gastronóm 31. marca 2013 K receptu
Všetky druhy sushi, rožky a iné japonské pochúťky – zdá sa, že tieto sú teraz v našich veľkých mestách jednoduchšie ako koláče. Jediným problémom je, že čerstvými rybami sa v Rusku môže pochváliť len málokto. Ale nevzdáme sa, uzavrieme geografickú mapu, ktorá nás núti strpieť „čerstvo rozmrazené“ morské pochúťky a pripravíme zeleninové rolky!
zložitosť: ťažké Porcie: 6 varenie: 1 hodina 30 minútjaponská kuchyňaHlavný chodVegetariánstvo: OvoVegetariánstvoINGREDIENCIE NA 6 PORCIÍ2 šálky sushi ryže (napríklad Japonica) 4 veľké pláty morských rias noriNa ozdobu:nakladaný zázvorwasabisoyová omáčkaNa dresing ryže:8 polievkových lyžíc. l. ryža alebo iný stolový ocot 4 polievkové lyžice. l. cukor 1 polievková lyžica. l. soľNa náplň:1 stredná uhorka 1 stredná mrkva 1 zrelé avokádo 250 g špenátových listov 2 vajcia 4 zelené cibuľky citrónový tuk na pečenie olej na vyprážanie Tabuľka váh a mier RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Opláchnite ryžu v 5-6 vodách, kým nebude voda číra. Zalejte studenou vodou v pomere 1:1 plus ďalších 10% vody, priveďte do varu, znížte teplotu na minimum, prikryte pokrievkou a varte 13-14 minút bez otvárania. Panvicu prikryte prikrývkou na 30-40 minút. Dresing pripravíme tak, že všetky suroviny spolu zohrejeme, kým sa cukor a soľ nerozpustia. Zálievka by mala byť teplá, vložte ryžu do veľkej, nenalakovanej drevenej misy (na sushi nepoužívajte kôrku, ktorá sa vytvorí na dne panvice). Umiestnite teplú ryžu do stredu, vylejte všetku zálievku, ryžu rozotrite špachtľou, potom ju nazbierajte späť do stredu spolu s dresingom – a tak 4-krát. Nechajte pôsobiť 10–15 minút. – keď robíte „koloboky“, teplota ryže by mala byť 32–34°C, nie nižšia. Pozor: ak nemáte drevené náčinie, znížte množstvo dresingu o 1/3 Na plnku uhorku pozdĺžne rozrežte, ostrou lyžicou odstráňte jadierka a nakrájajte na tenké dlhé plátky. Mrkvu povarte vo vriacej vode 5 minút, ochlaďte, ošúpte a nakrájajte na rovnaké plátky ako uhorku. Špenátové listy a zelenú cibuľku vložte na 1 minútu do vriacej vody, sceďte do cedníka a ochlaďte. Vajcia rozšľaháme vidličkou s 1 polievkovou lyžicou. l. vody, nalejte do panvice s predhriatym olejom a smažte, kým nestuhnú, 2–3 minúty. Hotovú omeletu ochlaďte, stočte do trubice a nakrájajte na tenké prúžky. Avokádo prekrojíme na polovicu, zbavíme kôstky, ošúpeme, nakrájame na tenké plátky a pokvapkáme citrónovou šťavou. Na podložku z makis rolky položíme plát nori hladkou stranou nadol, hrubou stranou nahor (aby sa ryža lepšie prilepila). Na plech položte teplú ryžu a zarovnajte ju tak, aby pozdĺž dlhého okraja zostalo 1 cm voľného miesta, vrstva ryže bola približne 0,5 cm (3-4 zrnká ryže). Striedavo položte mrkvu, uhorku, avokádo, špenát, cibuľu a prúžky omeletu pokryté ryžou.
Krok 2
Voľný okraj listu nori potrieme vodou a pomocou podložky rolku zvinieme, pričom ju pri každom otočení pritlačíme.
Krok 3
Ostrý nôž namočíme do horúcej vody a rolku nakrájame na 2 cm široké kolieska. Podávame so sójovou omáčkou, zázvorom a wasabi.