syrom.

7. Vrch šalátu ozdobíme zvyšnými plátkami ryby a uhorkou. Panvicu prikryte lepiacou fóliou a dajte na 1 hodinu do chladničky. Potom odstráňte a odstráňte stranu.

8. Ozdobte šalát Philadelphia» kôpor, posypeme bielym a čiernym sezamom. Podávajte.

Poznámka pre hostiteľku

Ak si chcete spraviť chuť Philadelphia» Ešte zaujímavejšie je pridať na tenké plátky nakrájané avokádo medzi vrchnú vrstvu ryže s nori a smotanovým syrom.

Mimochodom

Šalát Philadelphia» možno pripraviť s akýmkoľvek krémovým alebo dokonca mäkkým tvarohom. V druhom prípade sa obsah kalórií mierne zníži.

Šalát na 8. marca

Tento ľahký a zdravý šalát bude skutočnou ozdobou vášho sviatočného stola. Čo tam je dokonca môže nahradiť vázu s kvetmi.

Šalát na 8. marca
Šalát na 8. marca

Na prípravu šalátu pre 2Potrebné 4 porcie:

  • vajcia 5 ks.
  • varené kuracie filé 300 g
  • uhorka 1 kus
  • grécky jogurt 56 polievkových lyžíc.
  • cibuľa 1 kus
  • zeleň podľa chuti

1. Vajíčka uvaríme na tvrdo. Bielky a žĺtky nakrájajte oddelene. Uhorku a cibuľu nakrájame nadrobno. Uvarené kuracie filé nakrájame na malé kocky.

2. Zmiešajte všetky ingrediencie okrem žĺtkov a bielkov. Dochutíme soľou, korením, gréckym jogurtom a premiešame. Na rovnú misku položte dva poháre rôznych priemerov. Okolo nich položte pripravený šalát.

3. Šalát ozdobíme z jednej strany bielkom a z druhej žĺtkom. Usporiadajte zeleň. Miestami vrch zelene jemne posypte žĺtkom. Ihneď podávajte.

Poznámka pre hostiteľku

Varené filé je možné nahradiť údeným kuracím mäsom. Chuti šalátu to len prospeje.

Mimochodom

Pre pikantnú chuť môžete do šalátu pridať nasekané strúčiky cesnaku.

PP – „Mimóza“

Ukazuje sa, Mimosa» možno takto. Premeňte si klasický šalát s ohľadom na nutričné ​​základy. Potom vás pocit viny po dovolenke neprekryje.

PP -
PP – „Mimóza“

Na prípravu šalátu na 4 porcie potrebujete:

  • steaky z lososa – 2 ks.
  • zrelé avokádo – 2 ks.
  • vajcia C0 – 3 ks.
  • konzervovaná kukurica – 200 g
  • červená cibuľa – 150 g
  • citrónová šťava – 2 lyžice. l.
  • zelená cibuľa – 1 stonka
  • soľ

Na omáčku:

  • grécky jogurt – 250 g
  • nie veľmi pikantná horčica – 2 lyžičky.
  • soľ – podľa chuti
  • čerstvo mleté ​​​​čierne korenie – podľa chuti

1. Vajcia uvaríme na tvrdo. Steaky z lososa jemne osolíme, zabalíme do alobalu a pečieme 20 minút pri 200°C. Necháme vychladnúť a vyberieme dužinu. Rybu roztlačíme vidličkou na tanieri.

2. Konzervovanú kukuricu vložte do sitka a nechajte tekutinu odtiecť. Potom preneste na papierové obrúsky, aby sa zrná úplne vysušili.

3. Avokádo prekrojíme na polovice, odstránime jadierka, dužinu nakrájame na malé kocky, pridáme citrónovú šťavu. Miešajte. Červenú cibuľu nakrájame nadrobno a zelenú nakrájame na kolieska.

4. Na omáčku zmiešajte grécky jogurt, horčicu, soľ a čerstvo mleté ​​čierne korenie. Dôkladne premiešame.

5. Vajcia rozdelíme na žĺtky a bielky. Žĺtky rozdrvíme vidličkou. Bielky nasekajte veľmi jemne. Hlbokú šalátovú misku z číreho skla alebo servírovacie misky vymastíme jogurtovou omáčkou.

6. Navrstvíme rybu, červenú cibuľu, sneh z bielkov, kukuricu a avokádo. Potrieme omáčkou. Vrch posypeme žĺtkami a nakrájanou zelenou cibuľkou. Ihneď podávajte.

Poznámka pre hostiteľku

Niektorí obhajujú vylúčenie z PP-Mimosy» vajcia Môžu byť nahradené vareným karfiolom alebo cícerom.

Mimochodom

PP-Mimosa» možno pripraviť nie s kukuricou, ale so zeleným hráškom. Len nepoužívajte konzervy: použite mrazené. Povarte 5 minút, prepláchnite ľadovou vodou, aby si zachovala žiarivú farbu, a pridajte do šalátu.

Šalát „Náramok z granátového jablka“ s jazykom

Šalát Granátový náramok» s jazykom – reprezentatívnejšia a „bohatšia“ verzia jedla, ktoré mnohí milujú. Jazyk je drahý produkt, preto sa ideálne hodí na sviatočný stôl. Okrem toho sa časť môže použiť v šaláte a zvyšné mäso sa môže nakrájať na tenké plátky a podávať ako občerstvenie.

Šalát „Náramok z granátového jablka“ s jazykom
Šalát „Náramok z granátového jablka“ s jazykom

Pre…

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Clanky Cirkus Lánik