gastronóm 26. októbra 2016 K receptu
Slaný koláč je ideálnym doplnkom piatkového večera. Plus pohár červeného… Prečo nie, máte na to právo!
zložitosť: ľahko Kalórie: 283,89 kcal/porcia Porcie: 4 varenie: 45 min Použité: 6,81 g/17,26 g/24,72Hlavný chodINGREDIENCIE NA 4 PORCIEmaslo na vymastenie formy lístkové cesto bez droždia – 250 g stredný zväzok petržlenovej vňate – 1 ks 4-6 cherry paradajok alebo 1 stredná paradajka ruský syr – 50 ks olivového oleja – 1 ČL čerstvo mletého čierneho korenia soľ Tabuľka váh a mier RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Rúru predhrejeme na 180°C. Okrúhlu keramickú formu na pečenie (priemer 15-18 cm) vymastíme maslom.
Krok 2
Cesto položte na rovný povrch a rozmrazte. V tejto dobe pripravte náplň: umyte petržlen a paradajky, osušte. Listy petržlenu nasekajte nožom nadrobno a vložte do malej misky. Čerešňu nakrájajte na štvrtiny a ak je paradajka veľká, potom na kocky. Syr nastrúhame.
Krok 3
Vrstvu cesta trochu natiahnite rukami tak, aby bola obdĺžniková. Na cesto rovnomerne rozotrite syr, potom petržlenovú vňať a paradajky. Plnku pokvapkáme olivovým olejom, korením a mierne posolíme (soľ bude pridaná zo syra). Zvinúť do rolády: mala by byť dosť hustá. Cesto po okrajoch rolády dobre utlačíme, aby plnka nevypadla.
Krok 4
Koláč môžete upiecť dvoma spôsobmi. V prvom: upečiete celú roládu, prenesiete ju do formy a zviniete do tvaru „slimáka“. V druhom: rolka musí byť nakrájaná na 7-8 kusov (približne rovnakej hrúbky 3-4 cm). Je lepšie rezať širokým a ostrým nožom. Potom preneste kúsky rolky do panvice a položte ich reznou stranou nahor. Jeden kus v strede a zvyšok rozmiestnite okolo, ako okvetné lístky – vďaka tomu bude pohodlnejšie jesť.
Krok 5
Koláč pečieme 20 minút. Podávajte teplé s plátkom koláča na tanieri so zeleným šalátom potretým olivovým olejom.