Elena Volková 6. júla 2017 K receptu Náročnosť: priemer Kalórie: 979,15 kcal/porcia Porcie: 2 Použité: 30,03 g/85,42 g/25,36VečeraŠalátDomáce mliečne výrobkyPárty, bufetPiknikINGREDIENCIE NA 2 PORCIErukola 1 zväzok čínska kapusta 5-6 listov miešaný listový šalát 1-2 zväzky 2-3 mladé mrkvy suluguni (alebo iný nakladaný syr) 200 g sezamových semienok 3 lyžice cherry alebo malých paradajok 5-6 kusov bazalky na ozdobuna tankovanie:šťava 1 limetka olivový olej 100 ml dijonská horčica 1 ČL medu 1 ČL Tabuľka mier a váh RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Samozrejme, leto je bohaté na veľa zeleniny, čerstvú mladú zeleninu a takéto šaláty sú ako stvorené na horúce dni. Tento šalát je nielen zásobárňou vitamínov, ale má aj úžasnú osviežujúcu chuť. Horká rukola v kombinácii so sladkou čínskou kapustou a inou zeleninou vo voňavom dresingu nenechá nikoho ľahostajným. Konzumuje sa vo veľkých množstvách, ale jeho obsah kalórií je nízky. Okrem iného sa šalát ukáže veľmi elegantne. Vrcholom šalátu je dresing. Je to ona, ktorá pridáva pikantnosť. Môžete si vziať akúkoľvek zeleninu a meniť ju podľa svojho vkusu. V tomto šaláte som zmiešal všetku zeleninu v rovnakých množstvách, každá približne 100 gramov. Toto množstvo je na 2 porcie. Zeleninu dobre opláchnite. Najlepšie je v umývadle, pričom vodu niekoľkokrát vymieňate. Nechajte vodu odtiecť a vysušte v uteráku alebo v špeciálnej sušičke. Zelení v takýchto šalátoch musia byť suché.
Krok 2
Vložte rukolu do veľkej misy. Čínsku kapustu, tvrdú časť nakrájame nadrobno, takmer na pásiky. Listy šalátu natrhajte rukami.
Krok 3
Ak je mrkva z vašej záhrady, nemusíte ju šúpať, ale jednoducho ju dobre opláchnite a vysušte. Je lepšie vyčistiť to z obchodu. Mrkvu nakrájame na hoblinky škrabkou na zeleninu. Pridajte malé množstvo mrkvy, približne 1/3, k zelenine a všetko premiešajte rukami.
Krok 4
Suluguni možno nahradiť syrom Adyghe alebo chanakhom.
Krok 5
Syr nakrájajte na kúsky o niečo viac ako 1 cm a opečte na rastlinnom oleji z oboch strán. Keď je jedna strana opečená, otočte syr a posypte sezamovými semienkami, potom znova otočte, aby sa semená mohli opekať.
Krok 6
Do pohára s uzáverom nalejte limetkovú šťavu, rastlinný olej, horčicu a med a pretrepávajte 2-3 minúty.
Krok 7
Výsledkom je emulzia. Dressing nalejeme do misy so šalátom a zľahka premiešame. Snažte sa nerozdrviť zeleň.
Krok 8
Šalát položte na hromadu do stredu veľkej misky a navrch hobliny mrkvy. Ak chcete, môžete tiež vyliať sezamový olej, ktorý zostane po vyprážaní syra. Okolo šalátu krásne poukladáme syr a rozpolené paradajky. Ak sú paradajky veľmi veľké, môžete ich nakrájať na štvrtiny. Vrch ozdobte krásnymi listami šalátu a bazalkou. Šalát nepotrebuje soľ, takže je lepšie ho nepokaziť touto prísadou. Úžasný chutný zelený šalát „Fresh“ je pripravený!