7 jednoduchých a krásnych dezertov ako darček pre milé dámy
Ľudmila Salniková 8. marca 2024
Najmä pre mužov všetkých vekových kategórií, ktorí sú pripravení experimentovať v kuchyni kvôli svojim milovaným ženám, sme zhromaždili 7 receptov na jednoduché, ale veľmi efektné dezerty. Každý ich ľahko zvládne.
O čom budeme hovoriť v článku:
- Ako urobiť lenivé koláče
- Ako urobiť niečo jednoduché z niečoho zložitého
- Najrýchlejší dezert
- Sladké dekorácie
- Jednoduché tiramisu
- Banán rozdelený s jogurtom a džemom
- Čokoládový koláč v mikrovlnnej rúre
- Dezert „Eton Mess“
- Super rýchly koláč s kondenzovaným mliekom a bobuľami
- Nepečený čokoládový koláč
- Mrazené bobule rozpadať
8. marca má každá žena právo byť kráľovnou. A čestná povinnosť mužov — dať jej dary a splniť jej rozmary. Povinná kytica ruží alebo pohľadnica podpísaná v škole, — to je samozrejme dobre. Je však nepravdepodobné, že by sa na to dlho spomínalo. Ale dezert, ktorý pripravili verní rytieri a pážatá, — darček je oveľa originálnejší a vyrobený zo srdca. Nemusíte si brať viacvrstvovú tortu, ktorej príprava vám zaberie celý deň. O nič menej vás poteší dezert z čerstvého ovocia a bobúľ v oblaku šľahačky alebo jednoduchý horúci bobuľový koláč s kopčekom zmrzliny.
Ako urobiť lenivé koláče
Lenivé koláčiky (Foto: Shutterstock)
Nemáte vôbec čas alebo sa stále bojíte ísť do rúry? — hotové koláčiky kúpite v supermarkete, namočíte si ich napríklad do sladkej kávy, natriete tvarohovým krémom, na vrch ležérne nastrúhate čokoládové lupienky a voilá — všetko je pripravené! Nepečené koláče — skutočný záchranca pre tých, ktorí s varením len začínajú. Každý v detstve vyrábal „čokoládovú klobásu“. — Vtedy sa chrumkavé sušienky nalámané na kúsky zmiešajú s rozpustenou čokoládou. Kôra pre domáci koláč nie je o nič komplikovanejšia: rovnaké sušienky sa používajú ako základ, s čokoládou, kondenzovaným mliekom alebo zmäkčeným maslom ako spojovacím článkom. To všetko je potrebné zhutniť do formy a poslať do chladničky. — zmraziť. Ak si vezmete nafúknuté „uši“, koláče budú tiež nafúknuté, ako v dobrom domácom „Napoleonovi“. A teraz máte pevný základ pre akékoľvek sladké fantázie. Stačí na takýto domáci koláč rozložiť bobule a naliať ich kyslou smotanou zmiešanou so želatínou alebo jednoducho vyšľahanou s cukrom, — a dezert ako z módnej cukrárne na váš sviatočný stôl.
Ako urobiť niečo jednoduché z niečoho zložitého
Ďalší trik, ktorý sme použili v tejto kolekcii, je — z klasických receptov môžete opatrne odstrániť najzložitejšie prvky: vo väčšine prípadov jedlá nestratia svoju chuť, ale budú vyžadovať oveľa menej úsilia. Ak si vaša duša vyžaduje výkon a rozhodnete sa pripraviť si krém sami, no bojíte sa zapojiť do zložitých technológií, skúste napríklad v tiramisu, kde záludný puding na žĺtkach nahradíte vyšľahanými bielkami. — dezert bude veľmi jemný a menej tučný a dámy často počítajú kalórie.
Najrýchlejší dezert
Drobnosti (Foto: Shutterstock)
Nakoniec je tu celá trieda dezertov, ktoré sa zdajú byť vymyslené špeciálne pre spontánne darčeky. To sú drobnosti — zákusky v priehľadných pohároch, ktoré pozostávajú zo všetkého hotového, kúpeného — náhodne nalámané piškóty, minipusinky, kúsky marshmallow alebo marshmallow — a sú hotové za pár minút. Tu môže byť spojovacím článkom maslo, tvaroh alebo puding (vyberte si ten, ktorý zodpovedá vašej kvalifikácii, alebo si vezmite hotovú impregnáciu alkoholu alebo kávy, aby ste všetko spojili); Vybrali sme jednu z najjednoduchších z rodiny drobností — tradičný dezert „Eton Mess“.
