Ako si doma vyrobiť limoncello, baileys a ďalšie obľúbené likéry

Ako si doma vyrobiť limoncello, baileys a ďalšie obľúbené likéry

Ako si doma vyrobiť limoncello, baileys a ďalšie obľúbené likéry

stará paprika 6. marca 2024

Likéry sú obľúbené a drahé nápoje, ktoré patria na sviatočný stôl alebo do rannej šálky kávy. Ukazuje sa však, že niektoré z najznámejších likérov sa dajú vyrobiť doma a napriek tomu si môžete byť stopercentne istí produktom.

O čom budeme hovoriť v článku:

  • Domáce limoncello
  • Likér „Mary Stuart“»
  • Likér „Malinové zvonenie“»
  • Rýchly Baileys
  • Anízovo-hruškový likér
  • Sila dezertu

Domáce limoncello

Limoncello je citrónový likér, druhý najobľúbenejší (po Campari) medzi silnými alkoholickými nápojmi v Taliansku. Taliani pijú limoncello v čistej forme, ako digestív a v koktailoch. Pred pitím sa likér ochladí, niekedy sa pridá ľad alebo sa podáva v mrazivých malých pohároch. Princíp výroby limoncella je taký jednoduchý, že takmer každá talianska rodina, nehovoriac o reštauráciách, má svoj vlastný recept na tento likér. Vzhľadom k tomu, že alkohol je naplnený citrónovou kôrou 35 dní obsahuje limoncello veľké množstvo vitamínu C. A ak trváte na pomarančovej kôre, dostanete orangecello.

Domáce limoncello
Domáce limoncello

Likér „Mary Stuart“

Brusnice v koňaku boli kedysi veľmi obľúbené nielen medzi dámami, ale aj ich pánmi. Polozabudnutý recept sme nielen oživili, ale výrazne rozšírili a prehĺbili. Takto sa to zrodilo Mária Stuartová» – červený likér.

Likér
Likér „Mary Stuart“

Likér „Malinové zvonenie“

Maliny veľmi dobre dodajú svoju chuť, farbu a vôňu akémukoľvek nápoju, vrátane alkoholického. Likér Malinové zvonenie» možno dokonca považovať za obohatené, pretože maliny sú mimoriadne zdravé bobule, dokonca aj mrazené. Mimochodom, brandy v tomto recepte môže byť nahradené ginom – to spôsobí, že likér bude trochu suchší. A maliny – na čerešne alebo čierne ríbezle.

Likér
Likér „Malinové zvonenie“

Rýchly Baileys

Baileys sa začalo priemyselne pripravovať pred 45 rokmi v Írsku a základom je samozrejme írska whisky. Tento krémový likér si môžete vyrobiť aj doma, dá to však trochu práce. Namiesto mandľovej arómy môže byť likér obohatený o tóny škorice, zázvoru alebo muškátového orieška.

Rýchly Baileys
Rýchly Baileys

Anízovo-hruškový likér

Aromatický aníz, tiež známy ako badián, sa často používa pri príprave rôznych likérov a tinktúr, z ktorých najznámejšia je anízová vodka. Tento recept na anízovo-hruškový likér tiež neobsahuje vodku, ale tá je pre likér len prospešná. Pomocou rovnakej schémy môžete pripraviť likér z broskýň alebo marhúľ a vhodné budú aj tóny anízu.

Anízovo-hruškový likér
Anízovo-hruškový likér

Sila dezertu

Likér je alkoholický nápoj získaný kombináciou silných nápojov (vodka, alkohol, gin, niekedy rum alebo whisky) s rastlinnými materiálmi (bylinky, ovocie, korene) a sirupom. Obsah cukru sa pohybuje od 100 do 400 g/l, obsah alkoholu od 15 do 70 %. Nekonečná rozmanitosť likérov je rozdelená do 3 skupín. Silné (35–70 %) sa pripravujú z najaromatickejších surovín (aníz, mäta, badián, káva), čím sa vyvažuje alkoholický „duch“ alkoholu. Dezerty (25–35 %) majú spravidla ovocný alebo bobuľový cukor v pomere 1:1 s alkoholom. Krém (15–25 %) je relatívne nová kategória. A ak prvé dva majú svoj pôvod v stredovekých lekárenských likéroch, potom tretí „vyrástol“ z horúcich alkoholických koktailov v Írsku až v 70. rokoch minulého storočia. „Sila“ v krémových kokteiloch sa dosiahne pridaním hustej smotany alebo vajec do alkoholu. Takéto likéry, na rozdiel od ich „rastlinných“ náprotivkov, sa dlho neskladujú. Ak otvoríte fľašu Irish Cream, je lepšie ju ihneď vypiť. Alebo uzavrite, ochlaďte a spotrebujte do 2 týždňov. Akýkoľvek likér je digestív. Podávame v malých pohároch na konci jedla. Nie je zvykom chladiť likéry (s výnimkou silných citrusových likérov ako limoncello). Väčšina likérov pri izbovej teplote lepšie odhalí svoju vynikajúcu chuť, pijú sa pomaly a vychutnávajú si ich jeden dúšok za druhým. Smotanové likéry možno podávať s čiernou kávou a ovocný likér s ovocnými plátkami alebo zmrzlinou. Jedlo v tomto prípade nie je snack, ale skôr párovanie jedla, teda logické doplnenie chuti samotného nápoja.

Ak si všimnete chybu alebo nepresnosť, dajte nám vedieť. #brusnicové nápoje #limoncello #domáci likérSÚVISIACE MATERIÁLYKOMENTÁREZoradiť podľa obľúbenosti Už ste zaregistrovaný na gastronom.ru? Prihláste sa alebo zanechajte komentár ako hosť ConstantaConstanta6. marca 2021

Milujem sladké likéry.

00OdpoveďOľga SivováOľga Sivová3. marca 2020

Urobila som Limoncello a brušká a veľmi sa mi páčili… Ale ešte som nerobila „Mary Stewart“ a „Raspberry Ring“… Určite ich urobím!

00Odpoveď Ešte viac receptov a chutných nápadov na našich sociálnych sieťach

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Clanky Cirkus Lánik