gastronóm 19. marca 2013 K receptu Náročnosť: ľahko Porcie: 4 varenie: 1 hodina 30 minútObčerstvenieVegetariánstvo: PrísneVegetariánstvoINGREDIENCIE NA 4 PORCIE1 šálka pohánky 1 zrelé avokádo 1 stredná uhorka 1 malá zelená paprika 2 malé mrkvy 10 veľkých vykôstkovaných olív vetvička mäty a koriandra 2-3 zelené cibuľky polovica citróna 2 polievkové lyžice. l. extra panenský olivový olej soľ 4 vetvičky kôpru na ozdobuNa omáčku:100 g bielej fazule 2 polievkové lyžice. l. extra panenský olivový olej šťava z polovice citróna soľ, čerstvo mleté čierne korenie Tabuľka váh a mier RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Pohánku zalejte 1,5 šálky vriacej vody, varte do mäkka 15–20 minút, potom dôkladne opláchnite studenou prevarenou vodou, ochlaďte, 1 hodinu ošúpte a vyberte kôstku.
Krok 2
Na omáčku zakryte fazuľu veľkým množstvom vody a nechajte 1 hodinu, potom opláchnite fazuľu pod tečúcou vodou, vložte do panvice s čerstvou studenou vodou a varte 2 hodiny. Na samom konci varenia pridajte soľ. Hotovú fazuľu vložte do cedníka a nechajte vývar odtiecť. Fazuľu vložte do mixéra, pridajte olej, citrónovú šťavu, štipku soli a korenia a rozmixujte do hladka.
Krok 3
Uhorku ošúpeme, prekrojíme na polovicu a lyžičkou vyberieme semienka. Odstráňte jadro a stopku zo sladkej papriky. Posypte avokádo citrónovou šťavou. Všetku zeleninu nakrájajte na veľmi malé kocky (0,3–0,5 cm) a vložte do misy. Nakrájajte zeleninu, cibuľu a olivy. Zeleninu, pohánku, bylinky, cibuľu, olivy, olivový olej a citrónovú šťavu zmiešame, osolíme a jemne premiešame. Zmes vložte do chladničky.
Krok 4
Zeleninovú zmes rozdeľte na 4 časti a opatrne položte tatarák na taniere, pomocou kovových kuchárskych krúžkov z neho vytvarujte „puky“. Podávame s omáčkou, ozdobené vetvičkou kôpru.
POZNÁMKA PRE HOSTESKU
Ideálne pre vegetariánov alebo tých, ktorí majú radi myšlienku varenia tataráku, no majú trochu strach zo surových živočíšnych produktov – veď toto jedlo sa väčšinou pripravuje z hovädzieho mäsa, tuniaka či lososa.
MIMOchodom
Ak nemáte kovové krúžky, ktoré často používajú profesionálni kuchári, môžete rovnako jednoducho použiť prázdnu plechovku, otvorenú z oboch strán. A ak fazuľovú omáčku po otočení v mixéri pretriete cez sitko, stane sa oveľa jemnejšou.