Nakladaná mrkva na zimu
gastronóm 2. júna 2016 K receptu
Pripravte nakladanú mrkvu na zimu podľa nášho receptu, pretože s najväčšou pravdepodobnosťou ste to ešte nikdy neurobili. Tak prečo nespestria rodinný jedálniček jeho obohatením o nové originálne občerstvenie?! Jeho príprava navyše nevyžaduje drahé suroviny ani dlhé hodiny státia pri sporáku. Vezmeme mrkvu, pridáme korenie, nalejeme marinádu – a je to! Majte však na pamäti, že je lepšie nechať takýto snack variť niekoľko týždňov alebo dokonca mesiacov. Ideálne je počkať do zimy (aspoň začiatkom decembra) a ochutnať nakladanú mrkvu – so záujmom a potešením!
zložitosť: priemer Kalórie: 251,15 kcal/porcia Porcie: 10 varenie: 1 hodina Použité: 3,10 g/10,42 g/35,92VečeraVečeraPrázdneVegetariánstvo: PrísneVegetariánstvoPárty, bufetINGREDIENCIE NA 10 PORCIÍstredne veľká mladá mrkva s vrcholmi – 2 kg cesnak – 2-3 strúčiky bobkový list – 3-4 ks čierne korenie – 5-6 ks horčičné semienka – 1 polievková lyžica. l klinčeky – 8–10 púčikov pitná voda – 1,5 luxusu (9 %) – 200 ml cukru – 200 g soli – 3 polievkové lyžice. l.rastlinný olej – 100 ml Tabuľka váh a mier RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Pripravte si ingrediencie. Mrkvu dôkladne umyte kefou pod tečúcou studenou vodou. Odrežte vrcholy a ponechajte malé zelené chvosty. Položte na papierové obrúsky.
Krok 2
Poháre vyberajte podľa veľkosti mrkvy. Dôkladne ich umyte a sterilizujte. Je vhodné to urobiť v mikrovlnnej rúre: nalejte trochu vody do pohárov a vložte do zariadenia na 2-3 minúty. Potom ho prevráťte na čistý uterák a nechajte úplne vyschnúť.
Krok 3
Rozdeľte mrkvu do pripravených sterilizovaných pohárov. Cesnak ošúpeme a nakrájame na plátky. Pridajte do pohárov mrkvy. Rozdeľte na ne aj bobkový list, zrnká korenia, horčicu a klinčeky.
Krok 4
Pripravte si marinádu na mrkvu. Nalejte pitnú vodu do malého hrnca. Priveďte do varu. Pridajte cukor a soľ. Miešajte a varte 1 minútu na silnom ohni.
Krok 5
Odstráňte panvicu z ohňa. Pridajte ocot a premiešajte. Okorenenú mrkvu v pohároch opatrne zalejeme vzniknutou marinádou. Nalejte rastlinný olej, rovnomerne rozložte.
Krok 6
Poháre s nakladanou mrkvou uzavrite. Necháme vychladnúť. Uchovávajte v chladničke. Nakladaná mrkva môže byť použitá ako nezávislé slané občerstvenie.
UŽITOČNÉ RADY
Nakladaná mrkva je vhodná ako príloha k vyprážanému mäsu alebo hydine. Bude to chutné! Okrem toho sa takáto mrkva môže stať prísadou do rôznych zimných šalátov.
MIMOchodom
Na morenie tohto receptu si vyberte mladú mrkvu strednej hrúbky a dĺžky. Veľmi tenký nebude fungovať: bude príliš mäkký. Je nepravdepodobné, že by hustá mrkva bola dobre namočená v marináde.