Quiche: čo to je, ako ho variť, najlepšie recepty
Tatiana Sotniková 1. marca 2024
Viete, čo je to „quiche“? S najväčšou pravdepodobnosťou áno, pretože v súčasnosti sa takéto koláče často predávajú v pekárňach a kaviarňach. Ak ešte nepoznáte quiche, sme pripravení napraviť toto nepríjemné nedorozumenie práve teraz. Krása tohto koláča spočíva v jeho špeciálnej všestrannosti: môže sa podávať nielen s čajom, ale aj ako raňajky, obed a dokonca aj večera. Všetko závisí od zložiek náplne, ktorých je veľa možností!
Obsah článku:
- Ako sa objavil quiche: historický exkurz
- Aký je rozdiel medzi quiche a inými otvorenými koláčmi?
- Quiche a jeho odrody
- Recepty na quiche:
- Klasický quiche Laurent
- Quiche s tekvicou, kuracím mäsom a dvierkami modrej
- Quiche so šunkou a cuketou
- Quiche s brokolicou
- Quiche s kuracím mäsom
Ako sa objavil quiche: historický exkurz
Základom quiche je lístkové cesto, krehké alebo kysnuté cesto, ktoré je rozložené vo forme a tvorí „košík“ so stranami.
Ak sa pozriete na jednu z najpopulárnejších internetových encyklopédií, dočítate sa, že quiche je francúzsky koláč s otvorenou tvárou, ktorý pochádza z koláča quiche lorraine alebo „koláča Lorraine“. A už v tejto definícii bude človek znalý európskej histórie tušiť trik, pretože Lotrinsko bolo kedysi súčasťou Nemecka. Mimochodom, ako sa ukázalo, samotný názov je upravený nemecký Kuchen („koláč“).
Pokiaľ ide o Lotrinsko, hraničný región medzi Francúzskom a Nemeckom, v priebehu rokov svojej histórie prechádzal z jednej krajiny do druhej a späť. V súlade s tým bol tento región osídlený (a dodnes je obývaný) Francúzmi a Nemcami. Tí druhí, horliví, veľmi hospodárni majitelia, nedali dopustiť na bezmyšlienkové vyhadzovanie zvyškov obeda či večere. Tak bol vynájdený recept na koláč, ktorý umožnil použiť kúsky šunky, mäsa, hydiny a zeleniny. Základ tvorilo jednoduché cesto (alebo aj kúsky chleba), navrch sa poukladala plnka a naplnila sa vaječnou a mliečnou zmesou. To znamená, že včerajší obed a večera sa zmenili na novú večeru! Súhlasíte, brilantné?
No a kým Lotrinsko prechádzalo z ruky do ruky (po 2. svetovej vojne bol tento región stále pridelený Francúzsku), recept na quiche sa usadil v kuchyniach oboch krajín. Začali sa objavovať najrôznejšie variácie tohto koláča, vrátane sladkých. V 19. storočí quiche „dosiahol“ Paríž a za pár rokov dobyl kulinárske hlavné mesto. Tento koláč sa stal nielen populárnym, ale aj veľmi módnym a najlepší francúzski kuchári vymýšľali stále nové a nové recepty.
V 20. storočí sa o quiche dozvedeli ľudia v zámorí, teda v Amerike. Samozrejme, tam získal neuveriteľnú popularitu vďaka svojej demokracii a všestrannosti. Mimochodom, Američania radšej jedia quiche na raňajky (veď podstatou plnky je omeleta) studený. Francúzi väčšinou jedia tieto koláče teplé alebo teplé na obed alebo večeru. V miestnych kaviarňach a pekárňach sa koláč pečie vo veľkých obdĺžnikových formách a následne sa krája na porcie.
Ak chcete vyskúšať pravý, autentický quiche Laurent, zájdite do Nancy, kde koláč pripravujú podľa starého receptu a zdobia ho lotrinský kríž s dvoma brvnami.
Aký je rozdiel medzi quiche a inými otvorenými koláčmi?
Ale pozrime sa na quiche, ako sa hovorí, pod mikroskopom a pochopíme, prečo sa tento koláč odlišuje od ostatných. Základom je krehké (alebo kvasnicové, či lístkové cesto) cesto, ktoré sa rozvaľká a vloží do formy, čím sa vytvorí „košík“ s vysokými stranami. Plnka sa rozloží na vrch a naleje sa zmesou vaječného mlieka. Potom ide quiche do rúry, kde sa pečie asi 40 minút.
Aký je rozdiel medzi napríklad quiche a tortou? Základ cesta pre druhú sa najčastejšie najskôr pečie a potom sa naplní hotovou plnkou. O plnke nemôže byť ani reči, aj keď napríklad v sladkej verzii sa vychladený tart môže zaliať smotanou. Bežné otvorené koláče sa pečú spolu s náplňou.