Sladké dekorácie
Nakoniec, chyby a nerovnosti prvej skúsenosti sa dajú ľahko zamaskovať úspešným dekorom. Vhod prídu cukrové perličky, dražé, srdiečka a iné cukrovinkové polevy (predávajú sa v špecializovaných cukrárňach a na trhoviskách). Ale ak sa k tomu nedostanete, tu je najjednoduchší spôsob, ako ozdobiť tortu: vymyslite si gratulačný nápis alebo „obrázok“ — srdiečko alebo kvet, z hrubého papiera vystrihneme šablónu, nanesieme na vyrovnaný povrch zákusku a na vrch cez jemné sitko posypeme kakaom alebo práškovým cukrom. Šablónu odstránite, ale nápis zostane.
Recepty
Jednoduché tiramisu
Ak pripravíte tiramisu podľa všetkých pravidiel, najprv si budete musieť pripraviť krémový sabayon, teda žĺtky premeniť vo vodnom kúpeli na hladkú penu, ochladiť na ľade a potom spojiť s mascarpone, pričom sa snažte stratiť vzdušnosť… Začiatočníci v cukrárstve v tejto fáze väčšinou vynechávajú ruky a hľadajú jednoduchší dezert. Ale tu je to úplne iná vec: žiadny kúpeľ, žiadny ľad! Je pravda, že budete musieť bielky poriadne vyšľahať, ale ak máte mixér, je to také jednoduché ako lúskanie hrušiek.
Jednoduché tiramisu (Foto: Shutterstock)
Na prípravu dezertu pre 2 porcie potrebujete:
- pitná voda – 150 ml
- mletá káva – 2 lyžice. l.
- amaretto likér – 2 polievkové lyžice. l.
- vajcia – 2 ks.
- práškový cukor – 100 g
- mascarpone – 200 g
- sušienky – 100 g
- kakaový prášok – 2 lyžice. l.
1. Pripravte si kávu, ktorú použijete na namáčanie sušienok. Nalejte kávu do turka a zalejte vodou. Priveďte takmer do varu na miernom ohni, odstráňte z tepla.
2. Kávu nechajte 5 minút, potom preceďte cez 3 vrstvy gázy. Pridajte 1 polievkovú lyžičku. l. likér a premiešame.
3. Pripravíme si krém. Oddeľte žĺtky od bielkov, šľahajte mixérom s práškovým cukrom a zvyšným likérom, kým nezískate svetlú, nadýchanú hmotu. Postupne bez zastavenia šľahania po častiach pridávame všetko mascarpone.
4. V samostatnej nádobe šľahajte bielka, kým nevytvoria silné vrcholy. Spojte s predtým pripravenou zmesou mascarpone. Rýchlo vyšľaháme mixérom. Krém na jednoduché tiramisu je hotový.
5. Pripravte si široké poháre alebo misky, v ktorých budete podávať dezert, kávu nalejte do širokej misky. Ponorte sušienky do kávy, rýchlo ich vyberte, aby mali čas nasiaknuť, ale nerozmočili sa, a potom vložte sušienky do pohára v jednej vrstve.
6. Striedavo vrstvy sušienok a krému naplňte poháre.
7. Vrchnú vrstvu tiramisu posypeme cez jemné sitko kakaovým práškom.
8. Poháre prikryjeme potravinovou fóliou a dezert vložíme aspoň na 2 hodiny do chladničky, aby nasiakol a vrstvy sa spojili.
9. Podávajte s čajom, kávou alebo pohárom vína.
Mimochodom
Nenechajte sa odradiť vetou „vyšľahajte bielka, kým sa nevytvoria tuhé vrcholy“. V skutočnosti tu nie je nič zložité: je dôležité čo najdôkladnejšie oddeliť bielko od žĺtka a vytrieť misku mixéra, aby na nej nezostala ani kvapka tuku. Tvrdé vrcholy — ten stav proteínu, keď dobre priľne k okraju.
Poznámka pre hostiteľku
Nenašli ste v obchode mascarpone? Vezmite veľmi hustú, tučnú, nekyslú kyslú smotanu alebo mäkký, tučný tvaroh. Je celkom prijateľné nahradiť likér amaretto dobrým alkoholizovaným vínom.
Čokoládový koláč v mikrovlnnej rúre
Máte chuť na nadýchaný koláč, pre ktorý sa nemusíte ani približovať k sporáku? Recept je pred vami. Mimoriadna jemnosť, tuhá čokoláda a špeciálna, nadýchaná textúra!
Čokoládový koláč v mikrovlnnej rúre (Foto: Shutterstock)
Na prípravu dezertu pre 2 porcie potrebujete:
- múka – 240 g
- cukor – 160 g
- mlieko – 100 ml
- maslo – 100 g
- kakaový prášok – 80 g
- prášok do pečiva – 4 g
- vajcia – 2 ks.
- rastlinný olej na vymastenie formy
- mliečna čokoláda a farebné posýpky na ozdobu
1. Pripravte si hrnčeky, v ktorých budete piecť čokoládovú tortu v mikrovlnnej rúre. Namažte ich zvnútra rastlinným olejom. Môžete použiť silikónovú kefu alebo kúsok voskového papiera.
