gastronóm 10. júla 2017 K receptu
Ryžovú polievku s restovanou zeleninou je najlepšie pripraviť v auguste alebo začiatkom septembra s použitím najzrelšej papriky a sladkých paradajok. Zelenina sa môže piecť v rúre ako v recepte, ale ešte lepšie bude, ak ju dáte na gril, kým grilujete kebab.
zložitosť: priemer Porcie: 6 varenie: 1 hodina 20 minútPrvý chod: polievkaVegetariánstvo: LaktoVegetariánstvoDetské menuINGREDIENCIE NA 6 PORCIÍ1 hlava cesnaku 1,5 kg zrelých paradajok 4 veľké sladké papriky olivový olej 1 malý zväzok petržlenovej vňate 1 veľká cibuľa 120 g krátkozrnnej ryže 8 g sušené oregano soľ, čerstvo mleté čierne korenie 250 g syr feta Tabuľka váh a mier RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Hlavu cesnaku bez olúpania prekrojíme priečne na polovicu. Cesnak, ako aj celé paradajky a papriky zo všetkých strán namažte olejom a uložte na plech. Rúru vložíme do predhriatej rúry na 200 stupňov so zapnutým grilom. Pečieme za občasného obracania, kým nesčernie.
Krok 2
Zeleninu vložte do misy, prikryte pokrievkou alebo prikryte potravinovou fóliou a nechajte 10-15 minút. Z petržlenovej vňate odrežte stonky a previažte ich niťou. Listy nasekáme nadrobno.
Krok 3
Zeleninu ošúpeme. Vložte paradajky a cesnak do mixéra, rozmixujte na pyré a po troškách pridajte asi 3 polievkové lyžice olivového oleja. Papriky nakrájame na malé kúsky. Cibuľu ošúpeme a nasekáme najemno, opražíme na panvici s hrubým dnom na oleji na miernom ohni do zlatista, 10 minút.
Krok 4
Do cibule nasypeme ryžu, premiešame, zalejeme 500 ml studenej vody. Pridáme petržlenovú vňať, oregano a trochu soli. Priveďte do varu, varte 10 minút.
Krok 5
Pridáme papriku a paradajkový pretlak, prikryté varíme na miernom ohni 30 minút. Odstráňte stonky petržlenu a polievku dochuťte čerstvo mletým čiernym korením.
Krok 6
Rozdrvte syr. Polievku nalejeme do nahriatych misiek, posypeme petržlenovou vňaťou a rozdrobeným syrom feta. Ihneď podávajte.