Niekedy sa quiche považuje za špeciálny prípad koláča: rovnaké tenké cesto plus plnka plus plnka. Aj tento názor má právo na existenciu, ale klasický pohľad na kulinársku terminológiu sme už načrtli vyššie.
Quiche a jeho odrody
Do sladkého quiche sa pridáva ovocie, bobuľové ovocie, džemy, ale aj tvaroh, orechy atď.
Aké druhy quiche existujú? Nesladené (snack) a sladké (dezert). A v rámci týchto veľkých skupín existuje veľa možností. Čo sa týka cesta, ako už bolo spomenuté, môže to byť krehké pečivo, lístkové cesto a dokonca aj droždie. S plnkami sa môžete nielen pohrať, ale aj poriadne zabaviť.
Na slané quiche sa používa slanina, šunka, bravčové mäso, kuracie mäso, ryby, huby, zelenina (cuketa, mrkva, brokolica, karfiol atď.), mleté mäso, syry v rôznych kombináciách. Pokiaľ ide o sladké koláče, náplň zahŕňa akékoľvek ovocie a bobule, tvaroh, orechy, mandle a dokonca aj džemy. V prípade dezertných quiche sú možné určité voľnosti, pokiaľ ide o náplň: môže to byť jednoducho vaječné mlieko alebo lahodná smotana.
Mimochodom, otázka, či sa má do slaných koláčov vždy pridávať syr, je kontroverzná, na ktorú ani medzi francúzskymi kuchármi neexistuje jednotná odpoveď. V Lotrinsku sa táto prísada považuje za zbytočnú, v Paríži sa pridáva strúhaný Gruyère. V iných krajinách sa plnka posype syrom, aby sa vytvorila krásna kôrka.
Ako a kedy podávať quiche? Nesladené možnosti sú také sýte, že sú celkom vhodné na obed alebo večeru. Sladký quiche je dokonalým doplnkom k čaju, káve alebo horúcej čokoláde.
Recepty na quiche
„Budem schopný urobiť quiche vlastnými rukami?“ – opýta sa kuchár začiatočník. S najväčšou pravdepodobnosťou áno, pretože je takmer nemožné pokaziť tento koláč. Pravdepodobne práve vďaka svojej jednoduchosti quiche dobyli svet. Ak teda máte po ruke dobrý recept (ten vám zabezpečíme), pokojne sa môžete pustiť do prípravy quiche a o vynikajúcom výsledku nepochybujete.
Klasický quiche Laurent
Hovorí sa, že pôvodne náplň quiche lorena pozostávala len zo surovej údenej šunky. Bola to ona, ktorá bola vyložená na krehké cesto a naplnená zmesou vajec a smotany. Potom však spoločnosť začala spolu so slaninou posielať aj pór, korenisté bylinky a dokonca aj šampiňóny. Naša možnosť je kompromisom, ale určite má právo požadovať pravosť.
Klasický quiche Laurent
Na prípravu quiche na 8–10 porcií potrebujete:
Na plnenie:
- polotvrdý syr – 100 g
- smotana 20% tuku – 250 ml
- veľké vajcia – 3 ks.
- mletý muškátový oriešok – na špičke noža
- soľ, čerstvo mleté čierne korenie – podľa chuti
Na náplň:
- slanina alebo surová údená šunka – 200 g
- pór (biela časť) – 200 g
- maslo – 20 g
Na test:
- múka – 250 g
- kyslá smotana 20% tuku – 2 polievkové lyžice. l.
- maslo – 100 g
- vajcia – 1 ks.
- soľ – na špičke noža
1. Pripravíme cesto. Preosejte múku a soľ do širokej misy. Pridáme na kocky nakrájané studené maslo. Potierajte rukami, aby ste vytvorili omrvinky. Rozšľaháme vajíčko, pridáme kyslú smotanu. Vymiesime cesto. Sformujte do gule, zabaľte do fólie a dajte na 30 minút do chladničky.
2. Cesto vyberieme a rozvaľkáme na veľký tenký koláč. Vložte ho do formy, aby ste vytvorili boky. Prikryjeme papierom na pečenie a pridáme fazuľu alebo iné strukoviny. Pečieme 15 minút pri 200 st °C. Odstráňte fazuľový papier. Základ na quiche necháme mierne vychladnúť.
3. Na plnku nakrájame slaninu (šunku) na plátky a pór na kolieska. Slaninu (šunku) opražíme na masle do zlatista. Potom pridajte pór. Za stáleho miešania všetko spolu opekáme 3 minúty. Necháme vychladnúť a plnku nalejeme na upečený základ quiche.
