gastronóm 24. marca 2013 K receptu Náročnosť: ľahko Porcie: 4 varenie: 15 minŠalátVegetariánstvo: PrísneVegetariánstvoRýchloINGREDIENCIE NA 4 PORCIE4 veľké paradajky 3 stredné uhorky 2 malé sladké cibule malý zväzok zelenej cibuľky malý zväzok petržlenu malý zväzok kôpru 1/2 ČL. mletá červená paprika 2 lyžice. l. jablčný ocotNa orechovú omáčku:hrsť lúpaných vlašských orechov 1 malá pálivá čili paprička 2 strúčiky cesnaku 1 polievková lyžica. l. červený vínny ocot 3 vetvičky koriandra 1/2 ČL. chmeľ-suneli prášok 1/4 lyžičky. mletý koriander 3-4 ks. nite šafran soľ Tabuľka váh a mier RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Na omáčku vložte orechy, korenie, cesnak, soľ, šafran do mixéra alebo mažiara a rozdrvte do hladka. Nasekajte koriandr nožom a pridajte spolu s chmeľom-suneli a koriandrom do výslednej orechovej hmoty.
Krok 2
Dôkladne prevaríme 1/2 šálky vody a zmiešame s octom. Potom orechovú zmes za stáleho miešania rozrieďte horúcou tekutinou. Na šalát nakrájajte uhorky na prúžky, paradajky na plátky a cibuľu na kolieska. Zeleninu nasekajte najemno na misku, posypte cibuľou, paprikou a bylinkami, pokvapkajte octom. Pred podávaním prelejeme orieškovou omáčkou.Gastronomický tip: Táto oriešková omáčka sa hodí nielen k šalátu, ale aj k varenému mäsu, hydine, strukovinám či dusenej zelenine. Skúste si kúpiť veľmi čerstvé orechy – väčšinou tie v škrupine vydržia dlhšie.