2. Múku s práškom do pečiva preosejeme cez sitko do misy. Pridajte k nej cukor a kakaový prášok a suché ingrediencie premiešajte lyžičkou, kým nie sú rovnomerne rozložené.
3. Čistý? Nalejte mlieko tenkým prúdom a dôkladne premiešajte lyžičkou alebo vidličkou. Rozdeľte všetky hrudky. Potom pridajte vajíčko a znova premiešajte do hladka.
4. Maslo nakrájame na malé kúsky do misky, prikryjeme pokrievkou a rozpustíme v mikrovlnke.
5. Maslo mierne ochlaďte a potom ho nalejte do cesta a dôkladne premiešajte lyžičkou. Výsledkom by mala byť pomerne hustá, no zároveň tekutá homogénna hmota.
6. Vložte hrnčeky do mikrovlnnej rúry a pečte čokoládové košíčky 3–5 minút. Čas varenia závisí od výkonu vašej mikrovlnnej rúry. Koláč dobre nakysne.
7. Čokoládu rozpustíme v horúcom vodnom kúpeli alebo v mikrovlnnej rúre, polejeme ňou cupcake, ozdobíme farebnou posýpkou a podávame teplé so šálkou kávy.
Poznámka pre hostiteľku
Rovnaký koláč môže byť vyrobený s bielou čokoládou alebo mramorovaný tak, že vezmete rovnaké časti mlieka a tmavej čokolády a premiešate ich vidličkou, kým nezostanú tmavé a svetlé pruhy.
Mimochodom
Tortu môžeme podávať priamo v hrnčeku alebo po miernom vychladnutí hrnčeky opatrne prevrátime na dezertný tanier a tortu vyberieme (ak ide ťažko vybrať, môžeme hrnček zabaliť do studenej utierky — kvôli prudkému rozdielu teplôt to pôjde rýchlejšie) a až potom polejeme čokoládou a ozdobíme.
Banán rozdelený s jogurtom a džemom
To je prípad, keď sa jednoduchosť blíži genialite. Aj keď zvyčajne v tomto americkom dezerte je banán buď grilovaný alebo poliaty nejakým aromatickým alkoholom a zapálený. Ale môžete to urobiť bez týchto problémov a dezert bude ešte ovocnejší a ľahší. Orechy, jogurt a bobule vyzerajú na tanieri veľmi elegantne.
Banán rozdelený s jogurtom a džemom (Foto: Shutterstock)
Na prípravu dezertu na 1 porciu potrebujete:
- banány – 1 ks.
- hustý jogurt alebo mäkký tvaroh – 130 g
- džem – 2 lyžice. l.
- pražené mandle alebo lieskové orechy – 3 polievkové lyžice. l.
- čerstvé bobule podľa chuti
1. Banán ošúpeme a prekrojíme pozdĺžne na polovicu. Vložte polovice banánov do plytkej misky.
2. Naberačkou na zmrzlinu naberajte jogurt alebo tvaroh a naberačku položte na banán.
3. Džem mierne zohrejte (10 sekúnd v mikrovlnnej rúre) a zalejte ním jogurt. Orechy nasekajte a posypte nimi.
4. Ozdobte bobuľami a podávajte.
Mimochodom
Skúste urobiť rovnaký dezert so slanými arašidmi — chuť bude ešte zaujímavejšia: v kombinácii s džemom bude mať nádych slaného karamelu.
Poznámka pre hostiteľku
Jogurt je možné nahradiť zmrzlinou alebo šľahačkou a ak nemáte špeciálnu okrúhlu lyžicu, s ktorou by ste robili guľky, tak použite obyčajnú polievkovú lyžicu a túto krémovú časť dezertu položte na tanier v tvare quenelle.
Dezert „Eton Mess“
Tento recept bol podľa legendy vynájdený na Eton College v Anglicku, a preto sa nazýva „Eton mash“ alebo „Eton confusion“. V študentskom živote vo všeobecnosti nie je miesto pre zbytočné problémy, takže tento mišmaš sa pripravuje tým najspontánnejším spôsobom — všetko sladké sa hodí do misy. Vyzerá to malebne a ukáže sa chutné. Niet divu, že sa Eton Mess presťahoval z kampusov do módnych reštaurácií. Najlepšie na tom je, že nemusíte vôbec nič variť. — Stačí si kúpiť ovocie, bobule, orechy, rôzne sladkosti, ako sú pusinky a piškótové rolky, a z týchto kociek môžete „postaviť“ dezert za pol hodiny.
Dezert Eton Mess (Foto: Shutterstock)
Na prípravu dezertu pre 4 porcie potrebujete:
- piškótová roláda s džemom – 1 ks.
- smotana s obsahom tuku 33–35 % – 300 ml
- grécky jogurt – 200 g
- jahody – 300 g
- nektárinky – 2 ks.
- hotové pusinky – 4 kusy
- práškový cukor – 70 g
- cukor – 50 …