4. Na naplnenie vajíčok vyšľaháme smotanu. Osolíme, okoreníme a ochutíme muškátovým orieškom. Nalejte náplň na základňu. Syr nastrúhajte na strednom strúhadle. Posypte navrch. Pečieme 40-45 minút pri 190 st °C.
Mimochodom
Suché strukoviny, ktoré v našom prípade plnia úlohu záťaže, ktorá zabraňuje napučiavaniu cesta pri pečení, sa potom môžu použiť na určený účel. Nechajte ich vychladnúť, nalejte do vrecka a nechajte do určitého bodu.
Poznámka pre hostiteľku
Do náplne quiche môžete pridať akékoľvek údené mäso, vrátane klobás: chuť bude len bohatšia a zaujímavejšia. Namiesto póru môžete použiť šalotku, ktorá má jemnú chuť.
Quiche s tekvicou, kuracím mäsom a dvierkami modrej
Quiche s tekvicou, kuracím mäsom a modrým syrom je skutočným darčekom pre labužníkov, ktorí milujú odvážne kombinácie ingrediencií a nikdy neodmietajú skúšať nové veci. Tento koláč je obzvlášť dobré pripraviť na jeseň av zime, keď telo a duša vyžadujú výdatné teplé jedlá. Preto, ak práve teraz premýšľate, ako rozmaznávať svojich blízkych, všimnite si náš recept.
Quiche s tekvicou, kuracím mäsom a dvierkami modrej
Na prípravu quiche na 8–10 porcií potrebujete:
- tekvicová dužina – 500 g
- kuracie filety – 200 g
- dor modrý syr – 100 g
- maslo – 160 g
- vajcia – 4 ks.
- smotana 20% tuku – 200 ml
- múka – 200 g
- cesnak – 1 strúčik
- olivový olej – 1 polievková lyžica. l.
- sušený tymián – 1/2 lyžičky.
- soľ, čerstvo mletá červená paprika podľa chuti
1. Pripravíme cesto. Na to zmiešame v miske múku, mäkké maslo, 1 vajce a štipku soli. Vymiesime cesto. Vyformujte guľu, zabaľte do potravinovej fólie a vložte do chladničky asi na 30 minút.
2. Rúru predhrejeme na 190°C. Cesto rozvaľkáme a vložíme do formy tak, aby okraje cesta boli zarovnané s okrajom formy, popicháme vidličkou. Umiestnite list papiera na pečenie a pridajte záťaž: fazuľu, ryžu atď. Je to potrebné, aby bolo dno budúceho „koša“ cesta rovné. Cesto pečieme 10 minút. Odstráňte vážený papier.
3. Dužinu tekvice nakrájame na malé kúsky, kuracie filety — veľké kocky. Nakrájajte cesnak a rozdrvte syr vidličkou.
4. Na panvici rozohrejeme olivový olej a opražíme cesnak. Pridajte tekvicu a kuracie mäso a varte 5-7 minút. Dochutíme soľou a korením. Premiešame a varíme ešte 2-3 minúty. Odstráňte z tepla. Necháme mierne vychladnúť. Poukladáme na cesto vo forme.
5. Smotanu vyšľaháme so zvyšnými vajíčkami (3 kusy). Osolíme, okoreníme, ochutíme tymianom. Vzniknutú zmes zalejeme plnkou. Pečte 40–45 minút, kým nie sú úplne upečené. Quiche podávajte teplý.
Mimochodom
Do náplne môžete pridať údené kuracie filety (nemusíte ho vyprážať): chuť koláča bude ešte bohatšia a zaujímavejšia.
Poznámka pre hostiteľku
Aby bolo cesto na quiche obzvlášť drobivé, použite studené maslo. Nastrúhajte alebo nakrájajte na kocky a rukami rozotrite na strúhanku. Potom pridajte vajíčko. Ak je cesto príliš suché, pridajte trochu ľadovej vody.
Quiche so šunkou a cuketou
Tu je ďalšia veľmi pekná verzia quiche, ktorá zaujme svojou jednoduchosťou a rýchlosťou prípravy. Faktom je, že pri príprave sa používa hotové lístkové cesto. Ak kupujete mrazené, neponáhľajte sa: nechajte to pomaly rozmraziť v chladničke, nie pri izbovej teplote. V tomto prípade bude cesto vločkovité, veľmi jemné a chrumkavé.
Quiche so šunkou a cuketou
Na prípravu quiche na 8–10 porcií potrebujete:
- hotové lístkové cesto bez droždia – 200 g
- malá cuketa – 1 ks.
- smotana 20% tuku – 200 ml
- kozí syr – 150 g
- vaječné žĺtky – 3 ks.
- varená šunka – 150 g
- cibuľa…